Τρίτη 23 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη χθεσινή έκδοση του FACT. Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα διαβάσετε που δεν θα το έχετε δει κάπου αλλού.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ- ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ.  Μέσω του ιστοτόπου efka.gov.gr μπορούν πλέον οι ασφαλισμένοι να καταχωρούν, να επικαιροποιούν ή να μεταβάλουν τα στοιχεία της επικοινωνίας τους αλλά και του τραπεζικού τους  λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για τις περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ. 
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό και θα κλείσουν οι πόρτες στα τερματικά μηχανήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρηστός Σπίρτζης.  

ΤΑ FACTS ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, αμφισβητεί ότι το πλεόνασμα έχει προκύψει από την υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτο το υπερπλεόνασμα έχει προκύψει από τις μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο και επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”Αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ’ τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία (τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί γενικής κυβέρνησης), οι πρόσθετοι φόροι ταυτόχρονα με τη συγκράτηση των δαπανών είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 3,91 δισ. ευρώ από 3,557 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.Οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ανήλθαν στο διάστημα Ιούλιου-Σεπτεμβρίου 2017 στα 8,344 δισ. ευρώ από 8,027 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Όσο για τους φόρους στο εισόδημα και στην περιουσία, απέδωσαν 5,043 δισ. ευρώ από 4,932 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Εντοπίστηκαν σήμερα στο αλβανικό χωριό Δραγώτη τα οστά τεσσάρων Ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στο Αλβανικο Μέτωπο το 1940. Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα οστά, βρίσκεται ήδη ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Βασίλης Τώλος για να εποπτεύσει της διαδικασία εκταφής των λειψάνων. Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα μας με την Αλβανία το 2009 και προβλέπει τον εντοπισμό και την ταφή των οστών 8.000 Ελλήνων, των τελευταίων άταφων από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΚΟΚΚΙΝΑ  ΔΑΝΕΙΑ- ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ.  Αυστηρές συστάσεις από την Κομισιόν στην Έκθεση Συμμόρφωσης προς τις αρχές και τις τράπεζες να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία με στόχο τη μείωση των “κόκκινων δανείων”. Σύμφωνα με την έκθεση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εδραιώσουν μία κουλτούρα πληρωμών. Ο στόχος των 10.000 πλειστηριασμών για το 2018 κρίνεται από την Κομισιόν φιλόδοξος, με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 πλειστηριασμοί.
Τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί από τον Μάρτιο στους 1.000 τον μήνα, με τελικό στόχο τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2018. Οι δανειστές καλούν τις τράπεζες να ανεβάσουν τον αριθμό σε 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση τα επόμενα τρία χρόνια

“ΔΕΝ  ΘΑ  ΞΕΣΠΙΤΩΣΟΥΜΕ  ΕΜΕΙΣ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ”. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αντιτίθεται στην απασχόληση αστυνομικών στη φύλαξη συμβολαιογραφικών γραφείων μέσω ανακοίνωσης με τον τίτλο: “Δεν θα ξεσπιτώσουμε εμείς τους Έλληνες”.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. Tην αξίωση της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών επανέλαβαν κατά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονται στη χώρα μας με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απάντησε ότι δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Η υπόθεση της έκδοσης έκλεισε με την απόφαση του Αρείου Πάγου. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στους νέους που μένουν με τους γονείς τους, καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  και αυτό δεν συμβαίνει αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους. Όπως αποκαλύπτει στο “Πρακτορείο FM” η σύμβουλος καρριέρας Φιλοθέη Ματσίγγου είναι συχνό το φαινόμενο οι ειδικοί να συστήνουν σε νέους φοιτητές να βρουν μια part-time δουλειά εφόσον τους το επιτρέπουν οι σπουδές τους ώστε ν’ανεξαρτητοποιηθούν και οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

ΣΥΡΙΑ-ΑΦΡΙΝ. Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν την Τρίτη γενική επιστράτευση για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) καλώντας τους πολίτες να “πάρουν τα όπλα” κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία. Η επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό μαζί με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έχει στόχο την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας “Μονάδες Προστασίας του Λαού” (YPG) που θεωρείται “τρομοκρατική” από την Τουρκία, όμως αποτελεί για τις ΗΠΑ την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών που διεξάγεται στη Συρία.
Πάντως χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγτον είχε ενημερωθεί από την Άγκυρα για τις προθέσεις της. Αναγνώρισε πως η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ έχει νόμιμες ανησυχίες για όσα συμβαίνουν στα σύνορά της. Οι ρωσικές δυνάμεις βέβαια είχαν αποτραβηχθεί από την περιοχή πριν ξεκινήσει η επίθεση.

ΗΠΑ: “THE GOVERMENT SHUTDOWN IS OVER”. Nόμο που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ μέχρι την 8η Φεβρουαρίου υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, τερματίζοντας την αναστολή της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών η οποία κράτησε 3 μέρες. Η εξέλιξη αυτή δίνει χρόνο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων για τα θέματα μετανάστευσης. Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των Δημοκρατικών, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποσχέθηκε να εξετάσει το μέλλον των νέων παράτυπων μεταναστών που είναι γνωστοί ως “Dreamers. Η συμβιβαστική πρόταση υποστηρίχτηκε μετά την απόφαση μιας ομάδας από μετριοπαθείς και κεντρώους Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων να συνασπιστούν για να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο. Μάλιστα η ομάδα αυτή αυτοαποκαλείται ήδη ως “Συνασπισμός της Κοινής Λογικής” . Σύμφωνα με τους New York Times από το ρεπορτάζ των οποίων αλιεύσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες, η κίνηση αυτή κάνει ορατό και το ρήγμα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ των μετριοπαθών και των σκληρών Φιλελεύθερων. Και οι δύο τάσεις διεκδικούν Πολιτείες που στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 τάχθηκαν υπέρ του προέδρου Τραμπ. 

Αυτό έχει πραγματικό ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε πώς θα λειτουργήσει.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Η είδηση “βγήκε” στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με το Reuters η Ρωσία προτίθεται να επενδύσει στην μετοχή του σαουδαραβικού κολοσσού Aramco (μόλις αυτή τεθεί σε δημόσια διαπραγμάτευση) μέσω των κεφαλαίων των ασφαλιστικών της ταμείων. Η είδηση επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Ρωσίας να έρθει πιο κοντά στον OPEC αντισταθμίζοντας την επιρροή των Κινέζων στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου το 2017 και το 2018 με αποτέλεσμα να ανεβεί η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι. Πλην της οικονομικής της διάστασης όμως η συμφωνία αυτή υπάρχει και η γεωπολιτική-διπλωματική διάσταση αφού είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται στον πόλεμο της Συρίας, άλλωστε, σύμφωνα με τον “αρχιτέκτονα” της συμφωνίας αυτής, Κίριλ Ντμίντριεφ, επικεφαλή του ρωσικού Investment Fund, χάρις στη συμφωνία για το πετρέλαιο κατέστη εφικτή η επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά Σαλμάν στη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ. Διαβάστε τις υποψηφιότητα στη LIFO.

ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ. Σήμερα είναι Τρίτη. Μέχρι το Σαββατοκύριακο προλαβαίνετε να δείτε τα δεκαοκτώ καλύτερα βίντεο με διάφορα μαγειρικά κόλπα και τρικ.  Επειδή κάτι ξέρουμε από μαγειρική τα βρήκαμε πολύ ωραία.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ RULEZ. Σπανίως συνδέουμε στο FACT ρεστοκριτικές αλλά κάνουμε μια εξαίρεση αφού η κριτική του Τάσου Μιτσελή στο FNL αφορά τον αγαπημένο μας σεφ, τον Παναγιώτη Γιακαλή ο οποίος μαγειρεύει και σ’ενα από τα πιο όμορφα εστιατόρια της Αττικής, στο Malabar, στο Ξενοδοχείο Margi. Προφανώς και η πρόταση δεν είναι διαφημιστική και γίνεται χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι όσοι το επισκεφθείτε θα μείνετε άναυδοι από το spot αλλά πάνω απ’όλα από τη δουλειά του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.