Πέμπτη 11 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
-24ωρη απεργία αύριο στο Μετρό, στο τραμ και στα τρόλεϊ
-24ωρη απεργία αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης
-24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας
-Στάση εργασίας (12-3 το μεσημέρι) τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα με προβλήματα στα αεροδρόμια όλης της χώρας λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι κρατικές δαπάνες. Κόστος 372 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες για μια σειρά από νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται ή στελεχώνονται με βασική την νέα διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος (κόστος 104 εκατ. ευρώ) αλλά και παρακολούθησης του κανονιστικού πλαισίου για το περιβάλλον, του συστήματος παρακολούθησης τεχνικών έργων, του ΗΔΙΚΑ και της στελέχωσης/μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον ΕΦΚΑ. Απώλεια προκαλεί και η μεταβίβαση του δικαιώματος είσπραξης μερίσματος από τον ΟΤΕ στο υπερταμείο καθώς και τα νέα οικογενειακά επιδόματα (260 εκατ ευρώ). Αντίθετα ως “εξοικονόμηση” εγγράφονται 90,1 εκατ. ευρώ περίπου που προκύπτουν κυρίως από την έκπτωση λόγω προκαταβολικής πληρωμής από το κράτος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορούμε να το διαβάσουμε και ως κίνηση για την οικονομική στήριξη της ΔΕΗ.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”, κυβέρνηση και δανειστές έχουν αποφασίσει να εναρμονίσουν το πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία με αυτό των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες. Για να γίνει αυτό ήταν απαραίτητες κάποιες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες και ενσωματώθηκαν ήδη στο πολυνομοσχέδιο. Για να εναρμονιστούν  τα διάφορα είδη των πλειστηριασμών απαιτείται ακόμα η τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η βέβαιη αλλαγή που θα περάσει με τη μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο, είναι η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και όταν ο επισπεύδων είναι το Δημόσιο (εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο). Από το περιεχόμενο της τροπολογίας θα φανεί αν οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά ή θα διατηρηθεί και η διαδικασία στο Ειρηνοδικείο.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Εισβολή σε συμβολαιογραφείο στα Εξάρχεια έκαναν μέλη του Ρουβίκωνα το πρωί προκαλώντας φθορές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές στις οποίες έριξαν αλατόνερο.

ΟΙ  ΑΠΕΡΓΙΕΣ  ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις απεργίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά ταυτόχρονα προκαλούν και προβληματισμό στο Μαξίμου γιατί το ζήτημα αυτό, δηλαδή το ενδεχόμενο να δυσαρεστηθούν οι εργατοπατέρες προκαλεί πανικό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πιέζουν, με τη σειρά τους, την κυβέρνηση. Καταγράφουμε ως εντυπωσιακό πάντως που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντιδρά σε αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν τους φτωχούς και κόπτεται μόνο για τους μηχανισμούς που συντηρούν τα πελατειακά δίκτυα.
Τί αλλάζει.
Βρήκαμε πολύ διαφωτιστικά όσα είπε ο Διονύσης Ρίζος στη Ρούλα Σαλούρου στην “Καθημερινή”. Εν ολίγοις αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των μελών ενός σωματείου που πρέπει να έχει προσέλθει σε μια συνέλευση ώστε αυτή να είναι σε θέση να πάρει απόφαση για μια απεργία.
Σήμερα, για να αποφασίσει ένα σωματείο για την κήρυξη απεργίας πρέπει να είναι παρίσταται στη συνέλευση το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Με τη νέα ρύθμιση για να είναι νόμιμη η συνέλευση που θα λαβει την απόφαση για την απεργία οφείλουν να παρίστανται σε αυτή τουλάχιστον οι μισοί. 
Η αντιπολίτευση χθες κατέθεσε δική της πρόταση σύμφωνα με την οποία για να ληφθεί απόφαση για απεργία θα πρέπει να την έχουμε υπερψηφίσει το 50+1 των μελών του σωματείου, δηλαδή δεν αρκεί να παρίσταται απλώς το 50+1 των μελών πρέπει ο αριθμός αυτός να ψηφίσει και υπέρ. Ακόμα η Νέα Δημοκρατία κρίνει παράλογη την απαίτηση να προσέλθει σε συγκεκριμένο σημείο το 50+1 των μελών ενός σωματείου που μπορεί να ισούται με εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα και ζητά την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
Απαντώντας η κυβέρνηση στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίζεται το φιλοεργατικό της προφιλ ακριβώς στη βάση ότι επιτρέπει η απόφαση για την απεργία να μην απαιτεί το 50+1 των μελών για να ληφθεί.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Αιφνιδίως χθες το βράδυ το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Δημητρώφ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε η ώρα της συνάντησης ούτε ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί. Στο λιτό κείμενο τονίζεται μόνο ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις “θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΞ σχολίασε με οξύτητα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μην κάνει αποδεκτή καμία λύση που περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Άστοχη κρίθηκε η αναλογία που έκαναν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ ανάμεσα στην απόφαση της Συνόδου και της Χρυσής Αυγής που βλέπουν τις θέσεις τους να ταυτίζονται.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ. Διαφωνούμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο με τις εκτιμήσεις που βλέπουν ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας με αφορμή τις αντιδράσεις του ΥΠΕΞ. Η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται σε πλήρη και απόλυτη εναρμόνιση και αγαστή συνεργασία με τους Συριζανέλ και όλα αυτά είναι κανονικό θέατρο. Δεν πρέπει επ’ουδενί να λαμβάνονται υπόψιν στα σοβαρά στις αναλύσεις μας.
Μία ακόμα σημαντική παρατήρηση. Κατά την περιοδεία του στην Πέλλα και την Πιερρία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν σταμάτησε να μιλάει για το Μακεδονικό. Μάλιστα χθες, στο σύντομο λόγο που εκφώνησε σε συγκεντρωμένα στελέχη του κόμματος στο Λιτόχωρο ζήτησε από τους Μακεδόνες να τον εμπιστευθούν διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή του Βουκουρεστίου. Στην πραγματικότητα όμως καθ’όλη τη διάρκεια της περιοδείας μιλούσε για το Μακεδονικό μ’εναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνήθιζε μέχρι τώρα να μιλά η Νέα Δημοκρατία για το θέμα. Αυτό από μόνο του, η αλλαγή του τόνου είναι μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή στην στάση της Νέας Δημοκρατίας.
Στην πΓΔΜ τώρα. 
Διακήρυξη “για την υπεράσπιση του ονόματος της χώρας και της ταυτότητας του έθνους”, εξέδωσε σήμερα στην πΓΔΜ το αυτοαποκαλούμενο “Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο”, ακραία εθνικιστική οργάνωση, που στηρίζεται κυρίως στη διασπορά και η επιρροή της έχει συρρικνωθεί μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Zaev.
Και μία είδηση που την ανθολογούμε απλώς για να καλύψουμε πλήρως το θέμα επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Μιλώντας σήμερα στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν εκχωρείται.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα να βάλουμε τον κ.Καμμένο στην εξίσωση των αναλύσεών μας.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Στις 3 το μεσημέρι  έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων των ενδιαφερομένων για τη χορήγηση των επτά ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών. Κατατέθηκαν 6 φάκελοι από τις εταιρείες: Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star), Alpha Δορυφορική Τηλεόραση (Alpha), -ANTENNA TV ΑΕ (ANTENNA), Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (Epsilon), Ειδήσεις Ντοτ ΚΟΜ ΑΕ (ΣΚΑI) και Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ (Βρυώνης)
Εκτός της διαδικασίας έμεινε το Mega Channel, μετά από απόφαση των μετόχων του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν καταθέσουν φάκελο, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Στις 2 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο MEGA  έβγαλαν έκτακτο δελτίο ειδήσεων. “Εμείς που απλήρωτοι κρατήσαμε ζωντανό το κανάλι επί 21 μήνες και πετύχαμε να συγκεντρωθούν στις τράπεζες από διαφημιστικά έσοδα 55 εκατομμύρια ευρώ, απαιτούμε από τους μετόχους να ανταποκριθούν επιτέλους στις υποχρεώσεις τους”.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Με την ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται “Απέλλα”, φέρεται από την Αστυνομία ότι συνδέονται οι τέσσερις ακροδεξιοί που συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για την εμπρηστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Φαβέλα, στον Πειραιά, τον περασμένο Αύγουστο. Ο φερόμενος ως αρχηγός των τεσσάρων, ένας 35χρονος, πολύ γνωστός στον χώρο των ακροδεξιών, ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ οι άλλοι τρεις είναι νεαροί, περίπου 20 ετών, και ο ένας υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του.

ΤΥΝΗΣΙΑ. Περισσότερα από 300 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας χθες το βράδυ στην Τυνησία. Οι διαδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες επεκτάθηκαν χθες σε 21 πόλεις .
Οι χθεσινές συλλήψεις, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στη χώρα από το 2011 και το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης στις 600.  Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Youssef Chahed επέβαλλε φόρους στα αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση του διαδικτύου προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη λήψη δανείου.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν μέχρι την Κυριακή, ημέρα της επετείου της εξέγερσης του 2011 κατά του καθεστώτος  του Zine El Abidine Ben Ali που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για παρόμοιες εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.  Για εμπόδια στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μίλησαν σήμερα τελευταία ημέρα των διερευνητικών διαπραγματεύσεων η Α. Μέρκελ και o Μ. Σουλτς. Ο Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του έχει βρει κοινό έδαφος με την Μέρκελ σε πολλά ζητήματα, αλλά “μεγάλα εμπόδια” παραμένουν στον δρόμο προς τη συμφωνία. Ο ηγέτης του SPD πρόσθεσε ότι θα συμφωνήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εάν είναι βέβαιο ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα ενισχύσει την Ευρώπη και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τις προτάσεις του ως προς αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μέρκελ μίλησε επίσης για “υψηλά εμπόδια” που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από τη συμφωνία για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό της κυβέρνησης και προέβλεψε ότι η σημερινή θα είναι μία δύσκολη ημέρα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ  ΑΛΛΑΓΗ- ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, τον οποίο στο FACT παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μηνύσει τις κορυφαίες εταιρίες πετρελαίου (όπως τη BP, τη Shell, την Exxon Mobil)  επειδή παραπλανούν την κοινή γνώμη για το ρόλο που πραγματικά διαδραματίζουν στην κλιματική αλλαγή. 

The Politics-Free Zone

ΤΑΞΙΔΙΑ. Οι  New York Times δημοσιεύσαν τον ετήσιο οδηγό για τα 52 μέρη του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος φέτος.
Το ενδιαφέρον. Δημοσιεύουν και τη μεθοδολογία στον τρόπο επιλογής των τόπων.
ΤΑΣΕΙΣ. Μόλις προχθές είχαμε ανθολογήσει για να διαβάσετε τη λίστα με τα Best Restaurant Awards του οδηγού ευζωίας FNL. Διαβάζουμε σήμερα στο Bloomberg πως τα διάφορα χίπικα όπως το κοινό, μοναστηριακό τραπέζι ή η παραγγελία κοινών πιάτων για “τη μέση” τελείωσαν και επανέρχεται το Fine Dinning.  Χαιρετίζουμε! Αυτό μόνο.
ΣΥΝΤΑΓΗ. Ρίγη συγκίνησης μας προκάλεσε και η ανάγνωση μόνο της συνταγής για ένα ζεστό κοκτέιλ με κονιάκ. Ναι με κονιάκ και όχι με μπράντι. Hot Toddy. Δείχνει υπέροχο.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.