Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα.
Αυτές είναι οι ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνειτε μαζί μας στο info@factnews.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΚΟ. Δυστυχώς αλλά ευτυχώς και όλο για λιγότερους, κάποιες φορές “χτυπάνε” κάποιοι ελληνικοί χαρακτήρες στο σύστημα με το οποίο αποστέλλουμε το newsletter με αποτέλεσμα κάποιοι να λαμβάνετε το FACT στα “ιερογλυφικά” αλλά μόνο όταν το διαβάζετε από τις φορητές σας συσκευές.
Όταν συμβαίνει αυτό μπορείτε να “διορθώνετε” το πρόβλημα πατώντας το λινκ που βλέπετε στην κορυφή του newsletter πάνω από το λογότυπο και στη φράση “Δεν βλέπετε σωστά αυτό το εμέηλ; Δείτε το στον browser σας”. Πατώντας πάνω στη λέξη browser διαβάζετε κανονικά το FACT στο σάιτ που το ανεβάζουμε.
Σε κάθε περίπτωση λυπούμαστε για την ταλαιπωρία.

 

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΤΙΜΕΣ  ΣΟΥΗΔΙΑΣ. Ενδεικτικό της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι ότι μπορεί να μοιράζονται “μερίσματα” αλλά η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο και στη Σουηδία, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 2,5 φορές υψηλότερο. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Κύπρο (22%) που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, χωρίς διασυνδέσεις με άλλες χώρες που θα της επέτρεπαν φτηνές εισαγωγές. (Καθημερινή)

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΣΤΗΝ  ΕΡΤ. Την πρόσληψη 206 εργαζομένων στην ΕΡΤ, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμες -όπως είπε- ιδιότητες, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη σχετικά με την προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ. “Οι προσλήψεις αυτές δεν είναι σπατάλη, αλλά θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πόρων” τόνισε ο υπουργός εννοώντας την αντικατάσταση των  ιδιωτικών εξωτερικών συνεργείων από μόνιμο προσωπικό.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ  ΣΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, 6 στα 10 νοικοκυριά πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει, ενώ 9 στα 10 δεν περιμένουν να βάλουν στην άκρη ούτε ένα ευρώ τον επόμενο χρόνο. (Capital)

ΕΡΕΥΝΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ  ΣΤΟΥΣ  ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ. Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ξεκινά, μετά από εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου.
Ο κ. Ζαγοραίος παρήγγειλε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μελών οργανώσεων κατά την έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμών.
Η έρευνα θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, καθώς ο εισαγγελέας θα αναζητήσει ενδεχόμενες παράνομες πράξεις και των αστυνομικών, αλλά και των διαμαρτυρόμενων για τους πλειστηριασμούς.
Υπό εισαγγελική διερεύνηση τίθενται, επίσης, όσα ισχυρίζεται στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

BREXIT ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΡΟΦΗ:  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ  ΙΡΛΑΝΔΙΑ.

Λίγο πριν τη συνάντηση Μέι-Γιούνκερ τη Δευτέρα, η προσοχή των διαπραγματευτών στρέφεται πλέον στη Βόρειο Ιρλανδία. Αν υπάρξει και εκεί συμφωνία, όπως ήδη φαίνεται να έχει συμβεί με το ζήτημα του λογαριασμού του Brexit, τότε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου, θα έχουμε επίσημη ανακοίνωση για το επιτυχές τέλος του πρώτου μέρους των διαπραγματεύσεων.
Η Βόρειος Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το υπόλοιπο νησί είναι η Ιρλανδία, ανεξάρτητο κράτος και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Βόρειο Ιρλανδία η ειρήνη ανάμεσα στους Προτεστάντες Ενωτικούς (υπέρ της ένωσης με τη Βρετανία) και τους Καθολικούς Ρεπουμπλικάνους (υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία) επιτεύχθηκε πολύ πρόσφατα, το 1997.
Μεγάλο ρόλο στη λύση του βορειοϊρλανδικού ζητήματος έπαιξε η συνύπαρξη Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως μέλη της ΕΕ, οι δύο χώρες δεν έχουν μεταξύ τους σύνορα. Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού μετακινούνται και συναλλάσσονται ελεύθερα και στις “δύο Ιρλανδίες“. Το σημαντικότερο: στην καθημερινότητά τους (για να πάνε στους συγγενείς, στο μαγαζί, το γραφείο τους) το νησί είναι ένα. Δεν βλέπουν πουθενά σύνορα, τα έχουν ξεχάσει πια. Τώρα όμως ίσως τα θυμηθούν ξανά.
Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τα σύνορα ανάμεσα στις  στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία θα εμφανιστούν ξανά, αφού θα είναι αυτομάτως και τα σύνορα της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, οι Βορειοϊρλανδοί θα στερηθούν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ: ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών.
Ούτε η Βρετανία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν τη δημιουργία συνόρων σε μια ευαίσθητη περιοχή.  Όμως, πρέπει να υπάρξει κάποιο γεωγραφικό σημείο πέρα από το οποίο δεν θα επιτρέπεται στους Βρετανούς η ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ. Έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει το Brexit του, και η ΕΕ θα αποφύγει τη δημιουργία μίας “πίσω πόρτας” για να μπαινοβγαίνουν οι Βρετανοί στο έδαφος της.
Η ευρωπαϊκή πλευρά προτείνει το σημείο αυτό να μην βρίσκεται πάνω στο νησί της Ιρλανδίας, ώστε να ισχύσουν για όλους τους κατοίκους του νησιού τα προνόμια που απολαμβάνουν και σήμερα. Αν όμως τα σύνορα είναι τελικά θαλάσσια, τότε η Βόρειος Ιρλανδία θα αποτελεί ατύπως, πλην σαφώς, ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία όχι. Δηλαδή οι Βορειοϊρλανδοί θα συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στις τέσσερις ελευθερίες, ενώ οι υπόλοιποι Βρετανοί: Άγγλοι, οι Ουαλοί και οι Σκωτσέζοι όχι. Ειδικά για τους τελευταίους υπάρχει μεγάλο ζήτημα: έχουν και εκείνοι, όπως και οι Βορειοϊρλανδοί, ψηφίσει remain.
Το πραγματικά δύσκολο σημείο όμως είναι ότι οι Βrexiteers Ενωτικοί της Βορείου Ιρλανδίας αρνούνται μία λύση η οποία, αντί να τους βγάζει από την ΕΕ, θα τους βγάλει, έστω και συμβολικά) από το Ηνωμένο Βασίλειο! Το τι λέει το κόμμα τους, το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα), έχει τεράστια σημασία, αφού μπορεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι στηρίζεται στη συμφωνία “εμπιστοσύνης και προσφοράς” με το DUP. Αυτό σημαίνει ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για την περιοχή τους (ένα δισεκατομμύριο λίρες, κυρίως σε έργα υποδομής) υπερψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Τώρα, οι Ενωτικοί απειλούν την Μέι ότι αν τους αφήσει εκτός Brexit, η συμφωνία θα πάψει να ισχύει, και επομένως η κυβέρνηση θα πέσει.
Συμπερασματικά, η πολιτική τάξη της Βρετανίας δεν συμπαθεί το Brexit (εφτά στους δέκα βουλευτές και τα ⅔ των υπουργών το έχουν καταψηφίσει). Αυτή η συνθήκη επέτρεψε στη Μέι να συμβιβαστεί με σχετική ευκολία στα δύο δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης μέχρι στιγμής:  συναίνεσε στη συνέχιση οικονομικής συνεισφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εγγυήθηκε το καθεστώς παραμονής των υπηκόων της ΕΕ σε βρετανικό έδαφος.
Είναι βέβαιο ότι με αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε πρόβλημα ούτε με τον συμβιβασμό της στο ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας. Τώρα όμως, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο εμπόδιο: το DUP.  Το τι θα γίνει παραμένει άγνωστο. Το
BBC εκτιμά ότι θα υπάρχει “συμφωνία χωρίς συμφωνία”. Δηλαδή, Βρετανία και ΕΕ θα πουν ότι “το θέμα λύνεται”, προκειμένου να πάνε παρακάτω για να προλάβουν τις ημερομηνίες της διαπραγμάτευσης για το 2017, και το 2018 θα το βρουν ξανά μπροστά τους.

Ο  ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ. Οριστικοποιήθηκε για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη. Στα θέματα της ατζέντας είναι το μεταναστευτικό, η ασφάλεια στην περιοχή, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιφερειακές εξελίξεις.

ΗΠΑ-RUSSIA GATE.  Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι “να συνεργαστεί πλήρως” με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Ντ. Τραμπ “του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους”. (Γιάννης Κουτσομύτης)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Oλοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο μετά από δύο και πλέον ώρες, χωρίς δηλώσεις αλλά με χαμόγελα κατά την έξοδο, η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς  θα διαβουλευθούν με τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων τους.
Ο Σουλτς, μπροστά στις διαφωνίες πολλών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών, διέψευσε ότι μετά τη συνάντηση του με την Μέρκελ δόθηκε το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού.
Σε δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Ερευνών INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild σχεδόν το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αλλά μόνο το 22% τον επιθυμεί.
+
Σε δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Ερευνών INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild σχεδόν το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα υπάρξει και τρίτος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αλλά μόνο το 22% τον επιθυμεί.

Ο ΟΗΕ  ΖΗΤΑΕΙ  ΒΟΗΘΕΙΑ.Νέο ρεκόρ” αποτελεί το ποσό των 22,5 δισ. δολαρίων που ζητά από τους χορηγούς του ο OHE, προκειμένου να στηρίξει το 2018 τους ανθρώπους που πλήττονται από καταστροφές και συγκρούσεις παγκοσμίως. Ο γενικός γραμματέας και αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ  υπογράμμισε πως “οι συγκρούσεις, κυρίως οι παρατεταμένες κρίσεις, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή των αναγκών για το 2018”.
Είπε πως “136 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια σε 26 χώρες, δηλαδή 5% περισσότεροι από φέτος”. Από τα 22,5 δισεκατομμύρια που ζητά ο ΟΗΕ, τα 7,66 δισ. προορίζονται για τη συριακή κρίση. Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η Υεμένη με τον ΟΗΕ να θέλει να διαθέσει εκεί 2,5 δισ. δολάρια (αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι) προκειμένου να βοηθήσει 10,8 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας.  Οι άλλες μεγάλες κρίσεις είναι στο Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία και τη Νιγηρία. Το σύνολο του ποσού που ζητεί ο ΟΗΕ σπάνια καλύπτεται από τις δωρεές . Στα τέλη Νοεμβρίου ο οργανισμός είχε λάβει 13 δισ. δολάρια από τα συνολικά 22,2 που είχε ζητήσει για το 2017.

ΜΕΓΑΛΗ  ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ  ΤΗΣ  ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.Κινέζοι και Βραζιλιάνοι παλαιοντολόγοι έκαναν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ. Με δημοσίευση τους στο Science αναφέρουν ότι ανακάλυψαν στην Κίνα 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων, από τα οποία τα 16 περιείχαν και έμβρυο. Όλα ήταν συγκεντρωμένα σε μία έκταση τριών τετραγωνικών μέτρων, έχουν ηλικία περίπου 120 εκατομμυρίων ετών και κάθε αυγό έχει μήκος 6 με 8 εκατοστά. Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο 7 αντίστοιχα αυγά στην Αργεντινή και στη βορειοδυτική Κίνα και ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για την αναπαραγωγή των πτερόσαυρων. Οι πτερόσαυροι θεωρούνται τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα που μπόρεσαν να πετάξουν πριν περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια και η έρευνα για νέα απολιθώματα θα συνεχισθεί στην ίδια περιοχή που πλέον αποκαλείται “Εδέμ των Πτερόσαυρων”.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, όποιος ανακαλύψει το φάρμακο για την αναβλητικότητα θα γίνει αληθινά πλούσιος! Το BBC έφτιαξε ένα πολύ σύντομο και πολύ διαφωτιστικό βιντεάκι για το τί προκαλεί την αναβλητικότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εάν δεν φανούμε αναβλητικοί στο να την αντιμετωπίσουμε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Τί μπορεί να καταστρέψει μια start-up; Ο Κινέζος Jack-Ma είναι ο ιδρυτής της εταιρίας Alibaba, μέσα στην πρώτη πενηντάδα της λίστας Forbes κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Μιλώντας στο συνέδριο Jumpstarter στο Χονγκ-Κονγκ έδωσε κάποιες συμβουλές για όσους ξεκινούν ή έχουν ξεκινήσει ήδη μια start-up. Σύντομο και προσγειωμένο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Μιας και ξεκινάει Σαββατοκύριακο διαβάστε το χρήσιμο άρθρο από το blog της Mayo Clinic για το πώς θα παραγγέλνετε σε κάποιο εστιατόριο χωρίς να… εκτρέπεστε εντελώς εάν είστε σε δίαιτα ή ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολογιο για λόγους υγείας. Χρήσιμο.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.