Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Τρίτη 8 Νοεμβρίου
Καλησπέρα σε όλους!
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από την σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εδώ διαβάζετε το χθεσινό FACT σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το σε φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

PARADISE PAPERS. Το είχαν επισημάνει όλοι οι αναλυτές των ειδήσεων από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος για τα λεγόμενα Paradise Papers: η κυβέρνηση σκόπευε να τους δώσει κεντρική θέση στη ρητορική της και στην προσπάθειά της να αναστρέψει το δυσμενέστατο κλίμα που έχει δημιουργήσει η πραγματική οικονομία όπως αυτή αποτυπώνεται στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους, τις κατά δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κάθε μήνα και την αδυναμία της να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας.
Σήμερα μάθαμε και επακριβώς το λόγο της στρατηγικής αυτής επιλογής. Μέσα στις λίστες των αρχείων βρίσκεται και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για τη γνωστή επαγγελματική της δραστηριότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η δραστηριότητα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι για την οποία εγκαλείται από την κυβέρνηση είναι γνωστή από το δημοσίως αναρτημένο βιογραφικό της και αφορά την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως απαντά και η ίδια.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός και μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματός του στη Βουλή επιδόθηκε σε μια οξύτατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά (μετρήσαμε μάλιστα να τον αποκαλεί ανόητο τρεις φορές…) και είπε χαρακτηριστικά “Όσοι πήγαν στο φορολογικό παράδεισο θα έρθουν στην κόλαση της πολιτικής”. Και καλά η κόλαση της πολιτικής. Φοβόμαστε ότι έχουμε βρεθεί στην κόλαση της υποκρισίας της πολιτικής.
Μέλλει να δούμε εάν η κυβέρνηση θα πετύχει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα πραγματικά της προβλήματα σε αυτά των εντυπώσεων. Ειδικά όταν βουλιάζουν μέχρι τον πάτο κατά χιλιάδες πλέον οι Έλληνες πολίτες.

ΣΧΟΛΙΟ: Βρίσκουμε άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι ενώ ξέραμε πως στις λίστες των Paradise Papers βρίσκονταν περί τους 130 Έλληνες η εφημερίδα “Έθνος” δημοσιεύει μόνο το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Γιατί αυτό; Δεν υπήρχαν, τελικώς, άλλοι;

 

ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Συνολικά 28 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, θα παραπεμφθούν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ αντιμετωπίζει το κακούργημα της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα. (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

 

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μόνον μια από τις 10 συνολικά συμβατικές προϋποθέσεις για την έναρξη αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί σύμφωνα με το εκτενές σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η πλευρά των επενδυτών. Οι εκκρεμότητες οι οποίες καταγράφονται για πρώτη φορά με σαφήνεια καθώς και ο ρυθμός με βάση τον οποίο κινείται η διαδικασία οδηγούν στην εκτίμηση πως για να ξεκινήσει το έργο δεν αρκούν ούτε 10 χρόνια… και υπό τον όρο ότι θα εκλείψουν οι περιπτώσεις πολιτικών και στελεχών της διοίκησης που φανερά ή κρυφά δημιουργούν προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ, σημειώνει η “Ναυτεμπορική” στο ρεπορτάζ της. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι επενδυτές έδωσαν στη δημοσιότητα το σημείωμα επειδή η Υπουργός Πολιτισμού υιοθέτησε τις επιφυλάξεις του ΚΑΣ για το ύψος των κτηρίων που θα ανεγερθούν στο χώρο.
ΣΧΟΛΙΟ: Διαβάζοντας το σημείωμα και τις θηριώδεις εκκρεμότητες που καταγράφονται σε αυτό αναρωτιόμαστε για την εμμονή των επενδυτών να βάζουν στο στόχαστρο τους αρχαιολόγους ενώ είναι το μικρότερο από τα εμπόδια. Ειλικρινά μας προκαλεί έκπληξη και την καταγράφουμε γιατί… διαισθανόμαστε ότι θα δούμε ακόμα πολλά με πρόσχημα μόνο το ΚΑΣ.

 

ΗΠΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ.  Νίκη μεγάλης πολιτικής σημασίας αλλά και πολιτικού συμβολισμού κατέγραψαν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές για τη θέση του Κυβερνήτη της Πολιτείας της Βιρτζίνια. Η Βιρτζίνια είναι αυτό που οι εκλογικοί αναλυτές αποκαλούν swing-state. Δηλαδή το εκλογικό της σώμα δεν ανήκει παραδοσιακά σε κάποιο από τα δύο κόμματα και είναι από τις Πολιτείες που παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών.
Ένα χρόνο ακριβώς από τη νίκη του προέδρου Τραμπ  λοιπόν και σε μια εκλογική κούρσα που παρενέβη προσωπικά ο Πρόεδρος Τραμπ στηρίζοντας ανοιχτά τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Εντ Γκιλέσπι που είχε υιοθετήσει μια σκληροπυρηνικά συντηρητική ρητορική με αντιμεταναστευτικές κορόνες και επενδύοντας στα identity politics στη βάση, μάλιστα, της ράτσας, τις εκλογές  κέρδισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ραλφ Νόρθαμ.
Ανάλογα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς απέφερε η εκλογική κούρσα και στο Νιού Τζέρσεϊ όπου ο υπερφιλόδοξος και μεγάλης επικοινωνιακής εμβέλειας Κρις Κρίστι, αφοσιωμένος σύμμαχος του Τραμπ έχασε από τον Δημοκρατικό Φιλ Μέρφι.
Στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη τώρα, επανεξελέγη ο αριστερός φιλελεύθερος δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο. Και η νίκη ντε Μπλάζιο είναι υψηλού συμβολισμού γιατί πρόκειται εκτός όλων των άλλων για μια ιδιαίτερη πολιτική φυσιογνωμία που κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του κοντραρίστηκε με ισχυρές οργανωμένες ομάδες, από την πανίσχυρη, τότε, Uber (όπου την καμπάνια εναντίον του την οργάνωσε ο ίδιος ο David Plouffe αρχιτέκτονας της πρώτης νίκης Ομπάμα το 2008) μέχρι το συνδικάτο των αστυνομικών της Νέας Υόρκης. (Reuters)

 

Ακόμα στις ειδήσεις

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΔΙΑΨΕΥΣΗ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.  Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της άτυχης 32χρονης δεν είχε αποφυλακιστεί με το “νόμο Παρασκευόπουλου”, αλλά επειδή είχε ήδη εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΠρώτη δύναμη στα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αλλά και τρίτη πλέον στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι η ελληνόκτητη ναυτιλία, σύμφωνα με την έκθεση The Review of Maritime Transport 2017 της UNCTAD. Παράλληλα, παραμένει πρώτη στη συνολική παγκόσμια κατάταξη με βάση τη μεταφορική δυναμικότητα.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε οριστικά την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία είχε κρίνει προσωρινά άκυρη την περασμένη εβδομάδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναγνώρισε και τρίτo φύλο, εκτός από το ανδρικό και το γυναικείο, με βάση το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην προσωπικότητα. Η υπόθεση ξεκίνησε από έναν διεμυφλικό, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει την ταυτότητα του φύλου του σε “άλλο” ή “τρανς”. Είχε καταγραφεί όταν γεννήθηκε ως γυναίκα, αλλά σύμφωνα με ανάλυση του χρωματοσώματός που προσκόμισε δεν ήταν ούτε γυναίκα ούτε άνδρας. Η αγωγή του απορρίφθηκε σε όλους τους βαθμούς και τελευταία στο εφετείο κάτι που ανατράπηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. (DW)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Σε βαθιά γεράματα, στην ηλικία των 29 χρόνων, έφυγε από τη ζωή από φυσιολογικά αίτια ο Μήτσος, η γηραιότερη αρκούδα του Καταφυγίου του “Αρκτούρου”, ο οποίος έφερε και το παρατσούκλι “Μήτσος ο δραπέτης”.  Ο Μήτσος έζησε περιπετειώδη βίο. Ξεκίνησε ως “αρκούδα-χορεύτρια”, διασώθηκε από περιβαντολλογική οργάνωση της Τρίπολης και μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της Φλώρινας απ’όπου το έσκαγε συχνά-πυκνά ( από εκεί και το παρατσούκλι). Κατέληξε στον φιλόξενο Αρκτούρο και πέθανε από γεράματα στη φυσική του φωλιά. (iefimerida)

 

The Politics-Free Zone

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΟΥΣΕΙΑ. Στις 8 Νοεμβρίου του 1793, το Μουσείο του Λούβρου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. 224 χρόνια αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου 2017, το Λούβρο ανοίγει το “παράρτημά του” στο Αμπού Ντάμπι. Το γαλλικό σύμβολο μεταφέρει στην Ανατολή σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη το μήνυμα της ανεκτικότητας όπως είπε ο Ζακ Λανγκ. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, το πρώτο παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο, θα εγκαινιαστεί επίσημα παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ.
Πολύ ωραίο το αφιέρωμα της Αργυρώς Μποζώνη στο The Toc.
Διαβάστε και το αφιέρωμα του Bloomberg Pursuits.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Επιτέλους ο Δήμος της Βενετίας αποφάσισε να απογορεύσει την πρόσβαση στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας στα θηριώδη κρουαζεροπλοια. Ήταν ένα παλαιό αίτημα. Παρ’όλο που βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για να σταθμεύουν τα κρουαζερόπλοια θα χρειαστούν πέντε ολόκληρα χρόνια για να λειτουργήσουν πλήρως οι δρόμοι που θα ενώνουν το νέο λιμάνι με την πόλη. (BBC)

ΕΚΘΕΣΗ. “Βουτιά” στο σύμπαν του Γιώργου Σεφέρη κάνει η Μαριλένα Αστραπέλλου στο ΒΗΜΑ με αφορμή έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή. Η έκθεση στο Ιδρυμα Β.και Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει έργα τέχνης και κειμήλια από την οικία Σεφέρη τα οποία ρίχνουν κι άλλο φως στην προσωπικότητα του μεγάλου ποιητή, αλλά και στη σχέση του με στη σύζυγό του Μαρώ και στο σπίτι που τους φιλοξένησε τα τελευταία δέκα χρόνια της κοινής ζωής τους. Ωραίο κείμενο. Διαβάστε το!

 

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!