Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας σε 5 λεπτά όπως τις επιμελήθηκαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Θανάσης Παναγόπουλος και Θύμιος Τζάλλας.
Στην αποψινή έκδοση σας προτείνουμε και κάποια ενδιαφέροντας άρθρα να διαβάσετε καθώς και κάποια πράγματα να κάνετε μέσα στο  Σαββατοκύριακο.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την παρότρυνση να εγγραφούν.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Ρατσιστική βία. Ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν, μαθητής σε ελληνικό σχολείο, αρχικά κληρώθηκε να κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αλλά για κάποιο λόγο που δεν μάθαμε ακόμα (εκκρεμεί έρευνα του Υπουργείου Παιδείας) βρέθηκε να κρατάει μια πινακίδα. Το ζήτημα προκάλεσε μεγάλη δημόσια συζήτηση η οποία αντί να οδηγήσει στην εκτόνωση και στον αναστοχασμό οδήγησε στην κλιμάκωση της ρατσιστικής ρητορικής και τελικά και της βίας.  Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας του στην περιοχή της Δάφνης. Οι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια, προκάλεσαν φθορές στην οικία και, τελικά, τρομοκράτησαν τον 11χρονο και την οικογένειά του. Μεταξύ των αντικειμένων που πέταξαν στο σπίτι της οικογένειας βρέθηκε και ένα χαρτόνι που πάνω του, οι άγνωστοι, είχαν γράψει μήνυμα με το οποίο καλούσαν την οικογένεια να φύγει άμεσα από την Ελλάδα.
Η οικογένεια συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι δηλαδή μια οικογένεια που έχει επιλεγεί με αυστηρά και δίκαια κριτήρια και βρίσκεται σε διαρκή εποπτεία από το ελληνικό κράτος μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων που είναι υπεύθυνες για το πρόγραμμα αυτό που μέχρι τώρα λειτουργεί υποδειγματικά.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση και επισημαίνει ότι “Η επίθεση σε σπίτι προσφύγων χαλυβδώνει την αποφασιστικότητά μας απέναντι στις φασιστικές πρακτικές”.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία.

Εντυπωσιακά τα κέρδη της Fraport Greece. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (DW/Ναυτεμπορική), η Fraport Greece έκανε τζίρο 180 εκατομμύρια ευρώ και συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του φετινού τζίρου της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία. Και αυτό αφορά μόνο το διάστημα μεταξύ Απριλίου (τότε παραχωρήθηκαν τα αεροδρόμια) και Σεπτεμβρίου. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα απέφεραν κέρδη ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/8 περίπου των συνολικών κερδών της επιχείρησης ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε ότι ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας ανήλθε το 2016 στα 4 δισ. ευρώ (αυξημένος κατά 17% περίπου σε σχέση με το 2015) ενώ υπάρχουν περισσότερα από 6.500 ελληνικά e-shops. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι για το 70% των συναλλαγών επιλέχθηκε η πληρωμή με αντικαταβολή (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και όχι με πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Αυτό το τελευταίο χρειάζεται να το σχολιάσουμε; Αναζητούμε κάποια έρευνα που να καταγράφει πόσοι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Καταλονία. Κριτικές έχει αρχίσει να δέχεται η ισπανική Δικαιοσύνη για την αυστηρότητα που επιδεικνύει απέναντι στην ηγεσία των αυτονομιστών της Καταλονίας η οποία, όπως επισημαίνουν κάποιοι με νόημα είναι εκλεγμένη.
Η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε τη στήριξή της στη Μαδρίτη για τους χειρισμούς με την Καταλονία. “Παραμένει σημαντικό για εμάς να διατηρηθούν η ενότητα και η συνταγματική τάξη της Ισπανίας. Αυτό είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο “υποστηρίζει την ξεκάθαρη θέση του επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης”. (Liberal)
Αντίθετα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον καταδίκασε την προφυλάκιση των  υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι “Η διαφωνία σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας είναι πολιτικό ζήτημα”. (CNN)

Η εξτραβαγκάντσα της ημέρας. Χθες το βράδυ και για έντεκα ολόκληρα λεπτά (ο χρόνος στα σόσιαλ μήντια μετράει όπως στην…Παλαιά Διαθήκη!) απενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός του προέδρου Τραμπ στο τουίτερ. Όπως δήλωσε η εταιρεία υπεύθυνος ήταν ένας υπάλληλος που θα έφευγε σήμερα από την εταιρεία. (DW)

Ακόμα στις ειδήσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής. Βαριές οι αποκαλύψεις από τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα. Για “στρατιωτικού τύπου” οργάνωση, διάσπαρτα όπλα, στυλιάρια και μαχαίρια, αλλά και για τις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και άλλων ατόμων, μίλησε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2012 έως το 2013, καταθέτοντας, με αλλοιωμένη φωνή, στη δίκη της Χ.Α. από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης.
“Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντου”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία” ανέφερε.
” Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της Χ.Α. στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χ.Α. και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χ.Α. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντου” και το κάναμε”. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη. (Ναυτεμπορική)

 

Brexit: η εβδομάδα που πέρασε, 28 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου.
“Πόσο”British” αν το Brexit σταματήσει όχι με πολιτικά ή οικονομικά επιχειρήματα, αλλά εξαιτίας ενός σεξουαλικού σκανδάλου “, τουίταρε ο Νικ Κόεν του Observer, συνοψίζοντας το κλίμα των ημερών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει Brexit, αλλά μία λίστα excel που κυκλοφορεί στο ίντερνετ με τους 35 Τόρις βουλευτές, και την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση δίπλα από το όνομα τους. Η Τερέζα Μέι έχασε ήδη έναν από τους ελάχιστους συμμάχους της, τον Μάικλ Φάλον, κλασική περίπτωση καθόλα ευυπόληπτου κυρίου που παραιτήθηκε γιατί άγγιξε το γόνατο μίας δημοσιογράφου πριν από 15 χρόνια. Με δεδομένο ότι άλλοι αρνούνται τέρατα, είναι μάλλον παράξενο ολόκληρος υπουργός Άμυνας να πηγαίνει αδιάβαστος για ένα χάδι. Σήμερα μάθαμε ότι θύμα του υπήρξε και η Άντρια Λίντσομ, υποψήφια αρχηγός του κόμματος πρόσφατα, και τοπ Brexiteer.
Ενώ η κοινή γνώμη ασχολείται με το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι Συντηρητικοί έχουν εγκαινιάσει και επισήμως τη νέα τους κοινοβουλευτική τακτική. Δεν συμμετέχουν σε ψηφοφορίες τις οποίες ξέρουν ότι θα χάσουν. Αυτό δίνει στον Κίαρ Στάρμερ, σκιώδη υπουργό Brexit τη δυνατότητα να υποχρεώνει τη Μέι σε σημαντικές παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της για τις επιπτώσεις του Brexit.
Αν οι εκθέσεις είναι πάντως σαν αυτή της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα: η Βρετανία εξακολουθεί να είναι καλύτερο μέρος για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Και για δουλειές επίσης. Το υπουργείο θα προσλάβει 8.000 νέους υπαλλήλους για να φέρουν εις πέρας το Brexit.
Μόνο οι δανειολήπτες έχουν πια πρόβλημα στη χώρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια το βασικό επιτόκιο σε ένα περιβάλλον γενικής αβεβαιότητας. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν ξανά την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αυτό όμως το ακούμε από τον Ιούνιο και δεν έχει συμβεί τίποτε ακόμη.
Η εβδομάδα σε ένα γράφημα. Τι εφημερίδα διαβάζουν οι Brexiteers.

 

Trump Administration-Αβέβαιη η παραμονή του Τίλερσον στη θέση του ΥΠΕΞ. Νέα επεισόδια στην κατάπτωση της πολιτικής στις μέρες μας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας την ορίζει αυτός και μόνον αυτός. Ερωτηθείς αν θα κρατήσει τον Ρεξ Τίλερσον στη θέση του απάντησε: “Δεν ξέρω θα δούμε”. Εδώ και καιρό συζητείται το μέλλον του Ρεξ Τίλερσον στην κυβέρνηση Τραμπ αλλά μέχρι τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέψευδε κάθε σχετική συζήτηση διαβεβαιώνοντας πως ο ΥΠΕΞ χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του.

Εντυπωσιακά τα μεγέθη του Facebook. Εντυπωσιακά είναι τα οικονομικά μεγέθη για το Facebook για το 3ο τρίμηνο του 2017. Οι μηνιαίοι χρήστες του (όσοι το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά μέσα στο μήνα) έφτασαν τα 2,07 δισεκατομμύρια (16% περισσότεροι σε σχέση με το 2016) ενώ τα διαφημιστικά του έσοδα ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια (47% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι). (Τα Νέα)

Διαβάσαμε και στα προτείνουμε

Ιστορία. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη “Διακήρυξη Μπαλφούρ” ο μεγάλος ιστορικός Simon Schama (σας προτείνουμε να διαβάσετε ό,τι έχει γράψει) γράφει για τους Financial Times για το ίδιο το γεγονός αλλά και για το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο για το εβραϊκό ζήτημα. Διαβάζοντάς ένα καλογραμμένο κείμενο μαθαίνουμε πολλά για μια ιστορία που συνδέθηκε με ένα από τα πιο σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα του 20ου αιώνα. (Financial Times)

Γεωπολιτική. Ο διευθυντής σύνταξης της Huffington Post επέστρεψε από δημοσιογραφική αποστολή στο Ισραήλ, ενημερωτικού χαρακτήρα και μετά από συναντήσεις με διπλωματικούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους αλλά και ειδικούς φαψτ ανδαναλυτές μας ενημερώνει για το πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή μετά την επικράτηση του Άσαντ στη Συρία, το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή αλλά και τη μόνιμη σκιά του Ιράν. Πολύ ενδιαφέρον. (Huffington Post)

Επικοινωνία-Καρριέρα. Η τέχνη του να είσαι χαρισματικός. Ο τίτλος τα λέει όλα και είμαστε σίγουροι ότι δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά για να σας πείσουμε να διαβάσετε αυτό το ωραίο άρθρο από το section Capital του BBC. Εφόσον το διαβάσετε αξίζει να παρατηρήσετε τον διαφορετικό τρόπο που πραγματεύονται οι Βρετανοί τα ζητήματα της ψυχολογίας, του coaching, του personal branding σε σχέση με τους Αμερικανούς (συνδέουμε συχνά σχετικά άρθρα από τους New York Times). Οι Αμερικανοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη “συνταγή” στο πώς να κάνεις κάτι ενώ οι Βρετανοί στην ανάλυση και στα facts and data πίσω από κάθε τί. Αξίζει το χρόνο σας. (BBC)

Τρεις προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Δείτε την εντυπωσιακή έκθεση-εγκατάσταση του εικαστικού Κωστή Βελώνη στο ιστορικό κτήριο της οδού Καπλανών 11 στο κέντρο της Αθήνας. Η παραγωγή είναι του ΝΕΟΝ. Το νεοκλασικό οίκημα (Καπλανών 11, Κολωνάκι) είναι συνδεδεμένο με σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ο Βελώνης, μέσα από την έκθεση A Puppet Sun, αξιοποιεί τον ιστορικό αυτό χώρο για να επανασυστήσει την ιστορία και τη σημαντικότητά του στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα θα απευθύνει τις καινούργιες και αναπάντεχες σχέσεις μεταξύ χώρου και έργων τέχνης που θα αναπτυχθούν σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον.  Ο Κωστής Βελώνης είναι σημαντικός καλλιτέχνης, τον αγαπούμε πολύ. (ΝΕΟΝ)

Καταναλώστε με στυλ στο Pop-Up Project που έχει επιμεληθεί η Φαίη Μπέη και η Ιλεάνα Ισμυρίδη στο Golden Hall. Είναι γνωστό ότι δεν είμαστε ούτε θιασώτες του λάιφστάιλ ενώ αντιμετωπίζουμε με μια ιδεολογική ακαμψία (ούτε μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ήμασταν, δηλαδη) την ιδεολογία της κατανάλωσης. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, για να προτείνουμε τη συγκεκριμένη δράση την έχουμε εξετάσει πολύ προσεκτικά. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη Φαίη Μπέη για την εργατικότητά της. (The Pop-Up Project @Golden Hall)

Δοκιμάστε τα Κρασιά της Κρήτης στην έκθεση “Οινοτικά 2017” στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στα “ΟιNοτικά” 2017 συμμετέχουν 25 οινοποιεία από όλη την Κρήτη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους οινοποιούς και να δοκιμάσουν περισσότερα από 200 κρασιά.
Έχουμε γράψει πολλάκις ότι στην Κρήτη γίνεται σημαντική δουλειά στο κρασί. Οι περισσότεροι οινοποιοί έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα ενώ όλοι οι οινολόγοι στα οινοποιεία είναι καλά σπουδαγμένοι. Να πάτε. (Candia News)

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!