Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους!
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Μπορείτε να διαβάσετε το χθεσινό δελτίο εδώ, όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο: info@factnews.gr
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.

Προσοχή! Στάση εργασίας απόψε στο ΜΕΤΡΟ από τις 9.00 το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας.

 

Τί πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Ομολογία Χουλιαράκη-Διαψεύδει ο Τσακαλώτος. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι για το 2017 το πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ. Ανέφερε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ να κατευθυνθεί για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών και το υπόλοιπο της υπεραπόδοσης πάνω από τον στόχο να μείνει στα δημόσια ταμεία ως “μαξιλάρι ασφαλείας” για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου του Προϋπολογισμού του 2017. Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων.
“Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες” είπε, όμως ανέφερε ότι πρόκειται για μια συνειδητή αλλά και μεταβατική επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.
Σχόλιο. Το ότι η μεσαία τάξη της χώρας είναι η παραγωγική τάξη και η συρρίκνωσή της οδήγησε και στη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας μάλλον δεν χωράει στο μυαλό των κυβερνητικών αξιωματούχων που πολιτεύονται αποκλειστικά για τα κομματικά τους ακροατήρια όπως τα έχουν προκαθορίσει.

Σήμερα, ο πάντα ασόβαρος Υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  διέψευσε τον Γιώργο Χουλιαράκη. Στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στις αύξηση των εργαζομένων κατά 250.000 οφείλεται η υπεραπόδοση στα έσοδα, ισχυρίστηκε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι οφείλεται στην υπερφορολόγηση! (Ναυτεμπορική)
Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον Υπουργό που είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο για να πανηγυρίζει τώρα για την επιτυχία των πολιτικών του. Είναι ένας θρασύς άνθρωπος.

 

Αγορές. Η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ευρύτερη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με εκτόξευση των τιμών και σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων που πλησίασαν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα σήμερα το μεσημέρι να ελληνικά ομόλογα να φτάσουν στα επίπεδα του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

 

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η υπόθεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιτίθενται συστηματικά σε ανεξάρτητες αρχές, στη Δικαιοσύνη και στον Τύπο. Στόχος αυτή τη φορά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία το Υπουργείο Μεταφορών επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη του φιάσκο της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η Αρχή κάθε φορά ελέγχει ότι αποφασίζει κάποιο κρατικό όργανο. Οπότε είναι γελοίο το Υπουργείο να ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της αρχής έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες η εφαρμογή του εισιτηρίου. Ας μην απαιτούσε όλα αυτά τα παρανοϊκά στοιχεία από τους πολίτες για να εκδοθεί ένα απλό εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών!
Πού βρίσκεται το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Μεταφορών προσπαθούν να βρουν στο “και πέντε” λύση για να δοθεί η δυνατότητα διαδικτυακής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

 

Καταλονία. Ο γενικός εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Κάρλες Πουτζντεμόν επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο μετά την κλήση του ενώ ζήτησε και τη προφυλάκιση 8 μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έρευνα. Από τις Βρυξέλλες ο δικηγόρος του, Πολ Μπέκερτ, είχε δηλώσει ότι ο πελάτης του δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα γιατί “το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις”. Οι ακροάσεις  των βουλευτών της Καταλονίας στο Ανώτατο Δικαστήριο αναβλήθηκαν για τις 9 Νοεμβρίου έπειτα από αίτημα των συνηγόρων τους. Οι καταθέσεις των εννέα υπουργών του Πουτζντεμόν συνεχίζονται κανονικά. Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς τώρα. (Καθημερινή)

 

ΗΠΑ-Λευκός Οίκος-Ισλαμική Τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο Ουζμπέκος τρομοκράτης που προχθές σκότωσε οκτώ άτομα στη Νέα Υόρκη πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που διερευνούν την υπόθεση ο συλληφθείς δράστης είπε ότι εμπνεύστηκε την επίθεση βλέποντας στο διαδίκτυο βίντεο του ISIS και τη σχεδίαζε εδώ και ένα χρόνο. (Reuters)
O Sayfullo Saipov μετανάστευσε το 2010 στις ΗΠΑ από το Ουζμπεκιστάν κερδίζοντας μια βίζα στη λοταρία στο πλαίσιο ενός προγράμματος χορήγησης άδειας εισόδου (visa) που είχε στόχο να εμπλουτίσει το μεταναστευτικό ρεύμα από περισσότερες χώρες. Ο πρόεδρος Τραμπ επέκρινε το πρόγραμμα αυτό. (Reuters)
+ Σπρωγμένοι από την ανεργία αλλά και τη σωρεία απαγορεύσεων που ελέγχουν τον ιδιωτικό βίο χιλιάδες Ουζμπέκοι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί κατετάγησαν στον ISIS ενώ άλλοι σε άλλες εξτρεμιστικές μουσουλμανικές ομάδες στις χώρες που μετοίκησαν, διαβάζουμε στην ενδιαφέρουσα ανάλυση του Reuters.

 

ΗΠΑ-Russia Gate. Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές τρολάρουν το Facebook. Αποφασισμένοι να “δείξουν τα δόντια” στην Big Tech δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος έφτιαξαν στο facebook  μια σελίδα για έναν ανύπαρκτο πολιτικό όμιλο και αγόρασαν διαφημίσεις μέσω αυτού στοχεύοντας τα newsfeed χιλιάδων δημοσιογράφων και στελεχών που στις σελίδες τους δήλωναν στελέχη του Καπιτωλίου. Διαπίστωσαν έτσι πόσο εύκολο ήταν στον οποιονδήποτε να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς το facebook να του ζητάει στοιχεία για το ποιος πραγματικά είναι. Οπότε είναι προφανές πόσο εύκολο ήταν για τους Ρώσους να κάνουν το ίδιο πέρυσι το φθινόπωρο.
Οι δύο Γερουσιαστές και χρησιμοποιώντας μάλιστα την χρηματοδότηση για την καμπάνιας τους, με $20 κατάφεραν να στοχεύσουν με τις διαφημίσεις τους 1.369 στελέχη του Καπιτωλίου και 1.407 δημοσιογράφους με έδρα την Ουάσινγκτον και όλα αυτά σε λιγότερες από 24 ώρες.
Βέβαια, να σημειώσουμε, ότι το γεγονός ότι μια διαφήμιση θα εμφανιστεί στο newssfeed οποιουδήποτε χρήστη δεν σημαίνει κι όλας ότι αυτός θα τη δει. Στην πολιτική διαφήμιση, για να έχεις ελπίδα το μήνυμά σου να φτάσει στον χρήση χρειάζεσαι τουλάχιστον 7-10 impressions για χρονικό διάστημα 2-4 εβδομάδων αλλά και έτσι βλέπουμε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο και με χαμηλό, σχετικά, κόστος. (Axios).

 

Ακόμα στις ειδήσεις

Φορολογία Ακινήτων. Τρέχουν να προλάβουν για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τέλος του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή διάταξη νόμου για τη σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Οι επιτροπές θα αποτελούνται από μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφους, κατασκευαστές, καθώς και εκπροσώπους των Δήμων. Το υπουργείο θα δώσει προθεσμία ενός μήνα στις επιτροπές για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων, που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές, με στόχο να τεθούν σε ισχύ την 1/1/2018 και να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος. (ΕφΣυν)

 

Ανομία-“Μπαχαλάκηδες”. Tο μεσημέρι ομάδα από τουλάχιστον 15 αντιεξουσιαστές εισέβαλε σε συμβολαιογραφικό γραφείο στα Εξάρχεια και προκάλεσε φθορές. (In.gr)

 

Μιανμάρ. Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κιι, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη συνοικία Ρακίν, μια περιοχή που επλήγη ριζικά από τους διωγμούς Ροχίνγκια. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής προς τη Σου Κιι, εξαιτίας της προφανούς παθητικότητάς της σχετικά με το ζήτημα των βίαιων διωγμών της μουσουλμανικής μειονότητας. Συνοδευόμενη από περίπου 20 άτομα ταξίδεψε με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα και συνάντησε τους εναπομείναντες Ροχίνγκια. Ο Chris Lewa, του προγράμματος Arakan αναφέρει ότι τους είπε τρία πράγματα – ότι πρέπει να ζήσουν ειρηνικά, η κυβέρνηση είναι εκεί για να τους βοηθήσει και ότι δεν πρέπει να τσακώνονται. (DW)
Δεν πρέπει να… τσακώνονται! Μάλιστα.

 

The Politics-Free Zone

 

Εμείς που ζούμε μέσα (και από) την πολιτική μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ο κόσμος της δεν είναι ο πιο σκληρός που υπάρχει. Το θυμηθήκαμε διαβάζοντας αυτό το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Γκάρντιαν. Μια συντάκτης του κι ενώ “τακτοποιούσε” τον 20χρονο φοιτητή πλέον γιό της στην φοιτητική του εστία, πέταξε στο τουίτερ την ερώτηση “Για πιο πράγμα έχετε μετανιώσει περισσότερο στη ζωή σας;”. Οι απαντήσεις ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. (The Guardian)

“Η επιστήμη της μελαγχολίας”. Τί κάνει τους ανθρώπους πιο μελαγχολικούς τον χειμώνα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Πάλι από τον Guardian.

Και μια (πολυδοκιμασμένη) συνταγή. Τί είναι αυτό που πρέπει να κάνετε; Αυτό με το οποίο ταλαιπωρείστε και παλεύετε; Για εμάς αυτό τον καιρό είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του FACT. Λοιπόν υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Ορίστε κάποιο πρόσωπο στο οποίο θα είστε υπόλογοι για την πορεία της επίτευξης του στόχου σας. Ένα πρόσωπο που θα ανέχεστε να σας επαναφέρει στην τάξη όταν βγαίνετε εκτός προγράμματος.
Το άρθρο που σας προτείνουμε είναι από τη στήλη του Sketch Guy που δίνει συμβουλές οικονομικού χαρακτήρα στους αναγνώστες των New York Times αλλά λειτουργεί και σε άλλους τομείς της ζωής.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.