Όσα πρέπει να ξέρετε για σήμερα

Καλησπέρα!
Σε 5’λεπτά όλα όσα πρέπει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα σε επιμέλεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και του Θανάση Παναγόπουλου.

 

  • Συνεχίζεται για δεύτερη και τελευταία ημέρα η απεργία στα ΜΜΕ.
    24ωρη απεργία αύριο στο ΜΕΤΡΟ (γραμμές 2,3). Κανονικά τα υπόλοιπα ΜΜΜ (Λεωφορεία, ΗΣΑΠ, Τρόλεϊ, Τραμ) (Apergia.gr)

Πολιτική. “Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε μπορεί να γίνει κανονική χώρα”. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το πνεύμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (nd.gr) της Νέας Δημοκρατίας. Η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της υπερφορολόγησης και η διάχυτη ανομία ήταν οι δύο άξονες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε ολη η επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ.
Εμείς ξεχωρίσαμε κάτι ακόμα που πιστεύουμε αξίζει να προσέξετε και αφορά τα F16: “Σε ό,τι αφορά το θέμα των F16 δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απόφαση που δεν λαμβάνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Αρκετά πληρώσαμε τους μεσάζοντες και τα αντισταθμιστικά από τα οποία κάποιοι έγιναν πλούσιοι από το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Και δεν μπορεί η αμυντική θωράκιση της χώρας να γίνεται εισιτήριο για να πάνε ταξίδια ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εξουσία”.
Σαφής η ιδεολογική ταύτιση του εθνικού με το δημοκρατικό (διαφάνεια) και το ωφελιμο για την τσέπη των πολιτών. Στο FACT χαιρετίζουμε.

Κοινωνία. Νέο χτύπημα στο κράτος δικαίου με την εισβολή της ομάδας “Ρουβίκωνας” στο δημόσιο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος ο Ρουβίκωνας, εμφανίζονται μέλη του να απειλούν γιατρό ότι “θα του σπάσουν το κεφάλι” και “θα του κόψουν το χέρι” επειδή “όλος ο κόσμος ξέρει” ότι ο συγκεκριμένος γιατρός χρηματίζεται.
Αυτό δεν λέγεται “κράτος εν κράτει”. Λέγεται παρακράτος.

Κόσμος. Ο Χi Jinpin ανανέωσε και επισήμως, από το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τη θητεία του για άλλα πέντε χρόνια. Στο λόγο που εξεφώνησε προς τους συνέδρους αρνήθηκε να ορίσει τον διάδοχό του μετά το πέρας και της δεύτερης πενταετίας. Τα πέντε νέα μέλη που εξελέγησαν στο επταμελές Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είναι αρκετά ηλικιωμένα για να τον διαδεχτούν, εφόσον τηρηθεί η “επετηρίδα” της συνταξιοδότησής τους. Η τροπή που πήραν τα πράγματα με την πολυαναμενόμενη ανανέωση του οργάνου που εδώ λέμε Πολιτικό Γραφείο αναζωπύρωσαν τις εικασίες που θέλουν τον Xi να επιδιώκει την επ’αόριστω παραμονή του στην ηγεσία του κράτους κάτι που μέχρι σήμερα έχει κάνει μόνον ο Μαο Τσε Τουνγκ.
Αξιοσημείωτο: Απαγορεύτηκε σε εμβληματικά δυτικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times, το BBC, ο Guardian, ο Economist και οι Financial Times να καλύψουν την τελετή παρουσίασης των νέων μελών του Πολιτικού Γραφείου.  Αυτά τα ΜΜΕ πολύ συχνά δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο Guardian όπου και διαβάσαμε το σχετικό ρεπορτάζ, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph η οποία πολύ συχνά δημοσιεύει κομμουνιστική προπαγάνδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την China Daily του Πεκίνου (τα οικονομικά οφέλη της βρετανικής εφημερίδας από τη συμφωνία αυτή υπολογίζονται στις 800.000 λίρες ετησίως!) είχε επίσημη πρόσκληση να καλύψει την εκδήλωση.
Σημειώστε ακόμα: Στο εξής και μετά την απόφαση της ολομέλειας του συνεδρίου του κινεζικού ΚΚ να περιλάβει την εισηγητική ομιλία Xi στο συνέδριο στο Σύνταγμα της χώρας και την καταγραφή του ονόματός του δίπλα σε αυτό του Μάο, τυχόν αμφισβήτησή του θα σημαίνει κανονική αίρεση. Αναδεικνύεται δε πλέον και επισήμως στον πιο ισχυρό Κινέζο ηγέτη μετά τον Μάο. (Guardian)

Trump Administration. Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νέο διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αναστέλλονται οι περιορισμοί στην είσοδο μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι όμως θα περνούν από εξονυχιστρικότερους ελέγχους προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ. (Reuters)

Περιβάλλον. Η Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι συνυπογράφει τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Πλέον οι ΗΠΑ και η Συρία είναι οι μοναδικές χώρες του πλανήτη που δεν την έχουν αποδεχτεί.
Σημειώστε ακόμα: οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της σοδείας στους ελαιώνες της Ιταλίας . Την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δήλωσε ότι αναμένει μείωση κατά 8% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου στα 247 εκατομμύρια εκατόλιτρα για το 2017. Ένα εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε 133 φιάλες κρασιού, οπότε η πτώση της παραγωγής που προβλέπεται από το OIV ισοδυναμεί με περίπου 2,9 δισ. λιγότερα μπουκάλια κρασί το 2017.
Αυτή είναι η χειρότερη παγκόσμια συγκομιδή από το 1961 και οφείλεται στον καιρό αφού τα αμπέλια σε βασικές αμπελοοινικές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία καταστράφηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που περιελάμβαναν ανοιξιάτικο παγετό και καύσωνα το καλοκαίρι. (BBC)