Brexit: η εβδομάδα που πέρασε, 7-13 Οκτωβρίου

Την περασμένη Τρίτη, η Τερέζα Μέι σε ραδιοφωνική της συνέντευξη είπε ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε, αν γινόταν ξανά δημοψήφισμα. Ξέρουμε τι ψήφισε στο προηγούμενο: remain.

Remain, και με τα δύο χέρια μάλιστα, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. “Κανείς δε έχει πολεμήσει πιο σκληρά από μένα για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν πρόκειται να αλλάξω τις απόψεις μου”, είπε το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ντάμιαν Γκριν. Αυτό ήταν. Οι δημοσιογράφοι πήραν στο κατόπι όποιον remainer ήξεραν, και άρχισαν να τον ρωτάνε αν θα ψηφίσει Brexit στο επόμενο δημοψήφισμα, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν προβλέπεται να γίνει. Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Μέι είχε ξεπεράσει και τη Μαρινέλλα, απαρνούμενη τετράκις το νέο Εθνικό Σύμβολο της Πίστεως.

Υπενθυμίζουμε ότι στη Βρετανία, ο πλέον φιλοευρωπαϊκός πολιτικός θεσμός υπήρξε το κοινοβούλιο. Εφτά στους δέκα βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Την Τετάρτη, ο επίσης remainer πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπέρκoου είπε ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να αγνοήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Ανάμεσα τους, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εκτός από remainer βρίσκεται πια και σε μόνιμη κατάσταση ζεν. Ενώ φιλοτεχνούσε έναν πίνακα ζωγραφικής, μιμούμενος με επιτυχία την τεχνική του Μπομπ Ρος, πληροφόρησε το εκλογικό σώμα ότι παραμένει ένας αμετανόητος remainer.

Όσο ο Κόρμπιν ζωγράφιζε, ο υπουργός Οικονόμων Φίλιπ Χάμοντ (οποία έκπληξις, remainer κι αυτός) έλεγε στην επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή ότι δεν σκοπεύει να δεσμεύσει κονδύλια για σενάρια που δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά, όπως για παράδειγμα ότι με το σκληρό Brexit θα σταματήσουν οι πτήσεις. Τι ήθελε να το πει; Από τα βάθη των 80s εμφανίστηκε ο 85χρόνος υπουργός Οικονομικών της Θάτσερ Νάιτζελ Λόοσουν και ζήτησε την αποπομπή του Χάμοντ με την κατηγορία του κινδυνολόγου σαμποτέρ.

Το παράδοξο είναι ότι η Βρετανία βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση αναβρασμού, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε λίγο φως στις διαπραγματεύσεις. Αν και ο Μπαρνιέ αναφέρθηκε σε αδιέξοδο, και η κυβέρνηση ανέβαλε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συζήτηση του νομοσχεδίου για το Brexit, είναι πλέον πιθανό, πριν τελειώσει η χρονιά, η Ευρώπη να δεχθεί να συζητήσει τη μελλοντική της σχέση με τη Βρετανία.

Θα είναι σημαντική εξέλιξη, αφού ο Μπαρνιέ είχε υποστηρίξει ότι αν δεν λυθούν πρώτα οι διαφωνίες (λογαριασμός του Brexit, δικαιώματα Ευρωπαίων υπηκόων, σύνορα Βορείου Ιρλανδίας) η διαπραγμάτευση θα παραμένει στάσιμη. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι προσδοκίες για εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα είναι χαμηλές.

Η εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση: remainer και ο κυρίαρχος λαός που πιστεύει ότι το Brexit ήταν λάθος.