Βαλκάνια/Σερβία: Ένταση μετά τις εκλογές

Φωνάζοντας συνθήματα και σφυρίζοντας με σφυρίχτρες, χιλιάδες Σέρβοι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους του Βελιγραδίου αλλά και άλλων πόλεων της Σερβίας, για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή του Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν μέσω των σόσιαλ μήντια, όταν οι Σέρβοι κλήθηκαν να κατεβούν στους δρόμους κατηγορώντας τον Βούτσιτς για εκλογική νοθεία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις για σήμερα σε διάφορες πόλεις της χώρας. (Balkan Insider)
Στις εκλογές της Κυριακής, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς κατάφερε να συγκεντρώσει το 54,9% των ψήφων, μολονότι το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Πρόκειται για μια αμφίσημη προσωπικότητα. Πολιτικό τέκνο του υπόδικου για εγκλήματα πολέμου Βόιτσλαβ Σέσελι, έγινε υπουργός του Μιλόσεβιτς, πρωθυπουργός από το 2012, και τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προεκλογικά “έπαιξε σε δύο ταμπλώ”, κοιτώντας και προς τη Ρωσία του Πούτιν αλλά και προς την καγκελάριο Μέρκελ. Στη Σερβία ο ρόλος του προέδρου είναι αυτό που λέμε “διακοσμητικός”, αλλά διεθνείς αναλυτές εκτιμούν που δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ο Βούτσιτς να αρκεστεί σ’ έναν διακοσμητικό ρόλο. Μένει να δούμε αν θα εξελιχθεί σε Ερντογάν ή και σε Πούτιν των δυτικών Βαλκανίων. Διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή.