Τρίτη 12 Μαρτίου

Σήμερα εμφανιζόμαστε ασυνεπείς προς τη δέσμευσή μας να καταγράφουμε αποκλειστικά τις σημαντικές ειδήσεις ακόμα κι αν το newsletter που θα στείλουμε θα περιέχει μόνο μία είδηση.
Η σημερινή είναι μια μέρα που θα έπρεπε να στείλουμε μόνο μία είδηση: την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όμως, κατά την επικοινωνία μαζί σας έχουμε καταλάβει ότι συστηματικοί μας αναγνώστες, για την καθημερινή τους ενημέρωση διαβάζουν μόνο το FACT οπότε στέλνουμε ένα πλήρες δελτίο.
Ευκαιρία να σας γνωστοποιήσουμε και το νέο μας πρότζεκτ. Διαβάζετε τα σχετικά στο τέλος.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ. Δημοσιεύθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει απλώς συμβουλευτικό ρόλο στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος αυξημένης επιτήρησης για τις χώρες με μεγάλα χρέη προς το Ταμείο. Οι εκθέσεις του διαβάζονται με προσοχή από τις αγορές, ενώ δεν επηρεάζονται από τα politics των Βρυξελλών.
Η έκθεση, αν και είναι γραμμένη σε ηπιότερους τόνους από τις προηγούμενες, επί της ουσίας δεν είναι καλή γιατί οι προβλέψεις της για την μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας είναι ανησυχητικές.
Ένα από τα πιο ηχηρά καμπανάκια που χτυπά στην έκθεσή του το ΔΝΤ αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2019 και το 2020 η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο απόγειό της, με ρυθμό ανόδου 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020 με οδηγό την κατανάλωση. Όμως από εκεί και μετά θα προσγειωθεί απότομα κοντά στο 1% με την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη να κατεβάζει τον πήχη στο 1,2% μεσοσταθμικά ως το 2024.
Η ανεργία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, ωστόσο δεν αναμένεται να επιστρέψει σε μονοψήφιο νούμερο, αν δεν προχωρήσουν μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μεγάλο κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελούν τόσο η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό αισθητά υψηλότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και οι δικαστικές αποφάσεις που ανέτρεψαν τις περικοπές του 2012 στις αποδοχές. Κατά την εκτίμηση του Ταμείου το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών μπορεί να φτάσει τα 9,4 δις. ευρώ ή το 4,9% του ΑΕΠ για το 2019 κάτι που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους.

Επείγει η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. “Μετά το ομόλογο τα αληθινά σύννεφα”, Αντ. Παπαγιαννίδης, Ναυτεμπορική.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Η απόφαση για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ μετατέθηκε για το Εurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι. Εκτός από το “μεγάλο” ζήτημα που αφορά τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις σε άλλα 4 ζητήματα:
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όπου η κυβέρνηση ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο έχει διαθέσει μόνο 600 εκατ. ευρώ
-Η καθυστέρηση στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων
-Η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου η καθυστέρηση του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλη
-Το θέμα της πώλησης των 2 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο οποίο εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Σχόλιο: με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει όσο κι αν η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς εποπτείας. Εξάλλου αυτό μόνον η κυβέρνηση το αρνείται.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ CHECKPOINT. Στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, στο κέντρο της Αθήνας.
Tα Checkpoint ξεκίνησαν ως μία πρωτοβουλία της οργάνωσης “Θετική Φωνή” και του ιδρύματος AHF Europe, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και διαγιγνώσκουν κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα. “Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων σε αυτή την προσπάθεια και η διεθνής αναγνώριση της επιτυχίας της, οφείλεται στο γεγονός ότι ιεραρχεί εξίσου υψηλά με την αξία της υγείας, την αξιοπρέπεια, την ισονομία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση “Θετική Φωνή” η οποία καταγγέλει τον ομοφοβικό χαρακτήρα της επίθεσης.

 

ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ. Άνοιξε ο δρόμος για τη κατασκευή του αποτεφρωτηρίου νεκρών στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η σχετική απόφαση, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη. Η υπουργική απόφαση καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) – μετά από μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2018 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού – ανακοίνωσε ότι σε καμία περιοχή της Ελλάδας, εντός αστικού ιστού, δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Εκτός αστικού ιστού εντοπίστηκαν 7 περιπτώσεις υπερβάσεων ή πιθανών υπερβάσεων σε περιοχές που υπάρχουν “πάρκα κεραιών”.

 

ΒRΕΧΙΤ. Δύο μήνες μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit με συντριπτικά ποσοστά από τη βρετανική Βουλή, η Τερέζα Μέι βαδίζει ολοταχώς προς νέα ήττα. Στις 9 (ώρα Ελλάδας) οι βουλευτές θα καταψηφίσουν εκ νέου τους όρους εξόδου. Θα ξέρουμε το αποτέλεσμα γύρω στις δέκα. Πιο αναλυτικά εδώ για το πώς φτάσαμε στο νέο αδιέξοδο. Θύμιος Τζάλλας.

 

ΣΥΝΤΡΙΒΗ BOEING 737. Η Βρετανία μπήκε στη σειρά των χωρών που ανέστειλαν τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max πάνω από το έδαφός της μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών την Κυριακή που στοίχισε τη ζωή σε όλους τους επιβάτες του και στο πλήρωμα, 157 άτομα στο σύνολό τους. Ήταν το δεύτερο αεροπορικό δυστύχημα με αυτό τον τύπο αεροσκάφος μετά από πέντε μόλις μήνες όταν άλλο ένα 737 συνετρίβη στην Ινδονησία. Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν αν τα δύο ατυχήματα συνδέονται κι αν υπάρχει πρόβλημα με το συγκρεκριμένο τύπο αεροσκαφών. Reuters.

 

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ. Την καταδίκη της Ιρανής δικηγόρου και ακτιβίστρια υπέρ των  δικαιωμάτων του ανθρώπου, Νασρίν Σοτουντέχ σε “τουλάχιστον επτά χρόνια φυλακή κατήγγειλε σήμερα η Ε.Ε. και ζήτησε να “επανεξεταστεί αμέσως” η ποινή της. Νωρίτερα, ο σύζυγός της είχε ανακοινώσει μέσω Facebook ότι η Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 38 ετών και 148 βουρδουλιές.
Η καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ είναι μια “ανησυχητική εξέλιξη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Νασρίν Σοτουντέχ τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάροφ που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
“Η Ε.Ε. αναμένει να επανεξεταστεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Η Βουλή της Βενεζουέλας η οποία ελέγχεται από την Ενωμένη Αντιπολίτευση ανακήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κινδύνου εξαιτίας του “μπλακ-αουτ” που συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα. Αν και η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σ’ενα μέρος του Καράκας, πρωτεύουσας της χώρας, το μεγαλύτερό της μέρος παραμένει στο σκοτάδι από την Πέμπτη. Ο πρόεδρος Μαδούρο το απέδωσε σε δολιοφθορά των ΗΠΑ.
+ H διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ. Η Ρωσία δε θα πρέπει πλέον να θεωρείται “στρατηγικός εταίρος” της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υιοθέτησε ψήφισμα με 402 ψήφους έναντι 163 και 89 αποχές, στο οποίο προβαίνει σε αποτίμηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών επεμβάσεων στη Συρία, των παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία.
Επισημαίνουν, επίσης, τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και τη συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με έμφαση στις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2018, το Συμβούλιο παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

 

ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΦΟΡΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκατέλειψε το σχέδιο για επιβολή πανευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου 3% σε διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook, λόγω αντιδράσεων ορισμένων κρατών-μελών, ανακοίνωσε η ρουμανική προεδρία. Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία θα εισάγουν σχετικό φόρο σε εθνικό επίπεδο ενώ κατηγορηματικά αντίθετες στον φόρο ήταν η Ιρλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες.

 

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ. Ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών είναι δυνατό να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους ασθενείς με τη νευροεκφυλιστική πάθηση. Επειδή ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα “παράθυρο” για να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη Αλτσχάιμερ.  Επιπλέον, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους ανθρώπους με σοβαρότερη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ και σε εκείνους με απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

 

NEO ΠΡΟΤΖΕΚΤ- MORE THAN A BOOK. Εδώ και λίγο καιρό λειτουργούμε στο facebook και στο πλαίσιο λειτουργίας της facebook page μας ένα βιβλιοφιλικό group που φέρει τον τίτλο “More than a Book”. Η θεματολογία του είναι ο κόσμος των βιβλίων. Αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω και να διαβάζουμε από κοινού βιβλία. Για κάθε βιβλίο θα υπάρχει ένας moderator-αναγνώστης που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιεύει κάποιες σκέψεις-σημειώσεις του ανά κεφάλαιο και στα σχόλια θα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης. Στο τέλος κάθε ανάγνωσης θα ζητάμε από τον συγγραφέα (όπου είναι δυνατόν) να απαντά στις ερωτήσεις μας.
Τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική υπενθύμιση θα ξεκινήσουμε την ανάγνωση της ιστορικής βιογραφίας του Λεονάρντο ντα Βίντσι του Walter Isaacson (στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός) αν και όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαβάζει στα Αγγλικά.
Μόλις η ανάγνωση του βιβλίου ολοκληρωθεί η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαριλένα Κασιμάτη θα μας μιλήσει για τον ζωγράφο ντα Βίντσι.

Για να μπείτε στο γκρουπ, κάνετε κλικ εδώ.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα, μέχρι αυτή την ώρα. Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας απλώς σε αυτό το εμέηλ. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!