Τετάρτη 6 Μαρτίου

Στην οδύνη που προκάλεσε η καταστροφή στο Μάτι έρχεται τώρα να προστεθεί η οργή για την πολιτική αντιπαράθεση.
Τα μισά ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να “βγάλουν” το μήνα.

 

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. “Για μια ακόμα φορά, μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές από διάφορα κόμματα – συμπεριλαμβανόμενων και αυτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και όσοι άλλοι τελούν σε εντεταλμένη υπηρεσία, επικαλούνται το ΜΥΘΕΥΜΑ της δήθεν άναρχης δόμησης στην περιοχή ως το αίτιο της καταστροφής. Οι κύκλοι αυτοί σκοπίμως παραλείπουν να αναφέρουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ της καταστροφής:

  • Πλήρης ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ επί επτά ώρες.
  • ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να παγιδευτούν κάτοικοι και επισκέπτες σε μια ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΝΑΜΟΝΗ, για να καούν τελικά μέσα η ακριβώς έξω από τα σπίτια τους.
  • ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και εκτός κάθε πρωτοκόλλου ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ των δύο ρευμάτων της Μαραθώνος, της παραλιακής κυκλοφορίας από Ραφήνα και αυτής από Νέα Μάκρη, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΙΟΜΕΝΟ ΜΑΤΙ.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Ματιού (ΣΕΚΜΑ) με αφορμή τη δημοσίευση του πορίσματων των εισαγγελικών αρχών και όσα επακολούθησαν για να καταλήξει:

“Η δήλωση γίνεται στην Τιμή και Μνήμη των Νεκρών και με τη ρητή επιφύλαξη παντός Νομίμου Δικαιώματός μας προς όποιον και από όποιο χώρο ή βήμα τους προσβάλλει» καταλήγει η ανακοίνωση της

“Μάτι: Αποποίηση ευθυνών, υπεκφυγές, δικαιολογίες, καινοφανείς ισχυρισμοί”.  Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή.

 

ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ “ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ” ΤΟ ΜΗΝΑ. Με κάτω από 10.000 ευρώ ζουν 3 στα 10 νοικοκυριά, στα μισά νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, ενώ περίπου το 50% αυτών φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του από τα χρέη. 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος, 1 στα 2 νοικοκυριά έχουν βασική πηγή εισοδήματος μια σύνταξη ενώ 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τις
Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 18,7% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 45% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία. Αυτά είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ

+ΟΟΣΑ: Η Ευρωζώνη ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας

 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Με χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας προβλέπεται η σταδιακή αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς κατά ποσοστό 10% σε κάθε ανατιμολόγηση, εφόσον αυτά είχαν υποχωρήσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Καθιερώνεται επίσης ως βάση για τον ορισμό της αποζημίωσης η χαμηλότερη τιμή των 2 χωρών της Eυρωζώνης (αντί της μέσης τιμής των 3 φθηνότερων χωρών της ΕΕ, όπως ίσχυε από το 2011 μέχρι σήμερα). Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε, μιλώντας στη Βουλή, ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο καθώς πολλές επιχειρήσεις στην φαρμακοβιομηχανία απειλούσαν πως θα απέσυραν φάρμακα από την ελληνική αγορά.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:” Μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές του φαρμάκου από την κυβέρνηση”.


ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ. Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας καταργείται πλέον οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας, καθώς, όπως αναφέρει το υπουργείο, έχει πλέον θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

 

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ. Σε 150.000 ανήλθαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δίχως νόμιμα έγγραφα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν. Οι αφίξεις -μειωμένες κατά 25% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 90% σε σύγκριση με την κορύφωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης το 2015- είναι οι λιγότερες της τελευταίας πενταετίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πως τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση, δεν έχουν επιλυθεί. Κατά την Ε.Ε., για να βελτιωθεί η διαχείριση της μετανάστευσης, η Ελλάδα θα πρέπει να καθιερώσει άμεσα μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική με επιχειρησιακές διαδικασίες.
ΠΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Σε 34.305 ανέρχονται τα άτομα τα οποία έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια το 2017, 3% περισσότερα από 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Από αυτούς, το 86,8% ήταν Αλβανοί πολίτες, το 1,3% Ουκρανοί και το 1,1% από τη Μολδαβία.

 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019- #ΕΛΚ. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, από το Ευρωπαϊκό Λαίκό Κόμμα, τον συνασπισμό των Κεντροδεξιών Κομμάτων,  υποσχόμενος ότι σε περίπτωση εκλογής του οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη γείτονα θα τερματιστούν.

 

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, το Νοτιοκορεατικο Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για “ενδείξεις” ότι η Βόρεια Κορέα προχωρεί στην ανακατασκευή πεδίου εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα και όπως είχαν δεσμευθεί στην πρώτη συνάντηση Τραμπ-Κιμ τον περασμένο Ιούνιο στη Σιγκαπούρη. Ο αντιδραστήρας και οι υπόγειες στοές πυρηνικών δοκιμών στο ίδιο συγκρότημα δεν έχουν λειτουργήσει από πέρυσι. Τη Δευτέρα πάντως ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να διατηρεί εργοστάσιο για την εμπλουτισμό ουρανίου ενώ κατασκευάζει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει πως αν η Βόρεια Κορέα υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της να αποπυρηνικοποιηθεί τότε οι πολύ βαριές οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί ήδη θα κλιμακωθούν.

 

“ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ” Να ξανασκεφτεί την επικείμενη αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παροτρύνει την Άγκυρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα με τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΘΑΒΕΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών αποβλήτων της αφού δεν καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά στον τομέα της ανακύκλωσης. Αυτά σημειώνει για τη χώρα μας η WWF σε έκθεση που δημοσίευσε για την ρύπανση από πλαστικό. Αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, υπάρχει κίνδυνος τα πλαστικά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον παγκοσμίως να φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους έως το 2030. Την ίδια στιγμή, 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι σήμερα απόβλητα, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά έχει ήδη καταλήξει στη φύση.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Ο 87χρονος Ιάπωνας αρχιτέκτονας και θεωρητικός Αράτα Ισοζάκι, στα κορυφαία έργα του οποίου συμπεριλαμβάνονται το Palau Sant Jordi για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, το Pala Alpitour στο Τορίνο, το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Κατάρ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Gunma στην πόλη Τακασάκι αλλά και το κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι ο φετινός νικητής του κορυφαίου αρχιτεκτονικού βραβείου Πρίτζκερ. Γίνεται έτσι ο 8ος Ιάπωνας που λαμβάνει τη διάκριση από τη θέσπιση του βραβείου το 1979.

ΣΚΕΨΕΙΣ
. Ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει στη LIFO για την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου μήπως και χάσει “κάποια εξέλιξη”, αγωνία που τον κρατά καθηλωμένο στα social media καταναλώνοντας εν πολλοίς θόρυβο και βλακείες. Επειδή ξεκινήσαμε το FACT μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι θέλαμε να διαβάζουμε μόνο τις σημαντικές ειδήσεις, γνωρίζοντας ότι πολλοί αισθάνονταν το ίδιο, το άρθρο αυτό μας μίλησε.
“Από αυτήν την άποψη το στοίχημα δεν είναι τόσο η ηρεμία όσο η ίδια η ελευθερία. Η ελευθερία που είχε πάντοτε δύο άκρες, μία στραμμένη προς την εξωτερική ζωή και τις επαφές της και μία άλλη προς τα ενδότερα. Αυτό το ένδον ή η εσωτερική ζωή φαίνεται να είναι ο μοναδικός αριστοκράτης της εποχής μας. Και αν σώζεται ακόμα, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο γιατί κάποτε κουράζονται και οι διώκτες του και κλείνουν για λίγο τα φώτα”. “Δημοκρατικοί θόρυβοι, αριστοκρατικές σιωπές”.

 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!