ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, χάρη στην ισχυρότατη ζήτηση, η οποία και έριξε το επιτόκιο στο 3,9%. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το Reuters, το βιβλίο του ομολόγου έκλεισε με τις προσφορές να είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερες, υπερβαίνοντας τα 11,8 δισ. ευρώ.
“Ελπίζω ειλικρινά η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να είναι επιτυχής. Το γεγονός παραμένει ότι οι αγορές αναμένουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η ερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα καταφέρει να αναβαθμίσει το επενδυτικό κλίμα μέσα σε 18 μήνες, είχε γράψει νωρίς το πρωί στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια δήλωση που καταγράφουμε με ικανοποίηση γιατί επιβεβαιώνει και τη δική μας αίσθηση ότι η έξοδος στις αγορές είναι εθνική υπόθεση.
Η έκδοση, πάντως, κρίνεται επιτυχής, καθώς για πρώτη φορά από το 2010 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε ελληνικό 10ετές ομόλογο, κάτι που συνιστά “πραγματική” έξοδο του Δημοσίου στην αγορά και επιτρέπει να ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις.
ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ. Μειωμένος έως και 2,5 εκατομμύρια (σε σχέση με σήμερα) θα είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας μέχρι το 2050. Αυτό καταγράφει το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μερικά FACTs
Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαζυγίων αλλά και λόγω της αύξησης των εκτός γάμου γεννήσεων.
Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι πενταπλάσιες από τους άνδρες.
Το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία 25 χρόνια (αν και παραμένει χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα), από 2% το 1990 σε 9% το 2017.
Η γήρανση του πληθυσμού έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην οικονομία και συγκεκριμένα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και του συστήματος υγείας. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Προτάσεις ΝΔ. Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ
Πρόσθετα κίνητρα για τα ζευγάρια που θα τεκνοποιούν πριν τα τριάντα.
Όλα τα βρεφικά είδη, θα υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Παιδικοί σταθμοί για όλα τα ελληνόπουλα.
Αύξηση της άδειας σε μονογονεικές οικογένειες.
Επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.
Προτάσεις ΚΙΝΑΛ. Να δίνονται 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί (με εισοδηματικά κριτήρια)
Οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων
Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ
Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί είναι σημαντικός ο πληθυσμός για την οικονομική ανάπτυξη; Γιατί είναι “πρόβλημα” το δημογραφικό; Πώς συνδέεται η εξέλιξη του πληθυσμού μιας χώρας με την οικονομική της ανάπτυξη; Κυριάκος Πιερρακάκης, Διανέοσις.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. Νέα μεγάλη δανική επιστημονική έρευνα που που δημοσιεύθηκε στο “Annals of Internal Medicine” επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά που κάνουν το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσα παιδιά, μερικές φορές, θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 657.000 παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1999-2010 μεταξύ των οποίων ήταν και περίπου 6.500 παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.Η νέα μελέτη -όπως και άλλες στο παρελθόν- δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον κίνδυνο αυτισμού Από το 1998 αρκετές μελέτες δεν έχουν βρει καμία σχέση ανάμεσα στο τριπλό εμβόλιο και στον αυτισμό, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα επιμένει να αμφισβητεί την ασφάλεια του εμβολίου.
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ 20 ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ. Ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους εκατό νεκρούς και τα εκατοντάδες θύματα άσκησε μετά από επτά μήνες εντατικών ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά αδικημάτων κατά της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, των δημάρχων της περιοχής Ηλία Ψινάκη και Ευάγγελου Μπουρνού, υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι διώξεις για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, πέραν των αυτοδιοικητικών στελεχών βαρύνουν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που τότε ήταν υπαρχηγός καθώς και τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Στη δίωξη επίσης περιλαμβάνεται ο 65χρονος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά και κατέληξε να κατακάψει το Μάτι και τη γύρω περιοχή.
Ειδικότερα οι εισαγγελείς κάνουν λόγο στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας για “απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς” και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση. (Ιωάννα Μάνδρου-Καθημερινή)
“ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ”. Με άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα σε εφημερίδες των 28 χωρών της Ένωσης (Ελληνικά/Ναυτεμπορική), ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τρεις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, απευθύνεται στους πολίτες της Ευρώπης παρουσιάζοντάς τους το όραμά του για το μέλλον της ηπείρου. Ο Ε.Μακρόν ξεκινά επισημαίνοντας την κρισιμότητα των φετινών Ευρωεκλογών και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της ΕΕ ως ασπίδα προστασίας των πολιτών της. “Η Ευρώπη μας προστατεύει”.Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί ολόκληρη η ομιλία του. Μεταξύ των προτάσεών του Μακρόν είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν, η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ, η δημιουργία μιας τράπεζας για το κλίμα, ένας ευρωπαϊκός ελάχιστος εγγυημένος μισθός, αλλά και ο προσδιορισμός των οικολογικών φιλοδοξιών της ΕΕ. Αναφέρθηκε και στο Brexit ως σύμβολο. Το σύμβολο της κρίσης της Ευρώπης που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας των λαών απέναντι στις μεγάλες ανακατατάξεις του σύγχρονου κόσμου. Καθώς επίσης και το σύμβολο της ευρωπαϊκής παγίδας για εθνικιστική αναδίπλωση.
“Ήρθε η στιγμή για την ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Γι’ αυτό, μακριά από τον πειρασμό της αναδίπλωσης και του διχασμού, σας προτείνω να οικοδομήσουμε μαζί την Αναγέννηση αυτή γύρω από τρεις φιλόδοξους άξονες: την ελευθερία, την προστασία και την πρόοδο”.
Τη στήριξή του στον τρόπο σκέψη του Μακρόν εξέφρασε και ο Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες. “Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν – ανοικτά ή μυστικά – να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως συνέβη με το Brexit και με έναν ορισμένο αριθμό προεκλογικών εκστρατειών στην Ευρώπη. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Γιώργος Πρεβελάκης, Η επιστροφή του Μακρόν (Καθημερινή της Κυριακής)
+ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019–Τα νέα ονόματα από τη Νέα Δημοκρατία για το Ευρωψηφοδέλτιο.
ΣΤΙΓΜΗ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS. Άνδρας με AIDS έγινε ο δεύτερος ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό έπειτα από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV. Ο Ραβίντρα Γκούπτα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και επικεφαλής της ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature δήλωσε πως ο ασθενής θεωρείται “λειτουργικά θεραπευμένος” αλλά πρόσθεσε ότι “είναι νωρίς και μετά από 2 χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία”. Ο ανώνυμος άνδρας αποκαλείται πλέον “ο ασθενής του Λονδίνου”, κατ’ αναλογία με τον “ασθενή του Βερολίνου”, τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος. Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί καθώς η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη, έχει κινδύνους και δύσκολη αφού πρέπει να βρεθούν δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32) που προσφέρει ανοσία έναντι του ιού.
ΛΙΣΤΑ FORBES. Σύμφωνα με το Forbes, η αθροιστική αξία του πλούτου των δισεκατομμυριούχων το 2018 μειώθηκε από τα 9,1 στα 8,7 τρισ. δολάρια, με τον Τζεφ Μπέζος να βλέπει την περιουσία του να αυξάνεται πάντως κατά 19 δισ. και να διατηρεί την πρώτη θέση με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνουν οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην φετινή λίστα στους 2.153 από 2.208 πέρσι.
Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη; Η Κάϊλι Τζένερ, ετών 21.
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Άνοιξαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τη συμμετοχή στον φετινό 26ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Για πρώτη φορά ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στους ποδηλάτες να διασχίσουν την πόλη και να ακολουθήσουν μία διαδρομή 15χλμ, ενώ θα υπάρξει και η μικρή των 3,5χλμ. Εγγραφές-πληροφορίες εδώ.
“ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΙΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ”. Ο λόφος του Ιππίου Κολωνού είναι ένα από τα πιο όμορφα γνωστά-άγνωστα σημεία της Αθήνας.Τώρα που φτιάχνει ο καιρός είναι ωραίος προορισμός για περπάτημα. Ο αρχαίος Κολωνός (που σημαίνει λόφος) βρίσκονταν βόρεια του Διπύλου και εκτείνονταν στη πεδιάδα του Κηφισού. Ήταν κατάφυτος από ελαιόδεντρα και κατοικούνταν από την Λεοντίδα Φυλή. Βέβαια εκτός από τον Ίππιο υπήρχε και ο Αγοραίος Κολωνός ( δηλαδή ο λόφος δίπλα στην Αγορά–βρίσκεται παραπλεύρως του Ηφαιστείου, στο Θησείο), στο κέντρο της πόλης. Ονομάστηκε “Ίππιος” από τον ναό του Ιππίου Ποσειδώνα που ήταν και προστάτης της περιοχής. Στον Ίππιο Κολωνό υπήρχε το τέμενος των Ερινύων, ο “τάφος του Οιδίποδα”, καθώς και ηρώα του Θησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Εδώ ήταν και το άγαλμα του Κολωνού, που έδωσε το όνομά του στο δήμο. Ήταν μια περιοχή σημαντική για τους αρχαίους κατοίκους της Αθήνας, άρρηκτα συνδεδεμένη με το δικό της μυθολογικό παρελθόν.
Αυτά τα ελάχιστα από τη μνημειακή τοπογραφία της περιοχής για να σας προσκαλέσουμε να διαβάσετε το άρθρο του Νίκου Βατόπουλου στην “Καθημερινή” ο οποίος αντί των αρχαιολογικών μνημείων που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, χαράζει τον δικο του χάρτη αναζητώντας τις παλιές οικίες της περιοχής, κάποιες από τις οποίες σε αφήνουν με την απορία για το αν κατοικούνται ή όχι. Πολύ ωραίο.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!