Δευτέρα 4 Μαρτίου

Βγαίνουμε στις αγορές. Στ’αλήθεια αυτή τη φορά, με έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Καλή εξέλιξη. Βέβαια, καταναλωτική εμπιστοσύνη και οικονομικό κλίμα δεν βελτιώνονται για την κυβέρνηση. Τα κρούσματα ανομίας προκαλούν πολιτική θύελλα. Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δείχνει να χάνει το μομέντουμ. Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο για άτακτο Brexit απομακρύνεται οριστικά, εξηγεί ο Θύμιος Τζάλλας.

Το σημερινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

H ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Η Ελλάδα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και αύριο. Η απόφαση ελήφθη μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s (στο Β1 από το Β3). Μάλιστα στην ίδια αξιολόγηση, η Moody’s εκτιμά ότι το ρίσκο της ανατροπής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι  “φιλομεταρρυθμιστική”. Αυτό εννοούν όσοι δηλώνουν ότι “οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας”.
Η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%. Σήμερα, η απόδοση του ομολόγου υποχωρεί στο 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006.
Το γεγονός είναι σημαντικό γιατί όποια χώρα δεν είναι σε θέση να δανειστεί με τίτλους δεκαετούς διάρκειας από ιδιώτες επενδυτές, στην πραγματικότητα βρίσκεται εκτός των σχεδιασμών των επενδυτών.
Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο θα είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές ανοίγει το δρόμο και στις τράπεζες να εκδόσουν τα δικά τους ομόλογα αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν δάνεια με καλύτερους όρους ή να προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων μέσω χρηματιστηρίου.

Είναι μια καλή εξέλιξη.  

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Από τα 16 προαπαιτούμενα για να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης του 1δις Ε πέσαμε στα 11. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιον μόλις κλείσουν οι συζητήσεις για τον νόμο προστασίας της α’κατοικίας και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η δόση θα εκταμιευθεί.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΝ. “Μικτή εικόνα” παρουσιάζει ο δείκτης του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του για τον μήνα Φεβρουάριο Με το ζήτημα του ακριβούς χρόνου των εκλογών να παραμένει σε εκκρεμότητα και η εικόνα στο διεθνή και εγχώριο οικονομικό κύκλο να παρουσιάζει ασάφεια και ρευστότητα η συνολική εικόνα είναι μεικτή παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής των αποφάσεων και εξελίξεων. Ειδικότερα για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά, η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση και για την ανεργία. Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση.
Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί ένα μπαράζ επιδομάτων και παροχών.

 

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ. Σύμφωνα με τον φετινό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ η διαδικασία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου αλλά και εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο, δηλαδή τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές,

 

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ. Πρόσβαση από σήμερα στις τραπεζικές θυρίδες, στο πλαίσιο ελέγχου ή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, θα έχουν οι φορολογικές αρχές. Το νέο σύστημα “παρακολούθησης” των θυρίδων θα είναι ανάλογο αυτού των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς οι τράπεζες θα καταγράφουν κάθε κίνηση όσων έχουν θυρίδες. Τα συμβόλαια μίσθωσης θυρίδων ασφαλείας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000.

 

ΑΝΟΜΙΑ. Το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως το οποίο το βράδυ του Σαββάτου δέχτηκε επίθεση κουκουλοφόρων με μολότωφ επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης:”Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή στη βία και δεν τίθεται θέμα αν είναι χαμηλής ή υψηλής έντασης. Η βία πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο”.
Οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχαν ανέβει μετά ένα “σερί” επεισοδίων βίας που κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την επίθεση στο ΑΤΑ Ακροπόλεως.
Είχε προηγηθεί άλλη επίθεση, στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο του Πειραιά και κατά τη διάρκεια αγώνα πόλο μεταξύ των ομάδων γυναικών του Ολυμπιακού και της Γλυφάδας.
Όλγα Γεροβασίλη: “Μύθος τα περί ανομίας και ανασφάλειας”.
Κατερίνα Παπακώστα: “Fake news τα περί ανομίας”.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ.Έντονη αντίδραση από 14 συλλόγους κατοίκων της Αθήνας σε ενδεχόμενη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών. Σε ανοιχτή επιστολή τους οι σύλλογοι επισημαίνεται πως ετοιμάζεται η καθιέρωση “χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών” χωρίς να υπάρξει δημόσιος διάλογος και κάνουν λόγο για “πειράματα” στα οποία δεν πρόκειται να συναινέσουν.  

 

30 ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΑΕΦ.Ένα διευρυμένο μπλοκ τριάντα κομμάτων, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, με πρώτα το SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό DU1 του Αλία Αχμέτι, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέβο Πενταρόσκι (εθνικού συντονιστή της Βόρειας Μακεδονίας για το NATO) για τις προεδρικές εκλογές της 21ης Απριλίου.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε το βράδυ της Παρασκευής, ενώ χθες επικυρώθηκε τόσο από το 23ο συνέδριο του SDSM που συνήλθε στα Σκόπια όσο και από το κεντρικό Συμβούλιο του αλβανικού DUI που συνήλθε στο Τέτοβο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΝΤΑΡΟΣΚΙ
. Ο 56χρονος Στέβο Πενταρόσκι, καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο των Σκοπίων και σύμβουλος στο παρελθόν των προέδρων Μπορίς Τρόικοφσκι και Στέβο Τσερβένκοφσκι, ήταν ο υποψήφιος του SDSM και στις προηγούμενες εκλογές την άνοιξη του 2014.  Τότε υποστηριζόταν μόνο από το SDSM και είχε χάσει από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε την υποστήριξη του Νίκολα Γκρούεφσκι. Στις εκλογές εκείνες το DUI είχε καλέσει τους οπαδούς του σε αποχή. Ο Γκιόργκι Ιβανοφ είχε πάρει στον δεύτερο γύρο 534.910 ψήφους, έναντι 398.077 του Στέβο Πενταρόσκι.

 
ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ INF. Διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ιστορική  διμερή συνθήκη INF με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, υπέγραψε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί η δήλωση των ΗΠΑ ότι θα αποσυρθούν οριστικά εξαιτίας παραβιάσεων της συνθήκης  από τη Μόσχα.
H συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) την οποία είχαν υπογράψει στη Μόσχα ο Ρόναλντ Ρέηγκαν και ο Μιχάηλ Γκορμπατσώφ, προέβλεπε την απαγόρευση της παραγωγής και της ανάπτυξης πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα.
Η συμφωνία είχε βάλει τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εδώ και χρόνια, Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συνθήκης.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΔΟΥΡΟ. Προειδοποίηση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τον πρόεδρο, Νικόλας Μαδούρο, έστειλαν οι ΗΠΑ, σχετικά με την περίπτωση σύλληψης του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος επιστρέφει στη χώρα μετά από περιοδεία. Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον έγραψε πως “ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την επιστροφή του στη Βενεζουέλα. Κάθε απειλή ή πράξη εναντίον της ασφαλής επιστροφής του θα σημάνει την ισχυρή απάντηση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας”.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα για τον Γκουαϊδό και την Ενωμένη Αντιπολίτευση, η ενότητα της οποίας είναι επισφαλής ειδικά μετά την “αποτυχία” του Γκουαϊδό να εκπληρώσει την υπόσχεση για την εισαγωγή στη χώρα της βοήθειας από τις ΗΠΑ. Η αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του Μαδούρο να φυλάξει τα σύνορα με την Βενεζουέλα και ο μικρός αριθμός των στρατιωτικών που έχουν αυτομολησει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα και σίγουρα όχι τόσο εύκολα όσο τα είχε περιγράψει ο Χουάν Γκουαϊδό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουί Αλμάγκρο ο οποίος είναι και ο θερμότερος υποστηρικτής του Γκουαϊδό ότι δεν θα έφερνε αντιρρήσεις στη συμμετοχή του Μαδούρο στις εκλογές εφόσον αυτές ήταν δίκαιες. Για την ώρα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δείχνει να χάνει το μομέντουμ. (New York Times-paywall)

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ BREXIT ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΙΘΑΝΟ. Η Τερέζα Μέι δίνει μάχη για να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου. Υπoσχέθηκε χρηματοδοτήσεις ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών στις εκλογικές περιφέρειες των Εργατικών που σκέφτονται να ψηφίσουν με την κυβέρνηση. Οι Labour φωνάζουν για απεγνωσμένη προσπάθεια χρηματισμού των βουλευτών και το δράμα έχει ξεκινήσει. Εδώ η σχετική ανάλυση.  (Θύμιος Τζάλλας)

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!