Μέρα χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις η σημερινή τουλάχιστον από την Ελλάδα απ’όπου όταν απουσιάζουν οι εντάσεις της παραπολιτικής δεν παράγονται ειδήσεις άλλες εξόν από κακά μαντάτα για την πορεία της οικονομίας.
Το σημερινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Τα τελευταία νέα από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφει και εξηγεί ο Θύμιος Τζάλλας ενώ ο Αντώνης Παπαγιαννίδης αναλύει επιλεκτικά ειδήσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας απαντήστε απλώς σε αυτό το εμέηλ!
ΧΡΗΣΤΙΚΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Φαίνεται ότι η “ιστορική κακοκαιρία” Ωκεανίς, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, θα είναι τελικά ηπιότερη, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής.
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στοιχεία κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά δυσοιωνων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραθυνθεί τα επόμενα χρόνια ενώ πτώση θα καταγράψουν και οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα, το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης 2,5%. Το 2021 θα περιοριστεί στο 2,3%, ενώ από το 2022 επιβραδύνεται στο 1,8% (και το 2023).
ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ “ΓΛΑΥΚΟΣ”. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στο στόχο “Γλαύκος” στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι καλό και εμπορεύσιμο και η ύπαρξή του εξασφαλίζει την παραμονή της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το γεγονός αναμένεται να επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, δημιουργώντας, φυσικά, νέες εστίες έντασης με την Τουρκία αν και η παρουσία της αμερικανικής ExxonMobil στην περιοχή δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στις λεκτικές επιθέσεις.
MEDIA. Εγκρίθηκε από την επιτροπή ανταγωνισμού η εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από τον όμιλο Βαρδινογιάννη.
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Μία νεκρή και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων στα σύνορα της Βραζιλίας – Βενεζουέλας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών που εναντιώνονται στο κλείσιμο των συνόρων, εν όψει της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν αύριο οι ΗΠΑ προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Την ίδια στιγμή, μεταβαίνει στην πόλη Κούκουτα της Κολομβίας ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα με το πέμπτο αεροσκάφος της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα.Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν στείλει φάρμακα και αρκετά τρόφιμα για να τραφούν 2.000 άνθρωποι επί έναν μήνα.
Σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η προσφυγική ροή δεν μειώνεται. Από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.
Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το πάνω χέρι οι ακραίοι
O Ίαν Όστιν έγινε σήμερα ο ένατος βουλευτής που εγκαταλείπει τους Εργατικούς. Όπως συμβαίνει με όλους τους καλούς βουλευτές, η δήλωση του είναι πολύ δυνατή, με σύντομα και ξεκάθαρα επιχειρήματα. “Η πικρή αλήθεια είναι ότι το κόμμα είναι αυστηρότερο με εκείνους που διαμαρτύρονται για τον αντισημιτισμό απ’όσο με τους αντισημίτες”, λέει ο Όστιν. Τη δεκαετία του ’90, ο Όστιν δούλεψε για τον Γκόρντον Μπράουν και ανήκει σε μια γενιά πιστών Εργατικών στα αριστερά του κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα συμμετάσχει στην ομάδα την οποία έφτιαξαν οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές των Labour (μαζί με τρεις πρώην Τόρις βουλευτές) που ανεξαρτητοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Το προφίλ του Όστιν και η καλή του φήμη μέσα στο κόμμα είναι ένα χτύπημα για τον Κόρμπιν και τη στροφή προς τα άκρα που έχει πάρει το Εργατικό κόμμα επί των ημερών του. Οι φανατικοί οπαδοί του Κόρμπιν πάντως συνεχίζουν ακάθεκτοι την προσπάθειά τους να να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερους μετριοπαθείς βουλευτές με επιθέσεις στα social media.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξελίξεις στο Brexit. Η Τερέζα Μέι έχει πάρει στο κατόπι τους Μακρόν και Μέρκελ για να υπάρχουν αλλαγές της συμφωνίας εξόδου. Θα τους συναντήσει την Κυριακή στη Σύνοδο της ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Αν καταφέρει να τους πείσει για τη συμφωνία, θα προσπαθήσει να τη φέρει ξανά στη Βουλή. Οι σκληροί Brexiteers άρχισαν να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα ότι μπορεί και να τη στηρίξουν, αρκεί να μην αρχίσει τις αναβολές του Brexit.
Όπως και στους Εργατικούς, έτσι και στους Συντηρητικούς, πρέπει να κοιτάζουμε προς τους ακραίους για να ξέρουμε τι θα συμβεί τελικά. (Θύμιος Τζάλλας)
ΕΛΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΡΜΠΑΝ. Σφοδρή κριτική, ακόμη και απειλές για απομάκρυνσή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εξαπέλυσαν κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πολιτικοί στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Η πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ –Καρενμπάουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν Fidesz, ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε ότι ο Όρμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.
Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα, που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, υπονοώντας ότι και οι δύο θέλουν να προωθήσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία.
ΑΝΑΛΥΣΗ: “Η Ευρώπη ως αυτάρεσκη νησίδα”, γράφει στην εβδομαδιαία του ανάλυση για το FACT o Αντώνης Παπαγιαννίδης.
ΟΙ ΗΠΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ HUAWEI. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ανταλλάσσει πληροφορίες και δεν θα συνεργάζεται πλήρως με χώρες που αξιοποιούν τεχνολογίες της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei σε υποδομές τους που χαρακτηρίζονται κρίσιμες, διεμήνυσε την Πέμπτη ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είμαστε καν σε θέση να διατηρούμε εκεί αμερικανικούς πόρους, αμερικανική πρεσβεία, ή αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις” τόνισε ο Πομπέο, διευκρινίζοντας ότι ενημερώνει τους συμμάχους των ΗΠΑ για τον “αληθινό κίνδυνο” που έχει η υιοθέτηση των τεχνολογιών του κινεζικού κολοσσού.
Η ΠΡΩΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ. Η πρώτη ισραηλινή αποστολή στη Σελήνη εκτοξεύτηκε επιτυχώς από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδοτούμενη κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια διαστημική αποστολή στον κόσμο με σκοπό την προσελήνωση. Το κόστος της αποστολής αγγίζει τα 100 εκατ. δολάρια που είναι χαμηλό για ένα εγχείρημα τέτοιου είδους. Μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες ως τώρα (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Κίνα) έχουν καταφέρει ως τώρα να φέρουν σε πέρας ελεγχόμενες προσγειώσεις στη Σελήνη. Εάν το σκάφος προσεληνωθεί επιτυχώς σε περίπου 2 μήνες από τώρα θα είναι το ελαφρύτερο και το φθηνότερο που το καταφέρνει.
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Νέα στοιχεία από τα οθωμανικά αρχεία της Κωνσταντινούπολης για τα μνημεία της Ακρόπολης και ειδικά τον Παρθενώνα παρουσίασε ομάδα Τούρκων ερευνητών χθες σε ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Φαίνεται πως ο Λόρδος Έλγιν δεν είχε την άδεια του Σουλτάνου για να αφαιρέσει τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα. Το οθωμανικό φιρμάνι που επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Αυτό που έχει σήμερα το Μουσείο στο αρχείο του, δεν είναι παρά μία μεταγενέστερη μετάφραση στα Ιταλικά, μίας φιλικής επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά, που του δίνει άδεια να πάρει εκμαγεία από τα γλυπτά -σε καμία περίπτωση, όμως, να προκαλέσει την οποιαδήποτε ζημιά στο μνημείο. Μένει να δούμε πως η αποκάλυψη αυτή θα επηρεάσει τη ελληνική νομική διεκδίκηση.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!