Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου

Εφιάλτης τα χρέη των πολιτών στην εφορία και δη εφάμιλλος των κόκκινων δανείων η συζήτηση για τα οποία συνεχίζεται ενώ έχει ξεσπάσει σάλος για δάνειο που έλαβε υπουργός της κυβέρνησης προκαλώντας την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την αποχώρηση επτά βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, διαβάστε τη σχετική ανάλυση του Θύμιου Τζάλλα. “Ημέρα των Προέδρων” σήμερα στις ΗΠΑ με ΜΚΟ να καλούν τους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Τραμπ και της απόφαση του να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να χρηματοδοτήσει το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ανάλογα συναισθήματα προκαλεί ο αμερικανός πρόεδρος και στην Ευρώπη.
Fun FACΤ: Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος χωρίς κατοικίδιο στον Λευκό Οίκο από τον 19ο αιώνα.
“Ψηφιακοί γκάνγκστερ” τα στελέχη του facebook σύμφωνα με έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΑΥΡΙΟ δεν θα εκδώσουμε δελτίο.

 

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. Την ανάγκη εφαρμογής νέων ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα ποσά που χρωστούν στις ΔΟΥ και τις λοιπές φορολογικές υπηρεσίες, σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από  τις 12 και 24 τις οποίες επιτρέπουν οι ισχύουσες σήμερα “πάγιες ρυθμίσεις”, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ στη δημοσιότητα για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ένα παράδοξο: την τελευταία 4ετία σημειώθηκε αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία κατά περίπου 30 δισ. ευρώ αν και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να εισπράξει περίπου 20 δισ. ευρώ μέσα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις. “Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο εφόσον ληφθεί υπ’ όψιν ότι την περίοδο 2015-2018 εφαρμόστηκε το 3ο Μνημόνιο το οποίο περιελάμβανε σημαντικές αυξήσεις φόρων, με αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά που ήδη είχαν υποστεί συρρίκνωση εισοδημάτων να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο και να αφήσουν πλέον απλήρωτα μεγάλα ποσά φόρων, από τα οποία οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατάφεραν να εισπράξουν μόνο ένα μέρος”, επισημαίνει στη σχετική της ανάλυση η σημερινή “Ναυτεμπορική”.
Συνολικά, κατά την περίοδο 2015-2018, το συνολικό ύψος των χρεών προς τις εφορίες αυξήθηκε κατά 30,15 δισ. ευρώ ή κατά 40,6%: από 74,21 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί την 1η/12/2014 έφθασε στα 104,36 δισ. ευρώ την 1η/1/2019.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΛΑΚΗ. Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκαλεί η υπόθεση της δανειοδότησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με δύο καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, από την Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, δύο είναι τα σημεία που έχουν προβληματίσει τις εποπτικές αρχές: το εξαιρετικά ασυνήθιστα υψηλό ποσό για καταναλωτικό δάνειο και κυρίως το γεγονός ότι η εξασφάλιση του ποσού έχει γίνει με ήδη υποθηκευμένο ακίνητο. Δηλαδή πρόκειται για δεύτερη υποθήκη. Προβληματίζει επίσης η ταχύτητα έγκρισης του δανείου σε μια περίοδο που οι τράπεζες ακολουθούν εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες ενώ για τη χρηματοδότηση ενός ακινήτου απαιτούν τουλάχιστον το 30% της αξίας του στεγαστικού δανείου να καλύπτεται με μετρητά.
Από την πλευρά της, η Attica Bank εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως κατά τη χορήγηση των δανείων, τηρήθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες και οι χρηματοοικονομικοί κανόνες, ενώ δόθηκαν και “επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις”.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Μείωση 7% στον αριθμό των θέσεων που προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες για την Ελλάδα καταγράφει η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τις προοπτικές της φετινής σεζόν. Χώρες πολύ σημαντικές για τον εισερχόμενο τουρισμό όπως η Γερμανία έχουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, έως και 16%. Σημαντικό ρόλο για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων κατά τη θερινή περίοδο του 2019 παίζει η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους όρους του Brexit, η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού και η χρεοκοπία της αεροπορικής εταιρείας Germania, η οποία είχε προγραμματίσει 381.000 θέσεις για τη χώρα μας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Έφοδο στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Κολωνάκι έκανε σήμερα ο “Ρουβίκωνας”. Μέλη της ομάδας πέταξαν τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν. Έχουν γίνει δέκα προσαγωγές.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ.
ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΙΟΝ.
Επτά βουλευτές έφυγαν σήμερα από το Εργατικό Κόμμα. Διαμαρτύρονται γιατί ο αρχηγός Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ακραίος,  υποστηρίζει το Brexit και ανέχεται τον αντισημιτισμό. Οι βουλευτές είναι λίγοι και σχετικά άγνωστοι, με εξαίρεση τον Τσούκα Ουμούνα ο οποίος το 2015 είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για αρχηγός, αλλά το μετάνιωσε γιατί φοβήθηκε την υπερβολική έκθεση στη δημοσιοτητα!

Όμως, η κίνηση τους έχει πολιτική σημασία, και πιθανώς μεγάλη. Πρώτον, περίπου 170 βουλευτές υποστηρίζουν το δεύτερο δημοψηφισμα. Η απόφαση των επτά δημιουργεί μία εν δυνάμει κοινοβουλευτική εστία για τους οπαδούς του remain, και μάλιστα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στις 27 Φεβρουαρίου. Δεύτερον, το πρόβλημα για τον Κόρμπιν είναι μεγάλο. Είναι ήδη επτά μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, ενώ η κομματική του βάση θελει ανατροπή του Brexit. Ο νο 2 στο κόμμα Τομ Γουότσον τον προειδοποίησε ότι θα φύγουν και άλλοι βουλευτές.

Δύσκολα όμως είναι τα πράγματα και για τους επτά που έφυγαν ήδη. Στη  Βρετανία όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές. Αν ένας βουλευτής αποφασίσει να παραιτηθεί από την έδρα του, προκηρύσσονται επαναληπτικές εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια. Το είχαν κάνει για παράδειγμα δύο Συντηρητικοί βουλευτές πριν τις εκλογές του 2015 οι οποίοι διεκδίκησαν εκ νέου μάλιστα τις έδρες τους ως υποψήφιοι του UKIP. Οι Εργατικοί βουλευτές κρατάνε τις έδρες και δεν πάνε σε επαναληπτικές εκλογές ως ανεξάρτητοι. Ήδη τους κατηγορούν ότι ενώ ήξεραν στις εκλογές του 2017 πως ο Κόρμπιν στηρίζει το Brexit, χρησιμοποίησαν το κόμμα για να μπουν στη Βουλή. (Θύμιος Τζάλλας)

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ. Σε μαζικές διαδηλώσεις προσκαλούν τους Αμερικανούς σήμερα, “Ημέρα των Προέδρων” (μια από τις εθνικές γιορτές στις ΗΠΑ),  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή το απόγευμα, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για την ανέγερση του περίφημου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα επιδιώξουν την ακύρωση του διατάγματος επειδή συνιστά ανοιχτή παραβίαση του αμερικανικού συντάγματος.

+ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
. Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Προέδρων το Woodrow Wilson National Fellowship Foundation δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας για την επάρκεια των Αμερικανών πολιτών να περάσουν μ’επιτυχία το τεστ ιστορικών γνώσεων στο οποίο εξετάζονται όσοι κάνουν αίτηση για αμερικανική υπηκοότητα. Με την εξαίρεση της Πολιτείας του Βερμόντ (πολιτεία του Μπέρνι Σάντερς) οι πλειοψηφία των Αμερικανών θα αποτύγχανε να περάσει το σχετικό τεστ.

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ και στην “καρδιά” της Ευρώπης, στο Μόναχο,  ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, όταν στην ομιλία του δήλωσε πως “Η Αμερική θα επιστρέψει”, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο. Μία μέρα νωρίτερα, ο χαιρετισμός του νυν Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πένς έγινε δεκτός (Axios facebook page)  με μια παγερή, “εκκωφαντική ησυχία”, όταν μετέφερε του χαιρετισμούς του προέδρου Τραμπ στη διάσκεψη. Το κλίμα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια ήταν βαρύ και κυριάρχησε ο προβληματισμός για την επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή τελωνειακών δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ, αποκαλώντας τις εισαγωγές από την Ευρώπη και κυρίως από την Γερμανία “απειλή για την αμερικανική οικονομία και, ως εκ τούτου, για την ασφάλεια”.
“Ως καγκελάριος δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιο λόγο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πολλά αυτοκίνητα της BMW κατασκευάζονται στη Νότια Καρολίνα και πολλά εξ αυτών οι ΗΠΑ τα εξάγουν στην Κίνα. Είναι σοκαριστικό για εμάς να ισχυρίζεται ο αμερικανός πρόεδρος κάτι τέτοιο. Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Νότια Καρολίνα από εκείνα που κατασκευάζονται στην Βαυαρία;”, επεσήμανε στην ομιλία της και σε ύφος που δεν το συνηθίζει η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

+Γιούνκερ: “Μου έδωσε τον λόγο του ο Τραμπ πως δεν θα επιβληθούν δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα”.

Αλλα η επιβολή δασμών δεν είναι η μόνη απειλή. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε χθες στο τουίτερ ότι το χαλιφάτο του ISIS στη Συρία είναι έτοιμο να πέσει και οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να πάρουν πίσω τους περισσότερους από 800 τζιχαντιστές-μαχητές του ISIS που είναι υπήκοοι κάποιου ευρωπαϊκού κράτους οι οποίοι για την ώρα κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία.
Αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι Γερμανοί πολίτες που εντάχθηκαν και πολέμησαν στις τάξεις του ISIS στη Συρία έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν στην χώρα τους, επισημαίνοντας βέβαια ότι η διαδικασία επιστροφής αυτών των ατόμων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη. Από την πλευρά του, το Παρίσι, δήλωσε, δια της Υπουργού Δικαιοσύνης ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί στη απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

“ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ”. Το Facebook σκόπιμα έσπασε το νόμο περί ιδιωτικότητας και τους κανόνες ανταγωνισμού και θα πρέπει επειγόντως να τεθεί σε κανονιστική ρύθμιση, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που καταγγέλλει την εταιρεία και τα στελέχη της ως “ψηφιακούς γκάνγκστερ”.   Η τελική έκθεση της 24μηνης έρευνας της επιτροπής κατηγόρησε επίσης το Facebook ότι ήθελε να παρεμποδίσει την έρευνά της και ότι δεν αντιμετώπισε επαρκώς τις προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας στο μεγαλύτερο πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο ολοκληρώθηκε, παράγοντας επίσημα ηλεκτρική ενέργεια. Όταν είναι πλήρως λειτουργικό, το βρετανικό αιολικό πάρκο Hornsea 1 θα είναι σχεδόν διπλάσιο σε παραγωγή ισχύος (1.218 μεγαβάτ) του τωρινού μεγαλύτερου (που βρίσκεται επίσης στη Βρετανία) και θα μπορεί να τροφοδοτεί πάνω από 1 εκατομμύριο κατοικίες με ηλεκτρική ενέργεια. H κατασκευή των εγκαταστάσεων ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και το έργο θα ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2020.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!