Τρίτη 12 Φεβρουαρίου

Όλες οι ειδήσεις που ανθολογούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εξηγούμε επακριβώς τι συμβαίνει με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία, την πρώτη από τις δύο και με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους, με τον τρόπο που προβλέπει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

 

Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Στην πραγματικότητα, η παρούσα Βουλή είναι “προαναθεωρητική” δηλαδή θα αποφασίσει ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή.
Όσα άρθρα κριθούν αναθεωρητέα με πλειοψηφία άνω των 151 ψήφων αλλά με λιγότερες από 180, για να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή, θα απαιτηθούν 180 ψήφοι.
Αντιστοίχως, όσα κριθούν αναθεωρητέα συγκεντρώνοντας περισσότερες από 180, θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή θα απαιτηθούν τουλάχιστον 151 ψήφοι. Δηλαδή η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει στην αναθεώρησή τους χωρίς να πρέπει να συνάψει “κοινοβουλευτικές συμμαχίες” με άλλα κόμματα.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Το πολιτικό ενδιαφέρον, στην παρούσα φάση,  αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 22 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αναθεωρηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε η αποτυχία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας να μην προκαλεί τη διάλυσή της και εκλογές. Να μην επαναληφθεί δηλαδή ό,τι ζήσαμε το 2014 όταν η προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές επειδή η τότε Βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει Πρόεδρο. Σε αυτό συμφωνεί κατ’αρχήν και η Νέα Δημοκρατία.

Η “ΠΑΓΙΔΑ”. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, είχε συνταχθεί με τρόπο που να καθιστά απαγορευτική την ψήφισή της από τη Νέα Δημοκρατία. αφού προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι κι έξι μήνες. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Νέα Δημοκρατία, για να αλλάξει το άρθρο 22, θα χρειαζόταν 180 ψήφους. Άρα, δεν θα μπορούσε να υπερβεί τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής το 2020 και θα αναγκαζόταν να προσφύγει, πάλι, πρόωρα στις κάλπες.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Όμως χθες, αιφνιδιαστικά, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε στην επόμενη Βουλή όπου φιλοδοξεί να έχει την πλειοψηφία να χρειαστεί μόλις 151 ψήφους για την αναθεώρηση του άρθρου 22 και να μην αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΟΠΟΤΕ; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να μετατοπίσει τη συζήτηση στο πόσο δεσμευτικό για την επόμενη Βουλή είναι το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Δηλαδή, ο (Συνταγματολόγος) Γιώργος Κατρούγκαλος που είναι και ο εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας ισχυρίστηκε συνοπτικά ότι “δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη αναθεωρητική Βουλή και άλλα να κάνει η επόμενη”.
Με τη σειρά του, ο (Συνταγματολόγος) Αντρέας Λοβέρδος τόνισε πως η πρακτική από τη δεκαετία του 80 ακόμα είναι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή να δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και η δεύτερη να προχωρά στην αναθεώρηση συμπληρώνοντας το περιεχόμενο.
Πάντως, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για την κυβέρνηση να γλιτώσει την παγίδα που έστησε αλλά τελικά έπεσε η ίδια μέσα είναι να διαλυθεί η παρούσα Βουλή και να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Για την ώρα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την πρόταση που έφερε ο ίδιος προς ψήφιση.

Κι ενώ το πολιτικό πλαίσιο είναι αυτό, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει κεντρική θέση στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας την αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως σήμερα συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματός του  με τους Συνταγματολόγους κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο,παρουσία και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.
Η ομάδα των Συνταγματολόγων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία ομοφώνως υποστήριξε την άποψη ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα αντίκρισμα. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν στον κ.Μητσοτάκη και οι Συνταγματολόγοι κ.κ.Ν. Αλιβιζάτος και Αντ. Μανιτάκης οι οποίοι αν και εκλήθησαν στη συνάντηση λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό εξέφρασαν τηλεφωνικώς την ίδια άποψη με τους συναδέλφους τους.

 

ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ ΤΟ 1 ΔΙΣ; Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου. Αυτοί είναι οι βασικοί τομείς με τους οποίους οι θεσμοί συνδέουν ευθέως την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε χθες μετά το Eurogroup ότι η δεύτερη έκθεση – αξιολόγηση για την Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να είναι θετική αλλιώς η χώρα δεν θα λάβει 1 δισ. ευρώ (αποτελεί επιστροφή μέρους των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα) αλλά και δεν θα εφαρμοστεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η μελλοντική… σχέση της Ελλάδας με τις αγοράς εξαρτάται ακριβώς από την δεύτερη έκθεση αξιολόγησης.

 

ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ. Ενοχο για εξύβριση έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, στον οποίο επέβαλε και καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στην οικογένεια του εκλιπόντος δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη. Η υπόθεση αφορούσε καταγγελίες του Παύλου Πολάκη κατά του Βασίλη Μπεσκένη, τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε ότι διορίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ όταν αποχώρησε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την απόφαση (272/2019) το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κάνει λόγο για “ψευδείς ισχυρισμούς” του υπουργού που είχαν σκοπό “να προσβάλλουν και προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψή του”.

 

ΞΕΚΙΝΑ Η “ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ”. Η ιστορική δίκη των 12 Καταλανών αυτονομιστών ηγετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης τον Οκτώβριο 2017 άρχισε σήμερα στην Μαδρίτη. Ο ηγέτης της απόπειρας της απόσχισης της Καταλονίας, ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο, θα είναι ο μεγάλος απών της δίκης. Έτσι πρωταγωνιστής θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, κατά του οποίου ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 25 ετών. Για τους υπόλοιπους 11 κατηγορούμενους έχουν προταθεί ποινές 7 έως 17 ετών κάθειρξης. Ανάμεσά τους, η πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, πολλοί υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης και στελέχη αυτονομιστικών οργανώσεων.

 

ΝΕΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Οι αρχές της Τουρκίας, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν εξαπολύσει μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, διέταξαν τη σύλληψη 1.112 προσώπων που βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το CNN Turk. Η επιχείρηση έχει επίκεντρο την πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά διεξάγεται σε συνολικά 76 επαρχίες της χώρας.

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. Φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα κι ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό συνεχίζει να παράγει γόμωση για πυρηνικές βόμβες. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έκθεση του  Center for International Security and Cooperation του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών η Β.Κορέα μπορεί και να κατασκεύασε υλικό σε ικανή ποσότητα για να γεμίσει επτά νέες βόμβες. Η αποκάλυψη γίνεται λίγες εβδομάδες πριν τη νέα συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως, η ίδια έκθεση επισημαίνει πως η αναστολή των πυρηνικών δοκιμών έχουν μειώσει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρειο Κορέα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS
. Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϋ και Κουίνσλαντ παρουσίασαν ανασκόπηση 73 ερευνών σχετικά με την πληθυσμιακή παρακμή των εντόμων παγκοσμίως. Η έρευνα αποκάλυψε δραματικά ποσοστά παρακμής, που μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του 40% των ειδών των εντόμων παγκοσμίως κατά τις επόμενες δεκαετίες. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση των ειδών φαίνεται να είναι η εντατική γεωργία και αστικοποίηση, η ρύπανση, διάφοροι βιολογικοί παράγοντες και τέλος η κλιματική αλλαγή. Η βιοποικιλότητα των εντόμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορα επίπεδα του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Η ΡΩΣΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ “ΜΠΡΙΖΑ”. Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σύντομης αποσύνδεσης της χώρας από το ίντερνετ, στο πλαίσιο δοκιμής των συστημάτων κυβερνοάμυνάς της. Σύμφωνα με το BBC, αυτό γίνεται για να μπορέσουν οι ρωσικοί πάροχοι (ISP) να διασφαλίσουν πως μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν ξένες δυνάμεις προσπαθήσουν να απομονώσουν online τη Ρωσία. Ωστόσο, αρκετοί κάνουν λόγο για μια απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σύστημα λογοκρισίας αντίστοιχο αυτού που υπάρχει στην Κίνα.

 

Αυτά τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!