Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Εφόσον το επιθυμείτε, επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας, απλώς, σε αυτό το εμέηλ.

ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση grtimes.gr,  επεσήμανε ότι “θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, πάντως το ρεύμα είναι φθηνότερο τώρα και θα παραμείνει φθηνότερο από ότι το παραλάβαμε”. Την ίδια ώρα, ο κ. Παναγιώτης σημείωσε πως σύντομα θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι τις αυξήσεις αυτές ο κ.Παναγιωτάκης τις είχε προαναγγείλει στις 16 Ιανουαρίου 2019 και την επομένη κιόλας, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Άλλη μια διάψευση της κυβέρνησης που διαψεύσθηκε.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Πιο κοντά σε κοινά αποδεκτή λύση για το καθεστώς στην προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει μετά τον νόμο Κατσέλη  βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”. Η κυβέρνηση μείωσε τα όρια που ζητούσε για την αντικειμενική αξία των ακινήτων και για τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών που θα προστατεύονται, ενώ οι τράπεζες δέχτηκαν διεύρυνση του πλαισίου προστασίας σε περισσότερες κατηγορίες προσώπων και δανείων. Οι 2 πλευρές προσανατολίζονται σε σχέδιο για την προστασία κατοικιών αξίας έως 100.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα του ιδιοκτήτη δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

 

“ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”. Με αφορμή τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Δείτε τα σχετικά.

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1. Νωρίς το απόγευμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με το βασικό έντυπο Ε1, το έντυπο Ε2 που αφορά στα εισοδήματα από ακίνητα αλλά και τα υπόλοιπα έντυπα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Στο κείμενο της απόφασης επιβεβαιώνεται ότι ο κάθε σύζυγος θα παραλάβει το δικό του εκκαθαριστικό ανεξάρτητα από  το να θα υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση με τη σύζυγό του ή όχι.

 

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Στην Αττική, μόνο τον Ιανουάριο του 2019, σημειώθηκαν 400 τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με την Τροχαία, τα 17 από αυτά τα ατυχήματα ήταν θανατηφόρα με 19 νεκρούς, τα 14 είχαν ως αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά, ενώ τα 396 είχαν 426 ελαφρά τραυματίες. Διαβάστε ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι του Λεκανοπεδίου.

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Οι στρατιωτικοί που εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ διαπράττουν “σχεδόν γενοκτονία” υποστήριξε την Κυριακή ο Χουάν Γκουαϊδό. “Υπάρχουν υπεύθυνοι και το καθεστώς το γνωρίζει. Αυτό είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κύριοι του στρατού”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Αρκετοί τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι ΗΠΑ βρίσκονται από την Πέμπτη σε αποθήκες στην Κουκουτά, στην Κολομβία, κοντά σε μια γέφυρα που έχουν αποκλείσει άνδρες του στρατού της Βενεζουέλας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Το συναρπαστικό ρεπορτάζ του Reuters το οποίο περιγράφει την ιδότυπη και αρχαϊκής μορφής χρυσοθηρία στην οποία επιδόθηκαν χιλιάδες Βενεζουελάνοι τα τελευταία χρόνια. Το χρυσό αυτό τον αγοράζει η ίδια η κυβέρνηση η οποία το διαθέτει στην Τουρκία και με μέρος από τα έσοδα εισάγει τρόφιμα και φάρμακα.

 

ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ.  Σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% προχώρησε η Ισπανία. Η αύξηση στα 900 ευρώ από 736 το μήνα, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και έχει επιπτώσεις περίπου στο 8% του ισπανικού εργατικού δυναμικού, σε 1,2 εκατ. εργαζομένων. Η αντιπολίτευση αλλά και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένουν να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια περίπου 125.000 θέσεων εργασίας φέτος.

Την ίδια στιγμή η πολιτική αστάθεια στη χώρα συνεχίζεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η κυβέρνηση Σάντσεθ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμα και μέσα στον Απρίλιο. Τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών στην Ισπανία την τροφοδοτεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην καταφέρει την Τετάρτη να περάσει το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2019.

 

BREXIT. ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ. Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία από το Λουξεμβούργο και κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που έδωσε παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Ξαβιέ Μπετέλ ότι ο χρόνος είναι “εξαιρετικά λίγος” για να διευθετηθεί η συμφωνία διαζυγίου πριν από τις 29 Μαρτίου που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ. “Δεν πιέσαμε ποτέ για Brexit, δεν ζητήσαμε ποτέ Brexit” συμπληρωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. “Η ευθύνη ήταν του Λονδίνου και εξακολουθεί να ανήκει στο Λονδίνο”.
Ο Μπαρνιέ πρότεινε επίσης να κινηθεί η Μέι προς τις προτάσεις του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για μια διαρκή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τις λεπτομέρειες του υποβόσκοντος διαζυγίου.
Στη Μεγάλη Βρετανία η Τερέζα Μέι σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα στο Κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα “προκειμένου να εκφραστούν όλες οι απόψεις μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου”, δήλωσαν πηγές της βρετανικής κυβέρνησης.

 

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΟΙΝΗ. Ο 75χρονος Τούρκος Αλί Σαχίν καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο για προσβολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το οποίο του επέβαλε ως ποινή την ανάγνωση 24 βιβλίων που έχουν σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο, το Ισλάμ και την ιστορία της Τουρκίας ανάμεσα τους μία βιογραφία του Τούρκου προέδρου και δύο βιβλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και μάλιστα να γράψει την περίληψή τους. Ο ίδιος θεωρεί τις κατηγορίες προϊόν συκοφαντίας ενός άλλου θαμώνα στο καφενείο που σύχναζε, στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης.

 

ΠΟΛΕΙΣ-ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ AIRBNB. Μήνυση κατά της Airbnb κατέθεσε η πόλη του Παρισιού, με την οποία της ζητά 12,5 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας την εταιρεία για δημοσίευση περίπου 1000 παράνομων διαφημίσεων για ενοικιάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο Παρίσι μπορούν να δίνουν τα διαμερίσματά τους για βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι 120 ημέρες τον χρόνο. Οι διαφημίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να είναι εμφανές ότι οι ιδιοκτησίες δεν ενοικιάζονται για περισσότερο. “Ο στόχος είναι να τελειώνουμε με τις παράνομες ενοικιάσεις που έχουν χαλάσει κάποιες γειτονιές του Παρισιού” δήλωσε η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος της πόλης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η χρήση ηλιακής ενέργειας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 60% και έφτασε περίπου τα 10 γιγαβάτ το 2018, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση από Agora Energiewende και Sandbag. Ακόμα και τώρα βέβαια η ΕΕ έχει μερίδιο κάτω του 10% της παγκόσμιας ηλιακής αγοράς, η οποία πέρυσι ανήλθε στα 109 γιγαβάτ. Συνολικά, στην ηλιακή ενέργεια αναλογούσε το 4% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ενώ Ιταλία και Ελλάδα είχαν το μεγαλύτερο εγχώριο μερίδιο, με ποσοστό περίπου 9% και 7% αντίστοιχα.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!