Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Την ανάλυση για τα νέα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάστε την ανάλυση του Άλκη Κούρκουλα για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία που δημοσιεύσαμε χθες.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του σταθμού του προαστιακού στον Ταύρο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.
Η λειτουργία του σταθμού είχε διακοπεί χθες Πέμπτη, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

 

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ. Μιλώντας χθες το βράδυ μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης είπε: “Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και δυστυχώς αυτά ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος”.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μια τέτοια δήλωση από τον αρμόδιο υπουργό κλονίζει την ήδη κλονισμένη τραπεζική πίστη.
Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε σήμερα στη δήλωση αυτή κάνοντας λόγο για “ανεύθυνες δηλώσεις” που ζημιώνουν περαιτέρω τις τράπεζες. Εντυπωσιακή ήταν η απάντηση του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε δήλωση περί νέας ανακεφαλαιοποίησης αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων. Μάλιστα, σε πολύ έντονο ύφος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι “συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του ψεύδους και της ανευθυνότητας”.

 

ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΩΝ; Η εισηγήτρια του ΣΤΕ ενώπιον της Ολομέλειας εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι με τους οποίους καταργήθηκαν τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και για αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά και να τους καταβάλλονται εφεξής. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.

 

ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Την Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για να συζητήσει αλλαγές στον Κανονισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να “διατηρηθούν στη ζωή” κοινοβουλευτικές ομάδες που κινδυνεύουν να διαλυθούν λόγω μείωσης του αριθμού των βουλευτών τους. Όμως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα διατηρούν πλήρη δικαιώματα, ακόμα κι αν η κοινοβουλευτική τους ομάδα διαλυθεί στο μέσο της κοινοβουλευτικής θητείας, όπως έχει ήδη συμβεί με το Ποτάμι.

+Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο να μην υποβάλλει την παραίτησή του και να μην παραδώσει σήμερα τη βουλευτική του έδρα με το αιτιολογικό ότι πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα, απερίσπαστη η ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

 

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά η ψήφος αυτή δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος.Θα ψηφίζουν μόνο για 3 βουλευτές “αποδήμων” και η κατανομή των υπολοίπων 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει από τις ψήφους των κατοίκων εσωτερικού.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Εντολή στον ΕΟΦ για την άμεση εισαγωγή επιπλέον 50.000 αντιγριπικών εμβολίων, έδωσε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, μετά την αύξηση των περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν, πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. “Η κατάσταση στη Σάμο είναι αυτό που λέμε όχι μόνο οριακή, αλλά έχει ξεπεράσει και το όριο. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται 3.686 πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό κέντρο χωρητικότητας 650 ατόμων”, παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Πρόσθεσε ότι “πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Επιμένουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές. Πρέπει να λειτουργήσει ο διορθωτικός μηχανισμός εισροών εκροών. Αυτό όμως που συμβαίνει στη Σάμο και στη Λέσβο είναι ότι δεν εφαρμόζεται”.

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με “μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε (στη Βενεζουέλα) από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών”. Ο ίδιος έκανε λόγο kai περί σύλληψης ενός συνταγματάρχη εν αποστρατεία που καταζητείτο για σχέδια επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

+Ανάλυση: 4 σενάρια για το άμεσο μέλλον της Βενεζουέλας. Guardian.

Η ΕΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ: Τι είναι “Ευρώπη”

Καθώς έχει κινητικότητα η συζήτηση για το πώς διαμορφώνεται το σκηνικό ενόψει των Ευρωεκλογών (πλησιάζει η γραμμή των 100 ημερών, όπως μετρούν τα πράγματα στις Βρυξέλλες…), αξίζει κάθε τόσο μια ματιά στο Poll of Polls με αναγωγή των εθνικών γκάλοπ σε πιθανές έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Λοιπόν: το άλλοτε κυρίαρχο ΕΛΚ, από τις τωρινές 217 έδρες τείνει προς τις 180 αν όχι πιο κάτω. Οι Σοσιαλδημοκράτες/Σοσιαλιστές από τις 189 πάνε για 135. Το άθροισμα των τριών Ευρωσκεπτικιστικών/αντιΕυρωπαϊκών ομάδων που είναι ανόμοιες άρα δεν αθροίζουν, αλλά… αθροίζουν, πάει για 160 έδρες. Δηλαδή δεύτερη δύναμη. Αν δε συναθροίσει κανείς το Fidesz  του Βικτόρ Ορμπαν (τον οποίο “γι αυτόν τον λόγο”, λέει, το ΕΛΚ δεν τον αφήνει να φύγει…) η θέση του μετεκλογικά πρώτου στο Ευρωκοινοβούλιο θολώνει. Επικίνδυνα. Εδώ ακριβώς μπαίνει στην μέση η άδηλη επιλογή της Μακρονικής L’ Europe en Marche (οι Φιλελεύθεροι, προς τους οποίους κινείται αλλά πολύ χαλαρά, είναι στις 68 έδρες μόνον). Οι δε Πράσινοι με τις δικές τους 51 είναι ασαφές πού θα ζυγιαστούν.

Πάμε όμως τώρα σε μια άλλη εκδοχή του “Τι είναι Ευρώπη”.”:

Όσο κι αν βλέποντας τα πράγματα υπό Ελληνικό πρίσμα δεν είναι εύκολο να το συνειδητοποιήσουμε, οι Βαλκανικές εξελίξεις θέτουν πάλι το ερώτημα: ανήκουν ή όχι τα Βαλκάνια – πολιτικά ορθότερα: ανήκει η Νοτιοανατολική Ευρώπη – στην “Ευρώπη”; Η εντύπωση που προκάλεσε στην Ευρώπη η οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη-ακόμη η στήριξη της πρότασης για Νόμπελ Τσίπρα-Ζάεφ από τους Τρεις του Ευρωκοινοβουλίου (Σοσιαλιστές/Πράσινοι/Αριστερά: σημειώστε την συστράτευση Πρασίνων, εδώ…), έχει ερμηνεία μόνον άμα δει κανείς τον χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων Ευρωπαϊκά. Αφήστε κατά μέρος την Συμφωνία των Πρεσπών, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Προσπεράστε και τα ΕλληνοΑλβανικά που έμειναν πίσω. Πάντως, η de facto οικονομική ένωση Αλβανίας-Κοσσόβου, με τα σύνορα να ρευστοποιούνται (one stop, one control στην συμφωνία Sander Lleshi/Ehrun Mustafa με παρουσία του Κοσσοβάρου πρωθυπουργού Καραντινάϊ, ο Αλβανός Ράμα δεν προσήλθε – όσοι παραπονούνταν για το δύσκολο όνομα της Αννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, ας τα δοκιμάσουν αυτά!) έχει ήδη “γράψει”. Ενώ η προοπτική της ανταλλαγής εδαφών Σερβίας-Κοσσόβου, με Κοιλάδα του Πρέσσεβο και Μεντβέντζα υπό αλβανική επιρροή να αντισταθμίζουν εδαφική διάσταση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων του Κοσσόβου, μπορεί να βρίσκει διστακτικότητα στην ΕΕ σε σύγκριση με την εύνοια των ΗΠΑ, όμως από το τραπέζι δεν έχει φύγει. Το αντίθετο μάλιστα…

Πάντως το ερώτημα παραμένει δυσάρεστα απλό: είναι “Ευρώπη” τα Βαλκάνια; Πάντως τα Δυτικά Βαλκάνια; Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ. Χρήση κοινωνικών δικτύων σε ηλικία, κάτω των 13 ετών, κάνει το 70% των παιδιών. Το 21% των ανηλίκων δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ ισάριθμο ποσοστό έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο. Το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, το 14% παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που υλοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με τη συμμετοχή 14.000 μαθητών ηλικίας από 10-17 ετών, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, σε 400 σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ. Το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο Booze (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) η φωτογράφος Ρενέ Ρεβάχ εγκαινιάζει την νέα της έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας “Σιωπή – Η Αναπνοή του Νου”, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου, και όλα τα έσοδα από την έκθεση θα διατεθούν στο περιοδικό δρόμου “Σχεδία”. Οι φωτογραφίες θα συνοδεύονται από κείμενα με μαρτυρίες των πωλητών της “Σχεδίας”.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ “DINE ATHENS”. Μια καλή ιδέα για έξοδο είναι πάντα το “Dine Athens” το οποίο έχει ξεκινήσει και η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ μεγάλη οπότε, αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το μενού κάποιου γνωστού εστιατορίου σε ειδική τιμή θα πρέπει να κάνετε εγκαίρως κράτηση.
Και μιας και μιλάμε για εστιατόρια διαβάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική παρουσίαση του Τάσου Μητσελή για το νέο γαστρονομικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Στο FNL.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο.