Λίγες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα. Όσοι ασχολείστε με την εκμετάλλευση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb προσέξτε τη σχετική είδηση. Ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας γράφει για το FACT μια από τις πρώτες αναλύσεις για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Σκιαγραφεί το τοπίο, θέτει τα ερωτήματα.
Το αποψινό δελτίο επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.
Η ΑΝΑΙΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν αρκούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει η IHS Markit για την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα. Το ΑΕΠ θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007 το 2040 και το δημόσιο χρέος, το 2030 θα είναι σχεδόν 20 μονάδες υψηλότερα από τον επίσημο στόχο. Σύμφωνα με τη μελέτη, που συντάχθηκε από κορυφαία ομάδα οικονομολόγων της IHS Markit, φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,7% και το διάστημα 2020-2030 θα κινηθεί στο 1,4%. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι αρκετός για να προκαλέσει σημαντική μείωση δημόσιου χρέους. Έτσι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε 137,4% μέχρι το 2030, σαφώς πάνω από το 118% που είναι ο στόχος.
ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ AIRBNB. Η αρχική συμφωνία μίσθωσης που συνάπτουν οι “διαχειριστές ακινήτων” με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την ιδιότητα του υπεκμισθωτή, υπάγεται σε τέλη χαρτοσήμου 3% (πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%) σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Δείτε στο ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής ποιους αφορά και ποιοι εξαιρούνται.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.Για σύσταση καρτέλ στις συναλλαγές κρατικών ομολόγων κατηγορεί 8 τράπεζες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν δεν τις κατονόμασε τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες πως σε διαφορετικές περιόδους από το 2007 έως και το 2012 οι τράπεζες συμμετείχαν σε καρτέλ, που είχε ως στόχο να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην απόκτηση και συναλλαγή ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Αν κριθούν ένοχες, θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο που θα φτάνει μέχρι και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Σε έξαρση βρίσκεται πλέον η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 12 θάνατοι ασθενών ενώ τρία παιδιά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτά αναφέρει στην εβδομαδιαία του ενημέρωση το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Ν. Βούτσης στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων.
Συγκεκριμένα, το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται, πάντως, η συνεδρίαση να είναι διήμερη πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν η ψηφοφορία να γίνει την Παρασκευή
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη (ή στην Άγκυρα όπως λέγεται τις τελευταίες ώρες), δεν θα είναι μία εύκολη ευκαιρία για όσους ψάχνουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του κ. Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης. Ολοι οι ανεμοδείκτες που μας πληροφορούν για το τι γίνεται πλέον στην Άγκυρα, αυτο δείχνουν. Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής (όπως και κάθε άλλης πολιτικής) είναι πλέον τόσο συγκεντρωμένη στο πρόσωπο του προέδρου Ταγήπ Ερντογάν, που ακόμα και οι προσωπικοί του σύμβουλοι, δεν θεωρούν ότι ξέρουν πού πηγαίνουμε.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, παραδοσιακά ο αποκλειστικός διαχειριστής της εξωτερικής πολιτικής, είναι πλέον περιθωριοποιημένο. Εχουν διαμορφωθεί παράλληλες γραμματείες που εμπλέκονται στην Εξωτερική πολιτικής, το 13% των πρέσβεων είναι διορισμένοι από το κυβερνητικό κόμμα AKP και δεν προέρχονται από την διπλωματική υπηρεσία. H ίδια η διπλωματική υπηρεσία έχει πλέον καταργήσει τις αυστηρές αξιολογήσεις που εξασφάλιζαν την ποιότητα της.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται ως μία ευκαιρία για να υπογραμμίσει την απομάκρυνση του απερίγραπτου υπουργού Αμύνης που εκνεύριζε επικίνδυνα την Τουρκία. Τώρα (αφου χάσαμε 4 χρόνια) μπορούμε να συζητήσουμε, λένε. Αλλά τωρα τι θα συζητήσουμε; Δεν υπάρχουν μεγάλες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν. Το Κυπριακό που παραδοσιακά ήταν ο χώρος όπου δοκιμάζονταν οι διαθέσεις της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα (η γενικοτερα στη Δύση) έχει μπει στο ράφι.
Το Αιγαίο, -χωρίς Καμμένο- δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Οι δύο χώρες έχουν μάθει τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες να ζουν με τις νομικές εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμα λυθεί, αλλά δεν απειλούν τα συμφέροντα καμιάς πλευράς.
Η μόνη έκπληξη, θα μπορούσε να προέλθει από την ολοκλήρωση και την επισημοποίηση των συμφωνιών που έχουν επεξεργαστεί σιωπηρά τις τελευταίες δεκαετίες οι αρμόδιες επιτροπές του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά οι ανεμοδείκτες στην Άγκυρα δεν υπαινίσσονται μία τέτοια εξέλιξη . Το μόνο που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η ανησυχία που εκφράζεται απ’ όσους ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά, για το ενδεχόμενο να διαλέξει ο Τσίπρας να “τσαλαβουτήσει” και σε αυτό το θέμα. Αυτό που φοβούνται είναι ότι σε με τέτοια περίπτωση ο πολυ πιο έμπειρος και ισχυρός Ερντογάν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει πολύ καλύτερους όρους (για τον εαυτό του) από ό,τι κατάφερε να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ Ζάεφ με την συμφωνία των Πρεσπών.
Το πραγματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να συζητήσει η Άγκυρα είναι να διερευνήσει τη σκοπιμότητα που οδηγεί στην απόλυτη ταύτιση της Αθήνας με την Συμμαχία του Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Gas Forum (EMGF), που έχει οργανωθεί με άξονα το Ισραήλ και ιδέες του Πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη συμμαχία, αντιμετωπίζεται ως πράξη επιθετική πρός την Τουρκίας . Η προβολή “ελληνικών δικαιωμάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο με πλήρη αποσιώπηση των δικαιωμάτων που προκύπτουν από την μαζική γεωγραφική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή – (παρουσία μεγαλύτερη όλων των Συμμάχων) προκαλει σοβαρα ερωτηματικά. Άλκης Κούρκουλας.
Οι ανησυχίες που εκφράζονται με τελετουργική επαναληπτικότητα για τη Θράκη φαίνεται ότι έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό διαλυθεί κατα την την διάρκεια των ατελείωτων διεθνων επισκέψεων των αρμοδίων στελεχών της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης
Ο πρόεδρος ο Ερντογάν αναφέρεται στη Θράκη ως χώρο συνεχιζόμενης δραστηριότητας των αντιπάλων του, (οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν) και ζητά την δημόσια εκδήλωση της ελληνικής συμπαράστασης που θα επιβεβαιώσει την καθαρή κυριαρχία του παντού, στην “Πολη και στον Κόσμο” .
Κατά τα άλλα, η Τουρκική εξωτερική πολιτική έχει βυθιστεί στην κινουμενη άμμο των πρώην βιλαετίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει βυθιστεί για καλά στο χώρο που προσπάθησε να αποφύγει τα τελευταία 100 χρόνια που μας χωρίζουν από την αυτοκρατορία. Άλκης Κούρκουλας.
ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να αποτραπεί η προοπτική διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή”. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει “να ανοίξει αυτή τη συζήτηση” διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά όλα τα κόμματα.
Σημείωση: Ο κανονισμός της Βουλής απαιτεί 10 βουλευτές για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτός ο αριθμός περιορίζεται σε 5 εφόσον το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα των εκλoγικών περιφερειών της χώρας, έχοντας συγκεντρώσει πoσoστό τoυλάχιστoν 3%.
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΡ ΓΚΟΥΑΪΔΟ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (439 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 104 κατά και 88 δήλωσαν παρών) αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό “ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας” και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία “ενιαία και αυστηρή θέση”.
Δείτε εδώ πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.
+ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί Ρωσία, Κίνα, Τουρκία στηρίζουν τον Μαδούρο; Ναυτεμπορική.
“ΟΧΙ” ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες. “Το είπαμε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι” τόνισε και δήλωσε πως “από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυξημένος”.
ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ. Σύμφωνα με το Politico, ο Λευκός Οίκος διερευνά τις τελικές νομικές λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους στη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αυτό καθώς στο Κογκρέσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν για περίπου 2 εβδομάδες ακόμα προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία διακομματική συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ: ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.Τέλος στη μαραθώνια λειτουργία, που κράτησε τρεις μήνες, έβαλε η προτεσταντική εκκλησία της Χάγης, καθώς η οικογένεια από την Αρμενία που είχε βρει καταφύγιο στο ναό, πήρε την άδεια παραμονής στην Ολλανδία και δεν κινδυνεύει πλέον με απέλαση. Στην Ολλανδία, η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε τόπο λατρείας στη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Η οικογένεια Ταμραζιάν, το αίτημα ασύλου της οποίας είχε απορριφθεί, κατέφυγε τον Οκτώβριο στη μικρή προτεσταντική εκκλησία Μπέθελ στη Χάγη, για να αποφύγει την απέλασή της στην Αρμενία. Σχεδόν 650 πάστορες απ’ όλη τη χώρα, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αποφάσισαν τότε να την βοηθήσουν οργανώνοντας σ’ αυτή τη μικρή εκκλησία λειτουργίες χωρίς διακοπή. Την απόφαση για το τέλος της λειτουργίας αυτής ανακοίνωσε η εκκλησία μετά τη συμφωνία της ολλανδικής κυβέρνησης, που επιτρέπει την επανεκτίμηση απορριφθέντων αιτημάτων ασύλου περίπου 700 παιδιών που έχουν μεγαλώσει στην Ολλανδία.
ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ “THE FAVOURITE”; Το διαβάσαμε στη “Ναυτεμπορική” και είμαστε σίγουροι ότι θα ενδιαφέρει πολλούς αναγνώστες μας. Η Ναυτεμπορική καταγράφει αφιέρωμα του ταξιδιωτικού ιστότοπου της Conde Nast Traveller για τους χώρους που γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου “The Favourite” που συγκέντρωσε δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ. Διαβάστε το.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!