Δευτέρα 14 Ιανουαρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Όσοι σκοπεύετε να ταξιδέψετε κάνοντας χρήση κάποιου γερμανικού αεροδρομίου φροντίστε πρώτα να ενημερωθείτε για τυχόν ακυρώσεις σε πτήσεις αφού από αύριο έχουν εξαγγελθεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ 100 ΛΕΞΕΙΣ. Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΘΑ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μετά από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Πρωθυπουργό. Ως λόγο παραίτησης ανέφερε την επικείμενη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή εντός του Ιανουαρίου.
Αντιδρώντας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Είναι λάθος να μιλήσουμε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση γιατί το μισό κόμμα έμεινε να τη στηρίζει διατηρώντας τις υπουργικές καρέκλες. Ο Πάνος Καμμένος θα διαγράψει τόσους ώστε να του μείνουν οι πέντε βουλευτές που απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής για να τον αναγνωρίζει ως αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι ως ανεξάρτητο βουλευτή. Τη θέση του Πάνου Καμμένου κατέλαβε, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθεί ή αποστρατευθεί ο μέχρι σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης.
Έτσι έχουν τα πράγματα.
Τι μέλλει γενέσθαι. Η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών οι οποίοι όμως δεν μπορούν να είναι κάτω από 120.
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το αν η κυβέρνηση έχει ή όχι τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών αλλά στο FACT καταγράφουμε αποκλειστικά ειδήσεις. Επιπροσθέτως είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα τουλάχιστον όλα είναι πολύ ασαφή.

 

ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ. Θυμίζουμε ότι η έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης πριν το 2010 είναι μια από τις αιτίες της δημοσιονομικής εκτροπής που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Σήμερα διαβάζουμε την είδηση ότι “απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα” βρίσκονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο όσο αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (11,5%), όσο και τον όγκο (25,5%), επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Η ΠΕΦ σημειώνει ότι “η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη”  και “αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία, πρωτίστως για τους ασθενείς, που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων, που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ”.

 

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. Έβαλαν και ΦΠΑ στη χρέωση του 1 ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όπως διαπιστώνουν οι καταναλωτές που λαμβάνουν τους έντυπους λογαριασμούς με την πρόσθετη επιβάρυνση που γίνεται 1,24 Ε. Επομένως η συνολική επιβάρυνση στους έξι λογαριασμούς που λαμβάνει ετησίως ένας πελάτης της ΔΕΗ, φτάνει τα 7,44 ευρώ και όχι τα 6 ευρώ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

 

“ΚΑΘΑΡΟΙ” ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων από τους ύποπτους φακέλους που εστάλησαν σε πανεπιστήμια και άλλους φορείς χωρίς να εντοπιστούν σκόνη ή άλλες ουσίες. Είχαμε καταγράψει την είδηση αποστολής των φακέλων την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την ολοκλήρωση των αναλύσεων στο σύνολο των δειγμάτων (31 φάκελοι) από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ), δεν εντοπίστηκε σε κανένα φάκελο σκόνη ή άλλες ουσίες, πέραν των ερεθιστικών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στο αρχικό δείγμα.

 

ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ. Οι ΗΠΑ θα “καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους” διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter, καλώνοντας και τους Κούρδους “να μην προκαλούν την Τουρκία”. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι “η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την πολιτική για την καταστροφή του Ι.Κ. στη Συρία. “Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους πολέμους χωρίς τέλος” έγραψε. Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας “ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων” , χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος.

+Η Τουρκία “δεν θα εκφοβισθεί” από τις αμερικανικές οικονομικές απειλές σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν είναι αντίθετη στη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία.

ΠΑΛΙ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΕΡΕΖΑ. Σε ομιλία της στην Βουλή η Τέρεζα Μέι δήλωσε ότι αν η πρόταση της δεν περάσει από την Βουλή αύριο οι μόνες επιλογές θα είναι ή ένα σκληρό Brexit ή η ακύρωση του εντελώς. Η Μέι προειδοποίησε τους βουλευτές, ότι αν καταψηφίσουν την αυριανή πρόταση της, τότε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα βρισκόταν σε κίνδυνο. Η ακύρωση της αποχώρησης είναι πιο πιθανό σενάριο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε η Μέι. Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει “διαβεβαιώσεις” σχετικά με την συμφωνία. Η επιστολή των Τουσκ και Γιούνκερ δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων με τους Τουσκ και Γιούνκερ να δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν τεχνικές λύσεις που θα καταστήσουν περιττό το “backstop”.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ. Πογκρόμ των αρχών της Τσετσενίας εναντίον ομοφυλόφιλων ατόμων από τον Δεκέμβριο  κατήγγειλαν ακτιβιστές και οργανώσεις της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σύμφωνα με το Ρωσικό Δίκτυο LGBT, που παρακολουθεί την κατάσταση στην Τσετσενία και βοηθά θύματα διώξεων, τους τελευταίους δύο μήνες περίπου 40 άνδρες και γυναίκες έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας ενώ τουλάχιστον 2 από αυτούς έχουν πεθάνει έπειτα από βασανιστήρια. Ανάλογη επιχείρηση των αρχών εναντίον ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχε γίνει και το 2017, με περισσότερους από 100 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί και υποστεί βασανιστήρια.

 

H ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΗ WIKIPEDIA. Σύμφωνα με ανακοίνωση Παρατηρητηρίου για την Ελευθερία στο Διαδίκτυο η Βενεζουέλα μπλόκαρε στους χρήστες του ίντερνετ στη χώρα την πρόσβαση στη Wikipedia μετά από “πόλεμο” που ξέσπασε (οι γνωστοί wikipedia wars) κατά την επιμέλεια λήμματος που αφορούσε τον νέο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Φαίνεται πως έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση και σε άλλα σάιτ.
Η Βενεζουέλα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Τουρκία που επιβάλλει μια τέτοια απαγόρευση.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ. Διπλασιάζεται η τιμή του εισιτηρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Απρίλιο έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, “κατά το επτάμηνο της θερινής περιόδου με το διευρυμένο ωράριο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου) η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 10 ευρώ (5 ευρώ το μειωμένο). Για τη χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου) διατηρούνται οι ισχύουσες τιμές (5 ευρώ και 3 ευρώ το μειωμένο)”. Παράλληλα, για πρώτη φορά, το 30% των εσόδων θα αποδίδεται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για “τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των μουσείων του υπουργείου”.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ; Το Νοέμβριο που μας πέρασε (2018) η Αμερικανική Εταιρεία Παχυσαρκίας διοργάνωσε ένα συνέδριο στο οποίο προσκάλεσε τους κορυφαίους ειδικούς στην απώλεια βάρους για να συζητήσουν τις διάφορες θεωρίες που αποτυπώνονται στις γνωστές δίαιτες για τις οποίες όλοι έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα. Στις συνεδριάσεις υπήρχε κι ένας moderator που συγκέντρωνε τα συμπεράσματα κάθε συζήτησης.
Οι New York Times τα δημοσίευσαν, εμείς τα διαβάσαμε και τα συνοψίσαμε σ’ενα σύντομο κείμενο. Διαβάστε εδώ όσα ξέρουμε και όσα δεν ξέρουμε ακόμα για τις δίαιτες.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.