Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος ενώ ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης κάνει την ειδησεογραφική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Με 81 ψήφους υπέρ η Βουλή της γειτονικής χώρας ενέκρινε την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.Ο Ζόραν Ζάεφ έχει προαναγγείλει διάγγελμα για απόψε στις 22.00.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ. Με τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα. Με τον κ.Μητσοτάκη συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.Αυτό δηλώθηκε κι από τους δύο εμφατικά βάζοντας ένα τέλος σε σενάρια “διγλωσσίας” της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τη χαρακτηριστικότερη όμως δήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ την έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. “Μέρκελ θα λέμε και θα κλαίμε”, είπε συγκρίνοντας την πολιτική παράδοση της Καγκελαρίου με τη σημερινή λαϊκιστική δεξιά.
ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ. Ήταν μια εβδομάδα που κυριάρχησε η παραπολιτικη, η προηγούμενη. Έγιναν πλήθος εικασιών για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Αναλυτές στα πάνελ μέτραγαν και ξαναμέτραγαν τις κυβερνητικές έδρες.
Πάντως, στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη στην Έλλη Στάη έκανε φανερό ότι στόχος του είναι η κυβέρνησή του να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από τον συνασπισμό θα προκηρύξει εκλογές εν ευθέτω χρόνω και πάντως αφού κλείσει κάποιες σημαντικές για εκείνος εκκρεμότητες.
Σήμερα ο Πάνος Καμμένος, κατά τη συνεδρίαση τη ΚΟ ομάδας των ΑΝΕΛ επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις από τους βουλευτές του ότι θα αποσυρθούν κι εκείνοι από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Ποιος θα κάνει τώρα τον Καμμένο;”, του Θύμιου Τζάλλα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η πρώτη υποψηφιότητα πολιτικού από την Ελλάδα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι από το απόγευμα αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη. Την κ.Μπακογιάννη πρότεινε η Κύπρος και η υποψηφιότητά της καταγράφεται και ως σταθμός για την εμπλοκή των Ελληνίδων με την πολιτική στη χώρα μας.
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνομιλήσει χωριστά, με τον καθένα από τους τέσσερις υποψήφιους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εν συνεχεία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Συγκεκριμένα, η εκλογή θα γίνει από 750 εκλέκτορες – βουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν 47 κυβερνήσεις.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει από την 1η Οκτωβρίου του 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ας καταγράψουμε για το τέλος της εβδομάδας μια θετική είδησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά μετά το 2008 οι αριθμός των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας ξεπέρασε τις 100.000. Ο αριθμός βεβαια απέχει κατά πολύ από τις πρό του 2008 εποχές όπου οι πωλήσεις των αυτοκινήτων ξεπερνούσαν τις 200.000 ετησίως. Τα μερίδια αγοράς στην κατηγορία των καινούργιων επιβατικών διαμορφώθηκαν το 2018 ως εξής: Toyota 11,4%, Volkswagen 8,7%, Peugeot 8%, Nissan 7,6%, Fiat 6,9%, Opel 6,7%, Suzuki 5,7%, Hyundai 5,5%, Citroen 5,2%, Renault 4,1% και λοιπές εταιρείες 30,2%.
Δεν έλειψαν, βεβαίως, και οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων. Ενδεικτικά το 2018 πωλήθηκαν στην Ελλάδα μία καινούργια Aston Martin, 3 Bentley, 8 Maserati, 2 Tesla και βεβαίως 72 Porsche.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ. “Με αργούς ρυθμούς δείχνει να ξαναπαίρνει μπροστά η “Ευρώπη” του 2019. Που της έμελλε να πληροφορηθεί, στο γύρισμα του χρόνου, ότι η Ουάσιγκτων δεν την αναγνωρίζει πλέον ως οιονεί κρατική οντότητα, αλλ’ ως απλό διεθνή οργανισμό (όπως ο ΟΟΣΑ, ή η Ταχυδρομική Ένωση: άρα όχι δικαιούμενη Πρεσβεία, απλώς Αντιπροσωπεία…). Πάντως… άμα προσέξει κανείς καλύτερα, τα πράγματα τίθενται και πάλι σε κίνηση. Με την παραδοσιακή Ευρωπαϊκή λογική της συνέχειας-που-δεν-είναι-ακριβώς-συνέχεια”, γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Πώς προχωράει η διαχείριση των “Κίτρινων Γιλέκων” από την κυβέρνηση Μακρόν; Ακόμα στο “μενού”, Βρυξέλλες και Λονδίνο. Διαβάστε τη σύντομη ανάλυση εδώ.
ΝΤΑΒΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τελικά ότι ακυρώνει την επίσκεψη του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός στην Ελβετία, εν μέσω της συνεχιζόμενης μερικής αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. “Λόγω της αδιαλλαξίας των Δημοκρατικών για την ασφάλεια των συνόρων και για τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας του έθνους μας, με κάθε σεβασμό ακυρώνω το ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι μου στο Νταβός της Ελβετίας για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ”, δήλωσε με tweet.
Και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα πάει στο Νταβός “λόγω βεβαρημένου προγράμματος” όπως ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων
ΚΛΙΜΑ-ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ. Η θερμότητα που παγιδεύεται από τα “αέρια του θερμοκηπίου” οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η θερμική διαστολή των ωκεανών μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης τους κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του 21ου αιώνα. Αυτή η άνοδος θα προστεθεί σε αυτή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές φυσικές διαδικασίες. Οι ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science ανέφεραν ότι το 93% της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στη Γη από το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα “αέρια του θερμοκηπίου”, απορροφάται από τους ωκεανούς.
ΟΤΑΝ Η ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ.Είναι συναρπαστικός ο τρόπος που η εργαστηριακή έρευνα συμπληρώνει την αρχαιολογική.
Παλαιοανθρωπολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι στην οδοντική πλάκα (αυτή που προσπαθούμε να απομακρύνουμε με διάφορες οδοντόκρεμες) διατηρούνται ίχνη από τις τροφές που κατανάλωναν οι άνθρωποι στο παρελθόν, οπότε τη μελετούν για να ανασυνθέσουν το διαιοτολόγιό τους και ευρύτερα το παλαιοπεριβάλλον.
Φαίνεται όμως ότι στην πλάκα “αποθηκεύονται” και άλλα ίχνη πέραν της τροφής.
Σε οδοντοστοιχία μεσαιωνικού σκελετού που ανήκε σε γυναίκα και που βρέθηκε στη Γερμανία τα ίχνη από lapis lazouli στα υπολείμματα της πλάκας των δοντιών έβαλαν τους ερευνητές σε σκέψη.
Ο lapis χρησιμοποιείται για την παρασκευή του χαρακτηριστικού μπλε χρώματος των μεσαιωνικών χειρογράφων.
Όμως ο σκελετός ανήκε σε γυναίκα.
Φαίνεται ότι αντίθετα απ’ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα δεν ήταν μόνον οι καλόγεροι που ζωγράφιζαν τα χειρόγραφα αλλά και οι καλόγριες.
Για να τους επιτρέπεται δε να χρησιμοποιούν ένα τόσο πολύτιμο υλικό σημαίνει ότι ήταν αναγνωρισμένης τεχνικής επάρκειας.
Πώς, όμως, βρέθηκε ο Λάπις στα δόντια;
Μάλλον η ζωγράφος έγλυφε το πινελάκι για να το ισιώσει και περνούσε στο σάλιο της μέρος του μη τοξικού χρώματος. Διαβάστε όλο το σχετικό θέμα στο Atlantic.
ΦΑΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ (1933-2019). Ο ομότιμος καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που πέθανε χθες στα 86 του ήταν μια σπουδαία φυσιογνωμία των γραμμάτων, των ανθρωπιστικών σπουδών, της φιλολογίας και του πολιτισμού.Στο συγγραφικό του έργο ασχολήθηκε με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Συμμετείχε σε πολυάριθμα συλλογικά έργα, όπως για παράδειγμα στην “Ιστορία της ελληνικής γλώσσας”, τη “Διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, το “Δημοτικό τραγούδι από την αρχαιότητα ως σήμερα” και την “Ελληνική λογοτεχνία”.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε ένα κείμενο του για την Ομηρική Ποίηση.
ΕΜΜΟΝΕΣ. Μόλις τη Δευτέρα γράφαμε για τις τελευταίες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η σαβούρα “βλάπτει σοβαρά την υγεία”. Σήμερα διαβάσαμε μια συνέντευξη της “ιέρειας της τάξης” Marie Condo στο Bon Appetit για το πώς μπορεί κάποιος να διατηρεί την κουζίνα του υπό έλεγχο. Ωραίο.
Μιας και ήρθε το Σαββατοκύριακο θα εφαρμόσουμε κάποιες από τις συμβουλές της.
Αυτά για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!