Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

 

Ημέρα με λίγες ειδήσεις η σημερινή. Στέλνουμε το δελτίο νωρίς γιατί ο Θύμιος Τζάλλας μας έστειλε από το Λονδίνο ένα playbook για να παρακολουθήσουμε την πρόταση μομφής κατά της Τερέζας Μέη απόψε.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΛΙΓΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ. Το 90% του φόρου εισοδήματος πληρώνει μόλις το 19% των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν 6,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζουμπουλίδης, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2019. Επίσης, το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το καταβάλλει το 4,5% των επιχειρήσεων και το 66% του φόρου κατοχής ακινήτων πληρώνεται από το 33% των ιδιοκτητών.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 4 αστυνομικοί οι οποίοι εμπλέκονται στο περιστατικό του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξαν ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της αστυνομίας για τη χειροπέδηση.

 

ΚΛΕΙΝΕΙ ΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η PRAXIS. Την απόφασή της να κλείσει τις 11 δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα από 1/1/2019 ανακοίνωσε η MKO Praksis καταγγέλλοντας καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση από το κράτος. Στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ κάνει λόγο για μια δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και 1,5 χρόνο “η οποία αφορά στην ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων”.
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας της Τερέζα Μέι κατέθεσαν σήμερα το πρωί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.
Τουλάχιστον 100 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωθυπουργό τους Τερέζα Μέι. Μεταξύ αυτών, όλο το υπουργικό της συμβούλιο και ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν κιόλας, δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, η Μέι χρειάζεται 158 από τους 315 βουλευτές.

4 σημεία για να απολαύσετε το δράμα της Μέι

Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει απόψε πρόταση δυσπιστίας. Η ψηφοφορία γίνεται στις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 10. Τέσσερις απαντήσεις ώστε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία από καλύτερη θέση.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το Brexit.
Πολλά είναι τα προβλήματα μετο Brexit, αλλά σκόνταψε για τα καλά σε ένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κρατήσει τη Βόρειο Ιρλανδία. Για να μην τη χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο που φεύγει στις 29 Μαρτίου 2019, συμφώνησε να μείνει και εκείνο στην Τελωνειακή Ένωση. Θα μείνει λοιπόν μέχρι να βρεθεί λύση που θα επιτρέπει στη Βόρειο Ιρλανδία να είναι και στην ΕΕ και στη Βρετανία. Οι οπαδοί του Brexit ζητάνε από τη Μέι να περιληφθεί στη συμφωνία ημερομηνία που να προβλέπει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό. Επειδή είναι κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να συμβεί, Βρυξέλλες και Λονδίνο συμφώνησαν σιωπηρώς να το αφήσουν φλου.

Ποιοι κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας και γιατί;
Κυρίως σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit με αρχηγό τον αμφιλεγόμενο Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Εδώ ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του. Οι ευρωσκεπτικιστές θέλουν να ξεφορτωθούν τη Μέι από την πρώτη μέρα, γιατί πιστεύουν ότι είναι αδύνατον μία πολιτικός που ψήφισε Remain να φέρει εις πέρας το Brexit. Προσπάθησαν να το κάνουν μία-δύο φορές, αλλά δεν μάζεψαν ποτέ τις 48 απαιτούμενες υπογραφές (το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας). Το κατάφεραν τώρα γιατί φαίνεται πως προστέθηκαν αγανακτισμένοι Τόρις και από άλλα στρατόπεδα (ουδέτεροι, remainers κλπ). Το σημείο που άλλαξε τις ισορροπίες ήταν η απόφαση της Μέι να αναστείλει την έγκριση των όρων του Brexit απο τη Βουλή την περασμένη Τρίτη, αφού θα έχανε και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Στους βουλευτές δεν αρέσει να τους παρακάμπτουν και μάλιστα χωρίς να τους έχουν προετοιμάσει.

Θα κερδίσουν την πρόταση δυσπιστίας;
Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ κ.λπ., αλλά όχι δεν θα την κερδίσουν. Για την πρόταση δυσπιστίας ψηφίζει μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα. Υπάρχουν 315 Συντηρητικοί βουλευτές, η Μέι χρειάζεται τους 158 ώστε να σωθεί έστω και με μία ψήφο διαφορά. Ήδη 158 βουλευτές τη στήριξαν δημοσίως από το πρωί. Κάποιοι βέβαια μπορεί και να λένε ψέματα. Η Μέι φέρεται να είπε ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να την ψηφίσουν. Μπορεί να λέει και εκείνη ψέμματα. Πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ (το Μαξίμου της Βρετανίας) λέει ότι η πρωθυπουργός θα είναι ευχαριστημένη με 165 θετικές ψήφους. Αν κερδίσει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για 12 μήνες. Την Πέμπτη η πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες και θα πει στους Ευρωπαίους (σε ελεύθερη μετάφραση): «όπως είδατε οι τρελάρες δεν παίζουν, δώστε μου κάτι να περάσω τη συμφωνία. Να προσθέσουμε μία φράση πως θα τερματιστεί το backstop και ας μην το τερματίσουμε». Η ψηφοφορία μετά θα έρθει ξανά στη Βουλή (με ή χωρίς τη διαβεβαίωση) και οι βουλευτές θα την ψηφίσουν αφού δεν θα έχουν άλλη επιλογή.

Και αν την κερδίσουν;
Καλά ξεμπερδέματα. Η Τερέζα Μέι παύει να είναι αρχηγός του κόμματος, αλλά παραμένει «υπηρεσιακή» πρωθυπουργός. Το καταστατικό του κόμματος μάλιστα προβλέπει ότι δεν έχει δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφια (δεν παίζουν με αυτά οι Τόρις).  Η Μέι υποτίθεται ότι θα διαπραγματεύεται με την ΕΕ μέχρι να εκλέξει το κόμμα αντικαταστάτη. Ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αρχίσει να ψηφίζει σε διαδοχικές ψηφοφορίες, μέχρι να μείνουν δύο μονομάχοι, οπότε μπαίνει στο παιχνίδι και η κομματική βάση. Την τελευταία φορά που ακολουθήθηκε η διαδικασία, μετά το δημοψήφισμα του 2016, χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες. Οι 20 μέρες είναι σχετικά σύντομος χρόνος αφού στην περίπτωση της Μέι δεν φτάσαμε ποτέ στην κομματική βάση: όλοι οι συνυποψήφιοι της παραιτήθηκαν. Ίσως εκεί να βρίσκεται και μία από τις δυσκολίες νομιμοποίησης της θέσης της Μέι: ότι δεν αναμετρήθηκε ποτέ με κανέναν για να γίνει πρωθυπουργός. Η ειρωνεία είναι ότι ακόμη και με το καλό για την ίδια σενάριο δεν θα το καταφέρει ούτε απόψε. (Θύμιος Τζάλλας)

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. 3 νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου κοντά στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη, ο οποίος θεωρείται πιθανός εξτρεμιστής ενώ η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία. Κρατούνται και ανακρίνονται 5 άτομα για την επίθεση.
Τρομοκρατικό χτύπημα χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο ο δήμαρχος της πόλης λίγο μετά την ανακοίνωση του Γάλλου εισαγγελέα, Ρεμί Χέιτζ, ότι ο δράστης αναφώνησε “Αλλάχ Ακμπάρ” και ότι είχε καταδικαστεί 27 φορές στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα Bild ενδέχεται να έχει διαφύγει ή να προσπαθεί να διαφύγει.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Οβάλ Γραφείο σε δημοσιογράφους του Reuters o Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. “Τουλάχιστον για την ώρα τον στηρίζω σίγουρα” είπε απαντώντας σε ερώτηση. Ο κ.Τραμπ ερωτήθηκε επίσης αν γνωρίζει ότι από τη δική του στήριξη εξαρτάται το αν ο μπιν Σαλμάν θα διαδεχθεί, τελικώς, τον πατέρα του αφού η πορεία του προς το θρόνο συναντά πολλές αντιδράσεις εντός της Σαουδικής Αραβίας. “Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιοι”, είπε.

ΟΜΗΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. H πήλινη πλάκα με τους 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό περιοδικό “Archaeology”. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. “Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής”, είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.