Η εβδομάδα 5-9 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΟ. Από αύριο Σάββατο 10 Νοεμβρίου επανέρχονται στον προγενέστερό τους σχεδιασμό, χωρίς μετεπιβίβαση δηλαδή στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό.Έτσι, τα δρομολόγια με κατεύθυνση το αεροδρόμιο θα ξεκινούν (κάθε 00:26 και 00:56 της ώρας) από το σταθμό “Αγ. Μαρίνα”, ενώ οι συρμοί που θα εκκινούν από το αεροδρόμιο (κάθε 00:24 και 00:54 της ώρας) θα τερματίζουν τη διαδρομή τους  στο σταθμό “Αγ. Μαρίνα”.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ. Εκτενείς κυκλοφορείς παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 11 Νοεμβρίου για τη διεξαγωγή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Πέραν την κλασικής διαδρομής των 42 χιλιομέτρων, θα διεξαχθούν διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων  αλλά και αγώνες για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως μεγάλο τμήμα κεντρικών αξόνων της Αττικής αλλά και το Κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστα για αρκετές ώρες.
Για τις ρυθμίσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινούν από το Σάββατο,  ενημερωθείτε εδώ.

Φέτος, ο 36ος Κλασικός Μαραθώνιος γίνεται υπό ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση καθώς η διαδρομή περνάει μέσα από το καμμένο Μάτι όπου 99 συνάνθρωποί μας έχασαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τη ζωή τους στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.
Οι πυρόπληκτοι από Μάτι και Νέο Βουτζά θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος το πρωί της Κυριακής φορώντας μαύρες μπλούζες με την ημερομηνία “23-7-2018”, τον αριθμό 99, ένα μεγάλο “γιατί”» αλλά και το hastag #Αct4Mati (Δράστε για το Μάτι). Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι αναμένεται επίσης να αναρτήσει δύο μεγάλα πανό με την εξής φράση (γραμμένη και στα αγγλικά): “Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο. Θα νικήσουμε!”.

Τρεισήμισι μήνες μετά, τρεις βαριά εγκαυματίες παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες των Νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Θριάσιο. Εδώ και σχεδόν τρεισήμισι μήνες δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, με το ιατρικό προσωπικό που τους φροντίζει να αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της υγείας τους.

Στο FACT δεν ξεχνάμε το Μάτι και παρακολουθούμε την υπόθεση ανθολογώντας τις σχετικές ειδήσεις, όταν υπάρχουν.
Θυμίζουμε λοιπόν ότι το βράδυ της πυρκαγιάς  συνολικά 156 ενήλικοι και 23 παιδιά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, φέροντας στη συντριπτική τους πλειονότητα σοβαρά εγκαύματα. Οι νεκροί της τραγωδίας ανέρχονται πια σε 99 (ανάμεσα τους και ανήλικοι) μετά και τον θάνατο 26χρονης που πάλευε γενναία για τη ζωή της επί 51 ημέρες, αλλά άφησε τελικά την τελευταία πνοή της στον Ευαγγελισμό στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αν και δεν το συνηθίζουμε, το αποψινό FACT το αφιερώνουμε στους τρεις εγκαυματίες που συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους, στους οικείους τους αλλά και στους γιατρούς τους. Για τον δικό τους Μαραθώνιο.

Η εβδομάδα που πέρασε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Στο ρυθμό των αναδρομικών, των παροχών αλλά και των υποσχέσεων από την κυβέρνηση για νέους διορισμούς στο δημόσιο “χόρεψε” η ειδησεογραφία την εβδομάδα που μας πέρασε. Την ίδια στιγμή, οι ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν, πραγματικά, αποκαρδιωτικές. H Κομισιόν αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ένας εργαζόμενος παράγει για τρεις ενώ η απογοητευτική εικόνα ολοκληρώθηκε με το δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει Έλληνες συνταξιούχους να μετακομίζουν στη Βουλγαρία για να τα βγάλουν πέρα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Στην 29η θέση μεταξύ των 35 μελών του ΟΟΣΑ κατατάσσεται για το 2018 η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation. Ο δείκτης συνυπολογίζει τις επιδόσεις κάθε χώρας στους εταιρικούς φόρους, στους φόρους ατομικού εισοδήματος, στους έμμεσους φόρους και στους φόρους ακίνητης περιουσίας. σε ό,τι αφορά την εταιρική φορολόγηση, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει τη σημαντικότερη επίδραση στην οικονομική μεγέθυνση, κατά την τελευταία πενταετία η Ελλάδα έχει υποχωρήσει 10 θέσεις – από την 15η θέση το 2014, στην 25η, με το συντελεστή της εταιρικής φορολόγησης στο 29% (5,1 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ).

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. Όσο περνούν οι ημέρες από την πανηγυρική ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, γίνεται όλο και πιο σαφές πως το εγχείρημα όχι μόνο δεν επιλύθηκε αλλά στην πραγματικότητα τώρα ξεκινάει. Καταρχάς το αποδόμησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος λίγες ώρες αργότερα κι όταν ήρθε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του κατώτερου κλήρου ενώ η κοροϊδία για τις 10.000 θέσεις που υποτίθεται ότι θα μείνουν κενές μόλις οι ιερείς βγουν εκτός του συστήματος μισθοδοσίας του κράτους ενώ θα συνεχίσουν να πληρώνονται από αυτό συμβάλλει στη δημιουργία απορρύθμισης για την κυβέρνηση η οποία τάζοντας πλέον “υστερικά” δείχνει να ζει τις “τελευταίες ημέρες της Πομπηίας”.
Εδώ διαβάζετε ό,τι περιλαμβάνει η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη καθώς και κάποιες αναλύσεις για το θέμα.

BREXIT. Ποιος θα φύγει πρώτος από την ΕΕ; Η Βόρειος Ιρλανδία και η Αγγλία τσακώνονται για το ποιος θα φύγει πρώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως, αν στον δρόμο της εξόδου η Αγγλία θα αφήσει τη Βόρειο Ιρλανδία μέσα.
Η Β. Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, άρα θα πρέπει να φύγει και εκείνη μαζί με την υπόλοιπη χώρα στις  29 Μαρτίου 2019. Δεν θα φύγει όμως. Στη Β.Ιρλανδία έξι στους δέκα κατοίκους θεωρούν τους εαυτούς τους Ιρλανδούς. Δεν τους αρέσει δηλαδή η ιδέα ότι η χώρα τους μετά το Brexit θα έχει πλέον σύνορα με την Ιρλανδία η οποία θα εξακολουθήσει φυσικά να είναι μέλος της ΕΕ. Για να μη δυσαρεστηθούν λοιπόν οι Ιρλανδοί της Βορείου Ιρλανδίας, η Τερέζα Μέι συμφώνησε να παραμείνει όλη η Βρετανία στην Τελωνειακή Ένωση μέχρι να υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που θα τακτοποιεί το ζήτημα ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες χωρίς να υπάρχει σύνορο. Τώρα, πώς είναι δυνατόν μία χώρα να είναι εκτός της ΕΕ, αλλά να μην έχει σύνορα με την ΕΕ, αυτό παραμένει μυστήριο για όλους.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν οι Times δημοσίευσαν απόρρητο γράμμα της Μέι στο οποίο η πρωθυπουργός λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι αν τελικά δεν προκύψει συμφωνία που θα τακτοποιεί το θέμα του συνόρου, θα φύγει μόνο η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία. H B. Ιρλανδία θα διατηρήσει “ειδικό καθεστώς σχέσης με την ΕΕ”.
Το πρόβλημα είναι ότι τέσσερις στους δέκα Βορειοϊρλανδούς θεωρούν τους εαυτούς τους Βρετανούς. Δεν τους αρέσει δηλαδή η ιδέα να ισχύουν για εκείνους διαφορετικά πράγματα απ’ όσα ισχύουν για τους συμπατριώτες τους. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι  “Βρετανοί” της Β. Ιρλανδίας εκπροσωπούνται από το υπερσυντηρητικό Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) το οποίο με τις δέκα έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο κρατάει τη Μέι στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές του DUP είναι έξαλλοι και διαμήνυσαν στην πρωθυπουργό ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.
H εβδομάδα σε ένα βίντεο: Ο υπουργός Brexit είπε ότι δεν ξέρει ακριβώς πόσο σημαντική είναι η εμπορική σύνδεση Ντόβερ-Καλαί. (Θύμιος Τζάλλας)

Η ΕΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. “Λιγότερο ή περισσότερο Ευρωκεντρικά”. Η συνεχιζόμενη επιρροή των ΗΠΑ στις πολιτικές εξελίξεις της ΕΕ και ειδικά στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, η εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ηγεσία της Κομισιόν, οι αγωνιώδεις προσπάθειες Μακρόν το En Marche να αποκτήσει πανευρωπαϊκή υπόσταση και να διεκδικήσει έδρες στην Ευρωβουλή και ο νέος επόπτης του SSM, είναι τα θέματα που ξεχωρίζει από την εβδομάδα που πέρασε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Διαβάζετε την ανάλυση εδώ.  

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Στα δύο μοιράστηκε το αμερικανικό  Κογκρέσο κατά τις χθεσινές, ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν εντυπωσιακή. Οι Ρεπουμπλικανοί αύξησαν την δύναμή τους στη Γερουσία κατά 51 έδρες όμως, τους Δημοκρατικούς τους ψήφισαν συνολικά 10.000.000 περισσότεροι Αμερικανοί. Στη Βουλή, οι Δημοκρατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 21 έδρες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό κύμα και όχι για σαρωτική εκλογική επικράτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Matthew Yglesias στο Vox. “ Τέσσερις κερδισμένοι και δύο χαμένοι στις ενδιάμεσες εκλογές”.
The Interpreter, στους ΝΥΤ. “Πέντε μαθήματα από τις ενδιάμεσες εκλογές για την αμερικανική δημοκρατία”

100  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Α’Π.Π. Ήταν 28 Ιουνίου του 1914 όταν δολοφονήθηκαν στο Σαράγεβο ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του, Σοφία, από νεαρό Σερβοβόσνιο εθνικιστή.Για τη δολοφονία οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Σερβίας και ακριβώς ένα μήνα μετά, της κήρυξαν τον πόλεμο.
Αυτή ήταν η σπίθα που, άναψε την φωτιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, με 38 χώρες συνολικά να εμπλέκονται στον πόλεμο.
Από τη μία πλευρά ήταν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία, που αποτέλεσαν τις λεγόμενες “Κεντρικές Δυνάμεις”. Από την άλλη πλευρά, συγκροτείται ο συνασπισμός της λεγόμενης “Αντάντ” την οποία αποτελούν οι Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Κίνα και από το 1917 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα κήρυξε επισήμως τον πόλεμο κατά των “Κεντρικών Δυνάμεων” στις 27 Ιουνίου του 1917, αφού προηγουμένως είχε χωριστεί λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των κομμάτων στα δύο: στο “κράτος των Αθηνών” υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο που υποστήριζε την ουδετερότητα και στο “κράτος της Θεσσαλονίκης” υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επιδίωκε την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της “Αντάντ”.
Το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου του 1918, υπογράφεται μέσα σ’ ένα βαγόνι τραίνου η “ανακωχή της Κομπιέν”.
Είναι η “άνευ όρων” συνθηκολόγηση της Γερμανίας πάνω σε 14 σημεία που είχε παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον.
Στις 11.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος λαμβάνει τέλος, μετά από τέσσερα χρόνια εχθροπραξιών. Την 11η ώρα της 11ης μέρας του 11ου μήνα εκείνου του έτους. Εκτιμάται ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν στην διάρκεια του πολέμου, οι μισοί άμαχοι.

Π
άνω από 70 ξένοι ηγέτες θα φτάσουν τα επόμενα 24ωρα στο Παρίσι για να συμμετέχουν μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο στις εκδηλώσεις για την επέτειο ενός αιώνα από την λήξη του Μεγάλου Πολέμου. Αύριο το πρωί, ο Μακρόν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψουν στην Κομπιένη όπου 100 χρόνια πριν, μέσα σε ένα βαγόνι στο δάσος υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αμέσως μετά, στο Ελιζέ, το ζεύγος Μακρόν θα υποδεχτεί το ζεύγος Τραμπ. Το Σάββατο το βράδυ, προγραμματίζεται ένα εντυπωσιακό δείπνο στο Μουσείο  Ορσέ με 50 περίπου ξένους ηγέτες μεταξύ αυτών η Τερέζα Μέι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το δείπνο θα λάβει χώρα στην παλιά αίθουσα χορού του σιδηροδρομικού σταθμού του Ορσέ που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του σημερινού μουσείου. Λίγο πριν το δείπνο, οι προσκεκλημένοι του Μακρόν θα έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στην έκθεση του Πικάσο που φιλοξενεί το Μουσείο και που εγκαινίασε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος πριν ένα μήνα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα από την εβδομάδα που μας πέρασε. Καλό Σαββατοκύριακο!