Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. ΜΕΤΡΟ. Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή η αλλαγή των δρομολογίων του ΜΕΤΡΟ προς το αεροδρόμιο με υποχρεωτική μετεπιβίβαση στο σταθμό “Δουκίσσης Πλακεντίας”. ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Από αύριο ξεκινούν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ενώ την Κυριακή 4 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν, προαιρετικώς, ανοιχτά.
DOING BUSINESS #NOT. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον σε 190 χώρες φέρει τον τίτλο “Doing Business”. Μόνο που για τη χώρα μας, για το 2019, πρέπει να μπει ένα αρνητικό πρόσημο αφού καταγράφει βουτιά κατά πέντε θέσεις και πλέον, όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, στέκεται πίσω από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σε σύνολο 10 κριτηρίων που εξετάζει η έκθεση για να αξιολογήσει το πλαίσιο του επιχειρείν, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε σε 8 από αυτά, ενώ σε ένα παρέμεινε σταθερή και μόνο σε ένα βελτιώθηκε.
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. Στο 8,1% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη (στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008) τον Σεπτέμβριο του 2018, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη από τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν ήταν στο 8,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε στο 6,7% τον Σεπτέμβριο που είναι η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2000. Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Τσεχία (2,3%), Γερμανία και Πολωνία (3,4%), ενώ τα υψηλότερα σε Ελλάδα (19,0% τον Ιούλιο του 2018) και Ισπανία (14,9%).
“ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ!”.Ι. Η Ναυτεμπορική παρουσιάζει τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή για τα αναδρομικά 53 μηνών (από 1/8/2012 έως 31/12/2016) που θα καταβληθούν στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Με αυτή εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Δημοσίου (πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή προβλέπουν ότι τα αναδρομικά θα περιορίζονται σε μικρότερες περιόδους.
“ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ!”.ΙΙ. Με εγκύκλιό της προς τις εφορείες η ΑΑΔΕ τις καλεί να προβούν άμεσα σε επιστροφές φόρων μέχρι το ποσό των 10.000Ε. Σύμφωνα με τη διάταξη θα επιστρέφονται άμεσα, με τη δημοσίευση του νόμου, ποσά φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων εφόσον το αιτηθέν ποσό επιστροφής ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ. Εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο.
“ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ” ΣΤΟ ΟΠΑ. Την συνεχιζόμενη παρουσία εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος επισημαίνει με ανακοίνωσή της Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας εκ νέου έκκληση στους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας για την άμεση αντιμετώπιση της “δραματικής κατάστασης”.
+ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ “LIFO”. 107 παρεμποδίσεις δραστηριότητας, 96 καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, 76 εισβολές, 45 απειλές κατά προσώπων, 44 καταστροφές εντός ΑΕΙ, 38 επιθέσεις και 35 προπηλακισμοί, 31 ματαιώσεις εκλογών, 30 περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημίων, 2 βιασμοί, 6 διαρρήξεις, 10 εμπρησμοί και περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, 17 περιστατικά ξυλοδαρμού και 10 ομηρίας, μία περίπτωση πυροβολισμού, ένα κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης, 24 σοβαροί τραυματισμοί, ένας φόνος, 23 συλλήψεις, ενώ έχουν εντοπιστεί ακόμη και όπλα. Αυτά αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της LIFO.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ. Ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην ΕΕ αλλά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο παραμένει η Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος και έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις, όλες από συγγενή δότη. Η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38. Στην Ελλάδα η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνά τα 10 χρόνια, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται 1250 νεφροπαθείς.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” θα ξεκινήσει σήμερα τις γεωτρήσεις, περίπου 62 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Αττάλειας, ανακοίνωσε χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ πρόσθεσε ότι ο “Πορθητής” αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.
Μιλώντας σε σχετική τελετή ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία και δεν έχει βλέψεις σε άλλους. Η Τουρκία είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας και η πίεση του δολαρίου στη λίρα φέτος οδήγησε τις εταιρείες παροχής ενέργειας να αυξήσουν κατά πολύ τις τιμές τους με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών. Πέραν των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία προκήρυξε διαγωνισμό για τη διαχείριση και εκμετάλλευση τριών εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας ενώ ιδιωτικοποίησε επτά ορυχεία άνθρακα. Παράλληλα ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου διυλιστηρίου προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγής προϊόντων πετρελαίου. (Turkish Minute)
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ. Με “σοβαρότατες συνέπειες” προειδοποίησε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τη διαίρεση ανάμεσα στις ορθόδοξες Εκκλησίες, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία.Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Κρεμλίνου εκφράζεται σχετικά με την κρίση, στο πλαίσιο της οποίας, μετά την αναγνώριση αυτή, το Πατριαρχείο της Μόσχας διέρρηξε τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. “Το κοινό καθήκον μας- πρώτα απ’ όλα ενώπιον των ανθρώπων-είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα” των Ορθοδόξων, υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.
+ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. “Τι συμβαίνει με το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία;”, αναλύει για το FACT ο Άλκης Κούρκουλας.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ. Το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας θα ακολουθήσει η Αυστρία και θα αποσυρθεί από το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. Αυτό μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, το οποίο σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεξιάς-ακροδεξιάς στη Βιέννη το κάνει επικαλούμενη τις ανησυχίες της για περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας. Έτσι, η Αυστρία δεν θα υπογράψει το σύμφωνο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών τον Δεκέμβριο στη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μαρόκο.
ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε σήμερα το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Το άγαλμα, ύψους 182 μέτρων, αναπαριστά τον πρώτο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Σαρντάρ Βαλαμπαΐ Πατέλ (γνωστό ως Σαρντάρ Πατέλ ή “Iron Man της Ινδίας”) που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα απελευθέρωσης της Ινδίας και ήταν ταγμένος στην ευημερία των αγροτών. Το οξύμωρο είναι ότι το άγαλμα έχει συγκεντρώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους τοπικούς αγρότες οι οποίοι ζητούν αποζημιώσεις για τη γη που απαλλοτριώθηκε από την κυβέρνηση για διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος. Το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια, ολοκληρώθηκε σε τριάμισι χρόνια από 3.000 και πλέον εργάτες. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες στη LIFO.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ. Δύο ξεχωριστά κοινωνικά θέματα, χαμηλών τόνων που συνήθως περνάνε απαρατήρητα διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Καθημερινή και πιστεύουμε ότι αξίζει να τα διαβάσετε κι εσείς.
Η Λίνα Γιάνναρου γράφει για τους “Άγγελους της Χαράς”, μια ομάδα από μουσικούς και ηθοποιούς που ψυχαγωγούν ηλικιωμένους στα γηροκομεία και παιδιά στα νοσοκομεία παίδων. “Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου”.
Η Αλεξία Καλαϊτζή γράφει για το πρόγραμμα “Μόδα μέσα από τη φυλακή”.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!