Τρίτη 30 Οκτωβρίου

Μέρα χωρίς πολλές ειδήσεις η σημερινή. Διαβάζετε τις σημαντικότερες, όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, που περιλαμβάνει και 2 ώρες χαμηλής χρέωσης το απόγευμα (15:00-17:00) στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Συνεχίζεται για έκτη ημέρα η απεργία των υπαλλήλων στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών που έχει προκαλέσει χάος στο αεροδρόμιο και πολλές ακυρώσεις πτήσεων.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Μετά από πολλές πιέσεις,  οι αλβανικές αρχές δέχτηκαν η σορός του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσιφά που έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας σε ένοπλη συμπλοκή που είχε με αξιωματικούς της την Κυριακή, να εξεταστεί κι από Έλληνα ιατροδικαστή ο οποίος θα μεταβεί στην Αλβανία μέχρι το βράδυ.  
+Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα με βόμβες μολότοφ σε αλβανικών συμφερόντων τουριστικό γραφείο στην Ομόνοια, προκαλώντας φθορές στην πρόσοψη και στη διαφημιστική πινακίδα.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Aπό το 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 έχουν γίνει 4.850.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με 1,2 εκατομμύρια από αυτούς στο πρώτο 5μηνο του φετινού έτους. Αυτό καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη στην οποία επισημαίνονται τα κενά στη νομοθεσία τα οποία πολλές φορές καταλήγουν να είναι σε βάρος των πολιτών και η υπέρμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων, κυρίως σε βάρος των οικονομικά, αλλά και κοινωνικά πλέον ευάλωτων ομάδων, των οποίων η οικονομική αντοχή έχει εξαντληθεί από την κρίση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η δυσλειτουργία του πλαισίου και η έλλειψη συντονισμού οδηγούν σε κατασχέσεις ή στη βεβαίωση βαρών και για συγγενικά πρόσωπα που δεν έχουν οφειλές ή παραβιάζονται και λογαριασμοί με λιγότερα από 1.000 ευρώ που έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι.

ΠΑΤΑΕΙ ΦΡΕΝΟ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Αναπάντεχη επιβράδυνση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά το 3ο τρίμηνο του 2018 προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ, έναντι 0,4% και 0,5% αντίστοιχα στο 2ο τρίμηνο του 2018. Σε ετήσιο επίπεδο το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ από 2,2% και 2,1% αντίστοιχα, το 3ο τρίμηνο του 2017. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποτελούν τις χειρότερες των τελευταίων 4 ετών, γεγονός το οποίο αντανακλά το “πάγωμα” της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
+Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωαραβική Σύνοδο: “Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου στην οικονομία”.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίαση σήμερα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δεκαπέντε προτάσεις αφορούν πό τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες, αν αποτύχουν οι 2 πρώτες ψηφοφορίες στην Βουλή. Διαβάστε τις εδώ.

ΝΕΕΣ “ΙΔΕΕΣ” ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. “Πόλεις από σκηνές” στα σύνορα με το Μεξικό και περισσότερους από 5.000 στρατιώτες σκοπεύει να αναπτύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να εμποδίσει το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους και προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ. “Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω”, δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News χθες το βράδυ.
Φυσικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί αφού θέλει να βάλει τέλος στην υπηκοότητα για τα παιδιά μεταναστών. Μέσω προεδρικού διατάγματος θέλει να ανατρέψει πολιτική δεκαετιών που δίνει στα παιδιά αλλοδαπών πλήρη δικαιώματα Αμερικανών πολιτών. Τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι εύκολα για τον Αμερικανό πρόεδρο και αναμένεται η αμφισβήτηση της συνταγματικότητας του μέτρου, αν και όταν υλοποιηθεί. Και αυτό γιατί η χορήγηση υπηκοότητας στα παιδιά που γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος απορρέει από την 14η Αναθεώρηση του Συντάγματος των ΗΠΑ (1868), η οποία ρύθμισε το ποιος είναι πολίτης των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Αναθεώρηση που κατέστησε πολίτες των ΗΠΑ τους Αφροαμερικανούς μετά την άρση του καθεστώτος της δουλείας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. “Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό”. Αυτό τονίζει η WWF στην ετήσια έκθεσή της στην οποία αναφέρει ότι ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014. Στην Καραϊβική/Λατινική Αμερική υπάρχει η χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%. Για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων οι κύριοι λόγοι είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η εκτεταμένη γεωργία, οι εξορύξεις, η αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών και η μόλυνση του εδάφους.

9 TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ. Το αλιεύσαμε από το Fast Company και μας φάνηκε χρήσιμο. Ο συντάκτης αποκαλύπτει 9 δυνατότητες στο λογισμικό του iPhone που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στα δεδομένα.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!