Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Τα…Syrizonomics σε όλο τους το μεγαλείο ξεδιπλώνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. “Φωτιά” στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Ξεκίνησε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ. Οι εκλογές στη Βαυαρία προκαλούν σκεπτικισμό και όλοι κρατούν στάση αναμονής εκτός από τον Σαλβίνι που πανηγυρίζει μόνος του.
Εντυπωσιακές οι αλλαγές που επέφερε στη διατροφή μας η οικονομική κρίση και η Google λανσάρει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Σήμερα το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ήταν κάτω του στόχου.
Σε επίπεδο εννεαμήνου καταγράφεται μεν υπέρβαση στα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά αυτό οφείλεται στην υπερσυγκράτηση των επιστροφών φόρου. Δηλαδή το κράτος δεν επιστρέφει όσα χρωστάει σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για να παρουσιάζει αυξημένα έσοδα!
Στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται κάποια συγκράτηση αλλά όχι επειδή μειώθηκαν οι δαπάνες του κράτους. Οι δαπάνες έχουν συγκρατηθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
“ Όλα αυτά συμβαίνουν με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και οι θεσμοί, που αποδέχονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις, εις βάρος της ρευστότητας στην οικονομία και της επίτευξης υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Νέα Δημοκρατία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Με κεντρικό σενάριο που θα προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί χωρίς να χρειαστεί η περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 αλλά και χωρίς την εφαρμογή όλων των αντίμετρων, στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.
+ Ευελιξία στο ζήτημα των ελληνικών συντάξεων ζήτησε o Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος με σχόλιο στο προσωπικό του μπλογκ αναφέρει ότι “η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο, όταν ζητάει να μην εφαρμοστεί η περικοπή”. Μακροπρόθεσμα, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη” καθώς πρόκειται για συνταξιούχους “οι οποίοι θα βγουν από το σύστημα”.

ΨΗΛΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που θα κυμανθεί στο 1,15 ευρώ το λίτρο, αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι (ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με 94,5 λεπτά το λίτρο και έκλεισε τον Απρίλιο στο 1,025 ευρώ) εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Αμετάβλητα θα παραμείνουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων του έτους 2019, σε σύγκριση με φέτος. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, τέλη τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ (ανάλογα με τον κυβισμό τους) για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31/10/2010. Για όσα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/11/2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο (0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. “Κοιτάξτε στο μέλλον, στο μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι να πάει η χώρα μπροστά.Το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια σας”. Με αυτά τα λόγια ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έκλεισε τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία με την οποία ξεκίνησε στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας η συζήτηση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο ή την Τετάρτη. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τουλάχιστον 8 ψήφους από την αντιπολίτευση για να φτάσει στην πλειοψηφία των 2/3.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ.Εξαρση των μεταναστευτικών ροών τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα κατέγραψε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, 5.400 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, είτε μέσω των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είτε μέσω του Εβρου. Συνολικά τους πρώτους 9 μήνες του 2018 στην Ελλάδα έφτασαν 35.620 άτομα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 είχαν περάσει στη χώρα μας 23.780 πρόσφυγες και μετανάστες. Για αυτό ευθύνεται κυρίως η εντυπωσιακή αύξηση των ροών μέσω του δρόμου Τουρκίας – Eβρου αφού φέτος έχουν φτάσει από εκεί 12.200 άτομα όταν πέρσι ήταν μόλις 3.770. Από τα 3.320 ασυνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα ( 2.129 παιδιά) εξακολουθούν να ζουν μόνα τους σε κέντρα κράτησης ακόμα και σε αστυνομικές αρχές λόγω έλλειψης δομών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ. Ποσοστό 37,2% (μειωμένο κατά 10,3 μονάδες από το 2013) συγκέντρωσε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) στη Βαυαρία, στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που την ήθελαν να φτάνει σε ιστορικό χαμηλό. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,2% (ποσοστό αισθητά μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν στις δημοσκοπήσεις) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,7% (από 21% στην προηγούμενη αναμέτρηση). Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά με 3,2%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,4% και από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11.

Διάχυτη είναι η εντύπωση στις πρώτες αναλύσεις του αποτελέσματος ότι οι εκλογές στη Βαυαρία και αυτές που έρχονται στην Εσση θα πυροδοτήσουν εξελίξεις και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Αυτή η ήττα “μπορεί να σημάνει και το τέλος της Αγκελα Μέρκελ”, εκτιμά η εφημερίδα Die Welt.
“Στη Βαυαρία, η αλλαγή νίκησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ηττήθηκε”, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.
“Ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, ενώ για πρώτη φορά οι φίλοι της AfD εισέρχονται στο κοινοβούλιο του κρατιδίου”, συνέχισε ο Σαλβίνι κλείνοντας με “Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ”.

+ “Πάντως, το ιοβόλο σχόλιο είναι ένα ερώτημα: θα χρειαστεί να περιμένουμε και τις εκλογές της Εσσης σε δυο εβδομάδες (εδώ είναι η Φρανκφούρτη, αν και πρωτεύουσα το Βισμπάντεν) με κρινόμενη τοπική Κυβέρνηση CDU/Πρασίνων, προκειμένου να δούμε τις κεντρικές επιπτώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας; στην Ευρωπαϊκή;”, γράφει στο Economia.gr ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ. Δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι οι τουρκικές αρχές σήμερα εισήλθαν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά να εισέρχεται και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η επιχείρηση των τουρκικών αρχών μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ενώ το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις διεθνώς.
Οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους ηχητικό υλικό που αποδεικνύει ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εντός του προξενείου, διαρρέουν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης. Σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρείται η υπόθεση, η Ουάσιγκτον στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ριάντ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανό πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαλμάν, ο οποίος αρνήθηκε την όποια γνώση για το τι συνέβη στον Κασόγκι.
Το Ριάντ δεν παρέλειψε να… απειλήσει με εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 100 ή ακόμα και στα 200 δολάρια.

ΠΩΣ ΤΡΩΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται από το 2010 ως το 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου. Συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% και τα πουλερικά αύξηση κατά 9%. Ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25%. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στα θετικά καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43% ενώ στα αρνητικά η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών είναι έτοιμη να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη. Το εργαλείο της Google εκπαιδεύτηκε από ομάδα ερευνητών και είναι πλέον σε θέση να διαγνώσει σωστά τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε ποσοστό άνω του 99%. Μπορεί να βρει πολύ μικρές μεταστάσεις εκεί που οι γιατροί μπορεί να αποτύχουν σε ποσοστό 62%. Από τους 500.000 θανάτους παγκοσμίως τον χρόνο από τον καρκίνο του μαστού, το 90% οφείλεται σε μετάσταση.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!