Δευτέρα 8 Οκτωβρίου

Νέες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα. Εισαγγελική έρευνα για τα κονδύλια για το προσφυγικό μετά τα δημοσιεύματα του “Φιλελεύθερου”.  Πολλά τα προβλήματα στο ΜΕΤΡΟ, υπό διάλυση του ΤΡΑΜ. Σοκ στη Γερμανία. Εκλογές στη Βραζιλία. Η έκθεση της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα είναι σαφής: αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει δύο βαθμούς η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Νέες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών στο ΧΑΑ και μεγάλες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές καταγράφονται σήμερα, στον “απόηχο”, όπως λένε και οι αναλυτές τόσο της ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών όσο και των φόβων για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η διαφαινόμενη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Ιταλίας.
+Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά και την πρόσφατη άρση των capital control.
ΓΝΩΜΗ. Το γιατί δεν προχώρησε άμεσα η πώληση των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξηγεί στην πραγματικότητα στη σχετική του ανάλυση στη “Ναυτεμπορική”, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος περιοδεύει σε Σιγκαπούρη και Χονγκ-Χόνγκ για να συναντήσει εκπροσώπους επενδυτικών οίκων της περιοχής προτού μεταβεί στο Μπαλί για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.
ΓΝΩΜΗ: “Ζούμε το 2015 από την αρχή”, γράφει στο Liberal ο Βασίλης Γεώργας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ. Tην παρέμβαση της Eισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” σχετικά με την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κατόπιν της σχετικής εντολής, η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρoυδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων. Η έρευνα διατάχθηκε μετά από τη συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” στην οποία παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό όσο και από ΜΚΟ. Μετά τη συνέντευξη ο Ανδρέας Ηλιόπουλος αποπέμφθηκε από τη θέση του ενώ ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε κάνει λόγο για ψεύδη.
Από την πλευρά της, η Εφημερίδα των Συντακτών, με δημοσίευμα στην έκδοση του Σαββάτου παρουσιάζει πίνακες για το πού διατέθηκαν τα κονδύλια για το προσφυγικό ενώ εκτιμά ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα εξυπηρετεί απλώς την αντιπολιτευτική της στρατηγική.

ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ. Τη μεταφορά στη δομή των Διαβατών, των 50 προσφύγων-μεταναστών από το Ιράν και το Ιράκ που είχαν κατασκηνώσει στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συλληφθούν από την αστυνομία, να καταθέσουν αίτηση ασύλου και να πάρουν το σημείωμα της εξάμηνης προσωρινής παραμονής, αποφάσισε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.  

+ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ HOT SPOT ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή, η ΕΛΑΣ, η ΕΥΠ καθώς και εντεταλμένοι αξιωματικοί της Europol, σαρώνουν τα hot spot για εντοπισμό τυχόν τζιχαντιστών. Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραχώρησε στην ΕΛ.ΑΣ. βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για τρομοκρατία. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχομένων αλλοδαπών (σε Εβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων των ΗΠΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.Χωρίς προσωπικό και με ελάχιστα εκδοτήρια ηλεκτρονικού εισιτηρίου λειτουργούν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει οι μεγάλες ουρές στους μεγάλους σταθμούς, όπως στο Σύνταγμα. Ανάλογα και σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει το ΤΡΑΜ το οποίο βαίνει προς την πλήρη απαξίωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η χώρα μας ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος δεξιοτήτων, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων (Εuropean Skills Index – ESI) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης – Cedefop. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 23 στα 100 (η ιδανική απόδοση) και κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, μαζί με την Ισπανία.  Η Τσεχία είναι η χώρα που σημείωσε το υψηλότερο σκορ (75), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (72), τη Σουηδία (72) και το Λουξεμβούργο (71). Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Cedefop, Mara Brugia, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ενιαίο μέτρο για την αξιολόγηση των πολύπλοκων συστημάτων δεξιοτήτων των χωρών και για να καλύψει αυτό το κενό, το Cedefop ανέπτυξε το ESI. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενεργοποίησή τους και η αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες της αγοράς αποτελούν το σύστημα δεξιοτήτων μιας χώρας και αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη του δείκτη ESI.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Ο ακροδεξιός Ζαίχ Μπολσονάρου κέρδισε το 46% των ψήφων στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, αποτέλεσμα που τον υποχρεώνει να διεκδικήσει το αξίωμα σ’ενα δεύτερο γύρο απεάντι στον κεντροαριστερό Φερνάντο Αντάντ, πρώην δήμαρχο του Σάο Πάολο. Ο δεύτερος γύρος απαιτείται αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Ο Μπολσονάρου, πρώην στρατιωτικός και μέλος του κοινοβουλίου είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν σταθερά μετά την επίθεση με μαχαίρι που έγινε εναντίον του και προκάλεσε τον τραυματισμό του. Κεντρική προεκλογική του υπόσχεση είναι η πάταξη της διαφθοράς και του εγκλήματος ενώ δεν αποκλείει και τη συμμετοχή του στρατού όταν κρίνεται αναγκαίο.  Ο αντίπαλός του που συγκέντρωσε το 29% των ψήφων  αντικατέστησε πριν από έναν μήνα την υποψηφιότητα του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος του δεύτερου γύρου θα χαρακτηριστεί από πόλωση και επιθέσεις λάσπης. Άλλωστε, τα κόμματα και των δύο υποψηφίων έχουν να απολογηθούν για πολλά.

ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου έχουν υποβαθμίσει την σημασία των Ναζί στην ιστορία και έχουν λοιδορήσει το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση “εβραϊκού” τμήματος προκαλώντας κατακραυγή. Η πρωτοβουλία προκάλεσε την δριμεία αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας που χαρακτήρισε το AfD “ρατσιστικό και αντισημιτικό κόμμα”. Η ίδρυση του εβραϊκού τμήματος ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βιζμπάντεν, ονομάστηκε “Οι Εβραίοι του AfD” και εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα που θεωρεί ότι το ισλάμ δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα. Μέχρι στιγμής αποτελείται από 19 μέλη.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ειδική έκθεση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου (Special Report on Global Warming of 1.5°C) του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC). Με έγκριση των 195 κρατών μελών του IPCC, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το πιο σημαντικό έως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή λοιπόν μη αναστρέψιμη απώλεια της φύσης θα προκληθεί εάν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου. Το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. “Η τελευταία έκθεση του IPCC δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά δυστυχώς στην Ελλάδα, η μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα σύνθημα”, τόνισε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του Τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του WWF Ελλάς.

ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΑΠΟΧΗ. Η μαζική αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος που έγινε στη Ρουμανία, ώστε η απαγόρευση του γάμου ομοφύλων να μπει στο Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 20,41% παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα κράτησε 2 μέρες για να ενισχυθεί η συμμετοχή. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από ομάδα πολιτών, αναγνώρισαν την ήττα τους.

ΠΙΣΩ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ. Επανέρχεται η Ενιαία Τιμή βιβλίου, για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων πλην των λογοτεχνικών και επανήλθε με νόμο του 2018. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμου, “Έτσι προστατεύεται πλέον η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμού”. Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης και όχι ποινικές κυρώσεις.

ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Στους Αμερικανούς Γουίλιαμ Ντ. Νόρντχάους και Πωλ Ρόμερ, δόθηκε το φετινό βραβείο νόμπελ Οικονομικών επιστημών. Ο 77χρονος Νορντχάους τιμήθηκε για το έργο του σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες και την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή ενώ ο Ρόμερ για την έρευνα του στους “υγιείς” ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. “Τα ευρήματά τους έχουν διευρύνει κατά πολύ το πεδίο της οικονομικής ανάλυσης κατασκευάζοντας μοντέλα που εξηγούν πως η οικονομία των αγορών αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Ο ένας από τους δύο νικητές, ο Πολ Ρόμερ έγινε πλούσιος τη δεκαετία του 2000 με την παραγωγή και την εμπορία software. Τώρα ασχολείται με τα θέματα της φτώχειας. Η ιδέα του είναι οι φτωχότερες χώρες να επιτρέψουν εντός των συνόρων του πόλεις-νησίδες επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα διοικούνται από ξένους, πρόκειται για μια “νεο-αποικιακή” ιδέα που βρίσκει ανάλογο στο Χονγκ Κονγκ. Το 2010 το Atlantic είχε δημοσιεύσει το προφίλ του και τη θεωρία του κάνοντας λόγο για ένα μη-πολιτικά ορθό εγχειρίδιο καταπολέμησης της φτώχειας.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα, ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!