Η εβδομάδα 1-5 Οκτωβρίου

 

Η τραπεζική κρίση, η πτώση του ΧΑΑ, οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές και η ανησυχία για τη ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία την εβδομάδα που μας πέρασε. Από κοντά και ο πόλεμος της παραπολιτικής μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων για το αν οι δανειστές θα αποδεχτούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ο διαφαινόμενος, πλέον, κίνδυνος να ναυαγήσει η Συμφωνία των Πρεσπών και όσα μαθαίνουμε από τη δημοσίευση των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ δημιουργούν την εικόνα μιας βαριάς και σύνθετης, ειδησεογραφικά, εβδομάδας. Περιπετειώδες το ξεκίνημα το Οκτωβρίου.

Διαβάζετε ό,τι πρέπει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε όπως τα επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης διαβάζει τις γερμανικές δημοσκοπήσεις ενόψει των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία και βάζει στην εξίσωση έναν ακόμα παράγοντα ενώ από τη Βρετανία, ο Θύμιος Τζάλλας κάνει μια σούμα των συνεδρίων των Συντηρητικών και Εργατικών.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Τo sell-off στις τραπεζικές μετοχές την Τετάρτη “επισημοποίησε” το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που ήταν βέβαια ήδη γνωστό και δικαίωσε όσους επέμεναν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς.
Τα σενάρια που διαβάζουμε από προχθές στον Τύπο για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την τραπεζική κρίση κάνουν λόγο για μια γρήγορη παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια είτε με δημιουργία “Bad Bank” είτε με ένα ανάλογης έμπνευσης σχέδιο που θα αφορά μέρος των κόκκινων δανείων των τραπεζών, είχε γράψει σχετικά για το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο στην Καθημερινή ο Γιάννης Παπαδογιάννης.
Σήμερα πάντως ο ESM διαψεύδει ότι συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν τρόπους παρέμβασης στις τράπεζες.  Τη διάψευση αυτή φαίνεται να προκάλεσαν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων που θέλουν να υπάρχουν σκέψεις, για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, να “μπει χέρι” στο μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που είχαν συμφωνήσει για την Ελλάδα το καλοκαίρι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση και ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι σχέδια για “Bad Bank”, δηλαδή “πακετάρισμα” των κόκκινων δανείων σε ομόλογα με εγγυήσεις του δημοσίου, σημαίνει ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν, πάλι, οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Πέραν της χρηματοπιστωτικής διάστασης του ζητήματος αυτό που έγινε φανερό την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και στις δυνατότητες της οικονομίας να ανακάμψει. Κι αυτό βέβαια είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Σήμερα ο δείκτης του ΧΑΑ βρέθηκε, πάλι, υπό πίεση όπως και τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Δημοσίευμα της “Καθημερινής” την Τετάρτη που ήθελε τη Μέρκελ να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί τελικώς το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας στην κυβέρνηση και τους φίλους της. Από κοντά και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό οπότε, μπορεί και να ανασταλεί “αν τα νούμερα το επιτρέψουν”.
Σήμερα όμως με γραπτή απάντησή του προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, αρνείται να σχολιάσει τα δημοσιεύματα “για υποτιθέμενες δηλώσεις της Καγκελαρίου”. Βέβαια, το αρχικό δημοσίευμα της Καθημερινής δεν αναφερόταν σε δηλώσεις αλλά σε σχετικές “σκέψεις” που έκανε η Καγκελάριος. Οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι και αυτό το θέμα παραμένει εκκρεμές κατά την προσφιλή τακτική της Καγκελαρίας.
Πέραν όμως της παραπολιτικής να μπούμε και λίγο στην ουσία του ζητήματος.
“Είναι δίκαιο να μην περικοπούν οι συντάξεις;”, αναρωτιέται ο καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης που έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του στα ΝΕΑ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Της αποτυχίας της κυβέρνησης Ζάεφ να φέρει τους πολίτες της ΠΓΔΜ στις κάλπες για να επικυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ακολούθησε μπαράζ διαρροών μέσω του Τύπου στη Γερμανία και τη χώρα μας. Η “Καθημερινή” δημοσίευσε πρακτικά συμβουλίων πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια όπου γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων βλέπει την κυβέρνηση Τσίπρα ως ευκαιρία να κλείσει το ζήτημα με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα της ενώ η FAZ αποκάλυψε ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη είχε μυστικές συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ, κάτι που διέψευσε ενώ σε διάψευση ότι υπήρξε τέτοια συνάντηση προχώρησε σήμερα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Την Τετάρτη η Ρωσία προχώρησε σε ανοιχτή παρέμβαση στο θέμα δηλώνοντας πως αν επιχειρηθεί να περάσει η Συμφωνία ενώ ο λαός των Σκοπίων, στην πλειοψηφία του, δήλωσε αντίθετος σ’ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το μόνο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε για το θέμα είναι ότι τα πρακτικά που έφερε στο φως η Καθημερινή, δείχνουν ότι στην ΠΓΔΜ έγιναν συμβούλια πολιτικών αρχηγών ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ τα ελληνικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μόνο αποκαλούσε όσους ζητούσαν ενημέρωση “ακροδεξιούς”. Τα υπόλοιπα δηλαδή το τι θα κάνει ο κ.Καμμένος είναι, επί της ουσίας, αδιάφορα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΑΚΕΣΌσο θα πλησιάζουν οι εκλογές στην Βαυαρία – θυμίζουμε: ήταν για τις 14 Οκτωβρίου, λίγες μέρες αργότερα έχουμε έκτακτη Κορυφή της ΕΕ για το Brexit:  τόσο όλοι θα ασχολούμεθα με το πόσο έχει φθαρεί το άλλοτε κυρίαρχο CSU/οι Χριστιανοκοινωνιστές, πόσο έχει αναδυθεί το ακραίο AfD, πόσο ( ακόμη και στην Βαυαρία) έχουν ανέβει οι Πράσινοι.
Θα προτείναμε στον αναγνώστη να σταθεί σε κάτι άλλο: την βαθύτερη μετακίνηση των συνολικών ισορροπιών στην Γερμανία, σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δείτε το έτσι: βλέπουμε σήμερα στην χώρα-καρδιά της Ευρώπης (η διατύπωση δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα, σίγουρα όχι συναισθηματικό…) να διαμορφώνονται τρεις ανομοιογενείς ομάδες, αν μείνουμε στα ποσοστά. Προηγούνται, πάνω-πάνω αλλά με εντυπωσιακή υποχώρηση οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (με κάτι σαν 26-28%). Στην συνέχεια, με την πτώση των Σοσιαλδημοκρατών/SPD, την σταθερή άνοδο της AfD αλλά και την ακόμη ζωηρότερη στις τελευταίες εβδομάδες των Πρασίνων, διαμορφώνεται μια τριπλέτα (στην ψαλίδα 15-18%): την προσοχή “κρατάει” συνήθως το ότι η AfD προσπέρασε το SDP, πέρασε δεύτερο κόμμα, όμως το γεγονός ότι οι Πράσινοι (σαφώς λιγότερο ριζοσπάστες απο άλλοτε, αλλά… Πράσινοι) γράφουν και πάνω από το 15% επιτρέπει/επιβάλλει και διαφορετικές αναγνώσεις. Την τρίτη ομάδα αποτελεί το ανόμοιο ζεύγος Φιλελεύθέρων /FDP και Αριστερών (εδώ η ψαλίδα είναι 9-11,5%, με προηγούμενη Die Linke).
Τι θα πουν αυτά; Οτι, με τον Μεγάλο Συνασπισμό CDU/CSU-SPD να τραντάζεται σε κάθε στροφή, με μια “λυση Δεξιά” (CDU-FDP-AfD) να αποτελεί ακόμη ταμπού στην Γερμανία (δεν είναι στην Αυστρία, εντάξει;), ο ρόλος των Πρασίνων υπόσχεται/απειλεί να γίνει ενδιαφέρων.  Πάντως ο σημερινός (μη) Μεγάλος Συνασπισμός, ζήτημα είναι αν προσπερνάει ένα σχήμα Rot-Rot-Gruen, δηλαδή SPD – Die Linke -Πρασίνων.
Και μπορεί εκλογές στην (άλλοτε) σταθερή, εύτακτη κλπ. Γερμανία να μην βρίσκονται στο ραντάρ, πλην ανοιχτής κρίσεις/κατολίσθησης. (Για μας, πιθανότερος εκλυτικός παράγων οι εσωτερικές πιέσεις στην SPD να περάσει στην αντιπολιτευση, πριν λιώσει ολότελα – PASOK sierung/PASOK ification λέγεται αυτό, ήδη). Όμως η αντανάκλαση αυτών των εξελίξεων σε ΕυρωπαΪκό επίπεδο δημιουργεί άλλες σκέψεις. Εκει που το μετέωρο βήμα Μακρόν διερευνούσε συστράτευση με τους Φιλελεύθερους/ALDE (σημαιοφόρος ο αρκετά ξεπερασμένος Γκυ Φέρχοφσταντ) , σε μια λογική αντιπαράθεσης με την δεξιά/Δεξιά ενός Λαϊκόυ Κόμματος/ΡΡΕ (με σημαιοφόρο Μάνφρεντ Βέμπερ, κυρίως όμως μη-αρνούμενο την παρουσία Ορμπαν) τώρα η άνοδος των Πρασίνων ανοίγει άλλου τύπου προοπτικές, άμα συνδυαστεί με των Σοσιαλδημοκρατών/PES την αίσθηση ότι λιώνουν στο χιόνι.
Αν αυτά σας ηχούν πολύ Βόρειο-Ευρωπαϊκά, ξανα διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλια ξεκίνησε την πορεία στην κατεύθυνση Χρονικού Προεξαγγελμένης Κόντρας με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο/το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και όλα όσα “ανακαλύπτουμε” επ’ εσχάτων στην Ελλάδα. “Να είναι αυτός ο προϋπολογισμός του λαού, των πολιτών που στο παρελθόν υπέφεραν και ταπεινώθηκαν από το Κράτος” ήταν η κεντρική διατύπωση στην απόφαση της Κυβέρνησης Κόντε (δηλαδή Σαλβίνι/Ντι Μάιο) να ξεκινήσει στην διαδικασία Προϋπολογισμού με ένα στόχο ελλείμματος 2,4% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν αναταράξεις. Άνοδος των αποδόσεων των Ιταλικών ομολόγων, επιθετικές δηλώσεις… βουλευτών, κι άλλες αναταράξεις. Ύστερα ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας Τζιοβάννι Τρία το μάζεψε – ΕυρωπαΪκότατα – υποσχόμενος μείωση ελλείμματος σε ορίζοντα 2020.
Η ατάκα όμως ανεπανάληπτη. (Αντώνης Παπαγιαννίδης)

BRINO, TO NEO ONOMA TOY BREXIT.  Τα συνέδρια των Εργατικών και των Συντηρητικών τελείωσαν. Νικητές οι δύο αρχηγοί: Τζέρεμι Κόρμπιν και η Τερέζα Μέι. Στους Εργατικούς, όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι το κόμμα ανήκει στον αρχηγό (σε όλες τις θέσεις-κλειδιά είναι πια δικοί του άνθρωποι) και κανείς δεν καταλαβαίνει τη θέση του Κόρμπιν για το Brexit. Θα προσπαθήσει, λέει, να ρίξει την κυβέρνηση, αν δεν τα καταφέρει, ίσως ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά όχι με το ερώτημα της παραμονής. Το ερώτημα θα αφορά μόνο τη συμφωνία. Έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι χωρίς να ξέρουν γιατί ακριβώς: και το 65% των Εργατικών ψηφοφόρων που διάλεξαν Remain, και το υπόλοιπο 35% που ψήφισε Brexit.
Στην ασάφεια συναγωνίζεται τον Κόρμπιν και η Τερέζα Μέι. Όλοι απορρίπτουν το σχέδιο της, το λεγόμενο Τσέκερς, αλλά το 58% των Συντηρητικών ψηφοφόρων λέει ότι το κόμμα πρέπει να τη στηρίξει γιατί είναι η μόνη που μπορεί να φέρει από τις Βρυξέλλες συμφωνία. Η Μέι λέει ότι θα πετύχει τελικά το Brexit, αλλά το περιγράφει με τους όρους του remain. Έξω από την ΕΕ, αλλά διατηρώντας τις υποχρεώσεις του μέλους.  Στον βρετανικό Τύπο άρχισαν πλέον να μιλάνε για το BRINO. Brexit In Name Only. Brexit μόνο κατ’όνομα. Κάπως σαν τη δική μας έξοδο από τα μνημόνια. (Θύμιος Τζάλλας)

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΓΝΩΡΙΜΗ. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης άνοιξε και πάλι. Η νέα δημοτική αγορά εγκαινιάστηκε χθες και θα λειτουργήσει στο εμβληματικό κτίριο της Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο ανακαινίστηκε από τον Δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εντός της αγοράς έχουν στηθεί 8 καταστήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη διαχείριση τους έχει αναλάβει το Impact Hub Athens. Πρόκειται για δραστηριότητες που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου (στηρίζοντας για παράδειγμα ευάλωτες ομάδες) εξασφαλίζοντας όμως τα έξοδα λειτουργίας και τους μισθούς των εργαζομένων.

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ. Δύο ακτιβιστές που έχουν αγωνιστεί κατά της εξάλειψης της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης, Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό που περιθάλπτει θύματα σεξουαλικής βίας και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους. “Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα”.

GALLERY NIGHT. Προφταίνετε αν ανοίξετε απόψε το εμέηλ σας αφού 26 γκαλερί στην Αθήνα και τον Πειραιά θα μείνουν ανοικτές από τη δύση του ηλίου μέχρι τα μεσάνυχτα, προσφέροντας στο κοινό μια διαφορετική εικαστική εμπειρία. Μέσα από τις διαδρομές στους φωτισμένους δρόμους της πόλης, οι φιλότεχνοι θα μπορέσουν να επισκεφτούν τις νέες εκθέσεις της σεζόν, χωρίς το άγχος της καθημερινότητας. Δείτε τα σχετικά εδώ.

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ-ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ. Ο Mr.Cucina di Caruso, κατά κόσμον Δημήτρης Παπαζυμούρης πειραματίστηκε πολύ για να βρει τη συνταγή για τα τέλεια μπιφτέκια και να καταγράψει και τα μυστικά για την επιτυχία τους. Μοιάζει τόσο απλό αυτό το φαγητό αλλά είναι τόσο δημοφιλές που αξίζει να μάθει κανείς να το φτιάχνει σωστά. Cucina di Caruso.
H Εύη Φέτση που ασχολείται πολύ με το θέμα ανακάλυψε δύο νέες τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε οι λάτρεις του είδους. Blond Confusion.


Αυτά ήταν τα σημαντικότερα που αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε. Καλό Σαββατοκύριακο!Αν βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν και μοιραστείτε το στις σελίδες σας στα σόσιαλ μήντια.