Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι κατηγορούμενοι δεν προσέρχονται καν στο δικαστήριο σε μια διαδικασία που σέρνεται επί τρεισήμισι χρόνια τώρα, ένα τερατώδες χρονικό διάστημα αν αναλογιστούμε ότι υπερβαίνει κατά πολύ το χρόνο που διήρκεσαν οι Δίκες της Νυρεμβέργης. Δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα προκαλούν αναταράξεις στην ΕΛΑΣ. Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Τρεις εβδομάδες άντεξε χωρίς καρέκλα η Λυδία Κονιόρδου, ευτυχώς η κυβέρνηση έσπευσε να αποκτήσει αυτή την μεγάλη κοινωνική αδικία! Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα; 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ. Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος Φύσσας, λίγο πριν ξεψυχήσει από τη μαχαιριά που δέχτηκε στο στήθος πρόλαβε και υπέδειξε ως δράστη της επίθεσης το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος και συνελήφθη με το όπλο του εγκλήματος να εντοπίζεται λίγα μέτρα από το αυτοκίνητό του. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε μια μεγάλης έκτασης αστυνομική και δικαστική έρευνα που οδήγησε σε παραπομπή σε δίκη εκτός του Ρουπακιά βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Τρεισήμισι χρόνια μετά η δική αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι που αποτελεί όνειδος για το δικαστικό μας σύστημα.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ AIRBNB. Αναλυτικό οδηγό με 34 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Οι ενδιαφερόμενοι διαβάζετε εδώ.

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Νέες πιέσεις δέχονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές. Η αισιοδοξία που είχε προκαλέσει η πτώση του δεκαετούς κάτω από το 4% δεν επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με το σχόλιο της “Ναυτεμπορικής” οι αγορές ανέμεναν την επιβολή των νέων δασμών στην Κίνα και δεν “ξεφορτώθηκαν” ιταλικά ομόλογα ή άλλων χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού σε αυτές να παραμένει χαμηλό.  Η ελληνική οικονομία ως υπερχρεωμένη και σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής αστάθειας παραμένει σταθερά ο αδύναμος κρίκος του συστήματος.

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Δασμούς ύψους 5 έως 10% σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων επιβάλει η Κίνα, ως αντίποινα για τον νέο γύρο δασμών που επέβαλαν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέοι κινεζικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε παράλληλα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει. Η επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. (Από τη Ναυτεμπορική)

ΗΞΕΡΑΝ ΑΛΛΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ. Διαστάσεις παίρνει η χθεσινή επίθεση της οργάνωσης “Ρουβίκωνας” στην πρεσβεία του Ιράν μετά την αποκάλυψη της “Καθημερινής” ότι η συγκεκριμένη πρεσβεία βρισκόταν από τις αρχές του Σεπτεμβρίου στην κορυφή της λίστας με τους πιθανούς στόχους. Οι αναλυτές της ΕΛΑΣ είχαν επισημάνει με σειρά σημειωμάτων τους τον κίνδυνο η συγκεκριμένη διπλωματική αποστολή να δεχτεί επίθεση για να επιβεβαιωθούν πλήρως. Παρ’όλα αυτά όμως η ΕΛΑΣ δεν είχε λάβει μέτρα ενίσχυσης της φρουράς της πρεσβείας, ο ειδικός φρουρός που αιφνιδιάστηκε δεν είχε περάσει από την ειδική εκπαίδευση γιατί θεωρήθηκε έμπειρος ενώ δεν λειτουργούσε ο ασύρματος του ειδικού φρουρού καθώς ήταν παλαιάς λειτουργίας, αναλογικός και ως εκ τούτου εκτός λειτουργίας.

O διοικητής του ΑΤ Ψυχικού μετατέθηκε δυσμενώς στο τμήμα Μεταγωγών, ενώ ο αστυνομικός που φρουρούσε την πρεσβεία την ώρα της επίθεσης, επέστρεψε στις περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Σουλιώτης στην “Καθημερινή” σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε το βίντεο από την επίθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με το επεισόδιο.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ ζητά η Eldoradο Gold από το ελληνικό Δημόσιο μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για τις Σκουριές.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ. Η “Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως” με ανοιχτή επιστολή της προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ζητά την ενεργοποίηση της Περιφέρειας ώστε να επισκευαστούν οι βανδαλισμοί και να λειτουργήσουν ξανά όλες οι υποδομές του Πάρκου προκειμένου ο χώρος να ξαναμπεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Διαβάστε την επιστολή εδώ.

ΞΑΝΑ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΑ. Τρεις εβδομάδες έμεινε χωρίς δημόσιο αξίωμα η Λυδία Κονιόρδου και η κυβέρνηση έσπευσε να αποκαταστήσει αυτή την αδικία. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού ορίστηκε νέα πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο… ΘΕΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΒΡΕΧΙΤ. Το είχε πει κάποτε διπλωματικά ο Νικ Κλεγκ, πρώην αρχηγός των Lib Dems: “Ο χρόνος θα λύσει το ζήτημα του Brexit”, υπονοώντας ότι οι ηλικιωμένοι Leavers θα πεθάνουν, και τη θέση τους στους εκλογικούς καταλόγους θα πάρουν οι νέες γενιές που θέλουν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον έχουμε και τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Yougov, η πλειοψηφία του Leave συρρικνώνεται κατά 1350 ψήφους ημερησίως, αφού οι ηλικιωμένοι υποστηρικτές του εγκαταλείπουν τα εγκόσμια. Στις 19 Ιανουαρίου του 2019, η διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στο δημοψήφισμα (52%-48%) που αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 εκατομμύριο ψηφοφόρους θα έχει εξανεμιστεί. Την ημέρα του επίσημου Brexit (29 Μαρτίου 2019) το remain θα προηγείται με 100.000 ψήφους, το Brexit θα έχει πεθάνει ακολουθώντας το κοινωνικό συμβόλαιο συναίνεσης ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές. (Θύμιος Τζάλλας)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ. Tο Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει σε έκθεσή που έδωσε στη δημοσιότητα , τα συχνά κρούσματα κακομεταχείρισης που υφίστανται οι μετανάστες όταν επαναπροωθούνται από την Ουγγαρία στη Σερβία. Την έκθεση συνέταξε η Επιτροπή για την Πρόληψη Βασανιστηρίων (CPT) η οποία τον Οκτώβριο του 2017 μετέβη στην Ουγγαρία, σε δύο ζώνες τράνζιτ όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, ενώ υπέβαλε ερωτήσεις και σε αλλοδαπούς που επαναπροωθήθηκαν από την Ουγγαρία στη Σερβία. Η επιτροπή δεν κατέγραψε καταγγελίες για βασανιστήρια αλλά σημείωσε ότι οι συνθήκες κράτησης, ειδικά των οικογενειών με παιδιά, παραπέμπουν σε συνθήκες εγκλεισμού σε φυλακές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επεσήμανε ότι η έκθεση δεν περιέχει νέα στοιχεία σε σχέση με αυτή που δημοσιευθηκε το 2015 ενώ καταγγέλλει ότι η επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν της το γεγονός ότι τραυματισμοί, σωματικοί και ψυχολογικοί μπορεί να συνέβησαν πριν οι πρόσφυγες φτάσουν στην Ουγγαρία.
+Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας αφού παρατηρείται συστηματική παραβίαση των ευρωπαϊκών αξίων. (Helpis.gr)
Ο ΝΤΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα ο ακροδεξιός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα του τον Ιούλιο του 2017. Η επίσκεψη Τραμπ στην Πολωνία είχε επικριθεί δριμύτατα γιατί θεωρείται ότι έδωσε ώθηση στην ολοκλήρωση του συνταγματικού πραξικοπήματος που οργάνωσε ο Ντούντα με τις παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αναμένονταν παρέμβαση Τράμπ κατά της συνταγματικής αναθεώρησης εκείνος θεώρησε σκόπιμο να μιλήσει για τους κινδύνους που η ενέχει το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο ο Ντόναλντ Τραμπ να θέσει το θέμα της κατάλυσης της δημοκρατίας στην Πολωνία παρ’όλο που οργανώσεις όπως η Human Rights Watch εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ E-BANKING. Οι Έλληνες κατέχουν το 4ο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ στη χρήση διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές αλλά βελτιώνονται γρήγορα. Αυτό δείχνει έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΥ για το 2017. Το 67% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το internet για τις συναλλαγές του με τις τράπεζες, έναντι ποσοστού 81% μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τα 3,5 εκατομμύρια πελατών των τραπεζών πραγματοποίησαν online αγορές προϊόντων, αξίας 4,5–5 δισ. ευρώ. Το 75% των αγορών αυτών έγινε σε ελληνικά e–shops, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 7.000. Η χρήση των τραπεζικών καρτών σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2016 (+87%) και πλεόν σε ημερήσια βάση γίνονται 1,5 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, μέσης αξίας 62,7 εκατ. ευρώ.

ΤΑΞΙΔΙΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Μια νέα υπηρεσία αεροδρομίου που προσπαθεί να κερδίσει έδαφος δείχνει πως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι αερομεταφορές. Το εξ αποστάσεως check-in των αποσκευών, μετά το εξ αποστάσεως check-in του επιβάτη φιλοδοξεί να μειώσει τις διαδικασίες από τις οποίες πρέπει να περάσει ο κάθε επιβάτης από τη στιγμή που θ’αποφασίσει να διασχίσει την είσοδο ενός αεροδρομίου. Η υπηρεσία είναι βέβαια ακόμα στα πρωταρχικά στάδια αν και τω πρώτα δειλά βήματα έγιναν στο Λονδίνο (που αλλού;) πριν από έξι χρόνια. Διαβάσαμε το θέμα στους New York Times και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι πολλοί από εσάς θα το βρείτε ενδιαφέρον.

ΠΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ; Μόνο ένας άνθρωπος στους πέντε (21%) θα ήθελε να ζει για πάντα, αν η επιστήμη του προσέφερε ποτέ τη δυνατότητα να είναι αθάνατος. Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία έγινε στη Βρετανία, για λογαριασμό του περιοδικού “New Scientist”, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.026 ενηλίκων. Εκτός από το 21% που δήλωσε πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα αποδεχόταν την προσφορά της αθανασίας, ένα ακόμη 30% είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να εξέταζε μια τέτοια δυνατότητα να ζήσει για πάντα. Αλλά σχεδόν οι μισοί (44%) δήλωσαν ξεκάθαρα ότι “πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής”, συνεπώς προτιμούν να πεθάνουν.
Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ερώτηση αυτή μοιάζει σαν την ερώτηση της πρόθεσης ψήφου χωρίς να έχουν προκηρυχθεί εκλογές! Δηλαδή πρόκειται για ερώτηση επί υποθετικού σεναρίου, κάτι που στις έρευνες έχει την τάση να δημιουργεί bias. Αν υπήρχε η δυνατότητα της αθανασίας τότε τα ποσοστά αυτά ίσως και να ήταν πολύ διαφορετικά.