Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Αύριο δεν θα εκδώσουμε FACT.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Τα συμπεράσματα για τις ευθύνες σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι παρουσίασε χθες ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μετά από έρευνα που έκανε η επιτροπή που είχε συγκροτήσει με αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας υπό τον κ. Συνολάκη  -η οποία στηρίχθηκε και σε διεθνή μοντέλα προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιών- είναι ότι “θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”. “Οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των κατοίκων φεύγει μόνο του, το 60% περιμένει οδηγίες και το 20% δεν φεύγει ποτέ”, τόνισε ο κ. Συνολάκης, επισημαίνοντας πως  “αν είχε δοθεί εγκαίρως η οδηγία εκκένωσης τότε με βάση την δυνατότητα της λεωφόρου Μαραθώνος θα μπορούσαν περίπου 10.000 κάτοικοι να έχουν απομακρυνθεί”.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ. Είκοσι δύο θάνατοι και 202 κρούσματα λοίμωξης είναι ο απολογισμός από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από την αρχή της περιόδου 2018 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ.Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ. Ως συμβιβαστική και αξιοπρεπή χαρακτήρισε σήμερα τη συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία θα “φύγουμε από το πρoβληματικό status quo”. “Πλέον μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητά μας”, είπε ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας ότι σήμερα απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο στη δική του “μητρική μακεδονική γλώσσα”. Πρόσθεσε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος των λαών και υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διμερείς σχέσεις.

+ Την εκτίμηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή περί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Παράλληλα, μιλώντας στον Alpha, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Θα υπάρξει μία σαφής πλειοψηφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί από τη Βουλή”.

“ΞΥΠΝΑΕΙ” Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας επιβεβαιώνει ότι η αγορά ακινήτων μετά μια δεκαετία συνεχούς πτώσης είναι σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον φετινό Ιούνιο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.374 οικοδομικές άδειες σημειώνοντας άνοδο κατά 16,2% στον αριθμό των αδειών.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ POS. 1.000 ευρώ πρόστιμο σε όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένο το POS. Κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, με απειλή προστίμου 1.000 ευρώ αν δεν συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας οι νέοι υπόχρεοι και εντός τριών μηνών (έως τις 12 Δεκεμβρίου) όσοι ήδη έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Στο 19% περιορίστηκε το ποσοστό της ανεργίας το 2ο τρίμηνο φέτος, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο άτομα (905.983 άτομα). Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 21,2% το 1ο φετινό τρίμηνο και 21,1% το 2ο τρίμηνο του 2017. Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.860.395 άτομα και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,4%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,3% με την μερική να απασχόληση να είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ. Σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο είχαν προσφύγει ο Τύπος και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο πρώην υπάλληλος της CIA είχε αποκαλύψει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας συγκέντρωναν στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας από υπόπτους αλλά και απλούς πολίτες. Με τις υποκλοπές αυτές παραβιάστηκε επίσης το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής, προσθέτει το δικαστήριο. Το ΕΔΑΔ εκτιμά αντιθέτως πως το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν και σε ξένα κράτη δεν συνιστά παραβίαση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΚΙΤΣΟ; Πριν από περίπου 73.000 χρόνια, ένας “προϊστορικός Πικάσο” ζωγράφισε 9 κόκκινες γραμμές, κάτι σαν hashtag από το παρελθόν, πάνω σε ένα βράχο στο σπήλαιο Blombos της Νότιας Αφρικής. Το έργο τέχνης δεν είναι τόσο εντυπωσιακό αλλά αποτελεί πλέον το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ανθρώπινης ζωγραφικής πάνω σε επιφάνεια (30.000 χρόνια πιο παλιό από το προηγούμενο) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Οι προσεκτικά τραβηγμένες γραμμές, ιδίως μία που τραβήχτηκε αρκετές φορές, υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έγινε με πρόθεση και όχι τυχαία, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για 24η χρονιά, από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα. Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης.

“Π100 – ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ”. Μαζί με την έναρξη της σχολικής σεζόν, ένα νέο φεστιβάλ εισάγεται στην πόλη και βάζει τα παιδιά στο κέντρο της προσοχής. Για ένα γεμάτο σαββατοκύριακο, στις 15 και τις 16 του μηνός, το “Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη” ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχθεί παιδιά ηλικίας από 0 έως 100+ ετών με δράσεις για όλα τα γούστα: αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά workshops, μουσικοπαιδαγωγικά και επιστημονικά προγράμματα, διαδραστικές εκθέσεις, food corner, πλήθος μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και τις δύο ημέρες, μικροί και μεγάλοι προσεδαφίζονται στο νέο διασκεδαστικό “πλανήτη” της Αθήνας και βρίσκουν το δικό τους κομμάτι μέσα στο πρόγραμμα. Δείτε όλα τα σχετικά για το φεστιβάλ εδώ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!