Επισκόπηση των γεγονότων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική

Συγκεντρώσαμε τα γεγονότα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική σ’ενα ενιαίο αφήγημα με παραπομπή στις πηγές.
Στην κατακλείδα θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ακόμα και σήμερα.

Οι αριθμοί
Στους 87 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η νεκροτομή σε 86 σορούς και όχι σε 83 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την αστυνομία γιατί ανιχνεύθηκε βιολογικό υλικό άλλων τριών ατόμων κάτι που μόνον η ιατροδικαστική υπηρεσία μπορούσε να ανιχνεύσει και δεν ήταν “προφανές” σε αυτούς που περισυνέλεξαν τις αποτεφρωμένες σορούς.
Το απόγευμα κατέληξε άλλος ένας τραυματίας κι έτσι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται πλέον στους 87. Η ταυτοποίηση των νεκρών θα γίνει από την Εγκληματολογική Υπηρεσία.

Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστος.

52 τραυματίες νοσηλεύονται, δέκα ενήλικες σε σοβαρή κατάσταση.
4 παιδιά νοσηλεύονται στο “Παίδων| και είναι σε καλή κατάσταση.

Τι συνέβη

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 23/07 λίγα λεπτά πριν από τις 5 το απόγευμα στα σύνορα Πεντέλης με Καλλιτεχνούπολη στο Δήμο  Ραφήνας-Πικερμίου, μεταξύ Νταού Πεντέλης και Διώνης και γήγορα επεκτάθηκε προς τον οικισμό του Νέου Βουτζά.
Οι μαρτυρίες των πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φονική πυρκαγιά αλλά και οι συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις υπηρεσιακών και κυβερνητικών αξιωματούχων  δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Η φωτιά υποτιμήθηκε, η Πυροσβεστική, με τις περιορισμένες δυνάμεις της πιάστηκε κυριολεκτικά  στον ύπνο, ο συντονισμός μηδενικός και οι Αρχές ασυντόνιστες.
Η φωτιά δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθεί, πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, η κυκλοφορία διεκόπη, οι δρόμοι μπλόκαραν και μόνη διέξοδος για τους κατοίκους απέμεινε η θάλασσα. Όμως δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και όταν αντελήφθησαν τον κίνδυνο ήταν πλέον αργά. Το θερμικό φορτίο των πυρακτωμένων πεύκων έτρεχε ταχύτερα από τη φωτιά, δυσχέραινε τις κινήσεις των απελπισμένων που έψαχναν μέσα στους καπνούς να βρουν τα δύο δρομάκια – τα μόνα που επέτρεψε η αυθαίρετη δόμηση – για να φθάσουν στη θάλασσα.
Έτσι διαμορφώθηκε μια αλυσίδα καταστροφής.

Το γεγονός ότι τα πράγματα έγιναν έτσι επιβεβαιώνεται και αντίστροφα.
Λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και μόλις αυτή έγινε αντιληπτή από τη διευθύντρια της παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα εκείνη έσπευσε να ζητήσει αξιολόγηση της κατάστασης από αξιωματικό της Πυροσβεστικής και στη συνέχεια ζήτησε από τον Δήμαρχο Αθηναίων την άδεια να εκκενώσει την κατασκήνωση που έλαβε αμέσως. Αυτό σήμανε και την έναρξη μιας οργανωμένης επιχείρησης μετακίνησης 621 παιδιών από την κατασκήνωση στην Αθήνα.
Κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Διαβάστε μια αναλυτική μαρτυρία.

Η γνώμη των ειδικών
“Τι δεν έγινε, τι θα έπρεπε να γίνει” του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών και Ακαδημαϊκού Κώστα Συναλάκη στην Καθημερινή.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν τεθεί.
Για εμάς το σημαντικότερο είναι ότι κατά την ενημέρωση on camera του Πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας 11.00 κι αφού εκείνος επέστρεψε ευσπεσμένα από τη Βοσνία, μπροστά στην κάμερα  τον ενημερώνουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το επόμενο βράδυ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί από πολύ νωρίς.

Γιατί είπαν ψέματα στον Πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας;
Έγινε εν αγνοία του ή εν γνώσει του αφού η παρουσία των καμερών δημιουργούσε, στην πραγματικότητα, ένα επικοινωνιακό σόου;
Για εμάς αυτό πρέπει να απαντηθεί.

Στο πεδίο της πολιτικής
Κατά τα λοιπά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά και έγινε αντιληπτή η έκτασή της η κυβέρνηση δια των επίσημων και ανεπίσημων μηχανισμών επικοινωνίας της επιδόθηκε σε μια λυσσαλέα προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στα ίδια τα θύματα κάνοντας λόγο για αυθαίρετα που είχαν μπλοκάρει την έξοδο στη θάλασσα.

Αυτή η ρητορική υιοθετήθηκε επισήμως από την κυβέρνηση  την Πέμπτη το πρωί όταν σε επίσκεψή του στα πυρόπληκτα ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους κατοίκους λέγοντάς τους ότι φταίνε για όσα έπαθαν, έναν ισχυρισμό που τον επανέλαβε λίγες ώρες αργότερα στο BBC.

Σήμερα αργά το απόγευμα, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο,  ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι “αναλαμβάνει αυτονοήτως την πολιτική ευθύνη” την οποία με γενναιοδωρία μοιράστηκε με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Κανένας δεν παραιτήθηκε και κανένας δεν απηλλάγη από τα καθήκοντά του κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού μόνο το προηγούμενο βράδυ στη συνέντευξη ο κ.Τόσκας δήλωνε ότι δεν μπορούσε να βρει επιχειρησιακά σφάλματα.

Εν μέσω πένθους

Σ’αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός την Τρίτη κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τον επικοινωνιακό του μηχανισμό να αναπαράγει σε διαφόρους τόνους το μήνυμα ότι “τώρα δεν είναι η ώρα για κριτική”. Όμως, μπορεί η κυβέρνηση να μην αντέδρασε στην πυρκαγιά αλλά είχε τ’αντανακλαστικά από το πρώτο βράδυ ακόμα να επιτεθεί στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και εν μέσω του τριήμερου πένθους όξυνε την αντιπαράθεσή της με συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό ενώ δεν παρέλειψε να συνεχίσει αμέριμνη να προωθεί ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, όπως αυτή για την αύξηση του μισθού των διοικητών των ΔΕΚΟ την οποία απέσυρε μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε.

Η αντιπολίτευση
Κατά το ίδιο διάστημα η Αντιπολίτευση κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αντιπαράθεση και καταλογισμό ευθυνών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να τηλεφωνήσει στον Πρωθυπουργό και να του προτείνει να αναλάβουν κάποιες δράσεις από κοινού για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Πέραν αυτών των πρωτοφανών στην πολιτική ιστορία της χώρας πολιτικών συμπεριφορών υπάρχουν κι άλλα ζητήματα.

Η αποτυχία στο συντονισμό δεν περιορίστηκε στο πεδίο της φωτιάς. Η ίδια ανικανότητα συντονισμού καταγράφηκε και στη συλλογή και διανομή της βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν ταχύτατα αφού οι πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στις σχετικές εκκλήσεις.

Η επίθεση στους πυροπαθείς ότι εκείνοι ευθύνονται για την καταστροφή επειδή έχουν οικοδομήσει άναρχα την περιοχή κατέρρευσε μετά από λίγες ώρες όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομιμοποιήσει κομμάτια του οικισμού Μάτι ακολουθώντας πανομοιότυπες πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων.

Pattern κυβερνητικών αντιδράσεων
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει αντιδράσει σε κρίσεις κατά το παρελθόν.

Αυτά είναι κάποια ελάχιστα παραδείγματα από το αρχείο μας που δείχνουν όμως καθαρά την τακτική της κυβέρνησης στην ανάληψη ευθυνών σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής για την ώρα οι ανάγκες σε τρόφιμα έχουν καλυφθεί. Ενημέρωση για τις ανάγκες που υπάρχουν δίδονται στα τηλέφωνα 210-4819001 / 213-2129104 / 213-2129105 / 213-2129117, τον σχετικό χώρο (banner) στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής και μέσω του email center@patt.gov.gr

Πλατφόρμα αναζήτησης/ανεύρεσης ζώων και περίθαλψη άλλων τραυματισμένων λειτουργεί το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”. Πληροφορίες εδώ: http://bit.ly/2NNCnIc

Η έκδοση ήταν έκτακτη καθώς έχουμε κάνει μια ολιγοήμερη παύση για διακοπές.

Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!