Δευτέρα 2 Ιουλίου

Πολλαπλούς τριγμούς προκαλεί το Μεταναστευτικό. Ετοιμαστείτε να αδειάσουν, πάλι, οι τσέπες μας την ώρα που το πολιτικό σύστημα περί άλλων τυρβάζει. Μέσα σε όλα, ο Πρωθυπουργός, μας αφηγήθηκε πάλι την αγαπημένη του ιστορία. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Ξεκινά σήμερα η επιβίβαση σε λεωφορεία και τρόλεϊ μόνο από την μπροστινή πόρτα, προκειμένου ο οδηγός να ελέγχει ποιοι από τους επιβάτες “χτυπούν” την κάρτα ή το εισιτήριό τους την ώρα που μπαίνουν στο όχημα. Η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα θα γίνεται παράλληλα με τους κλασικούς ελέγχους των ελεγκτών που θα μπαίνουν σε λεωφορεία και τρόλεϊ τις ώρες αιχμής. Η κυβέρνηση βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία για νέες προσλήψεις. Οι οδηγοί αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικής επιβίβασης από τη μπροστινή πόρτα.

+Την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το μεταναστευτικό. Κρίσιμη και η σημερινή ημέρα για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης. Χθες το βράδυ, αιφνιδιαστικά, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χολστ Ζεερχόφερ προτίθεται να παραιτηθεί τόσο από Υπουργός Εσωτερικών όσο κι από την προεδρία του κόμματός του αν μέσα σε τρεις ημέρες δεν λάβει απάντηση για το αίτημά του να μην περνούν τα σύνορα μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες.
Σήμερα στο Βερολίνο οι συσκέψεις (DW) διαδέχονται η μία την άλλη και ενώ έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους ότι ο Ζεερχόφερ μάλλον μπλοφάρει και επιδίδεται σε τακτικισμούς επικοινωνιακού χαρακτήρα για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στις προσεχείς εκλογές στη Βαυαρία, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Οι εξελίξεις στη Γερμανία ασκούν ήδη σημαντικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
“Σε πρόβλημα του Ζεεχόφερ κατέληξε η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία”,  εκτιμά στην καλή ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης. Σας προτείνουμε να τη διαβάσετε.
Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται συνάντηση Μέρκελ-Ζεερχόφερ στο γραφείο του Προέδρου της γερμανικής Βουλής, Β.Σόιμπλε.
Στο μέτωπο της Ιταλίας ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος “Λέγκα” πρότεινε εν όψει των Ευρωεκλογών τη δημιουργία πανευρωπαϊκής συμμαχίας των κομμάτων που είναι κατά της μετανάστευσης  δίνοντας στις Ευρωεκλογές ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το ζήτημα. Η δήλωση αυτή έγινε κατά την ετήσια γιορτή του κόμματος στην Ποντίντα της βόρειας Ιταλίας, στην οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ συμμετείχαν 50.000 άτομα.
Αναταραχή για το θέμα και στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέπεμψε τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ουγγαρία, Ερίκ Φουρνιέ, μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης ενός απόρρητου εγγράφου στο οποίο επαινούσε τη μεταναστευτική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Ελλάδα. Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ακόμα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί και στην Ισπανία πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 24,8 εκατ. ευρώ.
+Ασαφείς παραμένουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και Ισπανίας για το θέμα των επαναπροωθήσεων καθώς και τα εκκρεμή αιτήματα επανένωσης οικογενειών.

OIKONOMIA. Tην ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ για το 2018 παρέδωσε ο διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Στουρνάρας στον Πρόεδρο της Βουλής. Στην έκθεση γίνεται μεταξύ άλλων μια συνολική αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 
Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία βρίσκεται στις πολιτικές των υψηλών πλεονασμάτων που δρουν ανασχετικά στην ανάπτυξη. “Αυτά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυστυχώς το τίμημα που πληρώνουν δύο γενιές ακόμα στο μέλλον, μέχρι το 2060, από λάθη στην οικονομική πολιτική, που έγιναν τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν. Λάθη που έγιναν μέσα σ’ ένα σχετικά μικρό διάστημα τιμωρούν δύο γενιές”, είπε χαρακτηριστικά. Ως θετικά σημεία της συμφωνίας της 21η Ιουνίου ανέφερε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιβάλλει το σύστημα αυστηρής εποπτείας το οποίο και χαρακτήρισε πολύ θετικό καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων του 2012.

+Την Πέμπτη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία που θα διεξαχθεί μετά από σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

“ΕΞΙ ΦΟΡΟΙ- ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ” διαβάσαμε το πρωί στη “Ναυτεμπορική”. Συνολικά, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Τα συνολικά πληρωτέα ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος των 6 αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά οι φόροι που θα πρέπει να πληρώσουμε εδώ.

ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αισθητή ή ελαφρά επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης αναμένει το 60% των νοικοκυριών τον Ιούνιο στην Ελλάδα σε σχέση με το 58% του προηγούμενου μήνα ενώ το 8% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση,σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΙΟΒΕ. Επιπλέον, ελαφριά επιδείνωση σημειώνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο διακόπτοντας την ανοδική πορεία του προηγούμενου διμήνου και διαμορφώνεται στις 102,5 σε σχέση με τις 104,2 μονάδες. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η πολιτική επικαιρότητα της χώρας συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού συστήματος που έχει αυτονομηθεί πλήρως από την πραγματικότητα στη χώρα και τις ανάγκες των πολιτών της.
Χθες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε πως το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν αυτή φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη “Συμφωνία των Πρεσπών” για το Μακεδονικό. Σήμερα όμως στους ΑΝΕΛ άλλαξαν γνώμη και διευκρίνισαν πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. “Ό
ταν θα φτάσει το σχέδιο συμφωνίας στη Βουλή για να ψηφιστεί, τότε εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, ζητώντας να ψηφιστεί ένα τέτοιο σύμφωνο με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής”. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.
Χθες επίσης το Ποτάμι αποφάσισε να αποχωρήσει από το νεότευκτο “Κίνημα Αλλαγής”.
Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην ιστορία που του αρέσει να αφηγείται ότι δηλαδή βγήκαμε από τα μνημόνια.
+ Αποφυλακίστηκε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, μέχρι να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η καταδικαστική απόφαση που είχε σε βάρος του.

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ. Tα Κατεχόμενα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 9 Ιουλίου, στο πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, κατά την επίσκεψή του ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαινιάσει το τεράστιο τζαμί Χάλα Σουλτάν, στην περιοχή Μία Μηλιά. Το τζαμί διαθέτει τέσσερις μιναρέδες και θα μπορούν να προσευχηθούν σε αυτό περισσότερα από 6.000 άτομα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Η ιστορία του πιο άτυχου κατοίκου της Πομπηίας  είχε συγκινήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Αρχικά πιστεύαμε ότι ο πλακωμένος από μια μεγάλη πέτρα σκελετός που βρέθηκε στην ανασκαφή της θρυλικής πόλης, ανήκε σε άντρα που σκοτώθηκε από βράχο που εκτοξεύθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη κι αφού είχε σωθεί από τις θανατηφόρες αναθυμιάσεις που είχαν προκαλέσει το θάνατο στους κατοίκους της. Όμως όχι. Και αυτός είχε πεθάνει από την ίδια αιτία. Απλώς με την πάροδο του χρόνου υποχώρησε το έδαφος στο σημείο που έπεσε νεκρός με αποτέλεσμα το κρανίο και το κομμάτι του θώρακα που αρχικά πιστέψαμε ότι είχε θρυμματιστεί από το βράχο, να έχει πέσει σε στοά που κατασκευάστηκε αργότερα δίνοντας μια παραπλανητική εικόνα για την κατάσταση του σκελετού in situ. Έστω κι έτσι η Πομπηία συνεχίζει να συγκινεί και να μας χαρίζει μοναδικά ευρήματα.

TO ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Αυτό το θέμα είμαστε σε θέση να το αξιολογήσουμε απολύτως αφού αφορά την αρχαιολογία και το branding δηλαδή την ταυτότητα. Η ΜΚΟ Branding Heritage που έχει στόχο να ενώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων που αντλούν έμπνευση για τα σύγχρονα προϊόντα τους στα μνημεία της αρχαιότητας, οργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα σειρά εκδηλώσεων τον Μάιο στην Κρήτη με κέντρο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ήταν οι εκδηλώσεις για τις οποίες ήρθε στην Ελλάδα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος.  Πολύ ωραίο θέμα, διαβάστε το.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα αι μέχρι αυτή την ώρα, ευχαριστούμε που  μας διαβάζετε.