Εβδομάδα 25-29 Ιουνίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, και ο Θύμιος Τζάλλας ενώ σχολιάζει τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
1. Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) την από τις 23:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
2. Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2018.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ. Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό. Οι αποφάσεις υπήρξαν ομόφωνες παρά τους φόβους ότι η Ιταλία θα ασκούσε βέτο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά και στον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη. “Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση”, αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Η συμφωνία προτείνει ακόμα τη δημιουργία “κέντρων αποβίβασης” μεταναστών εκτός της Ε.Ε. για να αποτρέπει τον διάπλου της Μεσογείου. Για τους μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκά ύδατα προτάθηκαν “ελεγχόμενα κέντρα” τα οποία θα φτιάξουν τα κράτη μέλη “σε εθελοντική βάση” και εκεί θα γίνεται μια διάκριση μεταξύ παράτυπων μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν και αυτών που δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να ανακατανεμηθούν στην Ε.Ε., και πάλι σε εθελοντική βάση.
Μακρόν: “Κανένα μεταναστευτικό κέντρο κλειστού τύπου στη Γαλλία”.
Μέρκελ: “Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων”.

Α.Τσίπρας: “Αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό”.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Οι παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν για την απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι οι ακόλουθες.
Η Ιταλία, χώρα που ανήκει στον ιδρυτικό πυρήνα της Ένωσης και ως εκ τούτου η στάση της έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα ταυτόχρονα, για την ώρα αποφασίζει να μην το τραβήξει “στα άκρα”. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει καθιστώντας αδύνατη την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος Κορυφής εισάγεται η έννοια της εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Εδώ μπορούν να γίνουν δύο σχόλια. Καταρχάς, το προφανές και αφορά τον τρόπο εφαρμογής της έννοιας της “εθελοντικής συμμετοχης”. Αυτός δεν είναι άλλος από τις διμερείς συμφωνίες.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι πολιτική και αφορά κάτι βαθύτερο. Η εισαγωγή της έννοιας της “εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων” στην πραγματικότητα είναι μια εκ των υστέρων πολιτική δικαίωση του Β. Όρμπαν στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016 το οποίο μπορεί να ακυρώθηκε εξαιτίας της περιορισμένης προσέλευσης στις κάλπες αλλά τελικώς κατάφερε να επιβάλλει τη θέση του για το θέμα του συστήματος υποχρεωτικής μετεγκατάστασης βάσει ποσόστωσης.
Το πως θα αποτιμηθεί συνολικά η χθεσινή συμφωνία συνδέεται ευθέως με την οπτική γωνία που θα επιλέξει ο καθένας να δει τα πράγματα.
Διασώθηκε το οικοδόμημα της ΈΕ σύμφωνα με τα θεμελιώδη κριτήρια που είναι οι τέσσερις ελευθερίες και η δυνατότητα, κάθε φορά, να εκδίδονται από κοινού οι αποφάσεις των συνόδων κορυφής.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι στο πολιτικό επίπεδο οι δυνάμεις του λαϊκισμού όπως αυτές εκφράζονται από την Ιταλία και την ομάδα των χωρών του Βίζενγραντ κατήγαγαν μια πολιτική νίκη.
Στο επίπεδο του ελληνικού ενδιαφέροντος, τώρα. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να προαναγγείλει, κάπως άτσαλα, την προθυμία της χώρας να συνάψει διμερείς συμφωνίες. Εκτιμούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε αύξηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, παροχή μεγαλύτερη τεχνικής υποστήριξης και δη ουσιαστικής για να λειτουργήσει η διαδικασία απονομής ασύλου στους δικαιούχους. Κάτι είναι κι αυτό. (Αντώνης Παπαγιαννίδης)

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. “Θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους”. Η είδηση της δημοσίευσης της έκθεσης του ΔΝΤ μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής του στην Αθήνα θα μπορούσε να συνοψιστεί σε αυτή τη φράση η οποία ακριβώς εκφράζει τον σκεπτικισμό του ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για το χρέος που ελήφθησαν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση πανηγύρισε με ειδική τελετή στο Ζάππειο.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν απέφυγε μεν να απαντήσει αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 διευκρίνισε ωστόσο ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές. Ο κ.Ντόλμαν δεν παρέλειψε ακόμα να επαναλάβει την πάγια θέση του ταμείου ότι τα υψηλά πλεονάσματα που έχουν τεθεί από τους δανειστές ως δημοσιονομικοί στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη.
“Η τόνωση της ανάπτυξης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου θα εξαρτηθούν από τη βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών, την περαιτέρω απελεύθερωση των αγορών προϊόντος και εργασίας και την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Συνελήφθη μέλος της τρομοκρατικής ομάδας “Ρουβίκωνας”μετά από απειλές που αναρτήθηκαν στο facebook οι οποίες προανήγγειλαν εμπρηστικές επιθέσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

BREXIT-“FUCK BUSINESS”. Η Άννα Σούμπρι, remainer πολιτικός των Τόρις, περιέγραψε σε ένα tweet τι τραβάνε οι φιλοευρωπαϊστές σε ένα κόμμα με επίσημη γραμμή το Brexit: “Κάτι δεν πρέπει να πάει καλά στη ζωή σου, αν η απονεύρωση στον οδοντίατρο είναι ευκαιρία να ηρεμήσεις”. Η ευρωβουλευτής Κάθριν Μπέρντερ κάνει τις δικές της σκέψεις για το Brexit στο τρένο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, και δηλώνει έκπληκτη από το πόσα λίγα γνωρίζει η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.
O Μπόρις Τζόνσον δεν αδιαφορεί μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για για τη γνώμη του επιχειρηματικού κόσμου στη Βρετανία. “Fuck Business” σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών όταν του ζήτησαν να απαντήσει στις εκκλήσεις για ήπιο Brexit από τον μεγαλύτερο οργανισμό επιχειρηματιών της χώρας, την Airbus, την BMW και τα John Lewis.
Η πρωθυπουργός, σε διαφορετικό κύμα, είπε ότι “ακούει τις επιχειρήσεις” και ο υπουργός υπουργός Επιχειρήσεων Τζορζ Κλαρκ διαφήμισε τα οφέλη της παραμονής στην ενιαία αγορά. Αυτό είναι το τελευταίο, ανεπίσημο μέχρι στιγμής, αίτημα των Βρετανών: θέλουν συμμετοχή στην ενιαία αγορά η οποία όμως να προβλέπει μόνο την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και όχι ανθρώπων.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ απάντησε ότι περιμένει να διαβάσει μία εφικτή πρόταση στη Λευκή Βίβλο που θα παρουσιάσει η Μέι (πιθανότερη ημερομηνία 9 Ιουλίου). Αυτά επισήμως. Γιατί ανεπισήμως ο νέος Ισπανός ΥΠΕΞ Ζοζέφ Μπορέλ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα απορρίψουν το σχέδιο των Βρετανών.
Η εβδομάδα που πέρασε σε ένα βίντεο. Χθες το βράδυ ο πρωταγωνιστής της σαπουνόπερας EastEnders Ντάνι Ντάιερ σκυλόβρισε τον Κάμερον on air. Από σήμερα είναι ο νέος ήρωας των Remainers.

ΜΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διαπιστώνουμε ότι διαβάζονται πολύ τα ταξιδιωτικά θέματα. Η ορειβατική διαδρομή στο Όρος Σινά θεωρείται από τις πιο συναρπαστικές στον πλανήτη και έχει και μια ιδιαίτερη φόρτιση. Μετά την Αραβική Άνοιξη η οποία σήμανε την κατάρρευση του τουρισμού σε ολόκληρη την Αίγυπτο αλλά και την περιοχή του Σινά, ένας πολύπειρος ντόπιος οδηγός κι ένας απόφοιτος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναβιώνουν μια μακριά ορειβατική διαδρομή στον ορεινό όγκο του Σινά που περνάει από το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και καταλήγει στην κορυφή του όρους Χωρήβ όπου σύμφωνα με την “Έξοδο”, το δεύτερο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωϋσής παρέλαβε τις Δέκα Εντολές. Πολύ συγκινητικό θέμα.

MORE THAN A BOOK. Γιαυτό το Σαββατοκύριακο προτείνουμε δύο βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις.
1. Το Σάββατο 30 Ιουνίου ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας George Saunders έρχεται στην Αθήνα. Σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Ίκαρος, ο νικητής του βραβείου Man Booker 2017, George Saunders, συνομιλεί με τον μεταφραστή των βιβλίων του στην Ελλάδα, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για το παρόν και το μέλλον της Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, Γρηγόρης Μπέκος.
Γλώσσα: Αγγλικά. Χώρος: ΠΟΛΙΣ ArtCafe. Ώρα: 19:00
2. Το Σάββατο  30 Ιουνίου συνεχίζονται οι Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου.  Στη διαδρομή “Στις οδούς Αιόλου και Αθηνάς: ιστορικά και λογοτεχνικά στιγμιότυπα” και σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Εστία η συγγραφέας Τόνια Καφετζάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες με αφορμή το βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη, “Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία” (Εστία 2012). Από το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ως την πλατεία Μαναστηρακίου, παρακολουθεί τις μεταβολές στον χώρο και τις κοινωνικές λειτουργίες τους από τη χάραξή τους τη δεκαετία του 1830 μέχρι περίπου τις μέρες μας.
Αφετηρία: Ωρολόγιον του Κυρρήστου (Αέρηδες-Πλάκα). Ώρα: 18:30-20:00. Συμμετοχή: ελεύθερη.

SAFE WATER SPORTS ΣΤΟ “ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ”.Τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ, στον Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος η ΜΚΟ Safe Water Sports περιμένει τα παιδιά για να μάθουν να απολαμβάνουν το νερό με ασφάλεια. Τα παιδιά εκπαιδεύονται στο ασφαλές κολύμπι ενώ κολυμπούν με την φαντασία τους στην μαγευτική παραλία του Safe Water Sports, παρέα με τα Playmobil όπου θα μάθουν τι πρέπει να προσέχουν στις ακρογιαλιές και στη θάλασσα.
Το πρόγραμμα διοργανώνεται για παιδιά 5-12 ετών σε ομάδες των 20 ατόμων.
WATERBOOM FESTIVAL. Εντάξει, αυτό είναι ωραίο! Αύριο και μεθαύριο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, 50.000 νερομπίστολα θα γεμίσουν νερό και όσοι βρεθούν εκεί θα χωριστούν σε δύο ομάδες να παίξουν μπουγέλα! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλίες και dj sets και μάλιστα σε δυό stages, street food και διαδραστικά παιχνίδια.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!