Από σήμερα στο FACT εντάσσουμε μια νέα ενότητα. Ο Θύμιος Τζάλλας και η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου καταγράφουν τις σημαντικότερες ειδήσεις από τα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση σε αυτές που αφορούν τη χώρα μας.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα προχωρά η Τουρκία, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με αυτά, αφορμή είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Όπως υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα υπάρξει τουρκική αντίδραση μετά την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών που έχουν βρει άσυλο στην Ελλάδα. Αναφερόμενος αρχικά στο γεγονός της απελευθέρωσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το χαρακτήρισε “απαράδεκτο”. “Η Ελλάδα δέχεται τεράστια πίεση από τη Δύση, ειδικά οι δικαστές της. Υπάρχει μια συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε αναστείλει τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. (Liberal)
ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Στην υπόθεση της δίωξης του πρώην διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ Αντρέα Γεωργίου επανέρχεται με δεύτερο, κατά σειρά, δημοσίευμα μέσα σε μία εβδομάδα, η εφημερίδα Financial Times. Στο δημοσίευμα που υπογράφουν δέκα πρώην στελέχη του ΔΝΤ γίνεται η έκκληση να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του Γεωργίου καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει στις αγορές ενώ επισημαίνεται η ανάγκη η κυβέρνησή να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη άρθρο του δημοσιογράφου Tony Barber για την ίδια υπόθεση ο οποίος έκανε ρεπορτάζ στη χώρα μας ως καλεσμένος του Inside Story.
Στο FACT θεωρούμε την υπόθεση Γεωργίου κεφαλαιώδους σημασίας. Γύρω από τη δίωξή του στήθηκε το καταστατικό ψεύδος του αντιμνημονίου. Όσοι αμφισβητούσαν τα στοιχεία του Γεωργίου στην πραγματικότητα αμφισβητούσαν ότι η Ελλάδα πτώχευσε και ισχυρίστηκαν ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κρίση ήταν οι ξένες τράπεζες και οι αγορές.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει την υποχρέωση να απαλλάξει άμεσα τον Αντρέα Γεωργίου από τις κατηγορίες και να εξηγήσει, έστω και τώρα, στον ελληνικό λαό ότι το 2010 η χώρα μας πτώχευσε γιατί επι χρόνια κατανάλωνε με ξένο δανεισμό πολλαπλάσια όσων παρήγαγε.
ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ 2′. Με τον Ζόραν Ζάεφ, η πΓΔΜ σιγά σιγά μεταμορφώνεται. Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο ετοιμάζεται λύσει το θέμα της ονομασίας, αλλά είδε επίσης τις ξένες επενδύσεις στη χώρα να υπερδιπλασιάζονται το πρώτο τετράμηνο του 2018. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον άνθρωπο τον είχαν δείρει μέσα στο κοινοβούλιο, όταν αποφάσισε να προτείνει τον Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι για πρόεδρο της Βουλής.
Στο κοινοβούλιο του Κοσόβου τα πράγματα είναι καλύτερα -εσχάτως, γιατί και εκεί έπεσαν δακρυγόνα τον περασμένο Μάρτιο. Την Τετάρτη υπερψηφίστηκε η ενοποίηση του τελωνειακού καθεστώτος Αλβανίας-Κοσόβου.
Είναι σημαντική εξέλιξη, γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια παρότρυναν τις έξι υποψήφιες χώρες να δημιουργήσουν μία Ένωση μεταξύ τους, στα πρότυπα της ΕΕ. “Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη”, είπε ο Γιούνκερ σε πιο δραματικούς τόνους, στον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, η απόσταση από το “ανήκομεν εις την Δύσιν” μέχρι να νιώσουμε δικό μας κτήμα τις πρακτικές της, είναι μεγάλη. Το ξέρουν και στην Κροατία. Χθες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δυναμό Ζάγκρεμπ θα πάει φυλακή. Προς το παρόν βρίσκεται στη γειτονική Βοσνία προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή. H διαφθορά αξιολογείται από τους νέους Κροάτες, ως ένας από τους σημαντικότερους λόγους μετανάστευσης προς την ΕΕ. Σε πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες, περίπου οι μισοί απάντησαν ότι δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στην Κροατία όσο το κράτος δεν οργανώνεται και η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται. (Θύμιος Τζάλλας)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΑΜΠΕ. Είναι η ένατη φορά αυτή που θα συναντηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες, θα ταξιδέψουν μαζί για το Οντάριο του Καναδά όπου και θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των G7.
Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συνάντηση. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα θέματα που “καίνε” τη χώρα του σε σχέση με τη Βόρειο Κορέα και εν όψει της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την άλλη εβδομάδα. Έτσι λοιπόν, ο Σίνζο Άμπε αναμένεται να θίξει το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας αλλά και των απαχθέντων Ιαπώνων πολιτών.
Η ιστορία της απαγωγής αυτής πηγαίνει πίσω στις δεκαετίες 1970 και 1980 όταν Ιάπωνες πολίτες έπεσαν θύματα απαγωγής και υπάρχει έκτοτε η εικασία ότι βρίσκονται στη Βόρειο Κορέα. Η Βόρειος Κορέα από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι 8 από τους 12 απαχθέντες έχουν πεθάνει ενώ οι υπόλοιποι 4 ποτέ δεν μπήκαν στη χώρα.
“Ο Σίνζο Άμπε έχει ανάγει ως μείζον ζήτημα της πολιτικής του ατζέντας την επιστροφή των απαχθέντων συμπολιτών του ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις οικογένειές τους. Από τη δεκαετία του ’80 προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία με τη Βόρειο Κορέα όταν υπηρετούσε ως γραμματέας του πατέρα του Shintaro Abe όταν εκείνος κατείχε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας”, γράφουν για το Bloomberg οι Kurumi Mori και Emi Nobuhiro.
Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΜΠΟΥΡΓΚΑ. Στην απαγόρευση του νικάμπ και της μπούρκα που φορούν οι μουσουλμάνες σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια προχώρησε η Νορβηγία. Σε μια διπλή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει οποιαδήποτε ενδυμασία αποκρύπτει “μερικώς ή πλήρως” το πρόσωπο μιας γυναίκας. Η απαγόρευση ισχύει για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ακόμη και για το προσωπικό στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Το νομοσχέδιο εισηγήθηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας των κεντροδεξιών Συντηρητικών και του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου.
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΑ “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”. Αυτό προτρέπει τους αναγνώστες του το Bloomberg Pursuits. Αν το ανθολογήσουμε λοιπόν και αυτό το ρεπορτάζ μιας και σήμερα εγκαινιάσαμε τη νέα μας στήλη. Πέντε “μυστικοί προορισμοί” πέρα από την γνωστή και δημοφιλή (και υπέροχη, συμπληρώνουμε εμείς) Κροατία. Βέβαια, ως μέτρο σύγκρισης των περιοχών αυτών δεν είναι άλλο από τη Μύκονο κι αυτό λέει πολλά. Προτάσεις για ταξίδια με την οικογένεια, για ορειβάτες, για περιπατητές, για λάτρεις της τέχνης. Για όλα τα γούστα, δηλαδή. Είναι ενδιαφέρον, διαβάστε το!
SERIOUS EATS. Ό,τι και να πούμε για το αβοκάντο είναι πολύ λίγο. Όπως και να το φάμε δεν υπάρχει πρόβλημα. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια λάθη στην κουζίνα που μας στερούν την απόλαυσή του. To Bon Appetit τα έχει συγκεντρώσει με τη σοβαρότητα που απαιτεί αυτό το θέμα.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!