Δευτέρα 29 Μαίου

Τον Αλέξη Τσίπρα και τα ξενύχτια για το ελληνικό ζήτημα θυμήθηκε η Άγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας την κρίση στην Ιταλία. Θύελλα στα χρηματιστήρια. Αβεβαιότητα και ασάφεια σε όλα τα επίπεδα για το Σκοπιανό παρά τα πανηγύρια που έχει στήσει (μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή του Μαξίμου) ο Νίκος Κοτζιάς.
Μια ημέρα με πολύ λιγότερες ειδήσεις απ’όσες δείχνει η σημερινή. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου ενώ από για τις τουρκικές εκλογές γράφει ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Την Τετάρτη 30 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως και τις 13.00, δεν θα εκτελεστεί καμιά πτήση από και προς τα αεροδρόμια όλης της χώρας, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ θα κινηθούν από 9:00 μέχρι  21:00. Στην απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και στις γραμμές Express του αεροδρομίου.
Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 π.μ και από τις 21.00 έως τη λήξη βάρδιας, προχωρούν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.
Οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Ηλεκτρικό, προς το παρόν δεν έχουν ανακοινώσει οτιδήποτε σε σχέση με τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Ενώ οι διεθνείς αγορές δονούνται από κανονικό σεισμό με το 10ετές ιταλικό ομόλογο να ξεπερνά το 3%.
Τις επιλογές του για τη μεταβατική κυβέρνηση στην Ιταλία παρουσιάζει  ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι στην Ιταλία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ANSA, o πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η κυβέρνηση θα είναι ένα ολιγομελές σχήμα που θα εγγυηθεί την δημοσιονομική σταθερότητα και θα έχει ανοιχτό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Βέβαια, και κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση Κοταρέλι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς μόνον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί πως θα τον υποστηρίξει.  Ο Κοταρέλι έχει προαναγγείλει πως εάν δεν έχει την δεδηλωμένη θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές “μετά τον Αύγουστο”.
Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για διορισμό του 82χρονου ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Σαβόνα είχε στο παρελθόν υποστηρίξει ότι η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει έξοδο από το κοινό νόμισμα εάν χρειαστεί. Ο Ματαρέλα προκάλεσε την οργή των δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, να δηλώνει πως θα επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ντι Μάιο έχει επίσης καλέσει σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας. Αντίστοιχα κινείται ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του προέδρου Ματαρέλα και της πολιτικής τάξης. Λέγκα και Πέντε Αστέρια εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές.
Με αναφορά στον Τσίπρα απάντησε η Μέρκελ για την κρίση στην Ιταλία. “Όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις στο τραπέζι. Μιλήσαμε πολλά, πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
+Διαβάστε ακόμα:
*Την ανάλυση του Γιώργου Παγουλάτου στην “Καθημερινή” όπου κάνει λόγο για μοιραία επιλογή Ματαρέλα.
*Την ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη   στη “Ναυτεμπορική” όπου εκτιμά πως θα εξελιχθεί η ελληνική υπόθεση στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Βρήκαμε ενδιαφέρουσες και τις δύο αναλύσεις αλλά στο FACT δεν συμμεριζόμαστε καμία από τις δύο. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την Ιταλία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Για συμφωνία με τα Σκόπια κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ενώ την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός.
“Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ”. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους.
Φυσικά, είναι αυτονόητο πως οι δηλώσεις Κοτζιά για την ώρα μεταφράζονται σε… “αέρα κοπανιστό” αφού και το ίδιο το Μαξίμου δεν υπάρχει αποτέλεσμα και ότι υπάρχει απόσταση να διανύσει η σκοπιανή πλευρά σε ότι αφορά το erga omnes. Ενώ φαίνεται ότι στον αέρα βρίσκεται για την ώρα και το θέμα του ονόματος.
Αν όλα, λοιπόν, είναι στον αέρα για ποια συμφωνία κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ; Το ίδιο αναρωτιέται και στην ανάλυσή του ο Νίκος Μελέτης για το Liberal.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η θεαματική αλλαγή στάσης απέναντι στη νομισματική κρίση είχε χθες σαφή αποτελέσματα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της τουρκικής λίρας που έχει σημειωθεί μετά το 2015.
Η αλλαγή αυτή εκδηλώθηκε μετά τις δηλώσεις του του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Mehmet Simsek  και του διοικητού της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Murat Cetinkaya, ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια του βραχυχρόνιου του δανεισμού (εβδομαδιαία ρέπος) με τα οποία σκέφτονται να διαχειριστούν την κρίση και ότι θα απλοποιηθεί το πρόγραμμα νομισματικής σταθερότητας που έχουν επεξεργαστεί.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιμσέκ,  ο μόνος που επιβιώνει στη σημερινή κυβέρνηση από το ιστορικό οικονομικό επιτελείο του  κυβερνητικού κόμματος (AKP) ,  θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου,  αλλά είχανε ήδη ευεργετικά για την λίρα  αποτελέσματα
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επέμβαση αυτή μπορεί να σταθεροποιήσει -προς το παρόν τη τη τιμή του δολαρίου έναντι της Λίρας στα 4,5, και να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να έχει πιο ουσιαστικό διάλογο με τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι έχασαν την υπομονή τους μετά τις την πολιτική αστάθεια και τις περίεργες αντιλήψεις που εξέφραζε για την οικονομική διαχείριση ο πρόεδρος του Ερντογάν.
Το δολάριο ξεκίνησε τη βδομάδα με μία εντυπωσιακή μείωση έναντι της τουρκικής λίρας.  Την περασμένη εβδομάδα το δολάριο έφτασε στην ιστορική τιμή των 4.9253 λιρών (την περασμένη Τετάρτη) και σήμερα μετά την επέμβαση της κεντρικής Τράπεζας, έπεσε στο 4,54 .
Παράλληλα,   έρευνα της κοινής γνώμης που δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”,  δείχνει ότι οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι χρειάζεται ένας ισχυρός ηγέτης για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η εφημερίδα δεν αναφέρει ποια εταιρεία έκανε την έρευνα αλλά υποστηρίζει ότι δείχνει με σαφήνεια ότι ενισχύθηκε η στήριξη προς τον πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας -σύμφωνα με την εφημερίδα- δείχνουν επίσης μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν θεωρούνται ικανά να αντιμετωπίσουν μία “επίθεση” σαν την “επίθεση”, που ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι εκδηλώθηκε εναντίον της τουρκικής λίρας και της δικής του εξουσίας την περασμένη εβδομάδα . (Άλκης Κούρκουλας).

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Περίπου το 6% των Ελλήνων,  παραγωγικής ηλικίας (20-64 ετών), κατοικούσαν το 2017 σε άλλες χώρες της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. To 2012 το ποσοστό ήταν 4,7% όπως και το 2007. Συνολικά στην ΕΕ το 3,8% των πολιτών κατοικούσαν σε άλλο κράτος μέλος από το κράτος της ιθαγένειάς τους το 2017, αυξημένο κατά 2,5% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Τα ποσοστά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών, από 1% για τους πολίτες της Γερμανίας έως 19,7% για τους πολίτες της Ρουμανίας. Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,0%), στην Κροατία (14,0%), στην Πορτογαλία (13,9%), στη Λετονία (12,9%) και στη Βουλγαρία (12,5%).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2016, το 10,4% του πληθυσμού της ΕΕ είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε υποθήκη, το ενοίκιο και άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμούς κοινής ωφελείας ή μηνιαίες δόσεις. Η Ελλάδα ήταν “πρωταθλήτρια” το 2016 με σχεδόν το μισό (47,9%) του πληθυσμού να έχει καθυστέρηση στη πληρωμή των οφειλών τους. Ακολουθούσε η Βουλγαρία με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της (34,2%) η Κύπρος (26,6%) και η Κροατία (26,4%). Τα μικρότερα ποσοστά ήταν 5% στις Κάτω Χώρες, 4,4% στην Τσεχία και 4,2% στη Γερμανία.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ. Νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων πρότεινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάζοντας στο στόχο κυρίως μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες αλλά και τα ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα.

ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του πιο επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος. Το σύστημα “εκπαιδεύτηκε” να ανιχνεύει τον καρκίνο, έχοντας τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων και με εικόνες αβλαβών σπίλων. Οι διαγνωστικές ικανότητες του συστήματος συγκρίθηκαν με διαγνώσεις 58 γιατρών από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα, και αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό από τους δερματολόγους. Διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμένα διαγνώσθηκαν ως καρκίνοι). Το σύστημα, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει.
Σημείωση: Τα περιστατικά μελανωμάτων αυξάνουν συνεχώς, με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο διεθνώς. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα.