Η εβδομάδα 21-25 Μαίου

Διαβάζετε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε όπως τα επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας για τις εκλογές στην Τουρκία και ο Θύμιος Τζάλλας για τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Η ένταση που προκάλεσε μεταξύ των κομμάτων η επίθεση ατόμων στον Γιάννη Μπουτάρη το Σάββατο 19 Μαίου στους εορτασμούς για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, η δράση της τρομοκρατικής ομάδας “Ρουβίκωνας”, οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου είναι οι ειδήσεις που κυριάρχησαν την εβδομάδα που μας πέρασε.
Δημοσιογράφοι και αναλυτές επιδόθηκαν σε ατερμονες συζητήσεις για το πώς όλα αυτά μαζί λειτουργούν ως δρόμος για τις κάλπες και κυρίως πότε θα συμβεί αυτό.
Η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη συνεχίζεται ενώ όσοι εντοπίστηκαν ήδη δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ή έχει οριστεί δικάσιμος.
Αξίζει να κρατήσουμε όμως από την εβδομάδα που πέρασε την δήλωση του Πρωθυπουργού με την οποία έκανε διάκριση ανάμεσα στη δικαιολογημένη βία των αγανακτισμένων και την ακροδεξιά βία, τα non papers και τα δελτία τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για τρίκυκλα (αναφερόμενοι στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη από το δεξιό παρακράτος της εποχής της δεκαετίας του ’60) και τις ανοιχτές κατηγορίες ότι η ΝΔ ευθύνεται για την επίθεση αυτή. Όλα αυτά καταγράφτηκαν ως πολύ άσχημες στιγμές του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα αρνητικά πρέπει να καταγράψουμε ακόμα τα μειωμένα ανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας η οποία βέβαια καταδίκασε αμέσως την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη κάνοντας λόγω για πατριδοκάπηλους αλλά έχασε το μομέντουμ των εντυπώσεων όταν δεν απομάκρυνε ακαριαία από τις τάξεις της τον Δήμαρχο Άργου Δημήτρη Καμπόσο, μια πολύ προβληματική περίπτωση δημοσίου προσώπου που δημιουργεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Άργους με τις διχαστικές του πρακτικές, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη “Θεία Δίκη”.
Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ αυτό συνεδρίαζε και οι ευθείες απειλές στελεχών της ηγετικής του ομάδας στον Κυριάκο Μητσοτάκη έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Η εντύπωση ότι ο Ρουβίκωνας απολαμβάνει την ανοχή του κράτους είναι κυρίαρχη και είναι άξιο σχολιασμού “αντιεξουσιαστική ομάδα” να χτυπάει συστηματικά όσους έχουν το θεσμικό ρόλο ελέγχου της εξουσίας.
Όμως η βία στα αριστερά και τα δεξιά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους και βέβαια τα κόμματα να απομονώσουν με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνείας τις ομάδες αυτές.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. “Μόνο κατ’όνομα η έξοδος από τα Μνημόνια”. Η επισήμανση αυτή σε άρθρο του Politico συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα. Το επικαιροποιημένο σχέδιο Μνημονίου δεν φέρνει κάποια ανατροπή ως προς τα συμφωνημένα και επιβεβαιώνει γλαφυρά την ένταση και την έκταση της μεταμνημονιακής επιτροπείας.
Μας ανησυχεί λίγο ότι δεν δείχνει να καταλήγει κάπου η συζήτηση για το χρέος. Είναι αδιάφορο για τον πραγματικό κόσμο το πως θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι θα πάρει ως δέσμευση για τη μείωση χρέους από τους δανειστές. Το θέμα είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και όσο δεν υπάρχουν εγγυήσει για τη βιωσιμότητά του η εικόνα της χώρας παραμένει πολύ κακή για το μέλλον της. Σε αυτό αν προσθέσουμε την πολύ ρευστή και αρνητική συγκυρία που κάνει τις αγορές απαγορευτικές καθώς και την αδυναμία της χώρας να αποκτήσει σοβαρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το μέλλον, για την ώρα, δείχνει δυσοίωνο ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφευγε αύριο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εδώ, μπορούμε άνετα και χωρίς περιστροφές να μιλάμε για κυβερνητικό τραγέλαφο. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε πέσει ως βόμβα η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”.  Μέχρι αυτή τη στιγμή που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές δεν έχει γίνει σαφές αν η κυβέρνηση το διαπραγματεύεται ακόμα. Οι γείτονες πάντως εμμένουν ανοιχτά σε αυτό το όνομα. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν έχει επέλθει συμφωνία για όλα και εκκρεμμεί το όνομα ή ακριβώς το αντίθετο! Ενώ παραμένει εξίσου ασαφές αν η κυβέρνηση κάνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια ή τις έχει εγκαταλείψει και τις έχει αφήσει πάλι στον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς.
Καμία σοβαρότητα.

ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ. Επί ξύλου κρεμάμενη η κυβέρνηση Ραχόι μετά την καταδίκη κορυφαίων μελών του Λαϊκού Κόμματος για την εμπλοκή τους σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς.
Στη δίκη 29 κατηγορούμενοι για διαφθορά, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 245.492 ευρώ στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα για “συμμετοχή με σκοπό το κέρδος” σε σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.
Οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι αλλά για να περάσει από τη Βουλή χρειάζονται τη στήριξη των Ciudadanos και των Podemos. Ήδη οι Ciudadanos οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση, δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής αλλά ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή τους για εκλογές θα καταθέσουν δική τους πρόταση μομφής για να τις προκαλέσουν.
Ο Μαριάνο Ραχόι με το γνωστό του ύφος δήλωσε οτι αρνείται να προκηρύξει εκλογές.
Στην Ιταλία ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ολοκλήρωσε τις επαφές του και αναμένεται να ανακοινώσει τη λίστα των Υπουργών της κυβέρνησής του η οποία, κατά δήλωσίν του, θα περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα. Την λίστα θα πρέπει πρώτα να την εγκρίνει ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα,  ο οποίος δεν έχει διακοσμητικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
+Βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία και τον νέο της Πρωθυπουργό. Αξίζει να τη διαβάσετε.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Και αυτή την εβδομάδα όλα δείχνουν ότι η στρατηγική Ερντογάν δεν λειτουργεί, η δημοτικότητα του αποδυναμώνεται, ενώ η οικονομία προαναγγέλλει ανατρεπτικές εξελίξεις.
Ένα μήνα πριν από τις εκλογές ο καθηγητής Αχμέτ Ινσελ, γράφει στη Τζουμχουριέτ ότι και οι δύο στόχοι της επίσπευσης των εκλογών,  δηλαδή η αποτροπή της συμμετοχής του Καλού Κόμματος και η εκμετάλλευση της εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης του 2017, δεν επιτυγχάνονται  Το κόμμα της κυρίας Μεράλ Ακσενέρ συμμετέχει και στις εκλογές και στην επιτυχή εκλογικά Εθνική Συμμαχία, πού διεκδικεί να ελέγξει την επόμενη εθνοσυνέλευση και ανταγωνίζεται στις δημοσκοπήσεις τις επιδόσεις του κόμματος της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης (AKP).
Δημοσκόπηση της Mediar Research στις 26 Μαΐου με προσωπικές συνεντεύξεις 4.268 ατόμων, δείχνει ότι στήριξη στον Ερντογάν φτάνει το 43,5% ενώ τα κόμματα που τον στηρίζουν δηλαδή το AKP,  το MHP και το BBP συγκεντρώνουν συνολικά το 45,6% των ψήφων (39,61% το AKP 5,31% MHP και 0.71% το BBP).
Η Εθνική Συμμαχία (CHP, GOOD Party, Felicity Party, Democrat Party), σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, συγκεντρώνει 42,5% ενώ το κουρδικό HDP εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 11,9%. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν οι Κούρδοι θα καθορίσουν την ισορροπία της επόμενης Εθνοσυνέλευσης
Τι θα γίνει τότε; Τη δική του άποψη για το τι θα γίνει παρουσίασε στην φιλοκυβερνητική τηλεόραση Akit TV, ο διάσημος τηλεσεξολόγος και τηλεθεραπευτής συγγραφέας  Αχμέτ Μαράνκι. Ο γνωστός και ως “πρίγκηπας των βοτάνων”, υποστήριξε ότι θα ξεθάψει όπλα που έχει κρύψει στο δάσος του Βελιγραδίου έξω από την Κωνσταντινούπολη και θα βγει στους δρόμους!   Η δήλωση προκάλεσε θύελλα που συγκίνησε ακόμα και τους εισαγγελείς. Διατάχθηκε έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα .
Η εταιρεία Mediar Research εκτιμά ωστόσο ότι όσο περιμένουμε, η αντιπολίτευση κερδίζει το έδαφος που έχασε λόγω του αιφνιδιασμού, “Η οικονομική κρίση  κοστίζει στο μπλοκ της εξουσίας και ενισχύει την αντιπολίτευση”,  γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση που συνοδεύει τη δημοσκόπηση.
Στην οικονομία τώρα παρακολουθούμε την ελεύθερη πτώση της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ)  Την προαναγγελθείσα καταστροφή, αποδίδουν πλέον ονομαστικά στις θεωρίες και τις επεμβάσεις του προέδρου Ερντογάν και του περίεργου κύκλου των οικονομικών συμβούλων του.
Ο καθηγητής οικονομικών Aziz Konukman που χαίρει γενικότερης εκτίμησης δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι η ευθύνη του Ερντογάν στην νομισματική κρίση είναι πολύ μεγάλη, αλλά θεωρεί ότι ακόμα και η αλλαγή εξουσίας δεν θα αρκέσει για να λυθεί το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα η εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία , αντιστρέφονταν και δεν προκαλούσε  νομισματική κρίση, χάρις στην πολιτική των επιτοκίων η οποία γεφύρωνε πάντα το κενό ανάμεσα τον πληθωρισμό και την συναλλαγματική ισορροπία. Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του εμπόδισαν την Κεντρική Τράπεζα στο να παίξει αποτελεσματικά αυτό το ρόλο και οδήγησαν την Τουρκική Λίρα στην σημερινή κατάσταση, και στην μονόδρομη εκροή κεφαλαίων από την Τουρκία .
Η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστιν Λαγκάρντ, που απουσίαζε επί χρόνια από την ειδησεογραφία στην Τουρκία, εμφανίστηκε αυτή τη βδομάδα ζητώντας να αφεθεί η Κεντρική Τράπεζα να παίξει το ρόλο της.
Παράλληλα άρχισαν να ακούγονται τα γνωστά στο Ελληνικό κοινό αερολογήματα “Θα δανειστούμε από την Κίνα”, τοποθετώντας στην κινεζική αγορά τα Τουρκικά ομόλογα ! (Ινσαλάχ) . (Άλκης Κούρκουλας)

BREXIT. ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΩΡΟΧΙΛΙΑΡΙΚΟ; Η Βρετανική Βουλή διανύει μία περίεργη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει αναβάλλει όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το Brexit, γιατί φοβάται ότι θα τις χάσει. Οι φιλοευρωπαϊστές Τόρις που θέλουν παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά ήταν αρχικά έντεκα. Τώρα υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει τους είκοσι. Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι έχει ήδη χάσει μία κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit -όταν οι αντάρτες του κόμματος σε συνεργασία με την αντιπολίτευση επέβαλλαν η τελική συμφωνία για το Brexit να κριθεί από την ψήφο των βουλευτών. Αργά ή γρήγορα και οι υπόλοιποι νόμοι θα έρθουν στη Βουλή, με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Ιουνίου. Τότε η Μέι θα μετρήσει τις δυνάμεις της.
Το ίδιο κάνει καθημερινά και με τους υπουργούς της.  Στο υπουργικό συμβούλιο συνέβη ηρωικός καυγάς όταν η πρωθυπουργός απείλησε τους Brexiteers που ζητάνε καθαρή έξοδο από την ΕΕ και σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις. Η σύγκρουση μεταφέρθηκε και σε επίπεδο ανώνυμων αξιωματούχων αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε τα βρετανικά σχέδια για ήπιο Brexit “φαντασία”, για να απαντήσει επίσης ανώνυμα το Λονδίνο ότι δεν ανέχεται τέτοιες προσβολές.
Στη Σκωτία έχουν πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούν: πότε ακριβώς θα κυματίζει στα δημόσια κτίρια η σημαία της Σκωτίας και πότε της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) εξοργισμένη διέψευσε ότι την απασχολούν τέτοια ζητήματα και ζήτησε από Ανεξάρτητη Αρχή να διερευνήσει την πηγή των fake news. Διερεύνηση όντως έγινε, μόνο που η είδηση αποδείχθηκε αληθινή.
Όπως αληθινός αποδεικνύεται και ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit. Η έξοδος έχει ήδη στοιχίσει 900 λίρες (περίπου χίλια ευρώ) σε κάθε νοικοκυριό. Αλλά μπροστά στο μπλε το διαβατήριο, το βρετανικό, τι είναι ένα ψωροχιλιάρικο;
Η εβδομάδα που πέρασε σε μία στιγμή γέλιου. Το κοινό στο στούνιο του BBC γελάει όταν ακούει βουλευτή των Εργατικών να περιγράφει την πολιτική του κόμματος για το Brexit ως “συνεπή”.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Απεβίωσε ο πολυβραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ. Το έργο του είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές. Συγκεντρώσαμε τις συνεντεύξεις που έχει δώσει σε Έλληνες δημοσιογράφους και όσα είπαν οι μεταφραστές του έργου του στα Ελληνικά. Τις διαβάζετε εδώ.

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Όσοι μείνετε στην Αθήνα το τριήμερο είναι ευκαιρία, αύριο Σάββατο να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118) από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι για να δείτε την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βατόπουλου “Περπατώντας στην Αθήνα” με αφορμή την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του. Η δουλειά του Νίκου Βατόπουλου στην Αθήνα δεν χρειάζεται συστάσεις. Προτείνουμε χωρίς δισταγμό το βιβλίο ενώ σίγουρα αύριο θα περάσουμε κι εμείς μια βόλτα από την έκθεση.

ΘΕΑΜΑΤΑ. Μπορεί να πέρασε μια εβδομάδα από τον γάμο στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας αλλά ο Τύπος κατακλύζεται ακόμα με αφιερώματα. Εμείς συγκεντρώσαμε ήδη ό,τι πρέπει να θυμάστε από το γεγονός ενώ σας προτείνουμε να διαβάσετε και το κείμενο της Εύης Φέτση που ήταν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το γεγονός.

ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ. Το Σάββατο 26 Μαΐου και την Κυριακή 27 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οι οινόφιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους Δρόμους του Κρασιού της Ελλάδας και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, διαγωνισμούς με πλούσια δώρα και άλλες εκπλήξεις. Η είσοδος στα οινοποιεία το διήμερο 26-27 Μαΐου θα είναι ελεύθερη.
Ενημερωθείτε για τα οινοποιεία που συμμετέχουν από τις ενώσεις κάθε περιοχής.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για την εβδομάδα που μας πέρασε! Καλό τριήμερο!