Τετάρτη 16 Μαίου

“Δύσκολο να επιλυθεί”. Το είπε η Άγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο ονοματολογικό της πΓΔΜ αλλά ταιριάζει σε ολόκληρη τη σημερινή ειδησεογραφία. Δύσκολο το Μακεδονικό, δύσκολη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μέχρι και η Βόρειος Κορέα κάνει τώρα τη δύσκολη στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Λίγες ημέρες πριν τη συνταξιοδότησή του, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή του κοινού υπέβαλλε την παραίτησή του Σε τρισέλιδη γραπτή δήλωση ανέφερε ότι οδηγήθηκε με “στην επώδυνη απόφαση του” μετά από 42 χρόνια δικαστικής καριέρας όταν το ποτήρι ξεχείλισε με διαρροές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από διάσκεψη του Δικαστηρίου στο οποίο κρίνεται ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου. Κι αφού παραπονέθηκε για τις διαρροές προχώρησε και ο ίδιος σε διαρροή αποκαλύπτοντας ότι “είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων”.
Αυτά βέβαια στερούνται  στοιχειώδους σοβαρότητας και λυπούμαστε που η  αντιπολίτευση, Νέα Δημοκρατία και ΚινΑλ ,άδραξαν την ευκαιρία να “σκοράρουν πόντους” αντί να καταγγείλουν άλλο ένα βαρύ θεσμικό ατόπημα του πρώην πλέον Προέδρου του ΣτΕ. 

ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. Τροπολογία με την οποία επιβάλλεται το τέλος 2% σε smartphones, σε tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έφερε η κυβέρνηση με σκοπό την επιβολή εφάπαξ “εύλογης αμοιβής” υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων. Επίσης, ενώ η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes αυτή που κατατέθηκε προβλέπει την επιβολή του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως. Το αντίστοιχο τέλος ορίστηκε στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, και στο 6% για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (σκληρούς δίσκους κλπ). O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) έκανε λόγο για ένα “άδικο” και “αντιαναπτυξιακό” ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ. 
Εντύπωση προκαλεί η στάση του Ν.Παππά o οποίος έσπευσε στο twitter να διαφοροποιηθεί ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα έχοντας “ξεχάσει” πως και ο ίδιος έχει υπογράψει την τροπολογία.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τέταρτη αξιολόγηση και ξεκίνησαν οι συζητήσεις στο Χίλτον μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Επίθεση στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης μετά τις επαφές που είχε με τους δανειστές για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία οφείλονται στην τεχνική ανεπάρκεια επί του θέματος που έχει το ΤΑΙΠΕΔ.  Πρόσθεσε δε, ότι εάν την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και την πώληση ποσοστού του Ελ. Βενιζέλος είχε αναλάβει το υπουργείο θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και θα είχαμε εξασφαλίσει ακόμα και τριπλάσιο τίμημα.

ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εμμένει η Νέα Δημοκρατία στη θέση της στο Μακεδονικό κάνοντας λόγο για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκό Λαϊκού Κόμματος.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018 στη γερμανική Βουλή και με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την Πέμπτη στη Σόφια, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στα Δυτικά Βαλκάνια ως “καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της ειρήνης ή του πολέμου σε μια περιοχή με την οποία η ΕΕ γειτνιάζει άμεσα”. Αναφερόμενη στην ομιλία της σε “εύφλεκτα ζητήματα” που προκαλούν ένταση η καγκελάριος πρόβαλε τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τις διαφορές εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και “το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας και το πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί”.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περισσότεροι από 31.400 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτήθηκαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. Ο αριθμός έχει μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με το 2016 (63.200) και στο ένα τρίτο σε σχέση με το 2015 (95.200) αλλά παραμένει υπερδιπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2008-2013 (12.000 ετησίως). Στη συντριπτική πλειονότητά τους (89%) ήταν αγόρια. Περίπου το 77% ήταν ηλικίας 16-17 ετών, το 16% ηλικίας 14-15 και το 6% κάτω των 14 ετών. Όσον αφορά στην εθνικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ασυνόδευτων ανήλικων (17%) είναι Αφγανοί. Το υψηλότερο ποσοστό ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων καταγράφεται στην Ιταλία (περισσότεροι από 10.000 ή το 32% του συνόλου ανά την Ε.Ε.). Ακολουθεί η Γερμανία (9.100 ή 29%) και στην τρίτη θέση είναι η Ελλάδα με 2.500 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΑ “ΝΑΖΙΑ”. Η Βόρειος Κορέα ανέβαλε συνομιλίες κορυφής με τη Νότιο Κορέα διαμαρτυρόμενη για τις συνεχιζόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η δεύτερη με τις ΗΠΑ. “Πρόκειται για πρόβες πολέμου”, δηλώνουν Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ενώ απείλησε πως αν συνεχιστούν θα αναβάλλει την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο συνάντηση του προέδρου της Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο Τραμπ.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η Βόρειος Κορέα στην πραγματικότητα δεν έχει σκοπό να δυναμιτίσει τις συνομιλίες απλώς θέλει να αποκτήσει έναν αέρα υπεροχής λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίησή της δεδομένου ότι θεωρεί υπερβολικά σκληρές τις αξιώσεις των ΗΠΑ για μεταφορά μέρος του πυρηνικού της οπλοστασίου στις ΗΠΑ, την καταστροφή όσων βιοχημικών όπλων διαθέτει ενώ οι ΗΠΑ έχουν θέσει ζήτημα και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Τα αίτια της πτώσης του Mirage 2000-5 και τον Γιώργο Μπαλταδώρο στη Σκύρο στις 12 Απριλίου αποκαλύπτει το πόρισμα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων που ανέλυσαν τα δεδομένα του καταγραφέα πτήσης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα συμπεράσματα των Γάλλων ειδικών είναι παρόμοια με τις εκτιμήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και επιβεβαιώνεται πως η πτώση προήλθε από παραίσθηση του χειριστή. Παράλληλα, σύμφωνα με το millitaire.gr, απομακρύνεται το σενάριο της τεχνικής βλάβης στο πολεμικό αεροσκάφος.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 ανακοινώθηκαν  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra (το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών Οργανισμών και φορέων). Οι 29 νικητές προέρχονται από 17 χώρες, και ανάμεσα τους είναι η συντήρηση ψηφιδωτών στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η αναστήλωση και συντήρηση του βυζαντινού ναού Αγίας Κυριακής στη Νάξο και η αποκατάσταση κτιρίου του Ζωγράφειου παρθεναγωγείου στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΝΑΣ ΤΥΝΗΣΙΟΣ ΔΟΞΑΖΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΠΑΓΚΕΤΑ. Είναι από τα εμβληματικά γαλλικά σύμβολα η μπαγκέτα, ο γνωστός τύπος ψωμιού και το βραβείο για την καλύτερη μπαγκέτα του Παρισιού αρκετά έγκριτο και επιδραστικό δεδομένου ότι ο νικητής απολαμβάνει το προνόμιο για έναν ολόκληρο χρόνο να είναι ο προμηθευτής της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Μεγάρου στο Ελιζέ. Ο φετινός νικητής είναι δεύτερης γενιάς Τυνήσιος, “Είμαι Γάλλος”, δηλώνει ο ίδιος και σωστά αφού έχει γεννηθεί στη Γαλλία. Κάτι φορές τις παραδόσεις ενός έθνους τις εξαίρουν οι πιο αναπάντεχες περιπτώσεις.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.