Δευτέρα 23 Απριλίου

Εμμένει στην “καθαρή έξοδο” ο Αλέξης Τσίπρας. Νύχτα σοβαρών επεισοδίων στη Μυτιλήνη.  Συζητήσεις στην Τουρκία για το ενδεχόμενο ο Αμπντουλάχ Γκιούλ να ηγηθεί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προσεχείς εκλογές. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος ενώ τα τελευταία νέα από τις εκλογές στην Τουρκία τις καταγράφει ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ “ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ”.  Η καθαρή έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης παραμένει η κεντρική φρασεολογία  Αλέξη Τσίπρα στο λόγο που εξεφώνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.  Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα παράταση του μνημονίου ή δήθεν έξοδος, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι πράγματι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό που περιλάμβανε και πολλές υποχωρήσεις.
Χαρακτήρισε δε “ραγιαδισμό” την άποψη ότι απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
Από τη σημερινή ειδησεογραφία ξεχωρίζουμε επίσης τον… πρωτότυπο τρόπο που ο Νίκος Φίλης επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του στον Πρωθυπουργό. Σε δήλωσή του με την οποία σχολιάζει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” σύμφωνα με το οποίο οι διαφωνίες εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την περικοπή των συντάξεων είναι απλώς ένα παιχνίδι για το “θεαθήναι”, ο Νίκος Φίλης, χωρίς να διαψεύδει, θυμίζει σε όλους πως αν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο ανοίγει η οδός για την έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Από την πλευρά της, η Αντιπολίτευση, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού απευθύνει ένα ερώτημα: “Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;”.

ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 4% ΤΟ 2017. Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ εμφάνισε το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το πλεόνασμα αυτό που είναι το διπλάσιο από τον στόχο που ήταν 2,6% ανακοινώνεται την επομένη των επαφών του Ε.Τσακαλώτου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου οι δανειστές επέμειναν στην ανάγκη υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2022 αλλά διαφωνούν με την πολιτική με την οποία η κυβέρνηση καταφέρνει αυτά τα πλεονάσματα.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι αυτή τη στιγμή 220.000 συμπολίτες μας περιμένουν τη σύνταξή τους χωρίς κανείς να ξέρει πως επιβιώνουν χωρίς αυτές ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών στην εφορία έχουν φτάσει πλέον τα 101,6 δις Ε.

ΝΥΧΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων προσφύγων και μεταναστών που από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε η Αστυνομία στις 5.30 τα ξημερώματα, μετά από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν ένα προς ένα τους αλλοδαπούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφγανοί, και τους επιβίβασαν σε λεωφορεία, τα οποία τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας. Οι αλλοδαποί αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σχηματίζοντας μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα που είχε στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά. Στη διάρκεια της νύχτα η πλατεία Σαπφούς, η Μυτιληνιά προκυμαία, καθώς και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.
Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πλατεία Σαπφούς, στη Λέσβο, εξαπολύει ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, κάνοντας λόγο για τραγικά γεγονότα και για μια από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχει περάσει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια.
Ο Σπύρος Γαληνός σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και την οποία κοινοποίησε στο γραφείο του Πρωθυπουργού  “καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται” και τονίζει: “Μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το ΚΥΤ Μόριας αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Ζητήματα, για τα οποία έχω ενημερώσει και ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων εδώ και πολύ καιρό”

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο πρώην πρόεδρος, ο ενδέκατος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ (Abdullah Gul), συγκεντρώνει το 48,5%  των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στην περίπτωση που θα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR Research .
Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία σχολιάζουν ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος Γκιουλ να αποδέχονταν με ευχαρίστηση να είναι υποψήφιος, στην περίπτωση που θα είχε τη στήριξη ολόκληρης της αντιπολίτευσης και όχι κάποιου συγκεκριμένου κόμματος.
Νωρίτερα κυκλοφορούσαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία το μικρό ισλαμιστικό κόμμα διάδοχο των κομμάτων του Ερμπακάν με την Νετζμετιν Ερμπακάν (Netzmetin Erbakan), θα μπορούσε να προτείνει τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ως υποψήφιο.
O Πρόεδρος Γκιουλ, συναγωνιστής του σημερινού προέδρου από την εφηβική τους ηλικία, έχει διακριτικά αποσυρθεί από το προσκήνιο μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου,  αλλά απολαμβάνει γενικότερης εκτίμησης και αποδοχής. Ενώ συνήθως διατηρεί για τον εαυτό του έναν δεύτερο ρόλο σε σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν, σε κρίσιμες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας, έχει εναντιωθεί στον Ερντογάν και έχει πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες,  όπως τη ρήξη με τον Ερμπακάν και την ίδρυση του AKP.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά
AKP 46-47 % (Ταγίπ Ερντογάν)
MHP 6-8 % (Ντεβλέτ Μπαχτσελί)
CHP 22-23 % (Κεμάλ Κιλιρτζάρογλου)
GOOD Party 9-11% (Μεράλ Ασκενέρ)
HDP 10% (Σελαχαντίν Ντεμιρτάς)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Ένα σχόλιο του Άλκη Κούρκουλα για τη χθεσινή συνέντευξη Ερντογάν που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

ΧΩΡΙΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ. Τη δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλει ο καθένας ξεχωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος δίνει ρύθμιση που προετοιμάζει η ΑΑΔΕ, κατόπιν εισήγησής της στο υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν των οδηγιών που δόθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει συνολική ρύθμιση, με βάση την οποία:
-σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των δυο συζύγων το επιθυμεί, θα μπορεί να υποβάλει χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.
-εφόσον δεν δηλωθεί η βούληση υποβολής χωριστής δήλωσης από κανέναν εκ των δυο συζύγων, θα υποβάλλεται κοινή δήλωση με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Στην περίπτωση αυτή, δεδομένης της ήδη θεσμοθετημένης ξεχωριστής εκκαθάρισης των εισοδημάτων των συζύγων, εξετάζεται η δυνατότητα η υποβολή της κοινής δήλωσης να οδηγεί εξ ορισμού σε ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Στη σύλληψη ενός ατόμου, 22 ετών, στα χέρια του οποίου βρέθηκαν υπολείμματα από μπογιές προχώρησε η αστυνομία για τις φθορές που προξένησαν χθες το απόγευμα μέλη του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Γαλλίας.
Ο 22χρονος είναι μέλος του “Ρουβίκωνα”, ο οποίος έχει προσαχθεί σε ενέργειες της ομάδας στο παρελθόν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν περίπου 15 μέλη του “Ρουβίκωνα”, πέταξαν στα κτίρια μπογιές.
Η συγκεκριμένη πράξη προκάλεσε την ομοβροντία οξύτατων ανακοινώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για υπόθαλψη της δράσης της συγκεκριμένη ομάδας.

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. Ψηφίστηκε  από τη γαλλική βουλή  ο νόμος περί ασύλου και μετανάστευσης, έπειτα από μια εβδομάδα έντονων αντιθέσεων που εκφράστηκαν ακόμη και από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Έπειτα από 61 ώρες έντονων συζητήσεων, το νομοσχέδιο “για μια ελεγχόμενη μετανάστευση, ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου και μια επιτυχημένη ενσωμάτωση” ψηφίστηκε κατ’ άρθρον από την γαλλική Βουλή με 228 ψήφους υπέρ, έναντι 139 κατά και 24 αποχές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά) και όλη η αριστερά ψήφισαν κατά, όπως και οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Σύμφωνα με το νέο νόμο μειώνονται οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου, διπλασιάζεται ο χρόνος κράτησης των παράνομων μεταναστών και εισάγεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη είσοδο στη Γαλλία.
“Δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη τη δυστυχία του κόσμου”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία κατέγραψε λίγα περισσότερα από 100.000 αιτήματα ασύλου το 2017, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, και χορήγησε άσυλο στο 36% από αυτούς που έκαναν αίτηση. Η χώρα είχε σχεδόν έξι εκατομμύρια μετανάστες το 2014. Η Γερουσία αναμένεται να πάρει την σκυτάλη τον Ιούνιο, όπου η πλειοψηφία της δεξιάς έχει ήδη δεσμευτεί να τροποποιήσει το νομοσχέδιο αυτό σε μεγάλο βαθμό τον οποίο καταγγέλλει ως ανεπαρκή και ελαστικό προς την παράνομη μετανάστευση.

ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ. Ο πρώην  αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον τις διεθνούς δικαιοσύνης στη Χάγη ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, “πρόδρομος” του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας. Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης μετά τον θάνατο, στη διάρκεια της δίκης του, του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Εφόσον επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατάτε REPLY σε αυτό το email.