Τετάρτη 18 Απριλίου

Μέρα με πολύ θόρυβο αλλά με ελάχιστες ειδήσεις που αξίζουν πραγματικά της προσοχής σας. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας πατώντας REPLY σε αυτό το εμέηλ.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Τίτλοι τέλους χθες στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της δωροδοκίας- δωροληψίας. Ο κ. Δρίτσας ρωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη της νομολογία του δικαστικού συμβουλίου που υπάρχει από την περίοδο της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου σύμφωνα με την οποία η δωροδοκία-δωροληψία εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι η νομολογία είναι σεβαστή ωστόσο δεν είναι νόμος και πως η επιτροπή είχε διαφορετική άποψη.
ΣΧΟΛΙΟ. Η απάντηση του κ.Δρίτσα στην ερώτηση αυτή συνοψίζει, υπέροχα, τον χειρισμό από την κυβέρνηση της υπόθεσης ο οποίος δέχτηκε πολύ σκληρή κριτική ακόμα κι από ανεξάρτητες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της χώρας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά όσα είπε για το θέμα ο καθ. Νίκος Αλιβιζάτος που χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη χειρότερη εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών από την ημέρα εφαρμογής του, δηλαδή από το 1975. Ενώ ανάλογη θέση σε ανάλυσή του πήρε και ο καθ.Γιάννης Βούλγαρης με το άρθρο του “Σκανδαλώδης σκευωρία”, στα ΝΕΑ. 

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Σε διάγγελμα του μετά τη συνάντηση του με τον σύμμαχό του, Ντεβλέτ Μπαχτσλί,  πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη γείτονα, στις 24 Ιουνίου.
Μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης των εκλογών, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, τ
ο κεμαλικό, κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ζήτησε να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα από σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. “Τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία” ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, σήμερα το πρωί. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την ετήσια έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς με ανακοίνωσή τους κάλεσε την Τουρκία “να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας”.  Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ακόμα ότι η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι αναμφισβήτητη ενώ η Άγκυρα επιμένει να επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση.
Χθες, η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου αντιπρόεδρου Μπεκίρ Μποζντάγ επιμένει ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από την ελληνική βραχονησίδα Ανθρωποφάς στους Φούρνους Ικαρίας. Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο αξίωσε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις προκλητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις και κινήσεις τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης ο Μπεκίρ Μποσντάγ συνέδεσε πάλι το ζήτημα με αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στη χώρα μας.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Για “απαράδεκτες” δηλώσεις, κατηγορίες και τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας στην έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την ΕΕ ότι κάνει διακρίσεις και αναιρεί τις ίδιες της αξίες της. Παράλληλα, δηλώνει πως τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος στα Ίμια είναι “αποκλειστικά Τουρκικής κυριαρχίας”, ενώ υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην ΕΕ για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο το Κυπριακό.
+“Γελοίο” χαρακτήρισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη Τουρκία, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον κ. Γιούνκερ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.  Kίνδυνος ακύρωσης στη πράξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καθορίζει ότι  οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτημα ασύλου θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η Τουρκία δεν δέχεται να επιστρέφονται αιτούντες άσυλο από την ελληνική ενδοχώρα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι θα πρόκειται για άτομα που έφτασαν μετά την κοινή δήλωση, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2016. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος όταν ενημερωθεί επισήμως για την απόφαση. Στο ΣΤΕ είχε προσφύγει το ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ζητώντας να ακυρωθεί η υπ’ αριθμόν 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός από τον Μάρτιο του 2016 στην κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο.


Ακόμα στις ειδήσεις

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Την άρση των συνοριακών ελέγχων για τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα (που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2017) αποφάσισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ενημέρωσε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ γνωστοποίησε και την απόφαση για παράταση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία για άλλους έξι μήνες. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο Νόμου για την υιοθεσία -αναδοχή τέκνων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (άρα και στα ομόφυλα ζευγάρια) να συμμετέχουν στη διαδικασία της αναδοχής, όχι όμως και της υιοθεσίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΜ-ΠΟΜΠΕΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επιβεβαίωσε με πρωϊνό του τουίτ ο πρόεδρος Τραμπ, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο κι ενώ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, ταξίδεψε υπό πλήρη μυστικότητα στη Βόρειο Κορέα για να συναντηθεί με τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν για να προετοιμάσει την συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Είναι η πρώτη φορά που συναντιώνται τόσο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών. Η τελευταία φορά ήταν το 2000 όταν η τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ομπράιτ είχε συναντηθεί με τον πατέρα του σημερινού προέδρου.
Οι New York Times έφτιαξαν ένα χρονολόγιο των διπλωματικών προσπαθειών για την προσέγγιση ΗΠΑ-Β.Κορέας. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το αφιέρωμα είναι το λιγότερο εντυπωσιακές.
ΑΝΑΛΥΣΗ. “Οι Κινέζοι έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία που έχει η συνάντηση Τραμπ-Κιμ αφού είναι ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που θα συναντηθεί με ηγέτη της Βορείου Κορέας και θα τους προκαλούσε πολύ μεγάλη ανησυχία το γεγονός εκείνοι να αποκλείονταν από το ενδεχόμενο σύναψης μια συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Βορείου Κορέας”, διαβάζουμε στο The Hill σχετικά με τη “μάχη” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ποιος θα αποκτήσει την ισχυρότερη επιρροή στη Βόρειο Κορέα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μακ Γκίχαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δημιούργησαν ένα ένζυμο που μπορεί και “τρώει” ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το γνωστό ΡΕΤ (polyethylene terepththalate). Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και το επίτευγμα τους αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά στη μάχη κατά της ρύπανσης καθώς θα διευκολύνει για πρώτη φορά την ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδίως μπουκαλιών κατασκευασμένων από ΡΕΤ (παραμένει επί εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον). Το νέο ένζυμο έχει τη δυνατότητα να αρχίζει και να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την επαφή του με το πλαστικό. Η ομάδα θέλει να βελτιώσει το τροποποιημένο ένζυμο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα
Σημείωση: Περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό παγκοσμίως και μόνο το 14% ανακυκλώνεται.

ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ. Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι από τη Δευτέρα 23 Απριλίου η Αθήνα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε τους άξονες και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, που με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις θα φέρει την Αθήνα για ένα χρόνο στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου. Πρόκειται για ένα θεσμό της UNESCO  που ξεκίνησε το 2001 και τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ξεχωρίζουμε ως σημαντική τη συμμετοχή των 75 βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Αθηναίων. Εξαιρετικό.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε επίσης το project “Ανοικτές Συλλογές”, όπου περίπου 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκδηλώσεις και συνέργειες και θα αποκαλύψουν ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, σε μια “σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών” που θα διαρκέσει 12 μήνες, με στόχο να αποτελέσει θεσμό για την πόλη.
Το πλήρες πρόγραμμα (ανοίγει σε pdf) εδώ

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.