Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος κι από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας. Μάλιστα ο Θύμιος Τζάλλας κλείνει σήμερα στο FACT ένα χρόνο ειδησεογραφικής κάλυψης του Brexit με τρόπο που ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό. Τον ευχαριστούμε για τα μοναδικά στο είδος τους ρεπορτάζ για ελληνικό ΜΜΕ.
Για να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατάτε REPLY σε αυτό το εμέηλ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ. Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 9 π.μ. και τα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές για περισσότερες ώρες χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται το ακριβές τους ωράριο. Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά ενώ από την Τρίτη 10 Απριλίου επιστρέφει το κανονικό ωράριο.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΜΜ. Δείτε εδώ πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
37η ημέρα. Η συνεχιζόμενη κράτηση στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων αξιωματικών χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πόσο μάλλον να έχουν περάσει από δίκαιη δίκη και όλα αυτά σε καιρό ειρήνης από μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, βαραίνει το κλίμα των ημερών. Όσο ψύχραιμα και να το βλέπει κανείς το γεγονός ότι δύο άνθρωποι είναι φυλακισμένοι χωρίς κατηγορίες και χωρίς δίκη προκαλεί οργή σε κάθε ελεύθερο, δυτικό πολίτη. Αυτό που επιτείνει το αίσθημα της οργής είναι οι χειρισμοί του ΥΠΕΘΑ ο οποίος με την ανοχή του Πρωθυπουργού συνεχίζει της εθνολαϊκιστικές υστερικές ρητορείες που απομακρύνουν το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα κάποια λύση. Η σκέψη μας αυτές τις ημέρες είναι με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που έχουν εμπλακεί σε αυτή την αδιανόητη περιπέτεια.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι Τούρκοι μπορεί μεν να έχουν ανοίξει πάλι την κάνουλα των ροών αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau όπως το καταγράφει η “Ναυτεμπορική” και η Ελλάδα έχει τις δικές της, μεγάλες ευθύνες, στη διαχείριση των ροών αφού δεν λειτουργεί το σύστημα επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία με τον τρόπο που το προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Τις τελευταίες εβδομάδες μας έχουν εντυπωσιάσει οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες στο Μακεδονικό. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για όσα συμβαίνουν αφενός γιατί έχουμε εδραιωμένες, πλέον, πεποιθήσεις για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου γιατί είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τον επικοινωνισμό από την ουσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άγγελου Αθανασόπουλου στα ΝΕΑ το κλειδί για την επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να βρίσκεται στις συνομιλίες που θα συνεχιστούν αμέσως μετά το Πάσχα στην Οχρίδα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα σημαντικά (για την Αθήνα είναι η αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ και το erga omnes και για τα Σκόπια η ταυτότητα και η γλώσσα) αλλά δεν έχουν βρει ακόμα το πώς όλο αυτό θα αποκρυσταλλωθεί σε συμφωνία και ποια βήματα θα περιλαμβάνει η υλοποίησή της.
Διαβάζοντας προσεκτικά τα ρεπορτάζ διαμορφώνουμε την εντύπωση ότι πιο πολύ από το πώς θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή η κυβέρνηση αγωνιά για το πώς θα προκαλέσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία η οποία δέχεται πολλές πιέσεις από διάφορους πλευρές (κυρίως από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς) να στηρίξει τη συμφωνία αλλά γνωρίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν σχεδόν αυτοκτονική.
Για την ώρα πάντως η Νέα Δημοκρατία έχει μείνει σταθερή στη θέση της ότι περιμένει την τελική συμφωνία η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αρχές του Βουκουρεστίου μια θέση στην οποία και η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να ακολουθήσει μετά τις αλλεπάλληλες μετρήσεις που δείχνουν την κοινή γνώμη να είναι αρνητικά διακείμενη στο ενδεχόμενο συμβιβαστικής λύσης για το θέμα του ονόματος σε αμετακίνητα υψηλά ποσοστά.
ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ UBER X. Αναστέλλει από την Τρίτη του Πάσχα η Uber τη δραστηριότητα της UberX στην Αθήνα, επικαλούμενη τα προβλήματα που της προκαλεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η UberX είναι η υπηρεσία που εξυπηρετεί μετακινήσεις με Ι.Χ. αυτοκίνητα και όχι ταξί.
ΑΝΑΛΥΣΗ. Βρήκαμε αποκαλυπτικό και πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Inside Story με τα παρασκήνια της αναστολής λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας που φαίνεται τελικώς πως δεν ήταν σύννομη (και πριν από την ψήφιση του νόμου Σπίρτζη).
ΑΓΟΡΕΣ. Tη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και δύο εβδομάδες κατέγραψε χθες το βράδυ στο κλείσιμό της η Wall Street, καθώς κλιμακώθηκε η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, με την εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι εξετάζονται νέοι δασμοί ύψους 100 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές. Οι επενδυτές ετράπησαν σε μαζική φυγή, με τον Dow Jones να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 720 μονάδες.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Στις κάλπες προσέρχονται οι Ούγγροι αύριο για τις βουλευτικές εκλογές. Φαβορί ο νυν πρωθυπουργόςΒίκτορ Όρμπαν και το δεξιοεθνικιστικό του κόμμα “Ένωση Νεαρών Δημοκρατών” (FIDESZ) χωρίς, όμως, να είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να αποσπάσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία. Με αυτή την πλειοψηφία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσει στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον Τύπο που έχουν προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών.
Ο Όρμπαν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της ΕΕ μετά την Άγκελα Μέρκελ και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς την αντιμεταναστευτικής ρητορικής σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ καταφέρνει να δίνει τους τόνους και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πτέρυγα των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρωβουλής. Τις εκλογές στην Ουγγαρία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο αμερικανικός Τύπος αφού για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους επιτελείς του, όπως τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής του Στηβ Μπάνον, ο Όρμπαν είναι κάτι σαν ήρωας, ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Αν και δεν θα έπρεπε, παραμένει εντυπωσιακό ότι η κόντρα με τις Βρυξέλλες δεν τον έχει εμπορίδει καθόλου να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Όπως παρατήρησε και Αμερικανός αναλυτής, “Ο Λένιν έλεγε ότι θα κρεμάσουν το καπιταλιστές με το σκοινί που θα τους έχουν πουλήσει. Ο Όρμπαν ετοιμάζεται να το κάνει με το σκοινί που του χορηγούν οι Βρυξέλλες δωρεάν”. Η δήλωση έγινε εδώ όπου και η καλή ανάλυση από τη Washington Post ενώ όσοι ενδιαφέρονται να πάνε λίγο πιο βαθιά για τον τρόπο που λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στην Ουγγαρία, τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και τις ισορροπίες της χώρας μπορούν να διαβάσουν την ανάλυση του Reuters.
ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Σε 24 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουέν-χιέ η οποία κρίθηκε ένοχη διαφθοράς. Η ανακοίνωση της απόφασης μεταδόθηκε από την τηλεόραση της χώρας. Η Παρκ Γκουέν-χιέ είχε κηρυχθεί έκπτωτη από το κοινοβούλιο της χώρα της τον Δεκέμβριο του 2016.
Δικαστήριο της Βραζιλίας επικύρωσε την ποινή κάθειρξης 12 ετών που είχε επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της χώρας Λούλα ντα Σίλβα. αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να παραμείνει ελεύθερος έως ότου εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα. Η εξέλιξη έρχεται έξι μήνες πιρν από τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία και με τις δημοσκοπήσεις να θέλουν τον Λούλα να έχει σαφές προβάδιασμα. Για την ώρα ο Λούλα αρνείται να παραδοθεί στις αρχές για να εκτελεστεί η ποινή του.
Στη Νότιο Αφρική ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και απάτη που σχετίζονται με την αγορά όπλων το 1990 αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ζούμα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), τον απείλησε με αποπομπή για την υπόθεση της διαφθοράς. Τον Ζούμα αντικατέστησε ο Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος ανακηρύχθηκε στο αξίωμα χωρίς ψηφοφορία και έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Βέβαια, η διαδικασία διήρκεσε 20 μόλις λεπτά. Η δίκη θα συνεχιστεί τον Ιούνιο.
Ο ΣΩΣΤΟΣ ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ. Το προσχέδιο της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit Treaty) είναι 120 σελίδες. Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς περιλαμβάνουν, αφού το κείμενο αφήνει αναπάντητα ένα σωρό ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας κλπ. Και φυσικά απομένει ο τετραγωνισμός του κύκλου: πώς δηλαδή η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει ταυτόχρονα και στην ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία, όταν οι δρόμοι τους χωρίσουν.
Ούτε όμως στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου παρατηρείται κάποια πρόοδος. Ο γερμανός διαπραγματευτής Πίτερ Πτάσεκ έγραψε στο twitter ότι επικρατεί περίεργη ησυχία αφού οι Βρετανοί εξαφανίστηκαν.
Αυτός που εμφανίστηκε είναι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ή ‘Μιλιμπαντ ο Σωστός’ όπως λέγεται μέσα στο Εργατικό Κόμμα. Ο αδερφός του Εντ που εξελέγη αρχηγός το 2010 στη δραματική τους μονομαχία, είναι ο ‘λάθος Μίλιμπαντ’. Ο τελευταίος έστριψε το κόμμα προς τα αριστερά και έχασε από τον Κάμερον, με αποτέλεσμα να έχουμε το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο κεντρώος και remainer Ντέιβιντ ζήτησε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε η χώρα να ανακαλέσει το Brexit. Eπειδή στη Βρετανία περιμένουν την αγγλική εκδοχή του Μακρόν εδώ και χρόνια, άρχισε πάλι η συζήτηση μήπως ο σωστός αδερφός επιστρέψει από την Αμερική και αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.
Η εβδομάδα σε ένα domain: Το .eu δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται στη Βρετανία. Οι πρώτοι που θα την πατήσουν θα είναι οι leave.eu οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της ΕΕ.
+ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. Στο FACT έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στον David Miliband. Ακούστε μια ωραία συζήτηση που είχε με τον David Axelrod πριν από μερικούς μήνες όπου μιλάει για το προσφυγικό και για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Πολύ ωραία συζήτηση.
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ; Μπορεί τα μάτια του κόσμου, ειδικά των ευρωπαίων, να είναι στραμμένα στον τρόπο που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις συγκρουόμενος με κραταιά συνδικάτα στη χώρα του όμως εμείς βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον ένα θέμα που ανέδειξαν χθες οι New York Times. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα η κυβέρνηση Μακρόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απελάσει από τη χώρα τον El Hadi Doudi, τον πιο γνωστό ιεροκήρυκα του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Γαλλία. Ο Ιμάμης Doudi έχει γεννηθεί στην Αλγερία και δεν είναι Γάλλος πολίτης. Η δημοφιλία του ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας και φτάνει μέχρι και τη Γερμανία. Ο ίδιος και ο δικηγόρος του ισχυρίζονται ότι τα κηρύγματά του που έχουν εκληφθεί ως “κηρύγματα μίσους” είναι στην πραγματικότητα περικοπές από τα ιερά κείμενα των Μουσουλμάνων και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κυριολεκτικώς.
Σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ έχει αναχθεί σε ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και όχι μόνο γιατί συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία αλλά γιατί η Άκρα Δεξιά και τα λαϊκιστικά κινήματα το εκμεταλλεύονται για να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η Γαλλία μια χώρα με βαθιά δημοκρατική παράδοση κι ένα φιλελεύθερο ηγέτη θα χειριστεί το ζήτημα. Θα το παρακολουθήσουμε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ. Αφού κατέβαλε τα 75.000Ε της εγγύησης που επέβαλλε το δικαστήριο του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη Γερμανία, ο Κάρλες Πουτζεντεμόν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Είχε συλληφθεί σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσης για ανταρσία ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την κατηγορία της διαφθοράς. Όπως επισημαίνει και το Politico οι Γερμανοί δικαστές κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο δεδομένου ότι με την απόφαση αυτή η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να έρθει στη δυσάρεστη θέση να εκδόσει τον Πουτζντεμόν για την “πολιτική” κατηγορία της ανταρσίας. Βγαίνοντας από τη φυλακή και απευθυνόμενος σε οπαδούς του που τον επευφημούσαν κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν ζήτησε την αποφυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών που κρατούνται. “Είναι ντροπή για την Ευρώπη να έχει πολιτικούς κρατούμενους. Έφτασε η ώρα για διάλογο”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ.
“Ο Άνθρωπος πίσω από το Λεξικό”. Ο Noah Webster Jr του διάσημου λεξικού είχε συμπλέγματα ανωτερότητας, του άρεσε να προβοκάρει την πολιτική ορθότητα και παθιαζόταν με την ιδέα να “αμερικανοποιήσει” την αγγλική γλώσσα. Πολύ ωραίο ανάγνωσμα στο Paris Review.
Τι είναι το wabi sabi; Για να μπορούν οι εταιρείες ένδυσης να βγάζουν 5 collections το χρόνο (αντί για 2 όπως μέχρι πριν 20 χρόνια) ανήλικα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 18 ώρες την ημέρα και για την κατασκευή ενός t-shirt χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού. Απέναντι στη λογική που θέλει τα πάντα αναλώσιμα οι Ιάπωνες αντιπαραθέτουν τη λογική του wabi sabi. O Θανάσης Παναγόπουλος γράφει γιαυτό στην Athens Voice.
Έξι απλοί τρόποι για να διατηρούμε το μυαλό μας σε φόρμα, σε κάθε ηλικία. Harvard Medical School Review.
Αυτά ήταν όσα πρέπει να κρατήσετε από την εβδομάδα που μας πέρασε. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλή Ανάσταση!