Η εβδομάδα 19-23 Μαρτίου

ΓΕΝΕΘΛΙΑ. Σήμερα το FACT συμπληρώνει δύο χρόνια έκδοσης. Το πρώτο newsletter το στείλαμε 23 Μαρτίου 2016 και ήταν αυτό. Έκτοτε και κάθε μέρα διατρέχουμε ίσως και παραπάνω από εκατό διαφορετικές ειδησεογραφικές πηγές για να επιλέξουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας.
Το FACT εκδίδεται με την υποστήριξη της Agilis S.A, την οπτική της ταυτότητα επιμελήθηκε ο Δημήτρης Στεφανίδης ενώ μέχρι σήμερα έχουν συνεργαστεί μαζί μας η Μαρία Χούκλη, ο Χρήστος Λόλας, η Βίκυ Ελευθεριάδου και ο Γιώργος Κορδομενίδης. Ο Θανάσης Παναγόπουλος παραμένει στις επάλξεις ενώ από τη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας με τις εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις του προσδίδει κύρος στο δελτίο μας.
Η καλύτερη διαφήμιση για εμάς είναι οι ίδιοι μας οι αναγνώστες. Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το σε φίλους και γνωστούς για να εγγραφούν.
Το δελτίο της Παρασκευής θα λειτουργεί στο εξής ως ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε.
Ευχαριστούμε πολύ που μας διαβάζετε.
Συνεχίζουμε.
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.

Η εβδομάδα 19-23 Μαρτίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι αναταράξεις που προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα και τα Μήντια η διακοπή του πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου μετά τα έκτροπα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα και η απαξίωση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis κυριάρχησαν σε μια ειδησεογραφία- πρόσχημα με την έννοια ότι αυτά δεν είναι γεγονότα ή εξελίξεις αλλά παραπολιτικές συζητήσεις.  Στο FACT απ’όλα αυτά κρατούμε μόνο το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος, μετά από τις εβδομάδες σιγής που του είχε επιβληθεί από τον Πρωθυπουργό, διεκδίκησε και πέτυχε να εκφράζει το δικό του λόγο στο Μακεδονικό και στα Ελληνοτουρκικά, τα θέματα δηλαδή που δικαιολογούν την ύπαρξη των ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι ο Ιβάν Σαββίδης με όποια μηντιακή ή άλλη ισχύ έχει είναι η προίκα Καμμένου στο γάμο του με τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που περιπλέκει τη μεταξύ τους σύγκρουση. Διαβάστε και την ανάλυσή μας στο “Φιλελεύθερο” γιατί το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου θα είναι πολύ δύσκολο ακόμα κι αν είναι απολύτως φιλικό.
Οι σημαντικότερες ειδήσεις που αξίζει να κρατήσουμε από την εβδομάδα που πέρασε είναι η αύξηση των χρεών των πολιτών στην εφορία, η κατάρρευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η επίθεση στην νεοφυή επιχειρηματικότητα με στόχο το TaxiBeat και το καθημερινό δελτίο ανομίας της τυφλής βίας διαφόρων ομάδων που δρουν χωρίς κανένα έλεγχο. Σήμερα, υπεγράφη η εγκύκλιος για ρύθμιση χρεών μέχρι 50.000Ε των ελεύθερων επαγγελματιών στο Δημόσιο. Πρόοδο είχαμε στις αποκρατικοποιήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ να βάζει στα ταμεία του το α’τρίμηνο του 2018 γύρω στα 500εκ Ε. 232 εκ κατατέθηκαν σήμερα για την παραχώρηση του ΟΛΘ ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται άλλα 284εκ για την εξαγορά του 5% του ΟΤΕ.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο οποίο καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (κυπριακή ΑΟΖ), η έκφραση πλήρους αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο και η έκφραση ανησυχίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε φυλακή της Τουρκίας, λειτουργεί πολύ θετικά στο εσωτερικό της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Καταγράφουμε και την κοινή στάση Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Η Νέα Δημοκρατία κινητοποιήθηκε έντονα ώστε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας.
Η Τουρκία αντέδρασε με νέα NAVTEX που περιλαμβάνει και το Καστελόριζο δείχνοντας ότι αγνοεί τις συστάσεις της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΟ.  Η χώρα ποτέ δεν ήταν τόσο μόνη όσο τους τελευταίους μήνες για μια σειρά από λόγους όχι αποκλειστικά δικούς μας αν και οι διαρκείς ατυχείς χειρισμοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν τη θέση μιας οικονομικά αδύναμης χώρας που προσπαθεί να πλοηγηθεί μέσα σ’ενα περιβάλλον διάχυτης ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και δη στην περιοχή.
Το χρειαζόμασταν αυτό λοιπόν, σωστά το κυνήγησε η κυβέρνηση και είναι θετικό που το κατάφερε. Μόνη σταθερή παραφωνία η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Πούτιν η οποία διαφοροποιείται αισθητά από τους ευρωπαίους εταίρους.
Στο θέμα των δύο, σήμερα ο ΥΠΕΘΑ και αναφορικά με την χθεσινή πληροφορία ότι στα τηλέφωνα των δύο βρέθηκαν κάποια σχεδιαγράμματα δήλωσε  πως τα τηλέφωνα έχουν ελεγχεί ήδη παρουσία μάλιστα Έλληνα εμπειρογνώμονα και δεν έχει βρεθεί σε αυτά τίποτα επιλήψιμο.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας σύνοδος της ηγεσίας της ΕΕ και της Τουρκίας για να συζητηθεί το μέλλον της ενταξιακής διαδικασίας της δεύτερης. Με αφορμή αυτή την σύνοδο, την Τετάρτη είχαμε παρέμβαση του π.Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η πορεία των συνομιλιών στη Βάρνα συνδέεται με τους δύο.
Θυμίζουμε ότι στο θέμα των δύο έχει επέμβει ήδη προσωπικά η Άγκελα Μέρκελ και με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ. Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη διαβάστε τη συνέντευξη του Καθ. Άγγελου Συρίγου στο Liberal όπου εξηγεί γιατί για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Tο άρθρο της Άννας Διαμαντοπούλου με το οποίο προτείνει ανατροπή του υπάρχοντος status μέσω διπλωματικών ενεργειών και σύναψης συμμαχιών από τη στιγμή που η στρατηγική του κατευνασμού δεν φέρνει αποτελέσματα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Την εβδομάδα που πέρασε πληροφορηθήκαμε ότι ανταλλάξαμε με τα Σκόπια τις προτάσεις μας, πως υπάρχουν διαφωνίες αλλά υπάρχει αισιοδοξία για την υπέρβασή τους μέσα από τη διαπραγμάτευση. Από σήμερα βρίσκεται στην πΓΔΜ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για διαβουλεύσεις. Αναμένουμε.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Κάποιος Ευρωβουλευτής, μάλλον της Νέας Δημοκρατίας, είχε την καλή ιδέα να διοργανώσει μια δημοσιογραφική αποστολή στις Βρυξέλλες κι έτσι έστω και για μένα ο Τύπος άφησε την παραπολιτική για να ασχοληθεί με την πολιτική. Λοιπόν, αναφέρουμε ότι είχαμε ειδήσεις για το θέμα αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να περάσουν ακόμα μερικές ημέρες για να γράψουμε μερικά πράγματα για το τι συζητάμε. Παρακολουθούμε την ελληνική κρίση από την πρώτη ημέρα και έχουμε μάθει να διακρίνουμε πότε κάτι είναι είδηση και πότε φούσκα.

ΒΡΕΧΙΤ με γαλλικά διαβατήρια
Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν για μεταβατική περίοδο 21 μηνών στο Brexit. Όπως όμως βλέπουμε διαρκώς τους τελευταίους μήνες, κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης είναι υπό αίρεση.
Τι σημαίνει καταρχάς μεταβατική περίοδος; Οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν επισήμως στις 29 Μαρτίου 2019, αλλά θα παραμείνουν ατύπως εντός της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Τι σημαίνει “ατύπως”; Θα έχουν φύγει μεν, αλλά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως μέλος της Ένωσης. Θα υπάγονται δηλαδή στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα ισχύουν οι τέσσερις ελευθερίες μετακίνησης: ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Βάζουμε έναν αστερίσκο στο πρώτο, την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών: μυστηριωδώς το προσχέδιο της συμφωνίας πήγαινε κατευθείαν από το άρθρο 31 στο άρθρο 33. Έλειπε δηλαδή το 32 που καθόριζε τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ.
Η μεταβατική περίοδος είναι κρίσιμη γιατί καθησυχάζει τις επιχειρήσεις, και φανερώνει επίσης κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Πολύ σημαντικό: Η συμφωνία είναι υπό αίρεση και εξαρτάται από την τύχη μίας άλλης προφορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μεταβατική περίοδος θα ισχύσει μόνο αν οι δύο πλευρές υπογράψουν και επισήμως την προφορική συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκεί όμως υπάρχει η τεράστια δυσκολία της Βόρειας Ιρλανδίας (εδώ στο fact μία σύντομη εξήγηση για το ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα).
Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα. Αυτή είναι η γενική αρχή της διαπραγμάτευσης και καλό είναι να τη θυμόμαστε κάθε φορά που διαβάζουμε για το Brexit.
Η εξέλιξη της εβδομάδας ήταν άλλη, και αφορά το μεγάλο κάζο των Brexiteers.
Αφού είχαν κάνει έκαναν τεράστιο θέμα να έχουν ολόδικα τους, μπλε βρετανικά διαβατήρια μετά το Brexit, θα πληρώσουν τελικά τους Γάλλους για να τους τα φτιάξουν.  

L’AFFAIRE FACEBOOK. Εβδομάδα επανεκλογής Πούτιν και του σκανδάλου Facebook, κόσμος πάει κι έρχεται στο Λευκό Οίκο ενώ ο Τραμπ σχεδιάζει εμπορικούς πολέμους. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο το Facebook γνώριζε με ποιος τρόπο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των χρηστών κι αν είχε την υποχρέωση να τους ενημερώσει. Τα υπόλοιπα και κυρίως το αν η Cambridge Analytica παραποίησε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεν στέκουν σε σοβαρή συζήτηση.
Ενόψει Σαββατοκύριακου και για όσους ενδιαφέρονται απ’όλα όσα διαβάσαμε το πιο ευσύνοπτο ρεπορτάζ είναι του Quartz και προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση αν πρέπει να διαγραφείτε από το facebook.
Η δική μας άποψη; Είναι μάταιο.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Τι συνέβη τελικά στο Ναυαρίνο; Αλήθειες και ψέματα για την ναυμαχία που σήμανε την αρχή για την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Σημεία από την ενδιαφέρουσα ομιλία του Μελέτη Μελετόπουλου όπως τα κατέγραψε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Αρχές Μαρτίου απεβίωσε ο Μαρίνος Γερουλάνος ένας άνθρωπος με ανυπόκριτη αγάπη για την πατρίδα μας, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Ένας άνθρωπος που γνώριζε πως “όνομα” και “κοινωνική θέση” συνεπάγεται πάνω απ’όλα αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.  Διαβάστε την πολύ ωραία νεκρολογία της Μαργαρίτας Πουρνάρα στην “Καθημερινή”.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αυτή την ομορφιά την κρατήσαμε για το αποψινό δελτίο, του Σαββατοκύριακου. Αυστραλή επιστήμονας που μελετά τις μετακινήσεις των πουλιών “επιστράτευσε” τους Αυστραλούς να τη βοηθήσουν να εντοπίσει τις πορείες τους με το να μαζεύουν και να της ταχυδρομούν φτερά τους όπου τα έβρισκαν. Χαριτωμένο, επιστημονικό, ενδιαφέρον.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. “Γνώρισα κάποιον αλλά…” Ποια είναι η σωστή απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τους άλλους; Υπάρχει “σωστή απόσταση”; Και τι πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά σε κάποιον; Η ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Ευθυμιοπούλου γράφει σχετικά.

ΕΜΜΟΝΕΣ. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ρωμανός Γεροδήμος αποφάσισε να μετατρέψει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε βιβλιοθήκη. Όμως η διαδικασία είχε ως προϋπόθεση να πετάξει αρκετά πράγματα από αυτά που μάζευε στο σπίτι του επί δεκαετίες. Πώς ξεφορτώνεσαι πράγματα δεκαετιών. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το θέμα. Ο Ρωμανός Γεροδήμος αναπτύσσει κάποιες από αυτές.

ΓΕΥΣΗ. Χθες σας προτείναμε τη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου για μπακαλιάρο με σκορδαλιά καρότου. Συμπληρώνουμε με τον Μπακαλιάρο με Αθηναϊκή Μαγιονέζα, ένα τουίστ του Cucina di Caruso σε μια εμβληματική συνταγή. Η μέρα επιβάλλει να δοκιμάσετε ένα πραγματικά ξεχωριστό κρασί που αγαπούμε πολύ. Το “Δάκρυ του Πεύκου” της οινοποιίας Κεχρή. Ο Σίμος Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί αυτό το κρασί είναι σημαντικό.

 

Αυτά για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!