Πέμπτη 22 Μαρτίου

Ανησυχία για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Υπό κατάρρευση οι δημόσιες συγκοινωνίες. Παρακολουθούμε πως εξελίσσεται μια εμβληματική μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο Μακρόν.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΔΥΟ”. Εφόσον η είδηση επιβεβαιωθεί πρόκειται οπωσδήποτε για άσχημη εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται από τις 5 Μαρτίου στην Αδριανούπολη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ οι τουρκικές αρχές εντόπισαν στα κινητά των δύο “στρατιωτικά σχεδιαγράμματα”. Τα “σχεδιαγράμματα” αυτά βρέθηκαν στην εξωτερική μνήμη κινητού τηλεφώνου ενώ δεν διευκρινίζεται τι και ποια χώρα αφορούν τα σχέδια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο αξιωματικοί είχαν μαζί τους δύο κινητά κι ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο.
Ο λόγος που η είδηση προκαλεί ανησυχία είναι γιατί σοβεί ο κίνδυνος ν’αλλάξει το κατηγορητήριο και οι δύο Έλληνες να κατηγορηθούν για κατασκοπεία αντί για απλή παράνομη εισβολή. Εαν αλλάξουν οι κατηγορίες θ’αλλάξει δραματικά και το σκηνικό.
Θυμίζουμε ότι η είδηση αυτή κυκλοφορεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο με τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας ενώ μετά από παρέμβασή του το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών περιελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν πληροφορίες (Bloomberg) ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων θα κάνουν λόγο για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και θα τις καταδικάσουν έντονα. Μέλλει να δούμε ο τόνος που τελικώς θα επικρατήσει στο τελικό κείμενο.
Νωρίτερα και μιλώντας στη γερμανική Βουλή η Καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε με οξύτατο τρόπο την Τουρκία για όσα συμβαίνουν στο Αφρίν επιρρίπτοντας ακόμα ευθύνες στον Άσσαντ αλλά και στις ρωσικές δυνάμεις που παρακολουθούν αμέτοχες όσα γίνονται. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του ανταπάντησε με εξίσου έντονο ύφος αναφέροντας πως είναι περίεργο που “οι σύμμαχοι υιοθετούν την πληροφόρηση που παρέχουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΜΜΜ. Μιλώντας σήμερα στη Βουλή  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης “έβγαλε ειδήσεις” για την κατάσταση των ΜΜΜ. Επειδή στο FACT κινούμαστε με τα ΜΜΜ παρακολουθούμε στενά ό,τι αφορά το θέμα.
Έτσι λοιπόν, με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τη διετία 2015-2016 προκύπτει:
Αύξηση του εισιτηρίου κατά 17%
Μείωση των εσόδων κατά 21%
Περισσότεροι φόροι για κάλυψη των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών 18%
Λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 60%!
Από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευθεί προκύπτει ότι στον ΟΑΣΑ έχουμε μείωση δαπανών σε μια σειρά από τομείς όπως ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, επισκευές και συντηρήσεις κλπ. Για παράδειγμα τα έξοδα για επισκευές και συντηρήσεις μειώθηκαν κατά 23% και αυτό βεβαίως οδηγεί στο να κυκλοφορούν λιγότερα λεωφορεία.
Όμως την ώρα που έχουμε μείωση αυτών των δαπανών που είναι καίριες για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, έχουμε μέσα σε 2 χρόνια:
Στον κωδικό “παροχές προς τρίτους” αύξηση 61%
Στις κωδικό “αμοιβές και έξοδα τρίτων” αύξηση 91%
Στην “ασφάλεια και φύλαξη” αύξηση 30%. Και αν συγκρίνεται με το ’14 ειδικά στην ασφάλεια έχουμε αύξηση 172%. Δηλαδή στις εταιρείες που ο κ. Σπίρτζης πριν λίγους μήνες κατήγγειλε ότι βρίσκονται οι μπαχαλάκηδες τελικά έδωσε παραπάνω χρήματα κατά 172% σε σχέση με το 2014.
Μέσα σε όλα στη Βουλή ακούστηκε ο ισχυρισμός ότι οι οικονομικά ασθενείς μετακινούνται αδαπάνως. Αδαπάνως! Δηλαδή τις τρύπες που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό ποιοι άλλοι τις πληρώνουν εκτός από τους πολίτες και δη τους οικονομικά ασθενέστερους;

ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Νέο σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή από βουλευτή της Χρυσής Αυγής το οποίο αυτή τη φορά προκάλεσε την επέμβαση της φρουράς. Ο Χρυσαυγίτης Γιάννη Λαγός κινήθηκε απειλητικά με πρόθεση να χτυπήσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη με αποτέλεσμα ο προεδρεύων να καλέσει τη φρουρά η οποία και εισέβαλλε στην αίθουσα.
Είναι προφανές πως η πρόκληση επεισοδίων που θα οδηγούν στην παρέμβαση αυτού που η οργάνωση αποκαλεί “κατεστημένο διαπλεκόμενο κράτος” εντάσσεται σε στρατηγική πορείας μέχρι της εκλογές και θα έχει στόχο να δημιουργεί την εικόνα των “διωκόμενων πατριωτών”. Ήρθε η ώρα για την ελληνική πολιτεία να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν εντάσσονται σε λογικές αντιπαλότητας, είναι εχθροί της δημοκρατικής πολιτείας και απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων της πολιτείας για την αντιμετώπισή τους.

ΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Διευκρινίσεις για την σύνδεση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανάλογα με τα εισοδήματα έδωσε ο υπουργός Χ. Σπίρτζης μετά την Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις. Τα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ θα συνδεθούν, σύμφωνα με το άρθρο που κατέθεσε ο υπουργός μόνο με εισοδηματικά κριτήρια (και όχι περιουσιακά όπως ίσχυε αρχικά) και θα καθοριστούν ως εξής: Για ατομικά εισοδήματα έως 50.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόστιμα θα παραμένουν χωρίς προσαύξηση. Από 50.001-100.000 ευρώ θα διπλασιάζονται και από 100.001 ευρώ και πάνω θα τριπλασιάζονται.

ΤΕΣΤ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ. Εγγονός εργάτη των σιδηροδρόμων ο Εμανουέλ Μακρόν βάζει μπροστά μια μεταρρύθμιση που απ’όπου και να τη δει κανείς είναι ιστορική. Οι σιδηρόδρομοι είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης της Γαλλίας. Από τους παλαιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του 19ου αιώνα που προσδίδουν στις γαλλικές πόλεις το ιδιαίτερο τους στυλ μέχρι τα υπερσύγχρονα TGV που κι αυτά για το συλλογικό φαντασιακό δεν είναι απλά τρένα  high-speed αλλά σύμβολα μιας χώρας που εξελίσσεται και τεχνολογικά κι από κοντά το πανίσχυρο συνδικάτο των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.
Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να μην ιδιωτικοποιεί τη δημόσια εταιρεία των σιδηροδρόμων αλλά επιθυμεί να αλλάξει τους όρους εργασίας με τρόπο που να μοιάζουν με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Για να το καταφέρει περικόπτει προνόμια, αυξάνει το όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση καθώς και τις ώρες εργασίες. Το αποτέλεσμα; Αναμενόμενο. Μαζικές απεργίες σαρώνουν τη Γαλλία και αναμένεται να δημιουργηθεί μια κοινωνική αναταραχή που θα διαρκέσει. Η τελευταία γαλλική κυβέρνηση που επιχείρησε να τα βάλει με το συνδικάτο των σιδηροδρομικών ήταν αυτή του Αλαίν Ζυπέ το 1995 για να αποτύχει παταγωδώς.
Ο Μακρόν έτσι κι αλλιώς δείχνει αποφασισμένος να πετύχει όπου οι άλλοι απέτυχαν. Οι απεργιακές συγκρούσεις άρχισαν. Θα το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΜΕ ΟΡΟΥΣ Η ΔΟΣΗ. Την έγκριση της δόσης των 6,7 δισ. για την Ελλάδα και την άμεση εκταμίευση των 5,7 δισ. θα εξετάσει στις 27 Μαρτίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM. Μαζί με την έγκριση της δόσης θα γίνει και “τροποποίηση της Σύμβασης Παροχής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα”, της σύμβασης για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που συνόδευε το 3ο μνημόνιο. Όπως αναφέρει ο ESM, η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης είναι αναγκαία γιατί πλέον έχει ενεργοποιηθεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το υπερταμείο). Επισημαίνεται πως η προτεινόμενη τροποποίηση “προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής της δανειακής σύμβασης και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής, όπως προβλέπεται από την αρχή του προγράμματος”. Στην ανακοίνωση του ESM δεν αναφέρεται ποιες θα είναι αυτές οι υποχρεώσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΟΥΤΙΝ. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το πρωί Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μαξίμου συζήτησαν και για ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Την απόφασή του να μην παραστεί στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για την υπόθεση της Novartis γνωστοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην επιστολή του προς το προεδρείο της επιτροπής δηλώνει ότι “Δεν με αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος μου σκευωρίας”, επιφυλασσόμενος για το τι θα πράξει όταν και αν η διερεύνηση της υπόθεσης εισέλθει στην ουσία της.
Ανάλογες δηλώσεις έχουν αρχίσει και κάνουν ο ένας μετά τον άλλον και οι υπόλοιποι πολιτικοί που εξετάζονται.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Η διατροφική κρίση επιδεινώθηκε το 2017, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Συγκεκριμένα, ο FAO αναφέρει στην Παγκόσμια Έκθεση για τη Διατροφική Κρίση πως το 2017 124 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας και είχαν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια σε 51 χώρες (από 108 εκατομμύρια σε 48 χώρες το 2016). Στην έκθεση αναφέρεται πως “οι χειρότερες διατροφικές κρίσεις το 2017 σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, την Υεμένη και στο Νότιο Σουδάν, όπου σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας και έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας”.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΧΑΜΗΛΗ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. Στην χώρα μας η χρήση εναλλακτικών καυσίμων (όπως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υγραέριο) καταλαμβάνει μόλις το 6,7% των συνολικών καυσίμων που καταναλώθηκαν στις μεταφορές το 2015. Μόλις το 0,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στις μεταφορές και κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Aυτά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης 2018, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι περίπου 8.070.000 και  πάνω από το 40% είναι παλιάς τεχνολογίας, με άδεια κυκλοφορίας άνω των 17 ετών. Το 86% του συνόλου των εν κυκλοφορία οχημάτων στη χώρα κάνουν χρήση κάποιου είδους βενζίνης (απλή ή αμόλυβδη/καταλυτικό), ενώ το 13,3% του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων κάνουν χρήση πετρελαίου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ. Έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε συνταγές για το έδεσμα της 25ης Μαρτίου. Αύριο θα έχουμε περισσότερα. Για την ώρα βρήκαμε ενδιαφέρουσα τη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου στο “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ”
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!