Πέμπτη 8 Μαρτίου

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis και για τους υπουργούς Α. Ξανθό, Π. Πολλάκη και Π.Κουρουμπλή μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ στα θέματα Ισότητας των δύο φύλων.  Υπογράφεται απόψε από τον πρόεδρο Τραμπ η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα. Έρχεται το “Οινόραμα”.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αύριο δεν θα στείλουμε FACT!

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. Για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο θα παρακαλέσει τους καταπατητές κρατικών ακινήτων να τα αγοράσουν. Για άλλη μια φορά αυτοί θα αρνηθούν αφού το τζάμπα είναι πάντα καλύτερο. Διαβάζουμε ότι φτιάχνεται ομάδα εργασίας που θα έχει ως έργο “τον προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχόμενων ακινήτων του δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον”.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ερωτηθείς για τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως “η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει”.

ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βίας αλλά μόνο το 12% των μαρτύρων απευθύνεται στην αστυνομία για να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και μόνο το 7% προσεγγίζει τις υπηρεσίες υγείας.

“ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ”. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας στις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας.
“Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κάνουν ένα ακόμη προοδευτικό βήμα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και της Κύπρου και να τροποποιήσουν τον ορισμό του βιασμού έτσι ώστε να βασίζεται στην απουσία συναίνεσης στην σεξουαλική δραστηριότητα. Κάποιες φορές ο νομοθέτης δεν χρειάζεται να περιμένει την κοινωνία για να είναι έτοιμος για τέτοιες αλλαγές αλλά να της  δείξει ο ίδιος τον δρόμο”.
Επί του παρόντος, ο νομικός ορισμός του βιασμού βασίζεται στην “άσκηση σωματικής βίας ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου” αντί για την απουσία συγκατάθεσης. Το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν η σεξουαλική επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, να ορίζεται από την απουσία συναίνεσης για τη σεξουαλική δραστηριότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ. Την τελευταία θέση -και- στην ισότητα των δύο φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα, προσθέτοντας ακόμη μία απογοητευτική επίδοση στο ενεργητικό της. Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ε.Ε., η χώρα μας εμφανίζει τη χειρότερη βαθμολογία.
Με άριστα το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 50 όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 66,2. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία με 82,6, ενώ η χώρα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι η Ιταλία, η οποία έχει ενισχύσει το σκορ της κατά 12,9 μονάδες μέσα σε 10 χρόνια, φτάνοντας στην 14η θέση.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ. Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να υπογράψει σήμερα στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας), σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν προσωρινά από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι τόνισε πως το Πεκίνο θα δώσει την “προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση” εάν υπάρξουν αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα.
“Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο”,  δήλωσε ο Ουάνγκ. Με τον τρόπο αυτό δεν “τιμωρούν τους άλλους” αλλά  ταυτόχρονα “τιμωρούν τους εαυτούς τους”, ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε εκτάκτως χθες τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στις απειλές της Ουάσιγκτον. Η επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι “Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητή. Προτιμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους Αμερικανούς φίλους μας. Αλλά εάν γίνει, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι” και ανέφερε 3 πιθανούς τρόπους αντίδρασης. Ο πρώτος αφορά την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε συνεργασία με άλλες χώρες, ο δεύτερος μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς από τη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και ο τρίτος την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μιας λίστας αμερικανικών προϊόντων. Τέτοια προϊόντα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ άλλων το ουίσκι μπέρμπον, τα τζιν Levi’s, οι μηχανές Harley Davidson και ο καπνός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με 2,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα θα είναι του ιδίου ύψους.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΙΝΖΟ ΑΜΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ Β.ΚΟΡΕΑ. Προειδοποίηση για τις πραγματικές προθέσεις της Βόρειας Κορέας στο να φανεί διαλλακτική και να συναινέσει να προχωρήσει σε συνομιλίες απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Επεσήμανε ότι πίσω από αυτή την αιφνιδιαστική συναινετική στάση μπορεί να κρύβεται η επιθυμία να κερδίσει  χρόνο για να αναπτύξει περαιτέρω το πυρηνικό της πρόγραμμα, κάτι που έκανε και κατά το παρελθόν και έκανε έκκληση στη Νότιο Κορέα να μην προχωρήσει εάν δεν προηγηθούν σαφή βήματα για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των Βορειοκορεατών.

ΕΘΝΙΚΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ. Την Ιρλανδία ως χώρα που διευκολύνει τον “επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό” (βλέπε φοροαποφυγή) καυτηρίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της. Παράλληλα, η Κομισιόν κατηγορεί Βέλγιο, Κύπρο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία ότι διευκολύνουν πολυεθνικές επιχειρήσεις να μειώσουν πολύ επιθετικά το ύψος του φόρου που καταβάλλουν. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πολυεθνικές εταιρείες στρέφονται κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία για να καταγράφουν εκεί δικαιώματα (σχετικά με τη χρησιμοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων κ.λπ.). Πρόκειται για συνήθη πρακτική, μια εταιρεία να μεταφέρει τα κέρδη της σε χώρα με χαμηλή φορολογία. Τα έσοδα από αυτά τα δικαιώματα να αποτελούν, κατά μέσον όρο, το 23% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας από το 2010 ως το 2015. “Αυτές οι φορολογικές πρακτικές υπονομεύουν τη δικαιοσύνη και τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, και αυξάνουν το βάρος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους”, δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. “Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα κράτη-μέλη έχουν προβεί σε ενέργειες πρόσφατα για να προσαρμόσουν το φορολογικό τους μοντέλο, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη”, έσπευσε να προσθέσει.

ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Πάνω από 2.500 γυναίκες στη Σαουδική Αραβία συμμετείχαν σήμερα σε πορεία στην παραθαλάσσια πόλη της Τζέντα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην πρώτη μαζική δημόσια εμφάνιση γυναικών στη συντηρητική ισλαμική κοινωνία.
Η πορεία, που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Τζέντα, είχε στόχο να προωθήσει έναν υγιή τρόπο ζωής καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα στο “μετριοπαθές Ισλάμ”, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει λάβει σειρά μέτρων για να βελτιώσει τα δικαιώματα των γυναικών.

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Το Όσλο διαθέτει τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ανά κάτοικο στον κόσμο. Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών το 50% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην πόλη το περασμένο έτος ήταν ηλεκτρικά. Το 30% ήταν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες και το 20% υβριδικά οχήματα. Στους κατοίκους δόθηκαν οικονομικά κίνητρα (κατάργηση του φόρου αγοράς, που είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, και του ΦΠΑ, ο οποίος είναι κατά μέσο όρο άλλα 2.500 ευρώ) αλλά και άλλα όπως δωρεάν χώρος στάθμευσης, δωρεάν είσοδο σε διόδια και σήραγγες, δωρεάν δρομολόγια πλοίων, και δωρεάν φόρτιση. Αυτό οδήγησε σε σημαντικά μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων.
Σημείωση: Μέχρι το 2020, το Όσλο έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ “ΟΙΝΟΡΑΜΑ”. Η μεγαλύτερη έκθεση του ελληνικού οίνου διοργανώνεται το Σάββατο και την Κυριακή (η Δευτέρα είναι για τους επαγγελματίες) στο Ζάππειο. Με μότο της φετινής διοργάνωσης “Το κρασί είναι παντού” η φετινή έκθεση φιλοξενεί πάνω από 2.000 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Αξίζει όμως να την επισκεφθείτε οργανωμένα και οι πιο μυημένοι ή οι πιο περίεργοι να μπείτε στην “Πλατεία Γευσιγνωσίας”.
Ο Τάσος Μητσελής τα εξηγεί πολύ ωραία και συνοπτικά στο ρεπορτάζ του στο FNL.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!