Ζοφερό κλίμα δημιουργεί η υπόθεση Novartis, “κόλαση επί της Γης”, πάλι η Συρία, “Μακεδονία” αποκαλεί την πΓΔΜ η Άγκελα Μέρκελ. Τουλάχιστον η Βασίλισσα Ελισάβετ περνάει ωραία.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα
ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. Συνεχίζεται από το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Τα βασικά θα τα καταγράψουμε αύριο, όταν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, όπως συνηθίζουμε να καταγράφουμε τις ειδήσεις, άλλωστε. Για την ώρα όμως θέλουμε να σχολιάσουμε μόνο τούτο. Όταν οι κάμερες της τηλεόρασης και η ροή των ειδήσεων γεμίσει με ρεπορτάζ από το επόμενο δράμα της πολιτικής ή της παραπολιτικής αυτό που πρέπει να μείνει στους πολίτες που ομνύουν στη μετριοπάθεια και τον πολιτικό πολιτισμό είναι η εικόνα του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και ο ήχος της σπασμένης φωνής του ενώ συντετριμμένος προσπαθούσε να υπερασπιστεί την άμεμπτη δικαστική του καρριέρα και την υπηρεσία του στην πατρίδα όταν η χώρα όδευε με ταχύτητα στο γκρεμό. Η παρουσία του μας συγκλόνισε. Από κοντά και ο Γιάννης Στουρνάρας με τη γνωστή του αξιοπρέπεια και γενναιότητα αλλά και ο Γιώργος Κουτρουμάνης που τον έχουμε γνωρίσει ως “γκουρού” στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και ως δικηγόρο που αφιλοκερδώς έχει βοηθήσει δεκάδες συμπολίτες μας στις περιπέτειές τους με το κράτος.
Ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υπόθεση Novartis συνιστά ντροπή. Η χώρα ζει, πάλι, στιγμές ζόφου και οπισθοδρόμησης εξαιτίας αυτών των ανθρώπων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Η “Μακεδονία” είναι πιο κοντά από ποτέ την τελευταία δεκαετία σε λύση για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, η Α. Μέρκελ δήλωσε ικανοποιημένη αλλά και ανακουφισμένη από το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι. “Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
ΣΧΟΛΙΟ: Η μόνη μας ενημέρωση για το θέμα έρχεται από το εξωτερικό και κυρίως μέσω των δηλώσεων των Σκοπιανών.
ΣΥΡΙΑ. ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΟΥΤΑ. “Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε” δηλώνουν άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην ανατολική Γούτα της Συρίας, στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του Άσαντ. Η περιοχή βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. Από το Σάββατο το βράδυ έχουν σκοτωθεί 310 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.500, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο. Η ανατολική Γούτα είναι μια πυκνοκατοικημένη αγροτική περιοχή, τόπος κατοικία 400.000 κατοίκων, βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Άσαντ και των Ρώσων βομβαρδίζουν την περιοχή με κάθε τρόπο μετατρέποντάς την σε κανονική κόλαση.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, αρνείται ότι ευθύνεται για το θάνατο αμάχων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε σήμερα την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή η οποία, όπως τόνισε, έχει μετατραπεί σε “κόλαση επί γης”.
ΝΙΓΗΡΙΑ. ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ; Περισσότερες από 90 μαθήτριες αγνοούνται μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο χωριό Νταπτσί, στην πολιτεία Γιόμπε της Νιγηρίας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters στην περιοχή. Εκφράζονται φόβοι ότι τα κορίτσια έχουν απαχθεί όπως οι μαθήτριες του λυκείου Τσιμπόκ το 2014. Εάν οι φόβοι επαληθευτούν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική απαγωγή μετά από αυτή του 2014 που δημιούργησε διεθνή συγκίνηση ενώ όπως αποκαλύφθηκε αργότερα η απελευθέρωση αριθμού κοριτσιών που είχαν απαχθεί το 2014 επετεύχθη μετά την καταβολή λύτρων. Για την ώρα πάντως το Reuters δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε τί ακριβώς συνέβη.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. ΑΝΤΛΗΣΕ $735 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ. Αυτό ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο επισημαίνοντας ότι οι φορολογικές συναλλαγές, κάποιες αγοραπωλησίες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και υπηρεσίες τουρισμού μπορούν να γίνονται με το “Petro”, όπως ονομάζεται το κρυπτονόμισμα. Η ισοτιμία του petro έχει προσδεθεί σ’αυτή του πετρελαίου. Η κίνηση της έκδοσης κρυπτονομίσματος λαμβάνει χώρα όταν το νόμισμα της χώρας, το bolivar, υποτιμάται ραγδαία. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Βενεζουέλα έχει απωλέσει το 1/3 του ΑΕΠ της ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει μέχρι και το 13.000%.
(ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ. Χωρίς να έχει το έχει προαναγγείλει, η Βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε σε εκδήλωση του London Fashion Week και στο show του Richard Quinn ο οποίος κέρδισε ( και έλαβε από τα χέρια της) και το βραβείο του Βρετανού σχεδιαστή της χρονιάς. Πριν την έναρξη της επίδειξης συναντήθηκε με νέους σχεδιαστές μόδας χωρίς να παραλείψει να πει “όλα τα σωστά” για το ρόλο της μόδας και του craftmanship στη σύγχρονη βρετανική δημιουργία.
Διαβάστε στη Vogue μια ανάλυση του στυλ της Βασίλισσας ενώ εάν θέλετε να πληροφορηθείτε τι περιέχει η περίφημη τσάντα με την οποία εμφανίζεται παντού διαβάστε το απολαυστικό ρεπορτάζ του Blond Confusion.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.