Καλησπέρα σε όλους!
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Πολύ θόρυβο και άγχος, ακόμα περισσότερη παραπολιτική αλλά ελάχιστη ουσία καταγράφουμε στο πεδίο του Μακεδονικού για την εβδομάδα που μας πέρασε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει υπόσταση σε μια ιστορία που για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει πείσει ότι έχει κάποιο περιεχόμενο ενώ σχεδόν όλοι πλέον συμφωνούν ότι το θέμα άνοιξε ως προπέτασμα καπνού και για να προκληθούν εσωκομματικά προβλήματα τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο Κίνημα Αλλαγής.
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τάραξε για τα καλά κόμματα και σχολιαστές και σίγουρα προβλημάτισε την κυβέρνηση που σίγουρα περιμένει να δει το μέγεθος του δεύτερου συλλαλητηρίου, στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου για να εκτιμήσει το πώς θα προχωρήσει.
Δεν είναι υπερβολή εάν επισημάνουμε ότι τώρα και η κυβέρνηση, μετά τη Νέα Δημοκρατία, υποδεικνύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων ως το βασικό πρόβλημα που πρέπει να υπερβεί προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση ενώ μέχρι και το Νταβός εντόπιζε το πρόβλημα στο ονοματολογικό. Αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος με σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου στο θέμα των συλλαλητηρίων ακολουθεί τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αφήνοντας τους ιερείς να συμμετάσχουν κατά συνείδηση αλλά επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφύγουν τις υπερβολές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της διπλωματικής συντάκτριας Αγγελικής Σπανού στην εκπομπή Evening Report, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα road map, διετούς διάρκειας, με συνομολογημένες και εγγυημένες από τον διεθνή παράγοντα τις αλλαγές/προσαρμογές στην πΓΔΜ, με υπό όρους και βαθμιαία μόνο προσέγγιση προς ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως και έθεσε υπόψιν μας ο διπλωματικός συντάκτης του ΒΗΜΑτος Άγγελος Αθανασόπουλος θα υπάρξει (ομόφωνη) πρόσκληση για συμμετοχή μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά με την τελική κύρωση της ένταξης υπο αίρεση απο την ελληνική Βουλή αφού έχουν προηγηθεί οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.
Σήμερα, με παρέμβασή του στα σόσιαλ μήντια ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμίζει ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ προβλέπονται ήδη από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία η πΓΔΜ έχει ήδη δεσμευτεί να αναθεωρήσει τις αλυτρωτικές διατάξεις του συντάγματός της.
Τέλος, σήμερα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ αύριο θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύγχυση προκλήθηκε σχετικά με το εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Η αρχική ενημέρωση ήταν πως θα αρνούνταν την πρόσκληση ενώ μετά ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, θα ανταποκριθεί θεσμικά στην πρόσκληση για να πει στον Πρωθυπουργό πως η ενημέρωση παρέλκει. Αυτή η σύγχυση προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως πρέπει ακόμα να διανυθεί αρκετός δρόμος ώστε να έχουμε ένα γεγονός ικανό να παράγει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Από τα δεξιά, την εξαιρετική ανάλυση του Ευτύχη Βαρδουλάκη
Από το κέντρο, την εκτίμηση του Θανάση Μαυρίδη.
Από αριστερά, την έκκεντρη ματιά του Αντώνη Παπαγιαννίδη.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που κατατέθηκαν το 2017.
Έτσι, κατά το 2017, η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε συνολικά 58.661 αιτήσεις ασύλου. Από αυτές 40.127 υπεβλήθησαν από άντρες, 18.535 από γυναίκες ενώ 2.275 υποβλήθηκαν από ασυνόδευτους ανήλικους.
Οι κύριες χώρες καταγωγής ήταν η Συρία (16.396 αιτήσεις), το Πακιστάν (8.923), Ιράκ (7.924) και το Αφγανιστάν (7.567).
Άσυλο ή επικουρική προστασία έλαβαν τελικώς οι 10.364 , ενώ 34.646 αιτήσεις απορρίφθηκαν είτε ως αβάσιμες (12.149) είτε ως απαράδεκτες (22.497). Σε 6.989 περιπτώσεις διεκόπη η διαδικασία ασύλου, κυρίως λόγω σιωπηρής παραίτησης του αιτούντος. Τα στοιχεία, αναλυτικότερα, εδώ.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: “ΠΡΩΤΑ Wi-Fi META ΝΕΡΟ”. Πριν ακόμα ζητήσουν τροφή ακόμα και νερό, οι πρόσφυγες ζητούν κωδικούς wi-fi προκειμένου να παραμείνουν σε επαφή με τον τόπο τους και τις οικογένειές τους. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Times του Λονδίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το φαινόμενο καταγράφεται και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα όπου αναφέρεται, μάλιστα, περιστατικό ότι η εγκατάσταση wi-fi σε καταυλισμό έδωσε τέλος σε διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτόν.
ΑΘΗΝΑ. Συζητήσεις προκαλεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να παρέμβει σ’ενα πρόβλημα της πόλης για το οποίο όμως δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου και αναφερόμαστε στο ωράριο των νυκτερινών κέντρων στην περιοχή του Κολωνακίου. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Δήμου Αθηναίων επεκτείνεται κατά μία ώρα το υπάρχον ωράριο (το οποίο βέβαια δεν εφαρμόζεται) που θα μπορούν να παίζουν μουσική τα μπαρ. Από το Δήμο Αθηναίων λένε ότι τώρα είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο αλλά τονίζουν ότι η ευθύνη για την εφαρμογή ανήκει και στην Αστυνομία.
ΣΧΟΛΙΟ: Ίσως θα ήταν καλύτερη ιδέα ο Δήμος Αθηναίων να ασχοληθεί με την παράνομη στάθμευση στους δρόμους γύρω από τα νυχτερινά κέντρα την διαχείριση (για να το θέσουμε κομψά) των οποίων έχουν ανάλαβει οι μπράβοι της νύχτας οι οποίοι τρομοκρατούν κατοίκους και πολίτες που επιχειρούν να παρκάρουν εκεί χωρίς να πάρουν την άδειά τους.
ΙΣΡΑΗΛ: ΕΠΙΒΙΩΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.Με αφορμή την αυριανή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, επιζώντες της γενοκτονίας, κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφασή της που προβλέπει 40.000 Αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα στο Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς για να μην φυλακιστούν.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου σχέδιο το οποίο αφορά 38.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως Ερυθραίους και Σουδανούς. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν ποσό ύψους 3.500 δολαρίων αν φύγουν οικειοθελώς από τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συλληφθούν και θα κρατηθούν μέχρι να δεχτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν αφορά τους ανήλικους, τις γυναίκες και τους γονείς ανηλίκων.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παροχής Βοήθειας στους Πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ, μόλις επτά Ερυθραίοι έλαβαν άσυλο από τους 10.000 που κατέθεσαν αίτηση. Άσυλο δόθηκε και σε έναν Σουδανό, αλλά το σύνολο των αιτούντων από αυτή τη χώρα είναι αδιευκρίνιστο. Το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από το 2009 μέχρι το 2017 έγιναν δεκτές 11 αιτήσεις για παροχή ασύλου.
TRUMP@DAVOS: “ΓΙΑ BUSINESS, ΕΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ”. Μιλώντας σήμερα στο WEF στο Νταβός ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησής του να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα του λέγοντας ότι “ποτέ δεν ήταν καλύτερη εποχή για να επενδύσει κάποιος στις ΗΠΑ”. Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη φορολογική πολιτική που προβλέπει δραστική περικοπή των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και την αναστολή ή και κατάργηση ακόμα ρυθμιστικών πολιτικών στην αγορά. Της ομιλίας του προέδρου Τραμπ προηγήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιριών JPMorgan Chase και Goldman Sachs οι οποίοι επαίνεσαν τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ στην Οικονομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
“Κανείς δεν έχει την αξίωση ο Τραμπ να επιστρέψει από το Νταβός ως θιασώτης του κοσμοπολιτισμού. Ελπίζουμε όμως να καταλάβει τουλάχιστον ότι το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” δεν προϋποθέτει αναγκαστικά τη διάλυση του κόσμου”, γράφει στο TIME ο μεγάλος Richard Haaass. Πολύ ωραίο άρθρο.
“Πριν από ένα χρόνο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο Νταβός προέβλεψαν ότι η ρητορική του Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού θα οδηγούσε στον μαρασμό της οικονομίας και στον περιορισμό των κερδών από το Χρηματιστήριο. Έπεσαν έξω. Κι αυτό ο πρόεδρος δεν θα το αφήσει να περάσει χωρίς να το επισημάνει”, γράφουν για το Bloomberg οι Kathleen Hunter και Shannon Pettypiece. Κι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
BREXIT: Η εβδομάδα που πέρασε, 20-26 Ιανουαρίου
Είναι ήδη 26 Ιανουαρίου, και θα ήταν παράδοξο να περάσει ολόκληρος μήνας χωρίς να ακούσουμε ότι η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να χάσει τη θέση της. Αυτή τη φορά δεν φταίει καν η ίδια, αλλά ο υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε στο Νταβός ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι εξαιρετικά ήπια, και πως ο επιχειρηματικός κόσμος ούτε καν θα την καταλάβει.
Στη Βρετανία άρχισαν να μετράνε πάλι την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, για να δουν αν μαζεύονται 48 βουλευτές, ώστε να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην αρχηγό του κόμματος. Οι Brexiteers δεν μετράνε μόνο βουλευτές, αλλά και τους καλεσμένους στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC στο οποίο οι Βρετανοί ακούνε τις πρωινές τους ειδήσεις. Από το 2005 έως το 2015 μίλησαν στην εκπομπή 4275 καλεσμένοι για το ευρωπαϊκό ζήτημα. Μόνο οι 132 ήταν υπέρ της εξόδου.
Η ήπια έξοδος από την ΕΕ, για την οποία μίλησε ο Χάμοντ έχει τη στήριξη και των Brexiteers υπουργών, οπότε η Μέι, ελλείψει μάλιστα διάδοχης κατάστασης, δεν κινδυνεύει. Το χαλαρό Brexit λέγεται επίσης “Νορβηγία plus“. H Νορβηγία είναι σαν μέλος της ΕΕ, αλλά χωρίς να συμμετέχει στους θεσμούς των Βρυξελλών. Υπάρχει επίσης το “Καναδάς plus 3“, το οποίο σημαίνει έξω από την ΕΕ, αλλά με καλύτερη εμπορική συμφωνία από αυτήν που ισχύει για τον Καναδά.
Ανεξαρτήτως των σταυρών δίπλα στο Brexit, οι Βρετανοί ψάχνουν τη μέση οδό. Έχουν βρει μάλιστα και συμμάχους εντός της ΕΕ, ώστε η περίοδος προσαρμογής πριν την επίσημη έξοδο το 2019 (ας την πούμε Brexit minus) να παραταθεί.
Η εβδομάδα σε:
ένα βίντεο: Ο Κάμερον λέει off camera ότι τελικά το Brexit δεν έκανε και τη ζημιά που ο ίδιος περίμενε
μία δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει δεύτερο δημοψήφισμα με το οποίο θα κρίνει τους τελικούς όρους του Brexit.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Διαβάσαμε και σας προτείνουμε το εντυπωσιακό ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Διακοσάββα για τη LIFO για το ελληνικό εργαστήριο κατασκευής πρόσθετων μελών, το Κέντρο Αποκατάστασης Χρονόπουλου, ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια στη χώρα μας κατασκευής πρόσθετων-τεχνητών μελών.
ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. Όσοι το Σαββατοκύριακο κατεβείτε στο Κέντρο της Αθήνας για ψώνια ή για μια βόλτα ακολουθείστε το βλέμμα του Νίκου Βατόπουλου για να παρατηρήσετε το νούμερο 8 της οδού Ευριπίδου.
ΜΕ ΤΡΙΑ ΥΛΙΚΑ. Είμαστε θιασώτες της απλής οικιακής μαγειρικής με λίγα αλλά πολύ καλής ποιότητας υλικά. Μας άρεσε πολύ λοιπόν αυτή η συνταγή από το μπλογκ Real Simple. Έχουμε παρατηρήσει το μαγειρικό παράδοξο οι απλούστερες συνταγές να είναι αυτές που χρειάζονται αρκετή καθοδήγηση στην επιλογή και των συνδυασμό των υλικών.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν. Καλό Σαββατοκύριακο!