Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξε η Θανάσης Παναγόπουλος με τη βοήθεια της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο FACT της Παρασκευής όπου συγκεντρώσαμε διάφορα ενδιαφέροντα που συνήθως διαφεύγουν της προσοχής των mainstream media.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

 

ΠΡΩΤΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ, ΜΕΤΑ ΔΟΣΗ. Το Eurogroup χαιρέτισε μεν την εφαρμογή της πλειονότητας των προαπαιτούμενων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα συνέδεσε την εκταμίευση της δόσης με την απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ.Την τελευταία θέση (29η) μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών καταλαμβάνει η Ελλάδα στον “δείκτη περιεκτικής ανάπτυξης” (The Inclusive Development Index 2018) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF).
Η έρευνα του WEF αξιολογεί 15 τομείς διαρθρωτικής οικονομικής πολιτικής και θεσμικής ισχύος, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν στην επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης και στη διεύρυνση της κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία και τα οφέλη της ανάπτυξης αυτής.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κομισιόν στο προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης για την Ελλάδα αναφέρεται στην πιθανότητα επίσπευσης κατά έναν χρόνο (το 2019 αντί του 2020) της μείωσης του αφορολόγητου.  Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη στην περίπτωση που το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν τον φετινό Μάιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Οι Financial Times  αναφέρουν σε δημοσίευμα τους 5 σημεία που θα κρίνουν αν η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζουν οι πολιτικοί της. Αυτά είναι:
1. Το εάν τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους θα το κατέχουν χώρες της Ευρωζώνης
2.Η πορεία του χρέους της χώρας
3. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
4.Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου
5.Η άντληση κεφαλαίων φέτος με εκδόσεις ομολόγων

ΣΧΟΛΙΟ. Το δημοσίευμα των FT θεωρούμε  ότι συνοψίζει πολύ ωραία τις μονομερείς και διαφορετικών αποχρώσεων και προσήμων αναλύσεις που διαβάζουμε ακόμα κι από σοβαρούς αναλυτές. Και τα πέντε κριτήρια συνοψίζονται στην εξής μία λέξη: χρέος. Αυτή η πραγματικότητα, δηλαδή, η ανάγκη ρύθμισης του χρέους είναι που δημιουργεί την… κινητικότητα σε όλα τα ζητήματα. Μέχρι και το Μακεδονικό από αυτά τα πέντε κριτήρια έχει ξεκινήσει και θα είχε ενδιαφέρον όσοι μιλούν σήμερα περί ιστορικής ευκαιρίας για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος, πιέζοντας για επίλυση τους πάντες, πλην της κυβέρνησης που έχει την πλειοψηφία, να μας τα σχολιάσουν όλα αυτά κάποια στιγμή.
Οι πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν υποσχεθεί τα πάντα προκειμένου να πάρουν κάτι για το χρέος φαίνεται ότι έχουν βάση.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Δεκάδες χιλιάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο συμβιβαστικής λύσης για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ σε μια ογκώδης και μαχητική συγκέντρωση που ξεχείλιζε συναίσθημα και με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης που δεν έπαυαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της μη αποδοχής στη διαπραγμάτευση του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ. Ουκ ολίγες φορές ακούστηκαν αποδοκιμασίες εναντίον της πολιτικής ηγεσίας ενώ δεν έλειψαν και τα έκτροπα όπως ο βανδαλισμός του Μνημείου του Ολοκαυτώματος και ο προπηλακισμός του μέχρι χθες αναπλ. Υπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρη.
Όπως είχαμε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο χρόνος για το Μακεδονικό ξεκινά να μετρά από τώρα, δηλαδή, αμέσως μετά το συλλαλητήριο όπου έχουμε μια πρώτη αποτύπωση του πώς έχει προσλάβει η κοινή γνώμη αυτή την ιστορία.
Στην αποτίμηση αυτή βάζουμε στην εξίσωση και τις δηλώσεις Νίμιτς σε κανάλι των Σκοπίων. Πρέπει να γνώριζε ότι όσα είπε ακομα κι εάν στόχευσαν στη στήριξε του όχι τόσο ισχυρού στην πΓΔΜ Ζάεφ, θα προκαλούσαν αντιδράσεις, την παραμονή, μάλιστα, του συλλαλητηρίου.
Γιατί ένας έμπειρος διπλωμάτης προέβη σε δηλώσεις που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση;
Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και όσοι πληροφορούν τους ξένους αναλυτές, διπλωμάτες και παρατηρητές έχουν δώσει λανθασμένες εκτιμήσεις για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το άνοιγμα του ζητήματος χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία της κοινής γνώμης. Ακόμα και οι φίλοι της κυβέρνησης ομολογούν ότι αυτό που  χαρακτηρίζει βασικώς την κυβέρνηση είναι η έπαρση. Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση, χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τα κόμματα και με μόνο συμπαραστάτη τον Αρχιεπίσκοπο (τις εκκλήσεις του οποίου για αποχή από το συλλαλητήριο αποδείχθηκε ότι αγνόησαν μέχρι και οι ιερείς που είναι υπό την εξουσία του…) προχώρησε στο ζήτημα.
Γιατί βιάζεται να κλείσει η κυβέρνηση το ζήτημα;
Γιατί την πιέζουν αφόρητα οι δανειστές και οι κύκλοι τους. Μάλιστα δεν είναι απίθανο οι κύκλοι αυτοί να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα “μεγάλες αβάντες”.
Το δεύτερο αξιοπρόσεκτο στοιχείο από το συλλαλητήριο είναι ότι στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει σφαγή για το ποιος θα ηγηθεί του “κινήματος των συλλαλητηρίων”. Η εμφάνιση στο προσκήνιο του Φραγκούλη Φράγκου ενός αξιωματικού που αποστρατεύθηκε κακήν κακώς και αιφνιδιαστικά επειδή το όνομά του συνδέθηκε με κινήσεις που η τότε κυβέρνηση ΓΑΠ έκρινε ως “αποσταθεροποιητικές” για το πολίτευμα, ξαναμοιράζει την τράπουλα στα δεξιά προς μεγάλη ανακούφιση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας που θα νιώσει την πίεση από τα δεξιά να μειώνεται αισθητά.
Το επόμενο ραντεβού των πολιτών για το Μακεδονικό δόθηκε ήδη για τις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Το παρακολουθούμε. 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ. Προς αναστολή των αυξήσεων στα τιμολόγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που είχαν ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου οδεύουν οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς προ ημερών υπήρξε παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό απαγορεεύονται αυξήσεις για όσο διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το συμβόλαιο κάθε καταναλωτή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι 2-3 φορές υψηλότερες από τον μέσον όρο των υπολοίπων κρατών. Για παράδειγμα, οι τιμές στη χώρα μας είναι 8 έως 10 φορές πιο ακριβές από την Τουρκία για ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας μεσαίας χρήσης.

 

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ. Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 κατέληξε στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση “Reward work, not wealth” της οργάνωσης Oxfam που δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός. Επιπλέον, 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε κανένα όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από το 2010 ο πλούτος της “οικονομικής ελίτ” αυξάνεται 13% το χρόνο. Μεταξύ του Μαρτίου 2016 και  του Μαρτίου 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που η περιουσία τους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Κάθε δύο ημέρες είχαμε και ένα νέο δισεκατομμυριούχο. Η Oxfam τονίζει ακόμη ότι και σε αυτό το επίπεδο οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και από τους 10 νέους δισεκατομμυριούχους, οι 9 είναι άνδρες.

 

ΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΙΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ. Η είδηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και δηλωτική των παγκόσμιων τάσεων και στην επιστημονική έρευνα.  Για πρώτη φορά το 2016 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ. Η Κίνα δημοσίευσε περισσότερες από 426.000 μελέτες (18,6% του συνόλου στη βάση Scopus της Elsevier), έναντι περίπου 409.000 των ΗΠΑ.
Η Ινδία επίσης,  για πρώτη φορά ξεπέρασε την Ιαπωνία.
Όσο αφορά τα ποιοτικά κριτήρια
(τις δημοσιεύσεις δηλαδή με το μεγαλύτερο επιστημονικό αντίκτυπο που κερδίζουν τις περισσότερες ετεροαναφορές από άλλους επιστήμονες) προηγούνται η Σουηδία και η Ελβετία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα στην τρίτη και τέταρτη θέση.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, με περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή το 26% του παγκόσμιου συνόλου. Η Κίνα ακολουθεί δεύτερη με ετήσιες δαπάνες περίπου 400 δισ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ κρατάνε τα ηνία στις πατέντες, στα έσοδα από πνευματική ιδιοκτησία και στα κεφάλαια υψηλού κινδύνου (venture capital) που χρηματοδοτούν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αναχώρησε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais. Ο Πουτζδεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας. Η ισπανική εισαγγελία ανέφερε χθες σε ανακοίνωση της ότι “θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για να ζητήσει από τις δανέζικες δικαστικές αρχές τη σύλληψη του κατηγορούμενου”, στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. 3,5 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ που απασχολούνται ως ταμίες σούπερ μάρκετ περιμένουν την σημερινή ημέρα με μεγάλο άγχος. Ανοίγει στο Σηάτλ των ΗΠΑ το Amazon Go, το πρώτο σούπερ μάρκετ στον κόσμο που δεν έχει καθόλου ταμίες αλλά ούτε και μηχανήματα για να περνάς μόνος σου τα προϊόντα που αγοράζεις. Ο πελάτης θα κάνει check in κατά την είσοδο του και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα συνδυάζουν τα δεδομένα από κάμερες θα καταλαβαίνουν ποια προϊόντα επέλεξε και θα τον χρεώνουν αυτόματα κατά την έξοδο.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!