Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της σημερινής ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη ρίξτε μια ματιά στο χθεσινό newsletter. Όλο και κάτι πρωτότυπο που θεωρήσαμε ότι θα βρείτε ενδιαφέρον έχουμε ανθολογήσει.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ HOTSPOT. Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch. Το μεγαλύτερο κομμάτι της έκθεσης αφορά στις επιθέσεις που δέχονται τα δικαιώματα από λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην έκθεση όμως γίνεται εκτενής αναφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας. Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η πολιτική που διέπει τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας έχει παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, όπου ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς υπό άθλιες συνθήκες.Ειδική αναφορά γίνεται και στις κατηγορίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία κατά αιτούντων άσυλο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόρια της Λέσβου τον περασμένο Ιούλιο.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ  ΤΑ  ΕΣΟΔΑ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ  ΕΛΕΓΧΟΥΣ.  742 εκατ. ευρώ φόρους και πρόστιμα έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, μόλις στο 4,7% των υποθέσεων που περιλαμβάνονται σε 3 λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού. Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί βέβαια είναι ένα πολύ μικρό μέρος των 742 εκατ. και προσεγγίζουν μόλις τα 90 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έγγραφα που απέστειλε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταϊκούρα. Από τις αρχές του 2014 έως το τέλος Αυγούστου 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τους ελέγχους μόνο σε 1.784 από τις 37.650 υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού. Ολοκλήρωσαν επίσης κι άλλους 372 ελέγχους σε υποθέσεις σχετιζόμενες με τις συγκεκριμένες λίστες.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι στο FACT παρακολουθούμε το θέμα γιατί τα έσοδα από τις διάφορες λίστες που “στοίχειωσαν” την πολιτική ζωή της χώρας το 2014 σπιλώνοντας υπολήψεις, είχαν κεντρικό ρόλο στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν, για την ακρίβεια, βασική του προεκλογική υπόσχεση. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 ο Θανάσης Παναγόπουλος σε έρευνα που είχε κάνει μετά από κάποιον ισχυρισμό του ΠΘ στη Βουλή ότι έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή, απέδειξε (FACT) ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ  Η  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ  ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΑύξηση κατά οκτώ μονάδες σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους και διαμορφώθηκε στις 60 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε ο σχετικός δείκτης από το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν ήταν στις 65 μονάδες, λόγω κυρίως των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η αλλαγή κυβέρνησης.
Σημείωση: Παρά τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παραμένει ακόμη σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρισκόταν στην Ελλάδα στις 79 μονάδες, ενώ στο τέλος του 2009 είχε διαμορφωθεί στις 72 μονάδες. Η πρώτη υποχώρηση παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν έπεσε στις 57 μονάδες, ενώ η χειρότερη επίδοση, 35 μονάδες, καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ- ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ. Στα 16.294 ευρώ ήταν το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα μειωμένο κατά 0,7% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Αττική με 22.192 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μείωση 0,9% το 2015 σε σχέση με το 2014) και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 18.153 ευρώ (+0,6%) και η Δυτική Μακεδονία με 15.642 ευρώ (-4,2%).
Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας ήταν η Ήπειρος με 11.500 ευρώ (-1,1%),και ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 11.164 ευρώ (-1,4%), η Δυτική Ελλάδα με 12.097 ευρώ (-0,3%).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ πέντε ονόματα και στα Σλαβικά κατέθεσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ.  Και τα πέντε περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία”, όπως θα δείτε όσοι ανοίξετε το συνδεσμο.
Το σημαντικό είναι ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι ergaomnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Σύμφωνα με τον Άγγελο Αθανασόπουλο που υπογράφει το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος  δεν είναι ακόμα σαφές αν ο  Μάθιου Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.

Από την πλευρά της πΓΔΜ είχαμε δύο αντιδράσεις. Αρχικά μια “σκληρή” από τον διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση εκπρόσωπο της χώρας στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μια δεύτερη αρκετά πιο ήπια και “διπλωματική” από την επίσημη κυβέρνηση των Σκοπίων, καταγράφουμε τη δεύτερη. “Στον ΟΗΕ δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός. Η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές”, ανέφερε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.
Η έκφραση δύο γραμμών, έστω και για “τεχνικούς” λόγους αποκαλύπτει πόσο σύνθετη και δύσκολη είναι η διαχείριση του ζητήματος για την κυβέρνηση Ζάεφ.
Στην πΓΔΜ βρίσκεται από χθες και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας τόνισε πως απομένει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία, και μολονότι χαιρέτισε την βούληση της χώρας να γίνει μέλος του NATO προσέθεσε με νόημα πως η φιλοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από “ρεαλισμό”.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ. Μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να περικόψει τη βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (καταγράψαμε τη σχετική είδηση χθες) η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την σχετική υπηρεσία του ΟΗΕ με 23 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πάλι ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη νομοθεσία για τη φορολόγηση και ίσως και την απαγόρευση οργανώσεων που προωθούν την παράνομη μετανάστευση. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ονομαστεί “Στοπ Σόρος” και αναφέρεται βέβαια στον ουγγρικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχο η οργάνωση του οποίου Open Society υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ. Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Khaled Ali δήλωσε χθες πως “η κυβερνητική γραφειοκρατία” που πρόσκειται στον πρόεδρο Σίσι επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα δεν του επιτρέπει να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον Μάρτιο. Συνεργάτες του δηλώνουν ότι η κυβέρνηση Σίσι έχει ξεκινήσει μια καμπάνια εκφοβισμού των πολιτών κάνοντας ανέφικτη τη συλλογή του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών για τη συμμετοχή κάποιου υποψηφίου στις εκλογές.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΑΝΤΙΟ. Η Βουλή των Κοινοτήτων στη Μ. Βρετανία ενέκρινε χθες, με ψήφους 324 υπέρ έναντι 295 κατά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του νόμου του 1972 με τον οποίο η Βρετανία εισχώρησε στην ΕΕ και ενσωματώθηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο στο βρετανικό.

Trump Administration. Λίστα με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης που τον κατακρίνουν και καταφέρονται συνεχώς εναντίον του έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter ο Τραμπ, απονέμοντας έτσι τα “βραβεία” του για τις αυτό που θεωρεί “ψευδείς ειδήσεις”. Την κίνηση κατήγγειλαν δυο γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που μεταχειρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τύπο. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι συνήθεις στόχοι του Τραμπ το CNN, οι New York Times και η Washington Post. Στην πρώτη θέση πάντως δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος, αλλά ο Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομίας το 2008 και σχολιογράφος της εφημερίδας New York Times.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην καθιέρωση υπουργείου Μοναξιάς, που θα έχει στόχο τον σχεδιασμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μοναξιάς που βιώνουν περισσότεροι από 1 στους 10 Βρετανούς. Καθήκοντα υπουργού Μοναξιάς αναλαμβάνει-διατηρώντας παράλληλα και το υπουργείο Αθλητισμού – η Τρέισι Κράουτς. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε πάγιο αίτημα της Τζο Κοξ, της βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε το 2016 από ακροδεξιό εξτρεμιστή.
Σημείωση: Οι περισσότεροι Βρετανοί, ηλικίας άνω των 75 ετών, ζουν μόνοι τους και περίπου 200.000 ηλικιωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν συνομιλήσει με κάποιο φίλο ή συγγενή τους για τουλάχιστον έναν μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Έρευνες δείχνουν ότι το πρόβλημα της μοναξιάς συνδέεται με την άνοια, την πρόωρη θνησιμότητα και την υπέρταση.

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ  ΠΑΙΔΙΑ. Κανείς από εμάς εδώ στο FACT δεν έχει παιδιά παρ’όλα αυτά όμως πολλάκις βρισκόμαστε να διαβάζουμε άρθρα με συμβουλές για το μεγάλωμα των παιδιών για να τα στείλουμε στους φίλους μας επειδή συμμεριζόμαστε την αγωνία τους να είναι τέλειοι γονείς. Ένα πολύ ωραίο (και ελαφρώς μακροσκελές) άρθρο στον Guardian όμως, μας έβαλε σε σκέψεις: ” Κάθε μπερδεμένος γονιός αναζητάει συμβουλές στα διάφορα εγχειρίδια για το πώς πρέπει να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που αυτά προσφέρουν είναι τη φαντασίωση ότι για τις πιο δύσκολες ερωτήσεις της ζωής υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση”. Διαβάστε το.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Πολύ ωραίο! Ένα application της Google σας βοηθάει να εντοπίσετε τον σωσία σας σε κάποιο από τα πορτρέτα που στεγάζονται σε μουσεία.  Για την ώρα βρίσκει… σωσίες στα μουσεία των ΗΠΑ αλλά και πάλι, έχει γούστο.