Παρασκευή 12 Ιανουαρίου

Καλησπέρα σε όλους!
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και από τη Μεγάλη Βρετανία ο Θύμιος Τζάλλας.
Εφόσον δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο χθεσινό FACT. Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε. Μια ανάλυση ή μια διαφορετική είδηση που δεν ανθολόγησαν τα ελληνικά ΜΜΕ.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και λεωφορεία θα μείνει και τη Δευτέρα η Αθήνα, μετά την νέα 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι.
Κλειστή η Αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα. Στις ΗΠΑ η ημέρα είναι αργία προς τιμήν της επετείου γέννησης του Μάρτιν Λούθεν Κινγκ.

ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ. Να και κάτι σωστό. Αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιαυτές μίλησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νικόλαος Μαυραγάνης στον ANT1.
H βασική αλλαγή θα είναι ότι ο εξεταστής δεν θα βρίσκεται πλέον μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά σε ένα control room, όπου από εκεί θα εξετάζει τον υποψήφιο οδηγό. Το υπουργείο θέλει με αυτό τον τρόπο να καταπολεμήσει το φαινόμενο χρηματισμού των εξεταστών. Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η διαφάνεια του νέου τρόπου εξέτασης, οι εξεταστές και οι εξεταζόμενοι θα είναι σε διαφορετικές πόλεις. Για παράδειγμα, ένας εξεταστής από τη Αθήνα, μπορεί να εξετάσει μέσω του control room, έναν υποψήφιο οδηγό στη Θεσσαλονίκη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Σε συμφωνία κατέληξαν, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι αρχηγοί των εταίρων του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Τα δύσκολα πέφτουν στο SPD και στον Σουλτς που στο έκτακτο συνέδριο του κόμματός του πρέπει να πείσει τα μέλη να δεχθούν την εισήγησή του.
Τα κύρια σημεία τριβής στις συζητήσεις ήταν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική. Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν στα 45 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων που έπεσαν στο τραπέζι αλλά η κατάληξη των διαπραγματεύσεων το ανέβασε σχεδόν στο  διπλάσιο. Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η σύνταξη αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και μεγάλη οικονομική ενίσχυση των πόλεων.
Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία από το κείμενο των 28 σελίδων της καταρχήν συμφωνίας.
ΑΝΑΛΥΣΗ. “Θα ήταν σφάλμα να θεωρηθεί ότι, με το βήμα αυτό, “κλείνει” η μεγάλη εκκρεμότητα που άφησαν πίσω οι Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου: προκειμένου να σταθεί στα πόδια της σταθερή κατάσταση -σε μια Γερμανία που θεοποιεί την σταθερότητα! – θα χρειαστεί πρώτα το SPD να συμφωνήσει με τον εαυτό του να προχωρήσει – έχουν επικύρωση σε δημοψηφισματικής λογικής Συνέδριο μπροστά τους, με τους JuSos της νεολαίας έντονα αρνητικούς”, γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης στο Economia.gr.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Το θέμα του ονόματος συζήτησαν στην έκτακτη συνάντησή τους  που πραγματοποιήθηκε, τελικώς, στη Θεσσαλονίκη, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ δηλώνοντάς την πρόθεσή τους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση των εμποδίων για την επίλυση του ζητήματος.
Τα… εμπόδια τα έχουν θέσει με τη μορφή κόκκινων γραμμών, μάλιστα, η Εκκλησία και ο κυβερνητικός εταίρος.
Ο Πρωθυπουργός με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο επιχείρησε να διασκεδάζει τις πολύ αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι διαρροές κύκλων του ΥΠΕΞ που ταύτιζαν την Ιερά Σύνοδο με τη Χρυσή Αυγή. Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και δεν έχασε την ευκαιρία να του κάνει ένα κήρυγμα για την αληθινή φύση του Χριστιανισμού. Περίεργο αλλά ίσως όχι και τόσο αφού μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα το απόγευμα, το Μαξίμου, με άτυπες ενημερώσεις πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή με το Μακεδονικό και ότι εάν δεν το ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ θα το ψηφίσουν βουλευτές του ΚΚΕ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα που η κυβέρνηση συγκέντρωσε τις ψήφους μένει να μας πει τί έχει συμφωνήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι δεν θα παραστεί σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εάν δεν έχει προηγηθεί η κατάθεση σαφούς πρότασης την οποία θα προσυπογράφουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Επανέλαβε ότι κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια αλλά θύμισε και τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: “Εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται”.
ΑΝΑΛΥΣΗ. “Η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Οι ψύχραιμοι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι το βασικό κλειδί μιας βιώσιμης λύσης κρύβεται στον όρο “erga omnes” και όχι τόσο στο νέο, μόνιμο όνομα. Πρέπει να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη εφαρμογή του ονόματος στον διεθνή χώρο και η υιοθέτηση μίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα υιοθετηθεί από τις μεγάλες χώρες.
Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει βάρος σε μία συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ ή στην υπηκοότητα. Η υπερβολική πίεση και στα δύο ζητήματα θα τραυμάτιζε σοβαρά την εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία στη γείτονα και ίσως άφηνε την Αθήνα χωρίς συνομιλητή”, γράφει στα ΝΕΑ ο Άγγελος Αθανασόπουλος.

Brexit: Η εβδομάδα που πέρασε 5-12 Ιανουαρίου
Πού βρισκόμαστε σήμερα: Στις 29 Μαρτίου 2017 η Τερέζα Μέι ειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019. Μέχρι στιγμής ΕΕ και Βρετανία έχουν συμφωνήσει (προφορικά, όχι γραπτά -έχει σημασία) στα εξής: 1) Οι Βρετανοί θα πληρώσουν 40 δισεκατομμύρια λίρες για να φύγουν, 2) Τα δικαιώματα όσων Ευρωπαίων ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διασφαλισμένα και μετά το Brexit, και 3) Η Βόρειος Ιρλανδία θα έχει καθεστώς ειδικής πρόσβασης στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν σύνορα με την Ιρλανδία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί το αίτημα της Βρετανίας για παράταση της διαδικασίας εξόδου μέχρι το 2021. Τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την εμπορική εμπορική συμφωνία που θα συνάψουν οι δύο πλευρές.
Αυτά είναι τα απλά. Πάμε στα δύσκολα.
Πρώτον, η συμφωνία είναι προφορική“συμφωνία κυρίων” τη λένε οι Βρυξέλλες, “δήλωση προθέσεων” σύμφωνα με το Λονδίνο- γιατί τα ζητήματα που ρυθμίζει είναι φοβερά δύσκολα. Παράδειγμα: Πώς είναι δυνατόν η Βόρειος Ιρλανδία να μην έχει σύνορα με την Ιρλανδία και κατά συνέπεια την ΕΕ, αλλά η Βρετανία να έχει; Είναι σαν να λέμε ότι η Αλβανία θα καταργήσει τα σύνορά της με την Ήπειρο, αλλά όχι με την Ελλάδα. Γίνεται;
Δεύτερον, ο αντίκτυπος του Brexit είναι διφορούμενος, και προκαλεί σύγχυση στον κόσμο. Πολύ συχνά διαβάζουμε ειδήσεις που δεν κολλάνε μεταξύ τους. Την περασμένη Παρασκευή η βρετανική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι η παραγωγικότητα της χώρας σημείωσε ρεκόρ εξαετίας, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων (κρίσιμος τομέας σε βαθμό εμμονής για τους Βρετανούς) έπεσαν για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.
Ανάλογη σύγχυση επικρατεί και σε πολιτικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής όλοι γνωρίζαμε ότι οπαδοί του δεύτερου δημοψηφίσματος ήταν μόνο οι remainers. Πολιτικοί όπως ο Τόνι Μπλερ βρίσκονται στο στόχαστρο των λαϊκιστών ως οι “κεντρώοι ελιτιστές” που προσπαθούν να ανατρέψουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Χθες, μας προέκυψε ο Νάιτζελ Φάραζ ως υποστηρικτής του δεύτερου δημοψηφίσματος. Λέει, ότι πρέπει να ψηφίσουμε ξανά, ώστε να σταματήσουν τύποι σαν τον Μπλερ να το ζητάνε.
Η εβδομάδα σε ένα tweet: Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Φάραζ, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας από τον φίλο του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Δεν θα του γλιτώσουν όμως έτσι εύκολα. Απειλεί ότι δεν θα υπογράψει καμία εμπορική συμφωνία μαζί τους, αν δεν τον καλέσουν στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.  Θύμιος Τζιάλλας. 

TRUMP ADMINISTRATION.Γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής;”, διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω κράτη “χώρες απόπατους”, σύμφωνα με δύο πηγές ενήμερες για το θέμα. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι “Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία”. Όπως ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη.
Δεν υπάρχει άλλη λέξη από “ρατσιστικά” είπε ο εκπρόσωπος των Ανθρωπίνων Δiκαιωμάων του ΟΗΕ Ρούπερτ Κολβίλ, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια Τραμπ. “Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες απόπατους, των οποίων ολόκληρος ο πληθυσμός δεν είναι λευκός και άρα δεν είναι καλοδεχούμενος”,  συνέχισε.
Σχόλιο. Εμάς, πάντως, μας εντυπωσιάζει η βεβαιότητα του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Νορβηγοί θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ και δη ως μετανάστες ενώ είναι εκείνος πρόεδρος. 

πΓΔΜ. Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναγνώρισε με πλειοψηφία 69 ψήφων σε σύνολο 120 βουλευτών τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας. Θυμίζουμε πως  ήταν μέρος της “προγραμματικής συμφωνίας” μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του ΠΘ Ζόραν Ζάεφ και των δύο αλβανικών μειονοτικών κομμάτων ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.  Ο νόμος εγκρίθηκε με διπλή πλειοψηφία, δηλαδή και με πλειοψηφία εντός των μειονοτικών βουλευτών, θεσμό που έχει καθιερωθεί από το 2001 και τη συμφωνία της Οχρίδας για ζητήματα που αφορούν την αλβανική μειονότητα, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της πΓΔΜ.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ. Κάλπες σήμερα και αύριο στην Τσεχία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε αυτές είναι υποψήφιος ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν,  αντιμουσουλμάνος και φιλορώσος, ο οποίος εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των φιλοευρωπαίων αντιπάλων του. Μεταξύ των 8 υποψήφιων ο βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών Γίρι Ντράχος. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τον Δεκέμβριο ο Ζέμαν διόρισε κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Μπάμπις, η οποία όμως από ότι φαίνεται δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Ο Μπάμπις εκδήλωσε χθες τη στήριξή του προς τον Ζέμαν αναφέροντας ωστόσο ότι η δήλωση αυτή αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open ο αριθμός των νοσηλευτών παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών ενός νοσοκομείου. Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και των Πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Γκρίφιθς, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 66.300 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε 46 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας. Μόνο το 14% των ασθενών δήλωσαν ότι η νοσηλεία τους ήταν εξαιρετική και υψηλού επιπέδου παρά την έλλειψη -ή και την παντελή απουσία- νοσηλευτικού προσωπικού. Αντίθετα, το 57% των ασθενών που ανέφεραν επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, έκριναν ως εξαιρετική και πολύ ποιοτική τη νοσηλεία τους.
Σημείωση: Στην Ελλάδα οι νοσηλευτές κατέχουν την τελευταία θέση στους δείκτες στελέχωσης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ με μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 8,7 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν “υιοθετήσει” περίπου 45 γάτες, τις οποίες και φροντίζουν καθημερινά. Όμως, τα ζώα αυτά χρειάζονται κτηνιατρικό έλεγχο αλλά και στειρώσεις, προκειμένου να μην αυξηθεί ανεξέλεγκτα ο πληθυσμός τους. Έτσι, ζήτησαν τη βοήθεια της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης (ΖΕΗ) η οποία ζητάει και τη δική μας βοήθεια. Διαβάστε το ρεπορτάζ της LIFO.

FACEBOOK. Το Facebook σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θα μας  παρουσιάζονται από τους αλγόριθμούς του οι αναρτήσεις των φίλων μας, το περίφημο “news feed”. Θα δίνεται πλέον έμφαση στις ιδιωτικές αναρτήσεις από τους φίλους και την οικογένεια του χρήστη, και θα έχουν χαμηλή προτεραιότητα οι αναρτήσεις από τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ. Οι αλλαγές ξεκίνησαν από την Πέμπτη, θα ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να περιορίσουν τη δημοφιλία των ειδήσεων, των βίντεο και των φωτογραφιών από εταιρείες και μέσα ενημέρωσης. Όπως είπε ο και ο Ζούκεμπεργκ αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την μετάβαση από το “relevant” περιεχόμενο στο “meaningful”.

The Politics-Free Zone

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Ωραίο. Ένας τρίλεπτος οδηγός για να παίρνουμε σωστότερες, για τον εαυτό μας, αποφάσεις.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Όσοι βγείτε για φαγητό το Σαββατοκύριακο δεν χρειάζεται να χαλάσετε τη δίαιτα που κάνετε. Μάθετε να επιλέγετε σωστά από τους καταλόγους των εστιατορίων.

ΣΥΝΤΑΓΗ. Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από γαλλική, αυτή η φανταστική σάλτσα που μεταμορφώνει τα βραστά λαχανικά. Με λίγη προσοχή χωράει σε όλα τα διαιτολόγια. Κι αυτά των διαβητικών ακόμα.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο! Εάν βρίσκετε το FACT χρήσιμο, προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν!