Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας από το Λονδίνο.
Αυτό είναι το τελευταίο τακτικό FACT αυτής της χρονιάς.
Θα εκδόσουμε δύο δελτία την ερχόμενη Τετάρτη και την ερχόμενη Παρασκευή.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Ξεκίνησε από σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.
Αυτή την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά.

ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Ανοίξαμε στο Google calendar μια ατζέντα επιλεγμένων εκδηλώσεων.
Εάν διαβάζετε το δελτίο από υπολογιστή μπορείτε να το βλέπετε σε web browser.
Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το ημερολόγιό μας σε κάποιο application του τηλεφώνου σας ώστε να τσεκάρετε τις προτεινόμενες εκδηλώσεις ανά πάσα στιγμή ακολουθείτε αυτόν τον σύνδεσμο.
Μπορείτε να μας προτείνετε δικές σας ή άλλες εκδηλώσεις που πιστεύετε ότι αξίζουν της προσοχής μας.
Οι εκδηλώσεις επιλέγονται πολύ προσεκτικά και το ημερολόγιο ανανεώνεται διαρκώς.

NET NUTRALITY. Είναι η σημαντικότερη είδηση της ημέρας παγκοσμίως και επιλέγουμε να τη στοιχίσουμε πρώτη. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ υπερψήφισε την Πέμπτη (με 3 ψήφους έναντι 2) το τέλος στην ισότιμη αντιμετώπιση των δεδομένων που διακινούνται διαδικτυακά θέτοντας εκτός πλαισίου όλο το φάσμα αποφάσεων που είχε ληφθεί επί Μπάρακ Ομπάμα το 2015.. Με αυτήν την απόφαση, το FCC καταργεί τους κανόνες που απαγόρευαν στους παρόχους να εμποδίζουν ή και να επιβραδύνουν την πρόσβαση των χρηστών σε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πάροχοι μπορούν να αποφασίσουν αν θα δίνεται προτεραιότητα στο “δικό τους” περιεχόμενο εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Για να καταλάβουμε τί σημαίνει αυτό, συνδέουμε το διαφωτιστικό σχόλιο που έκανε στη σελίδα του στο facebook ο δικηγόρος Γιώργος Γιάνναρος: “Σ
κεφτείτε να είστε πελάτης σε έναν πάροχο, πχ την Cosmote και να σας απαγορεύει την πρόσβαση στο viber, γιατί έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με το What’s up και δεν θέλει να χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή μηνυμάτων. Ή να είστε πελάτης της Vodafone και για όση ώρα σερφάρετε στο facebook να χρεώνεστε με τα διπλάσια MB σε σχέση με όση ώρα αφιερώνετε στο twitter, επειδή πληρώνεται από το twitter να χορηγεί προνομιακή πρόσβαση στους χρήστες που το χρησιμοποιούν έναντι των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

BREXIT, εβδομάδα 9-15 Δεκεμβρίου 2017. Η διχασμένη Βρετανία: “Νορβηγοί” εναντίων “Καναδών”. Η πρώτη εβδομάδα μετά την επίτευξη αρχικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία από τις πιο ταραχώδεις του Brexit. Την αρχή έκανε την Κυριακή ο Ντέβιντ Ντέιβις που χαρακτήρισε τη συμφωνία “δήλωση προθέσεων”, και νομικά μη δεσμευτική για τα δύο μέρη. Η τοποθέτηση του υπουργού Brexit προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων που είχαν μιλήσει για “συμφωνία κυρίων” (ολίγον χοντράδα, αφού τη συμφωνία υπέγραψε μία κυρία). O Γκι Φέρχοφσταντ τουίταρε ότι οι Βρετανοί δεν είναι εντάξει, και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να τους βάλει άμεσα να υπογράψουν έγγραφο με νομική ισχύ.

Είτε συμφωνία κυρίων, είτε κυριών, είτε δήλωση προθέσεων, ισχύει αυτό που λένε και οι δύο πλευρές: τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία έκανε τρεις μεγάλες υποχωρήσεις για να κλείσει το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης: συμφώνησε να πληρώσει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ για το Brexit, εγγυήθηκε το καθεστώς παραμονής των Ευρωπαίων υπηκόων μετά το Brexit, και συναίνεσε σε ειδικό καθεστώς για τη Βόρειο Ιρλανδία.

H πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για τη Μέι δεν ήρθε όμως από τους Brexiteers, αλλά από τους Remainers. Αν και είχαν κατατεθεί περίπου 300 τροπολογίες στον νόμο για τo Brexit, όλοι περίμεναν ότι η μεγάλη μάχη θα αφορούσε μόνο μία -εκείνη είχε κατατεθεί από τους ίδιους τους φιλοευρωπαϊστές Τόρις, προκειμένου η Βουλή να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την έγκριση της τελικής συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ.

Ο διαρκώς εριστικός Φέρχοφσταντ έδωσε τα εύσημα στους βουλευτές και τη “νίκη της δημοκρατίας”. Ας το πει όμως και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στηρίζουν τη Βρετανή πρωθυπουργό στη δοκιμασία που πέρασε στο Westminister. Διεμήνυσαν δε στους Remainers (ή Soft Leavers, όπως εσχάτως λέγονται), ότι η ΕΕ δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να αλλάζει τη συμφωνία κάθε φορά που δεν αρέσει στους βουλευτές.

Είναι η πιο ενδιαφέρουσα στροφή στο Brexit, και με αυτή θα κλείσει και η χρονιά. Η μέχρι πρότινος μισητή στις Βρυξέλλες Τερέζα Μέι είναι πια σύμμαχος. Τι έπαθαν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι και στηρίζουν τη Μέι; Προφανώς έχουν αντιληφθεί ότι επιδιώκει το ήπιο Brexit, το οποίο μπορεί και να μη θυμίζει και πολύ έξοδο από την ΕΕ. Το αστείο δηλαδή είναι οι Remainers με την τροπολογία τους δυσκόλεψαν μεν τη Μέι, αλλά ταυτόχρονα διευκόλυναν τους Leavers. Αν το Brexit είναι τελικά πολύ ήπιο για τα γούστα τους, έχουν πια την ευκαιρία να το καταψηφίσουν στη Βουλή. Μύλος;

Αυτά όμως είναι για το τέλος του 2018, αν και όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία. Η νέα χρονιά θα αρχίσει με το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, τη συμφωνία για τη διετή περίοδο προσαρμογής που έχει ζητήσει η Βρετανία (“θα χρειαστείτε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον”, είπε χθες στο ραδιόφωνο του BBC ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς)
Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εμπορική συμφωνία. Εκεί οι Remainers και οι Brexiteers θα αλλάξουν τίτλους. Οι Soft Leavers είναι πια οι Νορβηγοί minus. Θέλουν δηλαδή εμπορική συμφωνία που θα αποτελεί συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, αλλά χωρίς η Βρετανία να συμμετέχει στους θεσμούς της ΕΕ. Οι Brexiteers είναι οι Καναδοί 3 plus. Θέλουν συμφωνία αλά Καναδά με επέκταση και στις υπηρεσίες.  Για να δούμε…
Η εβδομάδα σε μία δήλωση: “Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να κάνει τη δουλειά μου”, Ντέβιντ Ντέιβις, υπουργός Brexit

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η Νέα Δημοκρατία διοργανώνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα το 11ο Συνέδριο Αρχών. Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που σχεδιάστηκε γύρω από θεματικά προσυνέδρια και ημερίδες ανά την Ελλάδα.  Οι εργασίες του Συνεδρίου θα καλυφθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου και όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να τις παρακολουθήσετε:
Στο site του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας 
Στο Facebook στη σελίδα της Νέας Δημοκρατίας 
Στο site του Κόμματος

BITCOIN.Σοβαρή προειδοποίηση” προς τους αγοραστές bitcoin έκανε o Άντριου Μπέιλι, επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής Αρχής της Βρετανίας. Δήλωσε χθες στο BBC: “Εάν θέλετε να επενδύσετε σε bitcoin, να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο αποτελεί ένδειξη ότι το bitcoin δεν είναι ασφαλής επένδυση. Δήλωσε ότι το να αγοράζει κανείς bitcoin μοιάζει πολύ με τζόγο, καθώς έχει το ίδιο επίπεδο ρίσκου.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΗΣΥπέρ της εκλογής Μουφτή τάσσεται ο υπουργός Παιδείας, ανοίγοντας τη συζήτηση λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, που έθεσε και το θέμα.  Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τονίζει ότι θα πρέπει να αρχίσει μία πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα “ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων”, υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος και παραπέμποντας και στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
“Η συνθήκη της Λωζάνης δεν ρυθμίζει το θέμα, δεν προβλέπει εκλογή μουφτή, το αφήνει στην ευχέρεια της Ελλάδας, και αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο με ξενίζει”,  σχολίασε τις δηλώσεις Γαβρόγλου ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο σε ό,τι αφορά μια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σεντένο, υπάρχουν ακόμα “ορισμένα ενδιάμεσα βήματα” προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση χρέους.
Σχόλιο. “Ορισμένα ενδιάμεσα βήματα”. Όπως το να αποκτήσει η Γερμανία κυβέρνηση. 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με την κατάργηση της ποσόστωσης στην υποδοχή των προσφύγων, τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ. Οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα που εξαπατούσε τον Οργανισμό ζημιώνοντάς τον πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε στη σύλληψη 19 ατόμων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε σπείρα που είτε έκλεβε το προς εκποίηση υλικό του ΟΣΕ πουλώντας το ως σκράπ είτε, με τη συνδρομή επίορκων υπαλλήλων του Οργανισμού, “έστηνε” διαγωνισμούς για την πώληση υλικών του ΟΣΕ, αγοράζοντάς τα σε χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές.

ΠΟΛΕΙΣ-ΑΘΗΝΑ. Το “πράσινο φως” για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής στον Ελαιώνα έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εγκρίνοντας ομοφώνως, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη, τη μελέτη για την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση έκτασης 46 στρεμμάτων. Η μελέτη θα κατατεθεί για έγκριση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.
“Η έκταση των δύο οικοδομικών τετραγώνων έχει προέλθει από εισφορά σε γη και απαλλοτριώσεις που πραγματοποίησε ο δήμος Αθηναίων το 2014 με πόρους 8 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, ενώ το κόστος υλοποίησης της παρέμβασης εκτιμάται στα 8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και τα υπόλοιπα από τον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Την ανακάλυψη εξωπλανητών με μεγάλες ομοιότητες με τη Γη ανακοίνωσε η NASA γύρω από το αστέρι Κέπλερ-90. Το σύστημα πλανητών γύρω από το αστέρι ήταν ήδη γνωστό αλλά η NASA με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, κατάφερε όμως να εντοπίσει τους 2 νέους εξωπλανήτες. Η ανακάλυψη των νέων πλανητών γύρω από το αστέρι, το οποίο μοιάζει με τον ήλιο, σημαίνει ότι το μακρινό ηλιακό σύστημα έχει 8 πλανήτες και είναι το πρώτο με όσους και το δικό μας ηλιακό σύστημα. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθεί ζωή στο σύστημα Κέπλερ-90. Ωστόσο, η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού πλανητών σε κάθε ηλιακό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί.

ΙΣΤΟΡΙΑΕγκαινιάστηκε σήμερα στη Βουλή έκθεση για τα 180 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, πρωτότυπα εκθέματα από τα πανεπιστημιακά μουσεία και το Ιστορικό Αρχείο όπως φωτογραφίες, έντυπα και χειρόγραφα που αναδεικνύουν την παρουσία του στην πνευματική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας.
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, τα πανεπιστημιακά μουσεία, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Αρχείο της ΕΡΤ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, τον Σύλλογο Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ακαδημία Αθηνών κ.α. Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα παραμείνει έως τις 31 Μαΐου 2018 θα παρουσιάζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα. Καλό Σαββατοκύριακο!