Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΠΡΟΣΟΧΗ. Αποσύρονται από την αγορά με εντολή του ΕΦΕΤ παρτίδες συσκευασμένου γεμιστού ρολού κοτόπουλο και μπιφτεκιού, καθώς και στα δύο προϊόντα ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.  Διαβάστε  εδώ ποιες παρτίδες αφορά η απόσυρση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Μπορεί να έπρεπε να περάσουν 65 ολόκληρα χρόνια για να έρθει Τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα αλλά η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν είναι βέβαιο ότι θα τη συζητάμε για καιρό και να ακόμα πιο βέβαιο ότι θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας.
Ένας μεγάλο “Γιατί;”, πλανάται από τη χώρα και εκστομίζεται απ’όλους άσχετα με τους τόνους που επιλέγουν για να σχολιάσουν την επίσκεψη Ερντογάν.
Γιατί τον προσκαλέσαμε; Για να κάνουμε τη χώρα μας θεατρικό σκηνικό για τον Ερντογάν ώστε να απευθύνει κι από εδώ και για το εσωτερικό του ακροατήριο όσα λένε οι Τούρκοι παγίως;
Ο Τούρκος Πρόεδρος βέβαια πήρε τις απαντήσεις που του έπρεπαν απ’όλους στην Ελλάδα. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης. Όλοι απάντησαν επαρκώς και ψύχραιμα, όπως ταιριάζει σε ευρωπαίους και δημοκράτες πολιτικούς  στις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις.
Γιατί όμως να συμβεί αυτό;
Γιατί η κυβέρνηση να δώσει χώρο στους εθνικιστικούς κύκλους να κάνουν πάρτυ επί διήμερο, ξεκουφαίνοντας μας με αντιτουρκικές κορόνες που τις εκφέρουν κι εκείνοι, βέβαια, εκ τους ασφαλούς;
Γιατί να βρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός να διαπληκτίζονται με τον Τούρκο πρόεδρο on camera;

Αυτές οι ερωτήσεις ζητούν απάντηση.
Κι από κοντά οι ερωτήσεις της παραπολιτικής:
Αληθεύει ότι την Τετάρτη το βράδυ και μετά την συνέντευξη Ερτογάν στον Α.Παπαχελά υπήρξε η σκέψη να αναβληθεί η επίσκεψη;
Αληθεύει πως η ιδέα για την επίσκεψη ανήκει στο δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου και πηγάζει από τη φαντασίωση ότι θα αναδείκνυε τον Αλέξη Τσίπρα μέγα ηγέτη της Ευρώπης; Εάν αυτό είναι αλήθεια έχουν καταλάβει στο ελάχιστο τον επηρμένο χαρακτήρα του Ερντογάν; Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση ο Ερντογάν να ζητήσει τη μεσολάβηση της Ελλάδας  για να βγει ο ίδιος από τη γωνία; Αστεία πράγματα.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης κι από τη Θράκη ο Τ.Ερντογάν επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση στις ομιλίες που έκανε σε μειονοτικό σχολείο αλλά και στην εκδήλωση σε ξενοδοχείο στα στελέχη της μειονότητας. Σχολιάστηκε απ’όλους ότι τα πλήθη που τον περίμεναν στην Κομοτηνή ήταν κατά πολύ μικρότερα απ’όσα αναμένονταν.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα στην Καθημερινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
“Από τη πρώτη  ημέρα της επίσκεψης, αυτό που απομένει ως αίσθηση, είναι ότι η ελληνική πλευρά κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο, χωρίς σχεδιασμό, απλώς για να κάνει  δημόσιες σχέσεις, για μια photo opportunity του κ. Τσίπρα, που θα του χρησιμεύσει ως προεκλογικό υλικό. Θα είναι ο Έλληνας ηγέτης που συναντήθηκε με τους “μεγάλους του κόσμου”  επί της θητείας του, ενώ επί των ημερών του, μετά από 65 χρόνια, επισκέφτηκε τη χώρα μας πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Άλλη λογικοφανής  εξήγηση δεν υπάρχει”, γράφει για το Liberal ο έμπειρος Γιάννης Σιδέρης.
“Μια τελευταία πινελιά: όταν κάπου εμφανίζεται αναθεωρητισμός, επικαιροποίηση αναπροσαρμογή ή ό,τι σχετικό, ποιος κερδίζει; “Όποιος έχει μούσκουλα”, ο ισχυρός της εποχής. Σωστό, όμως σωστότερο θα ήταν να συμπληρώσει κανείς “… και όποιος έχει πλάτες”. Πράγμα που φέρνει στην επιφάνεια το ουσιώδες: ποιος και γιατί “έσπειρε” (δεν θα πούμε ποτέ “επέβαλε”) την ιδέα αυτής της επίσκεψης; Απλούστερα: ποιος θα αποδειχθεί ότι – στην υπόθεση αυτή- είχε καλύτερες πλάτες; Και τίνος οι πλάτες; Και αυτό, όπως και το “Ουφ!” θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά για να κατασταλάξει, γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης
“Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν οι διεθνείς επαφές γίνονται με στόχο την εσωτερική προπαγάνδα περί “νέας και αναβαθμισμένης Ελλάδας”. Η προχειρότητα και ο αυτοσχεδιασμός ήταν τα χαρακτηριστικά της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015. Συνεχίζεται και με τα εξαιρετικά ακανθώδη θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Τότε, ξεκινούσαν με ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό να αλλάξουν την Ευρώπη, και η νέα Ένωση να σχίσει τα μνημόνια και να ξοδεύει η κυβέρνηση κατά βούληση. Αλλά, τουλάχιστον, είχαν κάποιο στόχο. Για την επίσκεψη Ερντογάν όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το σχέδιο και ποιος ο τελικός στόχος της πρόκλησης, πέρα βεβαίως από τα κόκκινα χαλιά, τη ζωντανή μετάδοση και τις αναμνηστικές φωτογραφίες που θα μπουν στο παλμαρέ του πρωθυπουργού. Εξ ου και τα αποτελέσματα…”, γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.  “Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι από το κρύο στη Μόρια”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας στην ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει επιπλέον μέτρα στο να αποτρέψει θανάτους μεταναστών από το κρύο στη Μόρια, όπως είχε γίνει πέρυσι. Ο κ.Μουζάλας είπε ότι ναι μεν έχουν γίνει βελτιώσεις αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν και φέτος θάνατοι από το κρύο.
Η “Καθημερινή” στο ρεπορτάζ της θυμίζει ότι οι τρεις θάνατοι από κρύο, πέρυσι στη Μόρια δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί και φυσικά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.
Σήμερα, η Μόρια εξακολουθεί να φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους από όσους αντέχει (πάνω από 6.000 για δυναμικότητα 2.330 θέσεων) και για μία ακόμη χρονιά φαίνεται ανέτοιμη να υποδεχθεί τον χειμώνα.
Σχολιάζοντας την συνέντευξη του υπουργού ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, του επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στην Μόρια, Ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει ότι  “Δυστυχώς ο κ. Μουζάλας, αντί να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στα άδεια κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και να αποσυμφορήσει τα νησιά, συνεχίζει να επιμένει στον εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, επιρρίπτοντας μάλιστα σε άλλους ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές του”.

BREXIT. Οι Βρυξέλλες αλλάζουν τους ανθρώπους. 
Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η διαπραγμάτευση του Brexit να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της. Η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε τα δικαιώματα των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρωπαίων υπηκόων που ζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (το υποτιθέμενο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της πρωθυπουργού), θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit (“άμα δεις χρήματα, σφύρα μου”, είχε διαμηνύσει ο Μπόρις Τζόνσον στον Μισέλ Μπαρνιέ) και συναίνεσε στη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα παραπάνω ήταν κόκκινες γραμμές για τους Brexiteers, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες αλλάζουν τους ανθρώπους. Έτσι, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι πλέον η δική του κόκκινη γραμμή είναι το καλύτερο δυνατό Brexit“. Αυτή η γραμμή είναι τόσο κόκκινη, όσο είναι και το αόρατο σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Μάικλ Γκόουβ και Μπόρις Τζόνσον (το ηγετικό δίδυμο της καμπάνιας για το Leave) συνεχάρησαν την Τερέζα Μέι για την προσωπική της νίκη. Όπως είχε σημειώσει ο Τζον Ρέντουλ του Independent, η χορογραφία της εβδομάδας με τις ολονύκτιες, δραματικές διαπραγματεύσεις εξυπηρετεί την πρωθυπουργό αφού την παρουσιάζει ως σκληρή διαπραγματεύτρια, ενώ στην πραγματικότητα απλώς καθυστέρησε μία συμφωνία που δεν είναι καλή. Σας θυμίζει τίποτε;
Το πώς ακριβώς θα παραμείνει η Βόρειος Ιρλανδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία θα φύγει, δεν το γνωρίζουμε. Αν δοθεί απάντηση, καλό είναι να την πουν και στην πρωθυπουργό της Σκωτίας. Η Νίκολα Στέρτζον, λίγα λεπτά μετά την επίτευξη της συμφωνίας, βγήκε στο Twitter για να πει ότι αφού η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ με αόρατο σύνορο, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Σκωτία όταν να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασαφές παραμένει και το ποσό που θα δώσουν τελικά οι Βρετανοί. Οι ίδιοι λένε 45-50 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ υποστηρίζει ότι συμφώνησαν επί της αρχής, και όχι συγκεκριμένο νούμερο.
Παρά τις ασάφειες, η σημερινή μέρα υπήρξε πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, η Τερέζα Μέι επιδιώκει ήπιο Brexit με τη στήριξη των Brexiteers. Οι διαφωνούντες είναι οι ακραίοι. Δεύτερον, η Ευρώπη αναγνωρίζει τη στροφή των Βρετανών, και την τελευταία εβδομάδα προσπάθησε να τους βοηθήσει.  Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, τα εμπόδια δεν είναι ξαφνικά μικρότερα, αλλά έγινε μία αρχή.
H διαπραγμάτευση σε ένα tweet: Ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανεβάζει στο τούιτερ φωτογραφία με λευκό καπνό για να υπονοήσει την επίτευξη συμφωνίας.

ΠΩΛΗΣΗ  ΟΠΛΩΝ  ΣΤΗ  ΣΑΟΥΔΙΚΗ  ΑΡΑΒΙΑ.  Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η κοινοβουλευτική επιτροπή αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ. Στην ανάκληση συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, η οποία απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την “προσχηματική”.
Η τελική απόφαση για την ακύρωση/ανάκληση της συμφωνίας πρέπει να περάσει κι από το ΚΥΣΕΑ. 

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.  Τα αρχαιολογικά ζητήματα και τα ύψη των κτιρίων στην έκταση των 6.008 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου δεν δείχνουν να αποτελούν πλέον εμπόδιο σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του Ελληνικού που αποκαλύπτει το Βήμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται κανονικά οι έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων και τα ψηλά κτίρια ύψους 50 και 70 μέτρων. Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το “τέως αεροδρόμιο”, και το “παράκτιο μέτωπο”, κάθε μία εκ των οποίων, χωρίζεται σε μικρότερες “γειτονιές”, που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Από τις 11 επιμέρους γειτονιές οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. 2 στους 3 Έλληνες πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους επειδή δεν έχουν χρήματα. Αυτό δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη φέτος. Προκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήραν μέρος την έρευνα.
Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς κατά μέσον όρο το ποσοστό όσων δεν έχουν πληρώσει εγκαίρως έναν ή και περισσότερους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 46%, με κυριότερη αιτία (48%) την… αμέλεια. Μάλιστα, στη Γερμανία η αμέλεια αποτελεί βασική αιτία για το 70% των “κακοπληρωτών”.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.  Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο  κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα της Γάζας. Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου σήμερα στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και χιλιάδες Παλαιστινίους διαδηλωτές . Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής που μετεξελίχθηκε σε κινητοποίηση εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Έναυσμα των βίαιων συγκρούσεων είναι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  συνέρχεται αυτή την ώρα εκτάκτως.

 

The Politics-Free Zone

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ. Κύκλο ομιλιών με θέμα τη σχέση της αρχιτεκτονικής με το φαγητό διοργανώνει το Internation Review of Architecture αύριο στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς). Η τέχνη του τσαγιού, το φαγητό στην τέχνη, η τέχνη στο φαγητό, είναι κάποια από τα θέματα που θα καλυφθούν στις ομιλίες.
Για την ημερίδα μας ενημέρωσε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Κασιμάτη  η οποία θα μιλήσει για τις αναπαραστάσεις και απεικονίσεις του φαγητού στην τέχνη. Τίτλος της ομιλίας της: “Foodart- Food in Art”. Αύριο το απόγευμα στις 17.30 στο Μουσείο Μπενάκη.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΑΖΑΑΡ. Επιλέξαμε τέσσερα πολύ ξεχωριστά μπαζάαρ για κάποιες από τις εορταστικές σας αγορές. Τους διοργανωτές τους γνωρίζουμε καλά, θα κάνετε πολύ καλές αγορές και τα χρήματα που θα δώσετε θα είναι για πολύ καλό σκαπό.

Την 10η συνεχή χρονιά μετράει το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει το “Ξεblogάρισμα” στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου.Η ομάδα αυτή που αποτελείται από bloggers κι όχι μόνο βοηθάει τις μητέρες που βρίσκονται φυλακισμένες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας μαζί με τα παιδιά τους και τις άπορες φυλακισμένες. Θα βρείτε έργα τέχνης κρατουμένων, χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια, σπιτικά λικέρ, τσίπουρα και ρακόμελα, βιολογικές μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά και κουλουράκια.
Που: Κτίριο Ελλήνων Αρχαιολόγων-Θησείο (δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ)
Ωρες λειτουργίας: Ώρες λειτουργίας: Σαββατο 9 Δεκεμβρίου: 11.00-20.00 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου: 11.00-18.00

Όσοι μένετε στα ΒΑ Προάστεια της Αθήνας,  μπορείτε να πεταχτείτε μέχρι του Παπάγου, στην εορταγορά του Κέντρου Σπουδών Γονέων. Η συγκεκριμένη αγορά “ειδικεύεται” στα ξεχωριστά στολίδια και στα είδη σπιτιού ενώ δεν λείπουν και τα χειροποίητα γλυκά.
Πού: Μπλέσσα 44 – Παπάγου
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο: 10.00-20.00 / Κυριακή: 10.00-14.00

Οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων “Stray.Gr” οργανώνουν για 14η χρονιά το χριστουγεννιάτικο μπαζαάρ τους για τα αδέσποτα ζώα το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Thission Lofts.
Σκοπός του Bazaar είναι η οικονομική ενίσχυση του Σωματείου ώστε να συνεχίσει να βοηθά αποτελεσματικά τα αδέσποτα ζώα και τη συμβίωση των ανθρώπων και των ζώων της πόλης.
Πού: Thission Lofts (Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 20.00

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθείστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν. Καλό Σαββατοκύριακο!